Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 26/10/2007 : 09:44:46
|
Davide.
Já bych ty pokusy nebral příliš vážně a stejně tak ty jejich statistické výsledky. Nedavno jsem sledoval pořad který právě o tom hovořil. V některých případech se domlouvali rukama a v některých případech měla pokusná osoba dokonce mikrosluchátko .Zde jde většinou o snahu parapsychologii obhájit a když to nejde poctivě, dělají se podvody. Potom se nemůžeš divit, že normální nezaujatý člověk těm výsledkům nevěří. Mozek člověka je skoumán a doposud se nenašlo nic, co by umožnilo jakési "vysílání" či přijímání informací s mozku do mozku. Když si uvědomím,jak se u jedinců složení těch informací liší a o jaké množství dat jde, pak se nediv, že jsem k telepatii značně skeptický. Co se týká homeopatie, již jsem svůj názor řekl. Na mne to prostě nezabírá a vede to pouze k oddálení skutečné léčby, což může vést ke vzniku komplikací, někdy ohrožujících život. U některých lidí může toto fungovat placebo efektem a u některých případů to může fungovat,ale těch je řekl bych velmi málo. Základní myšlenkou homeopatie je podávání velmi malého množství látky vyvolávající podobný výsledek jako choroba sama. Trpíš li tedy bolestmi hlavy, bude tě podána látka která vyvolává pocit bolesti hlavy.Homeopatie předpokládá, že silnější vjem bolesti vyvolá reakci obranného systému, který příčinu té bolesti odstraní. Takže po podání homeopatika tě bude hlava bolet víc,ale zda toto vyvolá správnou reakci tvého obranného systému je otázkou. On ten obranný systém není vždy dokonalý a mnohdy udělá i to co tvůj organismus ničí, třeba začne likvidovat tvé nervy (neuropatie), nebo pokožku ( psoriazis) začne likvidovat ostrůvky vylučující insulin (diabetes) a podobně.Nespolehlivost obranného systému je určujícím faktorem nespolehlivosti homeopatie. Otázkou také je, jakou souvislost má homeopatie příkladně se světem Matrix, nebo telepatií. Vždyť je to zcela o něčem jiném. I když mohu přiznat, že telepatie a homeopatie mají totožnou koncovku patie.
MB |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 05/11/2007 : 09:15:27
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Davide.
Já bych ty pokusy nebral příliš vážně a stejně tak ty jejich statistické výsledky. Nedavno jsem sledoval pořad který právě o tom hovořil. V některých případech se domlouvali rukama a v některých případech měla pokusná osoba dokonce mikrosluchátko .Zde jde většinou o snahu parapsychologii obhájit a když to nejde poctivě, dělají se podvody. Potom se nemůžeš divit, že normální nezaujatý člověk těm výsledkům nevěří. Mozek člověka je skoumán a doposud se nenašlo nic, co by umožnilo jakési "vysílání" či přijímání informací s mozku do mozku. Když si uvědomím,jak se u jedinců složení těch informací liší a o jaké množství dat jde, pak se nediv, že jsem k telepatii značně skeptický. Co se týká homeopatie, již jsem svůj názor řekl. Na mne to prostě nezabírá a vede to pouze k oddálení skutečné léčby, což může vést ke vzniku komplikací, někdy ohrožujících život. U některých lidí může toto fungovat placebo efektem a u některých případů to může fungovat,ale těch je řekl bych velmi málo. Základní myšlenkou homeopatie je podávání velmi malého množství látky vyvolávající podobný výsledek jako choroba sama. Trpíš li tedy bolestmi hlavy, bude tě podána látka která vyvolává pocit bolesti hlavy.Homeopatie předpokládá, že silnější vjem bolesti vyvolá reakci obranného systému, který příčinu té bolesti odstraní. Takže po podání homeopatika tě bude hlava bolet víc,ale zda toto vyvolá správnou reakci tvého obranného systému je otázkou. On ten obranný systém není vždy dokonalý a mnohdy udělá i to co tvůj organismus ničí, třeba začne likvidovat tvé nervy (neuropatie), nebo pokožku ( psoriazis) začne likvidovat ostrůvky vylučující insulin (diabetes) a podobně.Nespolehlivost obranného systému je určujícím faktorem nespolehlivosti homeopatie. Otázkou také je, jakou souvislost má homeopatie příkladně se světem Matrix, nebo telepatií. Vždyť je to zcela o něčem jiném. I když mohu přiznat, že telepatie a homeopatie mají totožnou koncovku patie.
MB
Ty pokusy jsou tak e lementarni, ze si je muze kazdy provest sam.... Nezxavcisle a zkmontrolovat si, osntatne., lze pouzit oi deti... 7 lete deti, ktere si nahodne vyberes, zadne mikrosluchatko mit nebudou... Opakuji znovu, na mozek a jeho vyzkum se neodvolavej, nebot hmotny svewt prokazat nelze... Ale statistiky plati... Co T i brani, to zkusit s malymi detmi, mas strach, ze bys musel zmenit nazor? Deti to mohou mit jako zabavnou hru...ja telepaticky komunikuji bezne se stejne naladenymi prateli a nevidim v tom problem... Je to stejn e, jako by me slepec se snazil presvedcit, ze mesic byt nemuze, nebot nehreje... to, o co se pokousis
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/11/2007 : 13:09:54
|
Davide.
Nejsem zde proto, abych plnil tvoje přání.Skoumám vždy jen to, co mne zajímá a toto to skutečně není.
MB |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 05/11/2007 : 20:16:21
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Davide.
Nejsem zde proto, abych plnil tvoje přání.Skoumám vždy jen to, co mne zajímá a toto to skutečně není.
MB
Ok, tak vykladej dal nepodlozena tvrzeni... |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 10:55:04
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Po dlouhé době jsem tady zase zavítal , ale téměž nic se nezměnilo , snad až na to , že tady příspívá pár nových lidí . Miloslave doporučuji ti se trochu zamyslet , zda zrovna ty nejsi zastáncem " své pravdy " a nehodláš se jí za žádnou cenu vzdát , hodně lidí ti sdělilo své protiargumenty a ty jsi je mnohokrát buď ignoroval nebo jsi je prohlásil za nepravdivé , bez dalšího vysvětlení . Zkrátka se nad sebou trošku zamysli a než začneš kázat co by měli dělat ostatní si zkus zamést před vlastním prahem .
_______________________ Motto: Všechno je jinak
Také jsem po dlouhé době zavítal a také jsem shledal, že se nic nezměnilo, snad kromě navrátivšího se Naviho a opětovné inflace počtu témat. Mluvíš mi prostě z duše, a jsem rád že tu jsi.
P.S. Neberte si to prosím Slávku a Navi jako důkaz mé nevraživosti vůči vám, spíše je to povzdych nad nezměnitelností některých částí reality. Po pravě řečeno lidí, kteří jsou ochotni své názory změnit na základě argumentů protistrany, je jako šafránu. A už sám fakt, že tu diskutujete je prvním krokem, spousta lidí si myslí svoje a ani o tom nechce diskutovat. |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 11:12:16
|
Ad paranormální jevy:
Přidávám se ke Slávkovi a Ace Rimmerovi. Jsa znalý vědy a fyziky zvláště a orientující se na webu i v odborné literatuře musím, říci, že jsem žádné věrohodné vysledky z tzv. paranormálních věd (zkráceně pa-věd) nezaznamenal a to jsem hledal o dost důkladněji než průměrný uživatel webu. Beze vší skromnosti mohu prohlásit, že co se týče schopností vyhledávat informace, patřím v naší zemi ke špičce, určitě k horním deseti tisícům.
Dej prosím Davide odkazy na prameny ze kterých čerpáš, dej odkazy na data která je možné analyzovat a pak se můžeme dál bavit, takhle je to jen plácání do vody.
Já osobně si myslí, že výzkum jevů jako je psychokineze a telepatie do vědy patří, ale je nutné postupovat přísně vědecky. Nikdy totiž nemůžeme úplně vyloučit možnost, že by nějaký nám dsud skrutý mechanismus něco takového umožňoval. A i kdyby ve všech zkoumaných případech bylo nakonec vysvětlení "podivných" jevů zcela banální a v souladu se současnou fyzikou. Může to přesto vést k objevům ve zcela jiných nečekaných oblastech. Podobně jako alchymie a astrologie přispěla ke vzniku chemie a astronomie, i když jsou nadále považovány za nevěrohodné, tak se nedá říci, že astrologové a alchymisté tu byli zbytečně.
A abych nemluvil do větru dávám odkaz na web, kde je možné se dostat, k alespoň nějakým pramenům na toto téma. Věrohodnost ať si každý posoudí sám: http://www.psychotronika.cz/ - (stačí když kliknete na odkaz Články a materiály) |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 11:53:31
|
co takhle najit sjednocujici vychodisko pro vsechny zucastnene. sjednocujicim vychodiskem by mohlo byt jednotne smysleni. takove sjednocovani vsak neni nijak prijemny proces pro nekoho, kdo citi, ze je sjednocovan nasilne, ze neco ztraci prijetim jednoty. abych se ja sam vyhnul takove neprijemnosti musim mit na vedomi jakousi zakladni platformu, na niz pevne stojim, a z niz me nevyrve pohled na jinou platformu. stojim vsak pevne na sve platforme? je dostatecne duveryhodna, abych ji byl bezvyhradne oddan? nebo je ma oddanost tak silna, ze platforma muze byt jakakoli a ja se ji budu drzet zuby nehty. ja sam si nejsem jisty platformou, na niz stojim, a tak kdyz prede mne nekdo stavi jinou, ktera se te me nejak nepodoba, jsem na pochybach a v pochybach si libuji. libuji si v nich, protoze jinou cestu nez pochybovani nenachazim. tak je pro mne pochybovani podilenim se na casti toho, co nazyvam pravdou. nejpodstatnejsi soucasti me platformy je fakt, ze pravda jest. kdyby totiz nebyla, nebyla by ani pravda, ze není. snad se na takove zasade shodne vetsina lidi. problem je v celkove podobe pravdy, nebot je jich temer tolik, co lidi samotnych. ale zaslouzi si pravda jednotlivych lidi spolecny nazev, kdyz si dohromady nejsou podobne vubec v nicem? dalsi me tvrzeni tedy je, ze pravda je jednotna. kdyby totiz nebyla jednotna, mohla by odporovat sama sobe a zrusit se. pravda tedy je a je jednotna. abych pravdu pojmul, musim hledat, nebo mi musi byt dana. jsem clovek a lide, zda se, se neshoduji v pohledu na pravdu, tedy vrozena vedomost pravdy lidem zrejme neni. abych ji nalezl musim mit predbeznozu znalost toho jak ma vypadat. vypada tak, ze je jednotna, tedy nepopritelna. ale jeden clovek muze popirat naprosto vse, pravda by pak nebyla rozpoznatelna podle tohoto urceni v konfrontaci s nim. nema tedy cenu hledat od konce tak, ze je nejdrive tvrzeni pravdive platformy a az nasledne jeji schvaleni. zkusil bych postupovat od zadu - hledat pravdivou platformu za predpokladu jeji nepravdivosti. ja sam bych zacal stavbou spolecne platformy tvrzenim(, kteremu nebudu verit, dokud se mi nedostane schvaleni od vsech): pravda je a je jednota a podil na ni je podminen hledanim. nenajde-li se nekdo, kdo by chtel toto tvrzeni uprimne vyvracet, pak se muzeme radovat z nalezeni shody, platformy spolecne, ktera poroste az do nebeske vyse. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 12:06:34
|
Okrefe.
To je zajímavá myšlenka a vidím, že jsi veselá kopa. Tvrdit to v co nevěřím a radovat se, když se mnou budou souhlasit i tehdy, když souhlasit nebudou. Takže já bych tvrdil, že bůh je a radoval se, když by se mnou všichni věřící souhlasili a radoval se i s toho, že by se mnou kdosi nesouhlasil jen proto, že má stejný názor jako já. Nojo to je jistá cesta ke štěstí ,ale nikoliv ke společnému názoru. Ale vtip je dobrý, to musím uznat.
MB |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 12:42:44
|
Miloslave
kdybych mel nejake takove tvrzeni, jako treba ze buh je, a nekdo mi odporoval, tak bych bych se radoval, z toho, ze se nekdo podili na vyjasnovani toho pojmu. ale rekni mi prosim, co rikas na mou myslenku ohledne pravdy a na me predlozene tvrzeni o jejich vlastnostech.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 12:59:02
|
Okrefe. S tím vcelku souhlasím, snad proto jsem o tom nemluvil.Možná bychom měli více mluvit o tom s čím souhlasíme a nesoustředit se na to s čím nesouhlasíme.Bylo by to k prospěchu diskuse. To tvou cestu od konce však považuji spíše za vtip a celkem dobrý. Mně však o tu radost ani tak nejde. Jak říkáš, kolik je lidí, tolik je pravd,ale jsou zde i velké pravdy které vedou k zneužití schopností ve prospěch těchto pravd a to je zlo, které ohrožuje globální život. Zde tvoje cesta odzadu není příliš účinná. Zde je třeba nalézt pravidla rozhovoru zmenožňující postavení argumentu proti argumentu, vzájemné napadání, ignorování toho, co druhý řekl a podobně.Taková pravidla by umožnila funkci sněmu, ve kterém by se zástupci všech pravd sešli a společně hledali cesty k životu.Potom by již život planety ohrožen nebyl,protože by se ztratilo to rozdělení pravdami a přeneslo by se do tohoto sněmu. O to zde jde. Toto fórum tě ukazuje názorně, že dohoda mezi pravdami není možná,pokud tato pravidla neexistují.
MB |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 13:32:30
|
Miloslav, zda se mi, predbiha v hodnoceni me metody jako neucinne, nebot se zatim nikdo nevyjadril k zakladni platforme meho nazoru ohledne vlastnosti pravdy. a dokud se nevyjadri nikdo, mohu metodu povazovat za opravdu zatim neuspesnou, potencialne vsak za uspesnou. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 13:46:14
|
Okrefe.
Omlouvám se, pokud moje slova takto vyzněla.Správně by bylo říci, že pokud posuzuji tvojí logiku, vidím v ní chyby a mezery.To ovšem neznamená, že se nemohu mýlit ve své logice.Počkáme si tedy na názory ostatních, budou li se chtít k tomu vyjádřit.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 14:01:05
|
Spoludebatující, přijmu-li tezi, že bůh není, mám se radovat z toho, že se raduje Sláva, který má tento názor, že s ním tento názor sdílím? Já se tak nikdy nezachovám, protože z této své pozice nechci ustoupit. Připouštím, že okrefova metoda může být dobrá, chci-li se podívat na svět očima svého protivníka(v diskusi).
Buddha, Ježíš, Sokratés, Ramana Maháriši hájili své pravdy důrazně a celý život si za nimi stáli.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 14:54:22
|
Gato. Problém vězí v tom, že ti jmenovaní žili v době,kdy lidé ještě neznali schopnosti dostatečné ke zničení všeho života planety. Ty však žiješ v době dnešní, kdy je vše jiné. Navíc já a myslím že nikdo s tohoto fóra nechce, aby ses své víry vzdal. V tuto chvíli a na tomto místě hledáme cestu k tomu, aby se lidé různých pravd dokázali domluvit na společné cestě k životu a zmizelo nebezpečí zneužití všezničujících schopností. Jestli však buddhisti preferují smrt a nebytí před životem,pak tvůj přístup celkem chápu a při řešení tohoto problému s tebou příliš nepočítám. Dojde li ke zneužití zničujících schopností díky sporu pravd,pak vlastně dojde k naplnění cíle budhismu, čili hromadnému nebytí.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 06/11/2007 : 18:32:02
|
Slávo, myslím si,že přeháníš. Já sám se snažím prosadit své pravdy. Nikoli násilím. Je na místě se ptát, které ideologie umožnili vznik a vývoj těch ničivých zbraní. Materialismus, kapitalismus.
Idealismus se nezajímá tolik o svět. Indická filosofie: Svět je iluze. To, co jste si materialisté rozlili, to si snězte(vypijte).
|
|
|
Topic |
|
|
|