www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Absolventi filosofie - Najdou vůbec uplatnění?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/01/2008 :  19:16:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

Já myslím, že filosofie je umění dívat se na věci s ůzných pohledů.Pokud se třeba na tu nemoc podívám jen z jednoho pohledu, mohu ji označit slovem zlo.Určitě není příjemnem. Jenže jsou zde i jiné pohledy a pokusím se tě to ukázat na vlastním příkladu. Do předloňského prosince jsem byl zdravý člověk. V Lednu loňského roku jsem se začal dusit a v nemocnici zjistili zástavy srdce a příčinou byl silný diabetes. V červenci jsem měl další infarkt a prodělal jsem operaci srdce. Na jednoho člověka je toho dozajista dost a příjemné to nebylo a není, zvláště díky obvodní doktorce, která mne naočkovala proti chřipce , kterou jsem hned druhý den dostal. Tři týdny jsem se kurýroval s chřipky a potom jsem dostal zápal plic, což při cukrovce a srdečních potížích je konstalace na funus. Nepříjemno a zlo jsko když ho vyšije, le pouze u jednoho pohledu. Od svých třiceti let jsem se zabýval skoumáním všeho možného i nemožného. Byl to koníček a nikomu jsem výsledky neměl v úmyslu ukazovat. Ta nemoc mně ukázala, že i já jsem smrtelný a začal jsem cítit potřebu své poznání sdělit, aby nezaniklo spolu se mnou. Zda se mněto daří nemohu říci,ale důležité je, že se o to alespoň pokouším. Bez těch nemocí bych žil jako předtím v klidu a pohodě a kdyby mne třeba přejelo auto, nikdo by se z mého poznání nic nedozvěděl. Já jsem si jistý, že to co jsem nalezl má určitý význam pro ostatní a může to životu posloužit.
A nyní mně řekni, zda ty nemoci byly pouze zlem, nebo mne přivedly k čemusi dobrému. A takto by se dalo hovořit o všem u čeho se člověk dokáže na věc podívat ze všech směrů a nikoliv jen z jednoho, povrchního.
Jinak mně je jasné, že škola vyžaduje cosi jiného, než samostatné myšlení, že je třeba znát obsah přednášky a aplikovat toto na dané téma. Na tohle já jsem ale nikdy nebyl a snad i proto jsem nestudoval.Zato jsem však dokázal učitele pořádně vytočit a "zblbnout" že zapomněl i jak se jmenuje.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 24/01/2008 :  20:08:26  Show Profile  Reply with Quote
Velmi zajmave, jste jiste zajmavi clovek.
Ale myslim ze je potreba rozlisit dve roviny: a to rovinu nezbytnosti(nutnosti) a moznosti (ale to nevim jestli je presne slovo pouzivam slovo contengance a to nevim jak prelozit).
Tak se jiste shodnem ze nemoc je zlo; proc protoze je to ztrata jiste formy, to znamena byt zdravy. Tohle jsou zavery na urovni nezbytnosti. A jestli mi date na vyber mezi tim byt zdravi a nemocny tak vzdycky za vsech okolnosti zvolim byt zdravi, protoze je to lepsi.
A ted vas priklad ukazuje ze sice ztrata zdravi vam prinesla urcite dobro a to dobro jeste vetsi nez telesne ale duchovni. Ale vidite ze uz nejste na stejne rovine: presel jste do jineho registru (to taktez nevim jak rict).
Dalsi rozdil je ze vami popsany pripade je v rovine contengence to znamena muze nastat, ale urcite neni obecnym pravidlem: to znamena ze kazda nemoc me duchovne posune; muze ale nemusi. Ale ze nemoc me zbavi kondicky a prinese bolest tak to je jiste. Snad vidite rozdil.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/01/2008 :  07:09:51  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

Zajisté, souhlasím.Měl bych užívat to, co je obvyklé. Jsem možná trošku jiný a to co druhého položí, to mne posílí a probere s pasivity. Nemoc samozřejmě není nic příjemného a také bych byl raději zdravý, Takže se v tomto shodujem.Zůstanu li však v této rovině, vidím i zde zlepšení oproti stavu před rozpoznáním nemoci, kdy jsem příznaky považoval za obyčejnou únavu a více odpočíval. Nyní bojuji a stav se lepší den ze dne.Předtím jsem nechal kondici klesat, nyní ji buduji a zlepšuji. A tak nemoc mám, ale pocitově jsem na tom lepší, než když jsem o ní nevěděl.Navíc je zde ta rovina filosofická, kde jsem se doslova probudil k nové aktivitě a najednou vidím svůj předešlý život jako nekonečné flákání. A tak došlo k paradoxu, kdy díky nemocem jsem začal skutečně a naplno žít.Jen je škoda, že mne k té aktivitě musela probudit nemoc a ne rozum.
Dost o nemocech. Ukaž mně prosím skutečné zlo v přírodě.Takové zlo, které není současně i dobro.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 29/01/2008 :  19:44:33  Show Profile  Reply with Quote
Pane Bazante
Mate pravdu ze zlo jako takove v prirode neexistuje. Zlo je privace dobra. Takze zlo nexistuje protoze je to forma nebyti. Zlo je pritomno vzdy v nejakem subjectu a nikdy ne o samote. Da se to lepe delit pres pojmy per se a per accidant
pekny den
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000