www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Čo je to altruistické ego,
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 14/09/2007 :  08:16:49  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
vysvětloval jsem rozdíl mezi egem a duchem v tomto tématu. Vy jste tomu nevěnoval pozornost. Říkáte, abych nesoudil, co je z ducha a co ne, když z ducha je vše. Já tvrdím, že musíme rolišovat, co je z ducha a co z ega. Vy nechcete rozlišovat, protože jste nějak nad dobro a zlo povznesen. Pro vás je dobro zlo a zlo dobro, možná, že to, co je v souladu s vašimi názory je dobro a co ne je zlo, rozlišujete na základě libosti či nelibosti. Velmi slabý základ.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/09/2007 :  09:26:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Neporozuměl jsi mým slovům. Co je dobrem pro jednoho, může být zlem pro druhého. To neznamená, že dobro a zlo je totéž i když se jedná o tentýž čin. Představ si třeba inkvizitora, který dal upálit kacíře, či čarodějnici. Ze svého hlediska koná dobro ve prospěch svého boha a víry,souvěrci s tím, že se jedná o dobro mohou souhlasit,ale z hlediska těch nevinných upálených je to nesmírné zlo. S tím bys měl plně souhlasit, pokud nemáš vírou zaslepený rozum. Tvé tvrzení že je pro mne zlo a dobro tímtéž, či že si vybírám co se mně líbí je tedy nesmyslem.
Tvé vysvětlení, co je duch a co je moje já je slabé a neopírá se o nic racionálního. Já jsem tě vysvětlil k čemu dochází k procesu myšlení díky funkci slova a to ukazuje racionální podstatu tvrzení mého. Proč mám přijímat to tvé , neracionální? Fakt, že tentýž názor jako ty má mnoho lidí na Zemi, není důkazem tvé pravdy. Kdyby poznali ti lidé to co jsem poznal já,ti kterým to myslí by názor změnilo. U tebe jsem poznal, že jsi mým slovům porozuměl,ale chceš v rozhovoru zvítězit. Uvnitř však již tvá jistota jistotou není a tvá slova jsou jen projevem zatvrzelosti. Nikdy jsem neříkal, že útočím na samu podstatu víry,ale tys toto sám poznal, protože tvá víra dostala trhliny a jen proto jsi mne označil jako útočníka. Pokud jsem poznal samu podstatu víry, pak ji pouze ukazuji a co s tím kdo udělá je jeho věc.Dalo by se říci, že semínko poznání se v tobě ujalo a začíná růst.Ty budeš o tom přemýšlet a časem pochopíš, že zde není chyba.Potom se tvoje víra rozpadne,protože poznáš jak vlastně vznikla a čeho je důsledkem. Já už nyní mluvit nemusím a vše půjde svou cestou i beze mne.Ta tvoje víra se bude ještě chvíli zmítat a bránit se, ale její porážka je u tebe nevyhnutelná. To poznáš během času sám.

Tvůj Mefistofeles Sláva.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 14/09/2007 :  12:23:20  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
vy jste snad poznal podstatu slepé víry, která nerozlišuje, podstatu víry opodstatněnou dogmaty, násilím atd. Nemám na mysli tuto víru.

Já mám na mysli víru opřenou o rozum, etiku a o moudrost. Základy této víry jsou pevné. Každé velké světové náboženství takovou víru podporuje. Opět vás žádám a korektnější rozlišování.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/09/2007 :  12:45:00  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Víra obsahuje klady i zápory,nejen to dobré. Ty však toto iode sebe odděluješ a za víru považuješ jen to dobré. Já vidím jedno i druhé a to dobré přijímám. To je myslím korektní. Za nekorektní považuji naopak to oddělování, jako by to zlé nebylo součástí víry. Nemám na mysli jen tu víru tvou. Korán hovoří o dobru a podívej se co dělají muslimové ve prospěch této víry. To nejde od sebe oddělit a hlásat, že je to jen dobro a to zlo k víře nepřináleží. Dívej se na věc trošku z nadhledem a uvidíš, že je to tak.To bys mohl tvdit, že komunismus je jen dobro,protože dává lidem životní jistoty a odstraňuje sociální nespravedlnost.Přitom bys mohl tvrdit, že je nekorektní s komunismem spojovat zlo. Je to totéž jako je tomu o víry, také je to uznaná pravda a zneužití schopností ve prospěch této pravdy. V tom jsou si všechny pravdy rovné a není zde výjimky.

MB
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 15/09/2007 :  19:56:48  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj všem,

V prvé řadě je nutné zmínit, že každý člověk má právo na svoji víru, ať už je jakákoliv. Nikomu nemá být brána, nebo vyvracena jeho víra. A je na svobodném rozhodnutní každého člověka, zda-li je nebo není zastáncem nějaké víry apod. To pro jistotu uvádím hned na úvod. Nicméně je však stejně podstatné informovat o určitých pravdivých skutečnostech ohledně náboženství, a to formou zcela jednoznačnou a otevřenou:

Všechna náboženství a sekty jsou zcela mimo jakoukoliv pravdu. To platí obecně. Náboženstí a sekty jsou nechutným opiem lidstva, které již mnoho tisíc let sužuje tuto planetu jako mor. Právě nyní, kdy inkvizice ztrácí svoji moc, je nutné poukázat na tuto skutečnost.

Náboženství a sekty vedou k myšlenkovému otroctví a celkové porobě, jakož i degradaci člověka, který se jejich zhoubným vlivem stává nevědoucí figurkou.

Náboženství a sekty odvádějí člověka ve všech směrech od pravdy, vědění, poznání, moudrosti, logiky, harmonie, vyrovnanosti a lásky.

Náboženství a sekty mají svůj původ velmi hluboko v naší historii a jejich vznik (nepočítaje několik málo přírodních náboženství) souvisí s mnoha zásahy rozličných mimozemských skupin. Co se týče starozákonního boha, tak se jedná o zvrhlého mimozemského panovníka, který se řadou mystifikací a zfalšování - díky náboženské idiocii a nelogice - nakonec proměnil v boha stvořitele, což již odpovídá šílenství. Z toho vyplývá že celé křesťanství stojí na samých bludech a nepravdách ve všech ohledech.

Bible je slátaninou plnou protimluvů a nelogičností a obsahuje jen nepatrné střípky pravdy, které jsou - aby toho nebylo málo - špatně pochopeny. Pročpak byla asi Bible v celých dějinách stále znovu a znovu přepisována a upravována?

V žádném ohledu nemá náboženství pro člověka pozitivního smyslu, a to navzdory miliardám, které budou tvrdit opak. I kdyby miliardy věřily bludu zmrtvýchvstání apod., neznamená to ani náznakem, že se takový nesmysl stane pravdou.

Smysl a logika spočívá ve vědění a nikoliv ve víře. Víra není nic, je to pouhý klam, iluze, blud, mystifikace, cosi čistě abstraktního, iracionálního a nereálného.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 16/09/2007 :  08:17:00  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ondro.

Že se víra nemá brát tomu, komu pomáhá žít je správné.Stejně správné je diskutovat a srovnávat různé názory.Jestli taková rozprava ukáže někomu, že má jeho pravda chyby, nejedná se ze strany toho, kdo tomu druhému chyby ukázal,že mu víru bere.
Máš odpor k víře a považuješ vše za nesmysly. Bibli, tedy Straý a nový zákon považuješ za snůšku zmatených lží. Ono je tomu však zcela jinak, ale musíš se naučit Bibli číst a to není jednoduché. Vezmi si třeba podobenství o vyhnání z ráje a na místo jablka si dosaď slovo a jeho funkci v procesu myšlení. V tu chvíli zde máš cosi až překvapivě logického a budeš obdivovat toho kdo dokázal před tisíci lety pochopit to, k čemu lidé dochází pracně až v době dnešní. V samém začátku je psáno o slovu a to slovo je spojeno se slovem Bůh. Opět mně nezbývá než divit se, že toto kdosi poznal již tehdy, když Starý zákon vznikal. Moudrý člověk nekritizuje to o čem málo ví. Nauč se Bibli číst a budeš kritice vzdálen,protože najdeš i to, o čem dnešní lidé ještě ani neví.Povrchní text tě může připadat zmatený,ale když se naučíš číst mezi řádky, poznáš, že to má s nadpřirozenem málo společného.

Píše o mimozemském šílenci, který se prohlásil za boha. Zde by mně zajímalo, kde jsi k tém myšlence přišel. Nechci říci, že jsi daleko os skutečnosti,ale jsem trošku v rozpacích mám li o tom, nebo nemám hovořit.Řekl jsem, že toto téma je uzavřené a musel bych se opět vrátit k tématu sci-fi a opět hovořit stylem posazeným kdesi mezi sci fi a popisem skutečnosti.Nikdo by poté nesměl poznat, zda popisuji skutečnost, nebo vymyšlený sci fi příběh.
Ale což, proč si chvíli nezahrát?
Tak zaprvé Ten o kterém hovoříš nebyl ani zdaleka šílenec a neměl špatný úmysl. Již před jeho posádkou zde byla jiná posádka Spojeného vesmíru a před ní ještě jiná. Tihle lidé si pozeštany zamilovali a dávali jim svoje schopnosti včetně cesty ke zdraví a dlouhému životu.Jenže se stalo, že pozemšťané ztratili potřebu sami své schopnosti hledat a začal upadat jejich intelekt. Z lidí se szávalo cosi podobného zvířatům v Zoo.Byla zde bohatá kultura, řemesla kvetla a dokázali i operovat oči.Díky darům bohů z vesmíru toto upadalo a po několika generacích byli zcela závislí na bozích. Ten o kterém mluvíš tento stav rozpoznal a snažil se učinit nápravu. Oni znali cesty k takové nápravě,příkladně zatížením myšlení dětí, tvorba jejich talentů a podobně. Toto je však poměrně zdlouhavé a tak zvoli cestu, která je ve spojeném vesmíru zakázaná.Vložil mezi lidi různé pravdy. A tak tito lidé začali své pravdy prosazovat a bránit. Začali mezi sebou bojovat a vznikl silný stres, který měl aktivovat urychlení jejich růstu intelektu. Tato cesta má však jednu velkou nevýhodu.Není možné takový proces zastavit dříve než lidé díky růstu intelektu najdou schopnosti dostatečné ke zničení všeho života na planetě.Tepre potom vznikne strach dostatečný k tomu, aby lidé byli ochotní pravd se zbavit. Další expedici vedl syn toho o kterém mluvíš a poznal čin svého otce. A tak se snaži dílo svého otce zničit a vrátit na Zem mír.Jenže jeho otec mohl být očištěn jen tehdy, měl li by jeho čin úspěch. A tak otec prohlásil svého syna a jeho posádku za diaboly,čili odpůrce božích pravd, za původce všeho zla a ty kdo trestají po smrti hříšníky. Tím vytvořil u lidí odpor k diabolům a sám sebe a svou posádku prohlásil za bohy. A tak vznikla válka Bohů s diaboly o které se můžeš dočíst v Knize knih. Diabolové nechtěli bojovat, pouze se bránili a vybudovali pod povrchem Země rozsáhlé prostory do kterých se uchýlili. Těmto prostorám se říká peklo. Pravdy které bohové zaseli se nakonec obrátily proti jim samým a oni uprchli do vesmíru a od té doby o nich nikdo neslyšel. Posádky pekla se měnily a mění dodnes i když v této chvíli zde nejsou. V pekle jsou pouze pozemšťané, kteří se tam dostali celkem náhodou a oživili je.Na posádku spojeného vesmíru se zatím pouze čeká. Ti co zde byli však udělali mnohé, co bys asi od diabolů nečekal. To oni se stakli s Mojžíšem a předali mu potřebné informace a třeba i Budha je měl možnost poznat a řada dalších. A tak postupně předělávali pravdy do podoby, kdy je možné jejich spojení a zničení jejich rozdělující úlohy.To oni dali Starému i novému zákonu podobu jakou má a které porozumí jen ten, kdo dokáže číst algoritmy. Povrchní slovaa totiž pouze vytyčují určitý algoritmus dějě a najdeš li k tomu klíč,pak poznáš, že tentýž algorimus hovoří o čemsi zcela jiném a toto je skutečný obsah.Věřící přijímají povrch jako pravdu a je jich třeba, neboť nesou tento obsah nezmněněný k těm, kteří mu dokáží rozumět.A tak je ti již doufám jasné,že vše je jinak, než se ti zdá být a soudí jen ten, kdo neví.
Nejsem mimozemšťan,ale jsem občanem spojeného vesmíru,kterému se dostalo těchto informací.
A nyní se sám rozhodni.Je toto vše sci fi, nebo neuvěřitelná skutečnost? Já neříkám tik ani tak.Na tvojí reaci jsem však zvědavý.Je to mystifikace,nebo popis skutečnosti?óóó )

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 17/09/2007 :  08:51:46  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
vy tvrdíte, že existuje jen relativní dobro, dobro pro někoho je zlo pro jiného. Příklad: Jan Hus byl upálen a bylo to dobro pro katolickou církev. Jak mám potom dobro od zla rozlišit? Poprava političky Horákové je dobro pro komunisty a zlo pro demokraty, musím dodat, že demokraté by za takový čin komunistu nepopravili. Kdyby pro nějakého šílence bylo dobré vyvraždit společnost, pak je to pro něj dobré, takové jednání je dobré i pro jeho zájmové společníky, pro zabité je to zlo. Zlo je dobro a dobro je zlo, jak se to komu hodí.
Nemůžu si pomoct, ale mé svědomí mi říká, že vražda Husa bylo zlo, i kdybych z ní měl jakýkoli prospěch. To samé platí o paní Horákové.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/09/2007 :  11:42:24  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Když tak dobře víš co dobro a co je zlo, pak mně odpověz na tuto otázku.Občanší demokraté a celá trojkoalice navhli a potom i schválili zákon o financích. Díky tomuto zákonu se dostane řada starých a nemocných lidí do situace ohrožující jejich život.Pokud budou chtít jíst a třeba si topit, či svítit, nebudou mít na lékaře,léky, či pobyt v nemocnici a tak jsou tímto zákonem odsouzeni k předčasné smrti.Řada takových lidí sáhne díky neřešitelné situaci k sebevraždě a tak podobně. Pokud díky tomuto zákonu určité množství starých a nemocných lidí předčasně zemře, nebudou pobírat důchody,čili nebudou čerpat ze státního rozpočtu.To je dobro se kterým nejspíše počítají ti demokrati.Pro ty lidi je to však nesmírné zlo a dalo by se říci, že je to zločin postavený proti určité skupině lidí. Tak co říkáš? je to dobro či zlo?

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 17/09/2007 :  12:59:44  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
myslím si, že jste mi ji položil, protože se týká přímo vás. Nechci odpovědět na konkrétní otázku obecně. Přemýšlím a při prvním pohledu se mi jeví, že se na těch lidech páchá zlo. Moje učení a praxe je jóga, s její pomocí jsem dosáhl jistého poznání, které projevuji ve slovech a činech. Znám jógíny, lepší než jsem já, kteří trpěli, když stárnuli a umírali. Zatím vše.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/09/2007 :  13:24:49  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Týká a netýká. Zatím jsem ještě schopen dělat muziku a tak existenční problémy nemám.Navíc mně bude přiznán plný invalidní důchod.Týká se to však řady lidí které znám a kteří počítají každou korunu již dnes, natož napřezrok. Většinou říkají." Co se dá dělat, holt nepůjdu k lékaři,když na něj nebudu mít." Jenže to u většiny znamená zhoršení zdravotního stavu a předčasnou smrt.Představ si třeba diabetika, který má důchod třeba 6000 kč. Inkaso a energii musí zaplatit a jíst také musí, navíc dietu, která není příliž laciná. K tomu přidej platby za léky a od nového roku za lékaře. To již budeš nad desetitisícem kč. Co je možno vyřadit, na čem ušetřit? Za byt? A spát pod mostem? Ten zákon není jen zlem, ale doslova zločinem, který páchají ti tvoji demokraté spolu se zelenými a lidovci na rodičích nás všech.Právník by řekl, že je toto trestný čin s přihlédnutím na to že je páchán organizovanou skupinou a zaměřený proti určité skupině osob.
K těm jogínům a jejich strachu ze smrti. Já ač nejsem jogín, strach ze smrti nemám, protože vím,že smrtí vše skončí a nebudu si uvědomovat, či pamatovat na to jak dlouho jsem žil a podobně.Že nebudu ničeho litovat, protože zde nebude moje vědomí. Něco jiného je umírání a bolesti před smrtí. S tohoto má strach každý zvláště proto, že zde vše končí smrtí a nikoliv uzdravením a úlevou.Smrt sama není nic zlého ani dobrého, je to prostě jen velké nic.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 18/09/2007 :  18:28:26  Show Profile  Reply with Quote
Čau chlapci. tak som sa vrátil z prekrásnej cykloturistickej dovolenky. Detaily si budete môcť pozrieť na www.cykloturistika.webgarden.cz . Dúfam že sa máte dobre, a svoje rozhovory považujete len za sekundárne záležitosti svojich životov. Ja to tak určite beriem a brať aj budem. Chápem poznanie Gata, chápem poznanie Slávovo, a chápem aj svoje poznanie.
To že každý máme svoje poznanie je úplne v poriadku. Tak to má byť. Je to ako pestrá príroda, ktorá má svoj zmysel. To isté platí aj o poznaní.
Slávo vníma ľudské ja ako produkt hmotného mozgu. Ja a Gato nie. Je to podobné ako medzi Platonom a Aristotelom. Ja plne chápem Slávovu téoriu hmotného ľudského ja, ale nemôžem sa s ňou stotožniť, pretože ja ľudské ja nevnímam ako produkt hmotného mozgu.Ľudské ja vnímam ako nehmotnú časť hmotného organizmu, čo je v rozpore so Slávovým chápaním ľudského ja, ktorý ho vníma ako výplod hmoty. To je jediný rozdiel medzi nami. Jeho logika je postavená na tomto uvedomení a moja a Gatova zas na našom uvedomení. To je celý rozdiel. Naše logiky pracujú na iných základoch uvedomenia si vedomia svojho ja. Ja Slavovi neviem dokázať, že ľudské ja je nehmotné, a on zas nedokáže mne dokázať, že ľudské ja je hmotné. Takže vlastne nieje čo riešiť. Môžeme tu akurát prezentovať svoje názory na život, a to je všetko.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/09/2007 :  12:47:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Je vidět, že tě dovolená prospěla a já tě to přeji. Ty však mně vkládáš do úst to co není pravda. Já neříkám, že lidské já je hmotné. To by bylo nedorozumění. Je zde hmota a její důsledkem je myšlení.Souhrn všeho myšlení je lidská duše. Z jaké hmoty je to myšlení, či duše? Z jaké hmoty je třeba ozvěna? Vykřikneš slovo proti kopci a ozvěna tě je vrátí. Jsou to vibrace vzduchu,ale není to vzduch .Není to ani hmota toho kopce, či tvých hlasivek.Bez tvých hlasivek, vzduchu a toho kopce by zde ozvěny nebylo.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 19/09/2007 :  13:40:39  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
myslím si, že příliš oddělujete smrt a život. Smrt a život jsou dvě strany jedné mince. Navíc mluvíte o budoucnosti, která je možná velmi vzdálená. Že si nebudete uvědomovat říkáte dnes, ale vy to můžete změnit. Zatím vše
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 19/09/2007 :  15:03:01  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
lepší je se ptát z jaké duše je hmota.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 19/09/2007 :  15:44:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.
Je vidět, že tě dovolená prospěla a já tě to přeji. Ty však mně vkládáš do úst to co není pravda. Já neříkám, že lidské já je hmotné. To by bylo nedorozumění. Je zde hmota a její důsledkem je myšlení.Souhrn všeho myšlení je lidská duše. Z jaké hmoty je to myšlení, či duše? Z jaké hmoty je třeba ozvěna? Vykřikneš slovo proti kopci a ozvěna tě je vrátí. Jsou to vibrace vzduchu,ale není to vzduch .Není to ani hmota toho kopce, či tvých hlasivek.Bez tvých hlasivek, vzduchu a toho kopce by zde ozvěny nebylo.

MB

Dôsledkom hmoty nie je myslenie, ale hmota vznikla dôsledkom myslenia. to že naďalej pokračuje myslenie aj v hmote je práve v dôsledku nehmotného ľudského Ja, ktoré sa prezentuje cez hmotné ľudské telo.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000