www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Absolventi filosofie - Najdou vůbec uplatnění?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Pavel Kadlček
Nový uživatel

9 Posts

Posted - 02/01/2008 :  14:47:03  Show Profile  Visit Pavel Kadlček's Homepage  Reply with Quote
Zdravím všechny lidi na fóru. Jmenuji se Pavel Kadlček a zajímal by mě Váš názor na téma uplatnění absolventů oboru filosofie. Najdou dnes filosofové uplatnění? A kde? Seženou práci v oboru? Jak je práce absolventa filosofie placená? Je vůbec možné se dnes věnovat profesionálně filosofii aniž byste ji zrovna učili na vysoké škole?

Pokud Vás tato témata zajímají, přijměte prosím pozvání na mé stránky http://www.dubium.ic.cz, kde se této problematice věnuji v článku s názvem Absolventi filosofie - Najdou vůbec uplatnění? Myslím, že jsou to témata, o kterých se příliš nemluví, ale přitom jsou pro každého, kdo se rozhodne studovat filosofii a věnovat se jí, doslova životně důležité.

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/01/2008 :  10:23:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pavle.
Nejsem filosof,ale zámečník, vlaastně nyní již důchodce.Přesto se tě pokusím na tvojí otázku odpovědět.

Je jasné, že za to že jsi, či budeš filosof tě nikdo platit nebude, protože je to vlastně tvoje věc. Záleží tedy na tom, co chceš vlastně dělat,protože pouze za práci pro druhé tě budou platit. Jsem spisovatelem a díky chybění vzdělání, třeba toho filosofického musím informace pracně vyhledávat a tím je vše pomalejší a pracnější.Pokud se tedy chceš věnovat spisovatelské činnosti, je pro tebe filosofické vzdělání velmi podstatnou výhodou. Zajímáš li se spíše o politiku a chzěl bys být politikem, pak je pro tebe opět filosofické, eventuelně politologické vzdělání výhodou. Jinak řečeno. Filosofické vzdělání tě dá vědomosti a skušenosti pro činnosti jiné, ve kterých jsou tyto vědomosti požadovány a teprve s těchto činností můžeš mít zisk.Výše toho zisku je však závislá na kvalitě a významu toho, co tvoříš.

A tak mohu říci na závěr jediné. Absolvováním filosofické fakulty získáš pouze dvě věci. Jednou je PhDr na vizitce a druhou jsou vědomosti. Teprve využitím těch vědomostí můžeš od druhých lidí cosi získat. Mne také nikdo nikdy neplatil za to, že jsem vyučený zámečník,ale za práci kterou jsem udělal a při které jsem vědomosti a zručnosti získané učením využil.

Máš li tedy talent na psaní či jiné talenty pro které je výhodné filosofické vzdělání, pak studuj. Jestli tě jde pouze o titul, zapadneš mezi neznámé a chudé filosofy, kteří si stěžují na to, že s filosofickým diplomem myjí okna.

MB
Go to Top of Page

Pavel Kadlček
Nový uživatel

9 Posts

Posted - 04/01/2008 :  22:49:57  Show Profile  Visit Pavel Kadlček's Homepage  Reply with Quote
Děkuji za odpověď panu Bažantovi. K ní bych chtěl dodat následující: Samozřejmě, že nepočítám s tím, že jakmile vystuduji filosofii, hned se po mně budou shánět zaměstnavatelé. Počítám s tím, že práci si budu muset aktivně hledat sám. Otázkou spíš je v jakém oboru se jako filosof může člověk uplatit? Který zaměstnavatel má zájem o lidi s diplomem z filosofie? Kromě učitelství. To je asi tak jediné, co mě napadlo. Dá se jako filosof uplatnit ještě někde jinde?

Spisovatel je také jedna z variant, o které jsem uvažoval, ale obávám se, že to člověka samo o sobě neuživí. Přeci jenom filosofické úvahy většinou nejsou tak prodejně úspěšné, aby mohly poskytnout autorovi dostatečné finanční prostředky na živobytí.

Politikem bych se pravděpodobně stát nechtěl a asi ani nemohl, neboť funkce politika vyžaduje, aby měl člověk v mnoha složitých tématech jasný názor, což se o mně říci nedá. A je to způsobeno tím, že neustále pochybuji o tom, co dělám, říkám si, jestli je to tak opravdu správně a jestli jsem to neměl radši udělat jinak. Tato vlastnost je pro mě z hlediska filosofie velice dobrá, neboť mi pomáhá myslet a dívat se na věci z různých úhlů pohledu, ale v praktickém životě je spíše na obtíž než k užitku, protože z každého rozhodování dělá obrovský problém tím, že se každou věci zabývám strašně do hloubky a o věcech, o kterých by se jiní lidé rozhodli třeba hned, musím já přemýšlet mnohem delší dobu resp. se nad nimi dlouze zamýšlet. Proto je pro mě politika jako profese, kde je rozhodování na dením pořádku, naprosto nevhodná.

Jinak co se týče mého zájmu o filosofii: Ano, mám velký zájem o filosofii a kdyby to šlo, rád bych se jí věnoval dlouhodobě. I když největším důvodem proč se ji nevěnovat je zřejmě a právě to, jak je placená. Neboť jsem zatím slyšel jenom názory, které tvrdí, že filosof se dnes v oboru uživí jenom když bude filosofii učit a to ještě údajně dostává velmi nízký plat. Tato zpráva, jak bych to řekl, mě moc nepotěšila. Ne, že bych byl nějak vysazený na peníze, ale co si budeme nalhávat, peníze jsou pro život a vůbec pro přežití velmi důležité (a je jedno, jestli s tím souhlasíme nebo ne, je to prostě tak). A já bych po několika letech studia filosofie na vysoké škole velice nerad skončil jako nezaměstnaný.

A vzhledem k tomu, že profesorem filosofie se člověk nestane jen tak , je pro mě vidina tak malého resp. zatím vlastně žádného uplatnění jen těžce překonatelnou zábranou v tom, abych se rozhoddl filosofii skutečně studovat. Proto se snažím najít aspoň nějaké uplatnění už teď - abych předešel nepříjemným událsotem, které by mohly po dokončení studia následovat. Bohužel je mé hledání zatím spíše neúspěšné.

Edited by - Pavel Kadlček on 04/01/2008 22:56:00
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 10/01/2008 :  09:58:16  Show Profile  Reply with Quote
Jestli jsi filosof, tak je jedno co budeš provozovat za povolání. Nakonec se stejně budeš MUSET neustále obracet k filosofii, protože touha bude silnější. Dokonce si myslím, že je pro filosofa prospěšné mít jiné povolání než filosofii, protože tak může získat zkušenosti a pohledy na věc, které by jinak nemohl získat a o kterých by mohl jen teoretizovat.

Jak může například filosof, který nikdy nebyl ženatý a neměl děti zhodnotit, zda je plození dětí vhodným smyslem života?
Filosof by tedy podle mne měl mít širší záběr než jen filosofii a neměl by tedy pro něj být problém zastávat jiná zaměstnání než "profesor filosofie", to by mohlo být spíše jeho poslední zaměstnání.
Go to Top of Page

Fallout
Uživatel

58 Posts

Posted - 11/01/2008 :  00:48:26  Show Profile  Reply with Quote
můj kámoš filosof dělá vedoucího žumpové hlídky, takže v pohodě flek
Go to Top of Page

SkidZ
Nový uživatel

Czech Republic
7 Posts

Posted - 11/01/2008 :  18:24:58  Show Profile  Reply with Quote
Filosoficke vedeni vetsinou vyuzijes v jinych oborech,nezli ve Filosofii samotne.
Obecne bych rekl,ze jej vyuzijes v oborech kde se stavi hlavne na interpretaci,jelikoz to ostatni budes mit moznost se doucit(ruzne skoleni).

V přirozené podstatě mysli nenalezneme zmatenost, zmatenost znamená pouze to, jakým způsobem věci prožíváme, věci které máme označeny v mysli jako zmatené. (Topga Julgjal rinpočhe)
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 15/01/2008 :  22:13:23  Show Profile  Reply with Quote
Mám známé co filosofii studují a sami něvědí co budou dělat , ale jeden se vyjádřil , že by se nejraději dostal někde do státní správy nebo k policii . Myslím si , že mnohem věší šanci na uplatnění mají technické obory .Ale nadruhou stranu filosofovi nehrozí , že když udělá něco blbě , že to neokecá .

_______________________
Motto: Všechno je jinak
Go to Top of Page

Pavel Kadlček
Nový uživatel

9 Posts

Posted - 20/01/2008 :  10:55:10  Show Profile  Visit Pavel Kadlček's Homepage  Reply with Quote
Hmm... tak teď nevím. Buď je filosofů málo, nebo sem nechodí, nebo se někomu nechce psát. Protože od 2. ledna, kdy jsem tohle téma otevřel tu máme jenom šest reakcí. Ach jo. Myslel jsem, že tu toho bude víc. A podle toho, co se zde píše to s uplatněním filosofů nevypadá nijak dobře. Je to skutečně tak, nebo se ještě najde někdo, kdo by to dokázal vyvrátit? Prosím, pište. A moc děkuju těm, kdo se na toto téma vyjádřili.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/01/2008 :  10:21:48  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Víš Pavle?

Ono slovo filosof hezky vypadá,ale uplatnění je zde minimální, pokud chceš být přímo v oboru. V jiných oborech tě může filosofické vzdélání pomoci a tam můžeš jako filosof najít uplatnění. Chceš li si však pouze filosofovat ,pak můžeš skončit mezi bezdomovci. A tak si myslím, že více odpovědí na toto téma není potřeba a opakovat stále totéž nemá smysl. Vše podstatné již bylo na toto téma řečeno.Kdyby sem přišla stovka filosofů, nejspíše uznají že to co by mohli říci již řečeno bylo a proto by mlčeli. Snad by tě mohli připomenout, že součástí filosofie je třeba filologie a ta již mnohdy uplatnění má, politologie, či třeba theologie. Zde bys uplatnění našel. Všeobecná filosofie a filosofování pro filosofování však je pouze doplňkem k čemusi jinému. Takové filosofování můžeš praktikovat až se staneš finančně zcela nezávislý, třeba v důchodu, protože sklidíš většinou jen kritiku.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 21/01/2008 :  14:08:55  Show Profile  Reply with Quote
No nevím Slávku
Takový entomolog má podle mnohem menší uplatnění než filosof. Filosof, totiž studuje přeci jen více ze široka a může se tedy uplatnit i jinde. A ja také otázka co toto "jinde" znamená. Zatímco u entomologa je zřejmé, že najde uplatnění jako entomolog (tedy pokud ho najde), tak u filosofa si může klást otázku kde jinde by se jeho vzdělání ještě dalo uplatnit. Filosof se například může specializovat na výklad dějin vědy, nebo může migrovat k politologii, atd.

Je navíc důležité si uvědomit, že zde nemluvíme obecně o člověku, který se cítí být filosofem, ale o někom kdo filosofii vystudoval. A filosofie je tedy jeho oborem. Mnoho lidí se živí v jiném oboru než který vystudovali, a filosofové oborem mají podle spíše lepší možnosti jak se dál rozhodnout než více specializované obory jako např. už zmíněná entomologie.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/01/2008 :  16:13:46  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.


Naprosto souhlasím. S troškou legrace mohu říci, že největší urážkou pro mne by bylo, kdybych byl označen za úzkého specialistu. Já samozřejmě vím, že filosofie má celou řadu podoborů z nichš některé mají uplatnění dost široké a honorované. Příkladně kunsthistorici,ale zase zde platí, že kdo umí ten umí a kdo neumí tak čumí. Navíc zde hrají velkou roli talenty a není psáno, že se kdokoliv může stát čímkoliv. Řekl bych, že i ten entomolog může najít uplatnění mimo obor a může se díky diplomu stát třeba i managerem,či diplomatem. Kdysi jsem někde četl, že jeden s Amerických presidentů vystudoval cosi takového jako entomologii. Chce li člověk a má na to,pak se může stát čímkoliv. Nemá li na to, jsou mu i studie málo platné.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 23/01/2008 :  23:33:46  Show Profile  Reply with Quote
Velice zajmave tema, ponevadz taktez studuji filosofie ale ne v Cesku a ne ve stejnem systemu jako je v cechach. Nez odpoved bych chtel polozit otazku: K cemu te tve studium filosofie vede a k cemu by melo studium filosofie vest?

Myslim ze pak se najdou lehceji odpovedi na uplatneni
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/01/2008 :  16:24:15  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

Nechci být indiskrétní,ale pokud chceš, mohl bys říci třeba jaké jsi národnosti a kde studuješ? Je to otázka mojí zvědavosti, nic víc a nemusíš odpovídat, nechceš li.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 24/01/2008 :  16:55:01  Show Profile  Reply with Quote
To neni zadne tajemstvi, narodnost mam moravskou a studuji IPC v parizi. Coz je Instute Philosophie Comparée. Adressa je nasledujici www.ipc-asso.com ale jsou tam pouze informace ve francouzstine.
Co se tyce uplatneni tak s strach nemam. Ale chtel jsem podtrhnout to co jste rekl, ze je dulezite to co clovek umi. Na zapade tedy je kvalitni vzdelani velmi cenneno, ale zaroven je velmi drahe. Coz je rozdil s Ceskem, nejlepsi skoli ve Franci jsou napriklad soukrome skoly, kde clovek plati za kvalitu. V cesku si myslim ze je to spis snadna cesta k diplomu.
Ale v kazdem pripade je potreba jak v Cesku tak ve Francii hodne studovat a byt mezi lepsimi aby se clovek mohl zivit filosofii.

Abych ilustroval jeden z mnoha rozdilu, v podstate v hlavnich predmetech, existuje dva zpusoby zkouseni: bud dissertace a nebo komentare textu. Napr. Ted jsem mel otazku z Philosphie de la nature nasledujici otazku: Dobro existuje v prirode?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/01/2008 :  17:35:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

Zajímavé. Zvláště to to téma o dobru v přírodě. Já jsem se kdysi učil francouštinu, bylo to v prvním pololetí osmé třídy.Tak to jsem se nenaučil.Učitele klepla pepka, nejspíše z nás. Ještě si pamatuji kousek básničky, bohuže už ne ve francouštině.Bylo to něco jako.Raz dva tři já jdu do lesa, jsou tam jahody a tak dál. Francouština je krásný jazyk,ale hlavně pro toho, kdo trpí na rýmu.(nosovky)
To tvoje téma mne stále dráždí a asi bych byl opět jako vždy nekonformní. Já sice říkám, že neexistuje hloupá otázka, hloupá může být pouze odpověď, ale nyní se mně to tak nějak nutí na jazyk. Co vlastně je v přírodě dobro a co je zlo? Když vlk zabije a sežere ovci, je to dobro, nebo zlo? Pro vlka je to dobro, protože zahnal hlad,pro ovci to není nic, protože je mrtvá a mrtví nemyslí a neuvědomují si dobro ani zlo, dokonce že existovali.Pro baču je to zlo,protože ztratil část svého majetku. Ať se podívám kam se podívám, v přírodě není dobro ani zlo. Z mého pohledu zde jedno i druhé může být,ale můj pohled je vždy subjektivní a do určité míry zaujatý.Dobro a zlo jsou pouze lidské a tak je možno hovořit o dobru či zlu pouze u člověka,potažmo u lidstva které je jak známo součástí přírody. Mimo člověka dobro ani zlo neexistuje.
Takto bych odpověděl pánům profesorům já a asi by to byl můj poslední den na studiích. Co ty na to?

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 24/01/2008 :  18:26:48  Show Profile  Reply with Quote
No to prave ne. Protoze vyzaduji vlastni reseni, ale je to trochu komplikovanejsi. Ale dobre jste vstoupil do toho co se nazyva polozeni problemu, to znamena ze ukazete zajem proc se otazka poklada a ze se na ni da odpovedet ruznymi zpusoby ale pak se musi "rozseknout" na zaklade definici, ale to je na delsi povidani.
Ale sel jste na ten problem velmi dobre a tam lezi reseni: to znamena v rozliseni dobra ontologickeho a dobra moralniho.
Jestli v prirode existuje zlo, treba me napada nemoc, coz urcite neni dobro, a zaroven je to neco prirozeneho. Nemyslite?

To je trochu ten rozdil mezi filosofie v cesku, samozrejme ze musite znat prednaseny kurz ale co se od vas vyzaduje je vlastni premysleni na zaklade techto poznatku. Samozrejme Vas discours musi byt logicky spravny.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000