Author |
Topic |
Fallout
Uživatel
58 Posts |
Posted - 19/10/2007 : 18:01:52
|
Davide,
v tom máš pravdu, že je to názor nevyvratitelný. Proto taky většinu lidí otráví. Logicky sice nějak neodporuje, jenže když vezmu na vědomí jeho nevyvratitelnost stejně mi to moc k užitku nebude.. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/10/2007 : 09:52:33
|
Davide.
Tak si trošku zabubláme.Ty máš ak rád statistiku a já říkám, proč né.Jsou zde dva možné názory.Jeden říká že svět není reality, druhý naopak že svět realitou je. My tu statistiku nemusíme ani provádět, stačí nám trošku sledovat svět kolem sebe. Nebudeme mluvit o důkazech, ale za důkaz můžeme považovat výsledek té pomyslné statistiky. Napiš si třeba do jednoho sloupce to čím se projevuje neexistence světa a čím se projevuje jeho existence napiš do sloupce druhého. Piš tam docela ébyčejné věci, třeba to že ses posadil na židli, to že myslíš, tedy jsi a prostě všechno čím se svět projevuje. Vžsledek té statistiky je zcela evidentní. Reálná existence světa se projevuje ve sto procentech a ta neexistence v nula procentech. Taková statistika stačí normálnímu člověku jako důkaz existence. Dokazovat neexistenci toho co reálně neexistuje není možné, ale není to ani třeba dokazovat. Tu statistiku provádí člověk běžně a posuzuje jí svět kolem sebe. Cosi se projevuje v každém okamžiku a tím se to statisticky dokazuje. Cosi se neprojevuje a proto je nutná víra, aby tomu člověk uvěřil. Já nahlížím na svět přes takovou statistiku a potom některé další důkazy nepotřebuji. Pokud bylo vše myšleno jako abstrakce a tak by se k tomu mělo přistupovat, pak jsi to měl říci, dokonce jsem tě k tomu vyzýval. Pak by se o tom dalo hovořit. Pokud to však považuješ za realitu a tak o tom chceš hovořit, pak je to pro mne, jako bych měl hovořit s pacientem psychiatrie o jeho fixních ideách. O abstrakci a její logice by bylo možné hovořit i když nevím, k čemu by to bylo. Snad jen na procvičování logického myšlení. Jestli tě šlo o toto, pak jsi to měl říci a nedělat mlhu výkřiky, že toto je realita.
MB |
|
|
Fallout
Uživatel
58 Posts |
Posted - 20/10/2007 : 11:56:12
|
Miloslave,
myslím, že tímto způsobem Davidovi jeho pozici ,,vyargumentuješ". Je mu jde o to, že mezi vjemem a fyzickým světem není žádná pevná logická spojitost. Vjem sám o sobě znamená, že cosi vnímáš, jenže se nedá odvodit co to přesně je. Je opravdu fyzické to na co si můžu šáhnout? Jinak, aby bylo jasno já zastávám existenci fyzického světa. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/10/2007 : 14:25:14
|
Fallout. Použila jsi zvláštní slovo vyargumentovat.Přiznvám, že tomuto výrazu úplně přesně nerozumím, snad jen tuším jeho význam. Vyargumentovat, čili odebrat argumenty?
Vjemy a to jak je mozek přijímá a jak s nimi pracuje jsem skoumal dlouhá léta a vím,že kterákoliv informace může být do paměti uložena v kterékoliv polaritě, což má jako následek různé vnímání téhož. Ano smysly mohou člověka klamat. Teoreticky by bylo možné vytvořit i umělý vjem ,čili byl by vnímán neexistující vjem. Prakticky to však doposud možné není. Informace příkladně sítnice oka není rovna její vjemové projekci v mozku, je různě "přeházena" i když po celý život stejně, takže vzniká dojem, že mozek přijímá informaci v té podobě, či sestavě v jaké je příkladně ta projekce na sítnici. Navíc je tomu u každého jedince jinak, takže ve skutečnosti takový falešný vjem není reálný. V mozku samém však k takovému falešnému vjemu dojít může a to u mozku nějak poškozeného, či vystaveného nějakému vnitřnímu, nebo vnějšímu vlivu. Drogy jsou zde zářivým příkladem. Působením drog může dojít k aktivaci některých informací v paměti, takže poté dochází k falešným vjemům kteréhokoliv smyslového orgánu. POté i když v jiném smyslu může platit to co David tvrdí.Je poté vnímáno neexistující. K témuž může dojít u mozku poškozeného, či ovlivněného duševní chorobou, ale to je příliž rozsáhlé téma a ta jistě víš o čem mluvím.Jsou to halucinace. Bylo by ignorací tvrdit, že to na co si můžeme sáhnout je reálný vjem. Může to být informace aktivovaná v mozku samém stejně jako skutečný vjem.Podobně je tomu i ve snu, kdy se něčeho můžeme dotknout a cítit dotek a přesto to reálně neexistuje, je to jen projekce v našem vlastním mozku. To vše jsou však naprosto běžné a známé věci, David však tvrdí, že je možné že všichni vnímáme takto patologicky, čili normální vjem zdravého mozku při bdění nevnímá realitu a zde je tedy možno užít té statistiky, která ukazuje opak jeho tvrzení. V jeho prospěch by mohlo hovořit to, že mozek nedokáže přijmout informaci smyslů, kterou nemá v paměti polárně uloženou,čili nikdo nedokáže vnímat vše co smysly do mozku dodávají a to by mohlo být velmi zajímavé téma zvláště když by došlo k diskusi na téma slovního myšlení a vlivu na propojení informací následkem komunikace. O tom, jak člověk ovlivňuje myšlení druhého člověka tím, že slovy propojuje mosty, které by jinak zůstaly nepropojené, nebo by byly propojeny jinak, čili byla by zde jiná logická spojení. Také zajímavé téma. Oponovat však tvrzení, že reálný svět vůbec neexistuje však pokládám za ztrátu času.
MB |
|
|
Fallout
Uživatel
58 Posts |
Posted - 20/10/2007 : 14:31:03
|
Miloslave,
když si klikneš na můj nick, tak tam uvidíš moje pravé jméno a zjistíš, že jsem muž . Udělal jsem menší chybu, chtěl jsem napsat ,,nevyargumentovat". Což znamená, že Davidovi nemůže předložit jakýkoliv argument, který by jeho tvrzení vyvrátil. Věř tomu, že o tohle se snažila taková řada filosofů a myslitelů, ale vždy si na tom vylámali zuby, takže máš pravdu, že se jedná o ztrátu času. Ještě se tu dneska ukážu a budu reagovat na vaše příspěvky, leč teď musím pádit! |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/10/2007 : 15:03:50
|
Falloute.
Říkáš, že si na tom vylámala zuby celá řada myslitelů a filosofů? Taková slova mne dráždí, jako muleta býka. Je mnohé, nač si řada velkých hlav vylámala zuby a tvrdí, že to není možné. Potom přijde někdo, kdo neví že to není možné a prostě to udělá. Rád jsem tím, kdo to neví a proto to udělá. Proto se asi nad tím trošku víc zamyslím. Jen tak z legrace. Ono by mohlo být možné to vyvrátit, cosi se už rýsuje, ale musím to trošku promyslet a to chce čas. Dnes už to nebude a to z jednoduchého důvodu. Za chvíli odjíždím na vystoupení.
MB |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 19:34:24
|
quote: Originally posted by Fallout
Davide,
v tom máš pravdu, že je to názor nevyvratitelný. Proto taky většinu lidí otráví. Logicky sice nějak neodporuje, jenže když vezmu na vědomí jeho nevyvratitelnost stejně mi to moc k užitku nebude..
Jiste, ale vzdyt muzeme rozsirit o predpoklad jinych jsoucen, bez existence skutecneho sveta, a mame napriklad buddhismus, hinudismus a taoismus...
Zase neni zadny logicky rozpor, ale tim zaroven davam zivnou pudu parapsychologii a podobne, cimz je cinim obhajitelnymi, vcetne homeopatie, aniz bych se dopoustel logickych rozporu, coz by ve fyzikalnim svete neslo... |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 19:39:56
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Fallout. Použila jsi zvláštní slovo vyargumentovat.Přiznvám, že tomuto výrazu úplně přesně nerozumím, snad jen tuším jeho význam. Vyargumentovat, čili odebrat argumenty?
Vjemy a to jak je mozek přijímá a jak s nimi pracuje jsem skoumal dlouhá léta a vím,že kterákoliv informace může být do paměti uložena v kterékoliv polaritě, což má jako následek různé vnímání téhož. Ano smysly mohou člověka klamat. Teoreticky by bylo možné vytvořit i umělý vjem ,čili byl by vnímán neexistující vjem. Prakticky to však doposud možné není. Informace příkladně sítnice oka není rovna její vjemové projekci v mozku, je různě "přeházena" i když po celý život stejně, takže vzniká dojem, že mozek přijímá informaci v té podobě, či sestavě v jaké je příkladně ta projekce na sítnici. Navíc je tomu u každého jedince jinak, takže ve skutečnosti takový falešný vjem není reálný. V mozku samém však k takovému falešnému vjemu dojít může a to u mozku nějak poškozeného, či vystaveného nějakému vnitřnímu, nebo vnějšímu vlivu. Drogy jsou zde zářivým příkladem. Působením drog může dojít k aktivaci některých informací v paměti, takže poté dochází k falešným vjemům kteréhokoliv smyslového orgánu. POté i když v jiném smyslu může platit to co David tvrdí.Je poté vnímáno neexistující. K témuž může dojít u mozku poškozeného, či ovlivněného duševní chorobou, ale to je příliž rozsáhlé téma a ta jistě víš o čem mluvím.Jsou to halucinace. Bylo by ignorací tvrdit, že to na co si můžeme sáhnout je reálný vjem. Může to být informace aktivovaná v mozku samém stejně jako skutečný vjem.Podobně je tomu i ve snu, kdy se něčeho můžeme dotknout a cítit dotek a přesto to reálně neexistuje, je to jen projekce v našem vlastním mozku. To vše jsou však naprosto běžné a známé věci, David však tvrdí, že je možné že všichni vnímáme takto patologicky, čili normální vjem zdravého mozku při bdění nevnímá realitu a zde je tedy možno užít té statistiky, která ukazuje opak jeho tvrzení. V jeho prospěch by mohlo hovořit to, že mozek nedokáže přijmout informaci smyslů, kterou nemá v paměti polárně uloženou,čili nikdo nedokáže vnímat vše co smysly do mozku dodávají a to by mohlo být velmi zajímavé téma zvláště když by došlo k diskusi na téma slovního myšlení a vlivu na propojení informací následkem komunikace. O tom, jak člověk ovlivňuje myšlení druhého člověka tím, že slovy propojuje mosty, které by jinak zůstaly nepropojené, nebo by byly propojeny jinak, čili byla by zde jiná logická spojení. Také zajímavé téma. Oponovat však tvrzení, že reálný svět vůbec neexistuje však pokládám za ztrátu času.
MB
David tvrdi, ze zadn y mozek ve skutecnosti neexistuje, a existuje asi tak, jako Kacer Donald, nebo strycek Skrblik... I v je jich svete plati urcite zakony, ktere stanovil autor, v pocitacovych hrach programator... Ale neni to dukaz fyzikalniho sveta...
Existence fyzikalniho sveta je predpoklad, ktery nelze prokazat, tedy, pokud nekdo to povazuje za dane a nikoli za predpoklad, jde o viru...
Ovsem v te simulaci mohou se provadet vyzkumy "mozku" atd.... V tom neni problem... |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 19:44:16
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Falloute.
Říkáš, že si na tom vylámala zuby celá řada myslitelů a filosofů? Taková slova mne dráždí, jako muleta býka. Je mnohé, nač si řada velkých hlav vylámala zuby a tvrdí, že to není možné. Potom přijde někdo, kdo neví že to není možné a prostě to udělá. Rád jsem tím, kdo to neví a proto to udělá. Proto se asi nad tím trošku víc zamyslím. Jen tak z legrace. Ono by mohlo být možné to vyvrátit, cosi se už rýsuje, ale musím to trošku promyslet a to chce čas. Dnes už to nebude a to z jednoduchého důvodu. Za chvíli odjíždím na vystoupení.
MB
Je to stejne, jako nby jsi se pokousel o kvadraturu kruhu, zdvojeni krychle, nebo njajjit sude prvocislo, vetsi nez 2... Je to nemozne... Pritom je to nesmirne jednoduche na pochopeni,a le ty jsi si rozhodl, zacpat si usi a tak to slyset nechces... Stejne jako pstros, strci si hlavu do npisku a mysli ,ze ho nikod nevidi... |
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel
318 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 20:11:44
|
quote: Originally posted by DavidPraha ....Zase neni zadny logicky rozpor, ale tim zaroven davam zivnou pudu parapsychologii a podobne, cimz je cinim obhajitelnymi, vcetne homeopatie, aniz bych se dopoustel logickych rozporu, coz by ve fyzikalnim svete neslo...
Živnou půdu parapsychologii apod. dává především fantazie a lidská blbost . Tím , že se stanou za určitých předpokladů logické neznamená , že jsou reálné . Navíc žádné důsledky těchto pavěd nejsou věrohodně pozorovány (mnou určitě ne , a myslím si že i velkou většinou lidí ) . Homeopatie , že funguje ? Jestli někdy zabrala , tak jedině placebo efektem .
_______________________ Motto: Všechno je jinak |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 22:55:52
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
quote: Originally posted by DavidPraha ....Zase neni zadny logicky rozpor, ale tim zaroven davam zivnou pudu parapsychologii a podobne, cimz je cinim obhajitelnymi, vcetne homeopatie, aniz bych se dopoustel logickych rozporu, coz by ve fyzikalnim svete neslo...
Živnou půdu parapsychologii apod. dává především fantazie a lidská blbost . Tím , že se stanou za určitých předpokladů logické neznamená , že jsou reálné . Navíc žádné důsledky těchto pavěd nejsou věrohodně pozorovány (mnou určitě ne , a myslím si že i velkou většinou lidí ) . Homeopatie , že funguje ? Jestli někdy zabrala , tak jedině placebo efektem .
_______________________ Motto: Všechno je jinak
Napriklad senzitivni lide uzivaji zcela bezne telepatii... Tou se daji prenaset i pocity.... Jinak vysledky byly a vlemy dobre... I pri vyzkumu, precti si napriklad dilo Dr. Rejdaka, delal tento vyzkum uz za komunistu, spolupracoval is parapsychologickou laboratori v Leningrade.... Atd...
To, ze nekdo okazale ignoruje fakta, je jeho problem... Vzdyt neni nic snazsiho, nez vzit zenerovy karty, trojuhelnik, kruho, a ctvrec, ktery generator nahodne zobrazuje na obrazovce, generator nahodnych cisel, a druha osoba se snazi uhodnout, ktery symbol dana osoba vidi.... Kdyz uhodne napriklad 95% pripadu, a takovych pripadu bylo spousta, a statistikcy by se mela trefit jen na 33% je pri mnoha toiisich pokusech omyl prakticky vyloucen, nebot by pravdepodobnost omylu byla 1: mnohem mensimu cislu, nez pocet atomu ve vesmiru...
RFejdak a dalsi takovych pokkusu delali tisice... Vis, nejvice me bavi, ze odpurci parapsychologie jsou lide, kteri se neorientuji ani ve fyzice, ani vetsinou v matematice, to nbyvaji nejzarytejsi odpourci... Protoze nemaji schopnoist nadhledu a podlehaji tomu, co se tu lidem 40 let hustilo do hlavy... |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 22:58:54
|
Co se tyce homeopatie... kazdy lek se zkouma tak, ze se podava jednak placebo forma leku, a jednak lek skutecny, stejne tak u homeopatika.... A vysledky se srovnavaji... Jelikoz je zaznamenana znacna odchykla v pripade homeopatik, tak se pouzivaji. |
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel
318 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 23:34:47
|
quote: Originally posted by DavidPraha Vis, nejvice me bavi, ze odpurci parapsychologie jsou lide, kteri se neorientuji ani ve fyzice, ani vetsinou v matematice, to nbyvaji nejzarytejsi odpourci... Protoze nemaji schopnoist nadhledu a podlehaji tomu, co se tu lidem 40 let hustilo do hlavy...
Jestli tím chceš naznačit , že matematice ani fyzice nerozumím , tak jsi na omylu . Na středoškolské úrovni s nimi nemám vůbec žádný problém a co se týče VŠ úrovně jsem už sice hodně zapoměl , ale stále to na mě nějaké stopy zanechalo . A věř tomu , že si dokážu na věc vytvořit vlastní názor , který se dost často liší od většinového (jen nevím jestli naštěstí nebo bohužel).
quote: Originally posted by DavidPraha Co se tyce homeopatie... kazdy lek se zkouma tak, ze se podava jednak placebo forma leku, a jednak lek skutecny, stejne tak u homeopatika.... A vysledky se srovnavaji... Jelikoz je zaznamenana znacna odchykla v pripade homeopatik, tak se pouzivaji.
S jistotou jak to tady popisuješ budeš mít jistě celou řadu odkazů na nějaké seriozní studije . Nějaký soukromý web , či spolky nadšenců pro tohle za seriózní nepovažuji .
Edited by - Ace Rimmer on 21/10/2007 23:48:45 |
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel
318 Posts |
Posted - 21/10/2007 : 23:48:01
|
quote: Originally posted by DavidPraha To, ze nekdo okazale ignoruje fakta, je jeho problem... Vzdyt neni nic snazsiho, nez vzit zenerovy karty, trojuhelnik, kruho, a ctvrec, ktery generator nahodne zobrazuje na obrazovce, generator nahodnych cisel, a druha osoba se snazi uhodnout, ktery symbol dana osoba vidi.... Kdyz uhodne napriklad 95% pripadu, a takovych pripadu bylo spousta, a statistikcy by se mela trefit jen na 33% je pri mnoha toiisich pokusech omyl prakticky vyloucen, nebot by pravdepodobnost omylu byla 1: mnohem mensimu cislu, nez pocet atomu ve vesmiru...
K takovým věcem jsem značně skeptický . Navíc ani nevím co jsou zenerovy karty , já znám jen Zennerovu diodu .
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 22/10/2007 : 16:16:10
|
quote: Originally posted by DavidPraha To, ze nekdo okazale ignoruje fakta, je jeho problem... Vzdyt neni nic snazsiho, nez vzit zenerovy karty, trojuhelnik, kruho, a ctvrec, ktery generator nahodne zobrazuje na obrazovce, generator nahodnych cisel, a druha osoba se snazi uhodnout, ktery symbol dana osoba vidi.... Kdyz uhodne napriklad 95% pripadu, a takovych pripadu bylo spousta, a statistikcy by se mela trefit jen na 33% je pri mnoha toiisich pokusech omyl prakticky vyloucen, nebot by pravdepodobnost omylu byla 1: mnohem mensimu cislu, nez pocet atomu ve vesmiru...
K takovým věcem jsem značně skeptický . Navíc ani nevím co jsou zenerovy karty , já znám jen Zennerovu diodu .
Je jich vice druhu, ale ty, co jsem mel na mysli obsahovali symboly kruh, trojuhelnik, ctvrec...
Jinak idealnim pokusnmym objektem jsou deti, pro sovji nepredpojatost... Prote nelze, vysoky pocet uhodnuti pri dostatecnem poctu pokusu povazovat za jev nahodny...
|
|
|
Topic |
|
|
|