www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Čo je to altruistické ego,
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 09/09/2007 :  08:49:54  Show Profile  Reply with Quote
navi,
vy máte jakousi zvláštní představu o altruistech, altruista myslí jak na své zájmy, tak na zájmy druhých lidí. Altruista, který myslí na sebe není egoista, každý člověk musí myslet na sebe. Pamatujta, že existuje jen jedno já, to Vaše.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/09/2007 :  09:00:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

navi,
vy máte jakousi zvláštní představu o altruistech, altruista myslí jak na své zájmy, tak na zájmy druhých lidí. Altruista, který myslí na sebe není egoista, každý člověk musí myslet na sebe. Pamatujta, že existuje jen jedno já, to Vaše.

Plne s tebou súhlasím, až na to, že neexistuje len jedno ja, ale moje ja tvoje ja a všetkých ostatných ja, ale viem ako si to myslel.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/09/2007 :  09:06:32  Show Profile  Reply with Quote
Miluj svojho blížneho ako seba samého. To je altruizmus. Ak niekto miluje seba viac ako toho druhého, tak je egoistom.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2007 :  09:21:10  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Altruista je ten, kdo cítí radost z radosti druhých a tak se jim tu radost snaží dát. Kdyby tu radost necítil pak by neměl potřebu svoje schopnosti druhým dávat. Jedná tedy opět ve prospěch svého já.Jediný kdo njedná ve prospěch svého já je duševně chorý,či sebevrah. Každý živý organismus jedná ve svůj prospěch, jen cesty jsou různé.
Chápu, proč jsi se zmínil o tom přikázání, co jsi chtěl Ivanovi (Navi)říci.Že každý má nejvýše své ego, ale opět je zde vyjádřen jen mezní stav a není dobré toto přikázání brát doslova.Podobn= jsou slova o tom, že dá li tě někdo políček na levou tvář, máš nastavit pravou. Důležitý je cíl a reálnost dosažení cíle a zde je toto problematické. Když nastavíš druhou tvář, dostaneš opět políček a výsledkem je, že budeš mít dva a nic jiného.
MB

Edited by - Miloslav Bažant on 09/09/2007 09:52:57
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2007 :  10:05:22  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Jsitě se tě stalo, že tě do obchodu přišel chlapec, či dívka a zálibně si prohlíželi nějaké kolo. Kdybys byl skutečný altruista, řekl bys je tvoje a kolo bys jim dal a měl radost z jejich radosti. Možná by tě za to mšli rádi,ale možná by tě meli tak trochu za blázna.Lidé toto příliš nedokáží pochopit. Představ si, že by to bylo mladé děvče, kterému bys to kolo dal. Mám dojem, že by tě ještě ten den navštivila policie a vyšetřovali tě pro zneužití mladistvé. Ta dívka by třeba i tvrdila, že je to omyl,ale když by jí to stále tvrdili a chtěla by mít klid, pak by třeba řekla, že jsi jí osahával a lidi by tomu věřili. A tak bys díky svému altruismu byl pro lidi úchylákem. Marné by bylo, kdybys tvrdil, že ji jako svého bližního miluješ jako sebe sama,jak tě káže víra. Co tím chci říci? Jak říkali předci, všeho z mírou. To stejné pltí i pro tvoje manželství. Tam kde je ohroženo tvoje já, tam končí altruismus, jinak jsi za blbce.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 09/09/2007 :  19:50:47  Show Profile  Reply with Quote
Miluj svojho blížneho ako seba samého. To je altruizmus. Ak niekto miluje seba viac ako toho druhého, tak je egoistom.

To seba je duch nebo ego? Je-li to duch, pak není možné seba milovat víc než druhého, prostě proto, že duch je jeden. Čím vice budeme milovat ducha(boha), tím lépe pro všechny. Opět přicházím k nutnosti rozlišování ducha a ega.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/09/2007 :  09:40:14  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Shodli jsme se na tom, že duch je důsledek funkce slova v procesu myšlení.Přijal jsem i myšlenku, že tomu můžeme říkat bůh. Jenže potom má každý člověk svého boha, či ducha a tak tomu skutečně i je. Oddělení ega od ducha je potom nesmyslné, protože to je jedno a totéž. To přikázání o kterém hovoříš není dogma,ale má tě pouze směrovat k tomu co je pro život výhodné. My lidi jsme tvoové společenští a závislí na ostatních lidech. Mají li lidé společně žít, musí být pro to vytvořeny podmínky a o tom jak je vytvořit hovoří přikázání "miluj svého bližního jako sebe sama." Je to vlastně první věta jinými slovy a důsledek je naprosto totožný. Dvě věty, které jsem sformuloval jsou řekl bych přesnější a není možné si je vykládat jinak, jak je tomu u toho přikázání. Dávám li druhým svoje schopnosti, pak tak činím z lásky k nim. Miluji li své bližní, pak využívám svých schopností v jejich prospěch. Toto se mně vrací v lásce jejich a oni dávají své schopnosti mně. To je základem a podmínkou toho, aby lidé spolu dokázali žít. Jestli tak činním spontáně, nebo i proto, že znám zákonitost je celkem stejné ,protože je stejný důsledek pro ostatní i pro mne.Není zde třeba mluvit o altruismu, či egoismu. Jestli dle věta první jednám s egoismu, ve výsledku jednám altruisticky. Uvědom si, že bez tvého já není ničeho. Ztratíš li své já, čili si přestaneš uvědomovat sama sebe, pak jsi mrtvý včetně svého ducha. Ať jednáš tak či onak, jednáš v zájmu svého já.Když z neznalosti zákonitosti druhé věty zneužiješ svých schopností ve prospěch svého já, pak sklidíš odpor a na tebe dopadne zneužití schopností druhých a tak vlastně jednáš proti svému já. Pokud jednáš dle věty první, vytváříš lásku druhých k tobě a sklízíš dary jejich schopností a tak vlastně jednáš ve prospěch svého já. A nyní mně řekni, co z toho je altruismus a co egoismus přihlédneš li k důsledkům takových jednání. Jednáš li tedy dle věty první, jednáš egoisticky, neboť tvoje já s toho má prospěch. Jednáš li dle věty druhé, pak také jednáš egoisticky,ale s tím, že tvoje já na to doplatí.Kdo o sobě řekne"já jsem altruista", ten nemluví pravdu,ale snaží se ukázat před lidmi lepší, než ve skutečnosti je. O kom ostatní řeknou, že je altruista, říkají tím, že jedná dle věta první.Pro každého je však jeho já to nejcennější.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/09/2007 :  10:34:55  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave, to doporučenie, korí mnohí vnímajú ako prikázanie, tak to som napísal ja a nie gato. Reagujem len no toto:
Chápu, proč jsi se zmínil o tom přikázání, co jsi chtěl Ivanovi (Navi)říci.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/09/2007 :  10:37:52  Show Profile  Reply with Quote
Gato oddeľuje dušu a ducha, ty nie. Ty spájaš dušu s duchom. Ked to prevediem do dnešnej terminologie, tak duchom je ľudské ja, a dušou ľudská psychika.

Edited by - navi on 10/09/2007 12:24:03
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/09/2007 :  10:43:51  Show Profile  Reply with Quote
quote:

To seba je duch nebo ego? Je-li to duch, pak není možné seba milovat víc než druhého, prostě proto, že duch je jeden. Čím vice budeme milovat ducha(boha), tím lépe pro všechny. Opět přicházím k nutnosti rozlišování ducha a ega.

To seba je duch. Ego je pseudoduch. Duch nieje Boh, ale jeho produkt.Myslím duch s malým d. Duch s veľkým D, je Boží Duch. Náš duch je len produktom Ducha.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/09/2007 :  12:21:52  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Gato.
Shodli jsme se na tom, že duch je důsledek funkce slova v procesu myšlení.Přijal jsem i myšlenku, že tomu můžeme říkat bůh. Jenže potom má každý člověk svého boha, či ducha a tak tomu skutečně i je. Oddělení ega od ducha je potom nesmyslné, protože to je jedno a totéž. To přikázání o kterém hovoříš není dogma,ale má tě pouze směrovat k tomu co je pro život výhodné. My lidi jsme tvoové společenští a závislí na ostatních lidech. Mají li lidé společně žít, musí být pro to vytvořeny podmínky a o tom jak je vytvořit hovoří přikázání "miluj svého bližního jako sebe sama." Je to vlastně první věta jinými slovy a důsledek je naprosto totožný. Dvě věty, které jsem sformuloval jsou řekl bych přesnější a není možné si je vykládat jinak, jak je tomu u toho přikázání. Dávám li druhým svoje schopnosti, pak tak činím z lásky k nim. Miluji li své bližní, pak využívám svých schopností v jejich prospěch. Toto se mně vrací v lásce jejich a oni dávají své schopnosti mně. To je základem a podmínkou toho, aby lidé spolu dokázali žít. Jestli tak činním spontáně, nebo i proto, že znám zákonitost je celkem stejné ,protože je stejný důsledek pro ostatní i pro mne.Není zde třeba mluvit o altruismu, či egoismu. Jestli dle věta první jednám s egoismu, ve výsledku jednám altruisticky. Uvědom si, že bez tvého já není ničeho. Ztratíš li své já, čili si přestaneš uvědomovat sama sebe, pak jsi mrtvý včetně svého ducha. Ať jednáš tak či onak, jednáš v zájmu svého já.Když z neznalosti zákonitosti druhé věty zneužiješ svých schopností ve prospěch svého já, pak sklidíš odpor a na tebe dopadne zneužití schopností druhých a tak vlastně jednáš proti svému já. Pokud jednáš dle věty první, vytváříš lásku druhých k tobě a sklízíš dary jejich schopností a tak vlastně jednáš ve prospěch svého já. A nyní mně řekni, co z toho je altruismus a co egoismus přihlédneš li k důsledkům takových jednání. Jednáš li tedy dle věty první, jednáš egoisticky, neboť tvoje já s toho má prospěch. Jednáš li dle věty druhé, pak také jednáš egoisticky,ale s tím, že tvoje já na to doplatí.Kdo o sobě řekne"já jsem altruista", ten nemluví pravdu,ale snaží se ukázat před lidmi lepší, než ve skutečnosti je. O kom ostatní řeknou, že je altruista, říkají tím, že jedná dle věta první.Pro každého je však jeho já to nejcennější.

MB

Ak niekto jedná v záujme svojho egoizmu, tým že zneužíva druhých, motivačným faktorom je jeho ego, čiže pseudoduch, ktorý dotyčný vníma ako svoje pravé ja. Pritom jeho pravé ja, čiže duch je niekde v hlbinách jeho nevedomia a neregistrácie.
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 10/09/2007 :  14:15:19  Show Profile  Reply with Quote
Připomínám Korán:
Vdechnu do něj něco z ducha Svého.

Védská moudrost: Atma je brahma.
Tj. duch je Bůh(Duch).
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/09/2007 :  18:04:35  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Připomínám Korán:
Vdechnu do něj něco z ducha Svého.

Védská moudrost: Atma je brahma.
Tj. duch je Bůh(Duch).

Ano Gato, mna to napadlo v súvislosti s Bibliou. Čítal so maj Korán samozrejme.
Vtedy Pán, Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života. Tak sa stal človek živou bytosťou.

Ja sa spýtam: Ak budeme dych považovať za metaforu vštiepenia, tak sa to dá povedať aj takto: Vštiepim doňho z Ducha Svojho. Aj ty by si mohol povedať svojmu dieťaťu: Vštiepim doňho z ducha svojho, to ale neznamená, že mu dáš svojho ducha, svoje ja, ale mu dáš zo svojho ducha tým ako sa budeš k nemu správať,to znamená, že on spozná tvojho ducha.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/09/2007 :  08:01:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.
Netušil jsem, že jde o tebe a tvou ženu,ale o jakousi modelovou situaci. Do tvého života mluvit nechci a nebudu. Jen si myslím, že nejde o altruismus, ale cosi jiného.Nejspíš máš na vybranou mezi dvěma variantami. Jedna varianta říká netolerovat jednání manželky a třeba ji ztratit. Druhá varianta říká tolerovat a smířit se s tím. Jenže za druhá varianta má chybu. Toleruješ li manželce cosi takového, nejspíše tě za čas s tím frajerem opustí.Dáváš jí tím najevo svou závislost. Zamysli se nad sebou, jestli jsi ji nepovažoval spíše za tu služku a její potřeby nezanedbával. Otázkou je zda jsi schopný její potřeby uspokojit aby si nemusela toto hledat jinde.
O altruismus by mohlo jít tehdy,když by se tvoje manželka milovala s jiným ty ty bys měl z jejich rozkoší radost.Ale jistě pochopíš, když bych toto nepovažoval za normální.

MB

Osobne sa ma táto situácia netýka. Týka sa jedného môjho známeho, ktorý z manželkinej nevery dostal derealizáciu.
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 11/09/2007 :  08:32:02  Show Profile  Reply with Quote
Navi,
abych poznal Ducha, musím ho vidět. Jak se Duch projevuje v tomto světě, je-li Duch? V mistrech, mudrcích, světcích, v jejich duchu.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000