www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Čo je to altruistické ego,
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/09/2007 :  17:37:38  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

To je zajímavé. Takže ty myslíš a jednáš altruisticky, vytváříš u lidí lásku k tobě a užíváš si toho, že tě odpovídají taktéž darem svých schopností,ale někdy jednáš proti své přirozenosti egoisticky abys u někoho vytvořil k sobě odpor a pocítil nepříjemno ,když ve tvůj neprospěch využije svých schopností? Vskutku zajímavé. Bohužel mně to nepřipadá být normální. Zdá se, že jsem pravý opak tebe. Jsem od přirozenosti egoista,čili jednám ve prospěch svého já.Některé lidi mám rád a tak jim spontáně dávám své schopnosti, na což odpovídají stejně. Díky poznání však dokáži dávat své schopnosti i těm, kteří třeba zneužili svýách schopností v můj neprospěch a tím je převádím k větě první.Ve výsledku potom zapadají mezi ty které mám rád.Ono to vyjde celkem nastejno, zda jednám dle první věty spontáně, nebo vědomě, protože výsledek je v obou případech stejný. Neznám člověka, snad vyjma tebe, který by nejednal ve prospěch svého já. I altruista tak jedná ve prospěch svého já, neboť se mu jeho jednání od druhých vrací a to v prospěch jeho já. Miluješ li, pak dáváš a s příjemna, které pocítil druhý máš radost, čili tvoje já získává. Bez toho bys tak nejednal a ani by tě to nenapadlo.

MB

Nie u každého sa vytvára láska ku mne vzhľadom na môj altruizmus. Ak niekomu z altruistických dôvodov požičiam peniaze keď je v núdzi, a on nemá snahu mi ich splatiť, tak som v ňom určite nevzbudil lásku ku mne, to ti je dúfam jasné. V takýchto situáciách používam, ak nieje snaha ani minimálna neutrálny spôsob vymoženia peňazí súdnou cestou.
Ke´d jednám egoisticky, nieje to pravý egoizmus, pretože ten mi nieje prirodzený, ale účelový kvázi egoizmus. takže falošný egoizmus, ktorý sa javí ako pravý. Používam ho ako ukážkový mechanizmus egoistického správania najmä pri svojich deťoch, aby si uvedomili, kam egoizmus vedie. Jedná sa vlastne o herecký výkon, ktorý sa javí ako prirodzený pravý prejav.
Tvoju filozofiu veľmi jasne chápem, je úplne jednoduchá a velice účelová, ale len pre tých, ktorým je egoizmus prirodzený. Neviem však, či sa dokážeš vžiť do prirodzeného altruistu a jeho filozofie. Zatiaľ sa ti to nepodarilo, zrejme nie si schopný prijať ani fakt, že niekto môže byť prirodzeným altruistom, alebo sa mýlim?

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/09/2007 :  07:15:36  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave, poviem ti modelový príklad a ty mi povedz, ako sa kto zachová.
Manželka altruistu si nájde frajera, a manželka egoistu si nájde frajera. Ako sa zachová v tejto situácii prirodzený altruista a ako prirodzený egoista. Podotýkam, že obaja majú svoje manželky radi.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/09/2007 :  10:17:49  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Já myslím ,že to dopadne podobně. Ono zde totiž až tolik nezáleží na altrismu či egoismu, jako spíše na ostatních vlastnostech daného jedince a celkvé situaci. Velkou roli zde hrají emoce a ty vše vždy komplikují. Musel bys popsat danou situaci se všemi detaily a povahovými rysy prvního i druhého a teprve tehdy by se dala udělat prognoza, ktrerá by se najkonec díky emocím stala chybnou. Takže na tvojí otázku není možné odpovědět.

S těmi půjčkami je to složitější, než se zdá být. Když někomu půjčkou pomůžeš v nouzi,pak cítí příjemno a dalo by se říci, že tě má rád.Jenže poté následuje povinnost splácet a to již tak příjemné není, zvláště když na splátky nemá. Tehdy se cítí nepříjemně a pronásledují jej třeba výčitky svědomí a trvá to tisíckrát déle, než ta radost ze zažehnaného problému. Žádáš li navíc úroky, může vzhledem k tobě vzniknout i nenávist. Nemá li na splátky, bude se tě nejspíše vyhýbat. Pomůžeš li mu darem, čili nežádáš vrácení,pak je to o něčem jiném i když i zde často vzniká u příjemce zvláštní pocit dlužníka. Lidé si uvědomují zákonitost první věty i když třeba jen podvědomě a cítí, že by měli dát cosi ze svých schopností tobě.Když se jim to podaří ,pak jsou teprve šťastní a láska mezi vámi roste.Když k tomu neznají cestu, pak může dojít i k tomu, že se tě budou vyhýbat stejně jako dlužník. Pokud je to však v rodině, nebo lidmi blízkými, pak dáváš aniž bys žádal a dostaneš li pok se s toho raduješ , zde platí věta první celkem bez omezení a proto zde láska roste intenzivněji.Podobné je to mezi milenci. Tam kde dáváš aniž bys žádal láska roste a i ty získáváš mnohem víc.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/09/2007 :  11:11:33  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Manželka altruistu si nájde frajera, a manželka egoistu si nájde frajera. Ako sa zachová v tejto situácii prirodzený altruista a ako prirodzený egoista. Podotýkam, že obaja majú svoje manželky radi.

Myslel som ako sa zachovajú v kostre,nie v detailoch.To schéma v kostre je rovnaké pre všetkých prirodzených egoistov a všetkých prirodzených altruistov. Teraz nemám na mysli prirodzených egoistov, ktorý vedome ovládajú dve vety a používajú ich.

Edited by - navi on 07/09/2007 11:29:27
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/09/2007 :  11:24:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

S těmi půjčkami je to složitější, než se zdá být. Když někomu půjčkou pomůžeš v nouzi,pak cítí příjemno a dalo by se říci, že tě má rád.Jenže poté následuje povinnost splácet a to již tak příjemné není, zvláště když na splátky nemá. Tehdy se cítí nepříjemně a pronásledují jej třeba výčitky svědomí a trvá to tisíckrát déle, než ta radost ze zažehnaného problému. Žádáš li navíc úroky, může vzhledem k tobě vzniknout i nenávist. Nemá li na splátky, bude se tě nejspíše vyhýbat. Pomůžeš li mu darem, čili nežádáš vrácení,pak je to o něčem jiném i když i zde často vzniká u příjemce zvláštní pocit dlužníka. Lidé si uvědomují zákonitost první věty i když třeba jen podvědomě a cítí, že by měli dát cosi ze svých schopností tobě.Když se jim to podaří ,pak jsou teprve šťastní a láska mezi vámi roste.Když k tomu neznají cestu, pak může dojít i k tomu, že se tě budou vyhýbat stejně jako dlužník. Pokud je to však v rodině, nebo lidmi blízkými, pak dáváš aniž bys žádal a dostaneš li pok se s toho raduješ , zde platí věta první celkem bez omezení a proto zde láska roste intenzivněji.Podobné je to mezi milenci. Tam kde dáváš aniž bys žádal láska roste a i ty získáváš mnohem víc.

MB

Lenže dotyčný nemá potrebu splácať pôžičku a nemá ani výčitky svedomia, pretože nemá snahu splatiť ani 100sk za pol roka, vyhýba sa veriteľovi a ohovára ho.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/09/2007 :  14:13:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Jsou takoví lidi,ale naštěstí jich není až tolik. U nás je taková rodinka. Hrál jsem jim na svatbě. Točili se kolem mne a chválili. Když svatba končila, přišli za mnou jestli bych jim nepůjčil na zaplacení účtu . Samozřejmě že jsem jim nepůjčil, ani jsem u sebe peníze neměl. A tak mně dodnes za hraní nezaplatili a ještě mne pomlouvají. Oni jsou dlužni kam se podívají ,ale když přijde výplata,tak nakupují jako milionáři.Za týden shání půjčky,že nemají co huby. Dle mne je to patologické jednání a oni snad za to ani nemohou. Dle takových lidí není možné posuzovat jednání ostatních.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/09/2007 :  16:44:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

Jsou takoví lidi,ale naštěstí jich není až tolik. U nás je taková rodinka. Hrál jsem jim na svatbě. Točili se kolem mne a chválili. Když svatba končila, přišli za mnou jestli bych jim nepůjčil na zaplacení účtu . Samozřejmě že jsem jim nepůjčil, ani jsem u sebe peníze neměl. A tak mně dodnes za hraní nezaplatili a ještě mne pomlouvají. Oni jsou dlužni kam se podívají ,ale když přijde výplata,tak nakupují jako milionáři.Za týden shání půjčky,že nemají co huby. Dle mne je to patologické jednání a oni snad za to ani nemohou. Dle takových lidí není možné posuzovat jednání ostatních.

MB

Takže to sú výnimky potvrdzujúce pravidlo prvej a druhej vety, hej?
Len škoda, že ich je v mojom okolí tak veľa. Skúsim si spomenúť, koľkým som takto požičal a nevrátili mi, alebo sa musím splácania vehementne domáhať. Narátal som ich šesť. A to sú všetko bezúročné pôžičky.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/09/2007 :  16:45:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:

quote:

Myslel som ako sa zachovajú v kostre,nie v detailoch.To schéma v kostre je rovnaké pre všetkých prirodzených egoistov a všetkých prirodzených altruistov. Teraz nemám na mysli prirodzených egoistov, ktorý vedome ovládajú dve vety a používajú ich.

ešte si mi neodpovedal na toto.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/09/2007 :  06:57:22  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Na to se jednoznačně odpovědět nedá. Tam kde člověkem vládnou emoce,tam rozum ustupuje do pozadí. Egoismus i altruismu jsou rozumové záležitosti, láska je emotivní. A tak může altruista jít pro pušku a ustřelit sokovi cosi co v lásce potřebuje a egoista může vzít provaz a jít se do rybníka zastřelit. Žid Khon říkal. ezmeš li si ošklivou, budeš jí mít sám pro sebe.Vezmeš li si krásnou,apk se smiř s tím, že nebude jen tvoje. Jestli chceš poznat tajemství lásky a chceš li vědět jak lásku u partnerky posilovat aby neodešla za jiným, pak je to jiné téma a dá se o tom hovořit. Je to však téma velmi rozsáhlé, nejspíš pro vlastní topic.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/09/2007 :  13:23:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.
Na to se jednoznačně odpovědět nedá. Tam kde člověkem vládnou emoce,tam rozum ustupuje do pozadí. Egoismus i altruismu jsou rozumové záležitosti, láska je emotivní. A tak může altruista jít pro pušku a ustřelit sokovi cosi co v lásce potřebuje a egoista může vzít provaz a jít se do rybníka zastřelit. Žid Khon říkal. ezmeš li si ošklivou, budeš jí mít sám pro sebe.Vezmeš li si krásnou,apk se smiř s tím, že nebude jen tvoje. Jestli chceš poznat tajemství lásky a chceš li vědět jak lásku u partnerky posilovat aby neodešla za jiným, pak je to jiné téma a dá se o tom hovořit. Je to však téma velmi rozsáhlé, nejspíš pro vlastní topic.

MB

Vieš čo, dá sa na to odpovedať, ak obaja budú máť rovnaké osobnostné prvky, rozdiel bude len v tom, že jeden je prirodzený altruista a druhý prirodzený egoista. Prirodzený altruista sa zachová takto: Spýta sa manželky, s kým chce žiť, nech si vyberie. Ak manželka povie s bidvomi, tak manžel povie dobre. Prirodzený egoista sa bude snažiť zrušiť vzťah manželky s milencom. Aký je rozdiel v tom, že že aj jeden aj druhý má rád svoju manželku. Altruistova láska je taká, že chce, aby sa jeho manželka cítila čo najlepšie. Egoistova láska je taká, že chce, aby sa on cítil čo najlepšie.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/09/2007 :  15:30:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

V lásce jsi utopista a počítáš s jakýmsi ideálním stavem. Kdyby tě manželka pověsila kufr na kliku a řekla , že má jiného,abys táhnul, tak jako přirozený altruista řekl měj se s ním dobře a šel s radostí v srdci spát pod most. Já myslím, že by s tebou cloumaly emoce a altruismus bys nechal někde v ústraní. Nelži sám sobě a nedělej se před sebou samým lepší, nebo tě něčím popíchnu a hned ukážeš jaký jsi altruista.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/09/2007 :  22:41:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

V lásce jsi utopista a počítáš s jakýmsi ideálním stavem. Kdyby tě manželka pověsila kufr na kliku a řekla , že má jiného,abys táhnul, tak jako přirozený altruista řekl měj se s ním dobře a šel s radostí v srdci spát pod most. Já myslím, že by s tebou cloumaly emoce a altruismus bys nechal někde v ústraní. Nelži sám sobě a nedělej se před sebou samým lepší, nebo tě něčím popíchnu a hned ukážeš jaký jsi altruista.

MB

Moja žena nie je taká egoistka, aby mi zbalila kufor a dala ho pred dvere keď si frajera našla ona a nie ja frajerku. To niej štandartný model. Štandartný model je že žena neveru tají. Ked sa prevalí, čaká od muža scénu, aká je potvora, atď. Egoista, ktorý sa má rád a manžekla mu v tom slúžila proti svojej prirodzenosti,mal rád svoju manželku preto, lebo mu robila slúžku. keďže môže túto slúžku stratiť, urobí jej scénu a odstaví frajera. a dá jej ešte jednu šancu, aby mu mohla slúžiť. Altruista svojej žene dopraje, pretože nemá dôvod jej brániť v niečom čo chce. Má ju rád, tak jej dopraje čo chce.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/09/2007 :  22:43:44  Show Profile  Reply with Quote
Prirodzený altruista aj prirodzený egoista sa ale formujú pod tlakom okolností smerom do stredu.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/09/2007 :  22:50:05  Show Profile  Reply with Quote
To znamená, že ak prirodzený altruista zistí, že je zneužívaný, urobí opatrenia voči zneužívaniu. ale nestáva sa egoistom. Tak isto prirodzený egoista ked zistí, že ho nikto nechce, snaží sa urobiť opatrenia, aby prestal toľko zneužívať druhých. Ide tu o socializáciu. Ale ani egoista neprestáva byť egoistom. Len sa socializuje.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2007 :  08:06:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Netušil jsem, že jde o tebe a tvou ženu,ale o jakousi modelovou situaci. Do tvého života mluvit nechci a nebudu. Jen si myslím, že nejde o altruismus, ale cosi jiného.Nejspíš máš na vybranou mezi dvěma variantami. Jedna varianta říká netolerovat jednání manželky a třeba ji ztratit. Druhá varianta říká tolerovat a smířit se s tím. Jenže za druhá varianta má chybu. Toleruješ li manželce cosi takového, nejspíše tě za čas s tím frajerem opustí.Dáváš jí tím najevo svou závislost. Zamysli se nad sebou, jestli jsi ji nepovažoval spíše za tu služku a její potřeby nezanedbával. Otázkou je zda jsi schopný její potřeby uspokojit aby si nemusela toto hledat jinde.
O altruismus by mohlo jít tehdy,když by se tvoje manželka milovala s jiným ty ty bys měl z jejich rozkoší radost.Ale jistě pochopíš, když bych toto nepovažoval za normální.

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 09/09/2007 08:27:36
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000