www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Současný komerční svět aneb diktatura davu
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Georgik
Nový uživatel

Czech Republic
17 Posts

Posted - 02/06/2007 :  14:12:16  Show Profile  Send Georgik an ICQ Message  Reply with Quote
Myslím si, že docela pěkná téma, ne?
Poslední dobou se mi dělá ze všeho okolo mě opravdu nevolno. Kam se vytracuje lidská individualita? Je neskutečné kolika lidem stačí k životu ubohé holywoodské filmy nebo české seriály typu Ulice či Ordinace. Vyrobit film, aby se na něho kouklo, co nejvíce miliónů lidí, nacpat ho hvězdami a udělat happy end. Existuje ještě umění a originalita? Anebo už se vyrábí jen na zákazků hloupého davu. Proč peníze převyšují ostatní hodnoty? Jsme už skutečně jen planetou materialistů. Nepociťujete také tu hlubokou dekadenci? Zajímal by mě Váš názor na tento problém...díky

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/06/2007 :  14:33:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Georgiku.

Kapitalismus je postavený na penězích.televize i kina jsou soukromá a bez těch ucajdaných seriálů, reklam a komerčních filmů se prostě neuživí. Hodnotné filmy jsou většinou drahé a tak musí na ně cosi vydělat. O ničem jiném to není.

Sklrátka, štěstí je krásná, tuze krásná věc,ale prachy si za ně nekoupíš.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 02/06/2007 :  19:38:02  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Georgiku
Je nutne videt za vsim priciny a souvislosti. Nase spolecnost je opravdu materialisticky zamerena, ale proc? Duvodem je lidska povaha a uplne obycejne takony ekosystemu, ktere plati v podstate uplne v konkurencnim prostredi. Spolecnost se soustredi na shromazdovani majetku a kdo nejde se spolecnosti, musi se vyrovnat s dusledky. Pripada nam to nefer, ale neni to krivda ve smyslu ze nam nekdo ublizuje, je to zakon priciny. Spolecnost voli a voli vzdy snadnejsi spolecnost. Lide voli to, co chteji, ne to, co oopravdy potrebuji, ale neni rozumne alternativy. Vezmi si to takhle, co bys chtel, zmenit lidskou povahu? No to tady chce kazdy a rikam vam, to by bylo horsi, nez vymaz meteoritem, Zivot ve spolecnosti ma sva pravidla, je uzasnej. Vazne, libi se mi. Umeni si vypujcuje veskere esteticke hodnoty z tohoto prostredi, zmenit ho by bylo desive. V podstate vlastne chces to same co lidi co vsechno prozerou, jen to prevadis do sve situace. Klicem je uvedomit si, ze stradani neni negativni zalezitost, ale je to vec, co rozviji osobnost. Samozrejme jen do urcite miry. Doporucuju precist Konec civilizace od Aldouse Huxleyho.

Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 02/06/2007 :  23:22:04  Show Profile  Reply with Quote
Nemyslím si, že vzniká jen "brak". A dokonce si myslím, že kvalitních děl vzniká docela dost. Celkem dost je i lidí, kteří se s "brakem" nespokojí. Z těch 10 milionů u nás to jistě pár desítek a možná i pár stovek tisíc bude.

Výhodou "braku" je to, že nad ním nemusíš moc přemýšlet. Přemýšlení je namahavé a po těžké práci se do něj mnoha lidem už nechce, tak je prosím chápej. Věř mi, že ani já nemám po opravdu těžké šichtě náladu na poslech vážné hudby, kterou jsem ještě neposlouchal. Raději si pustím něco co už jsem slyšel mnohokrát a co tedy znám, mohu si tak odpočinout.

Občas je však nutné se "namáhat" poslechnout si něco nového, co třeba na první poslech není úplně ono. A člověk to musí zkusit víckrát a nalézt v tom krásu. Tím se ale z obyčejného poslechu nenáročné hudny stává spíše koníček. Člověk musí něco obětovat (svůj čas, svoji pozornost) aby mohl ocenit i neobyčejná díla.

Možná, že lidé, kteří poslouchají z mého pohledu "brakovou" hudbu mají jen jiné koníčky než já. Nebo se raději věnují rodině. Co ty myslíš?
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 02/06/2007 :  23:42:59  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Georgiku,

s těma filmama podle mě nemáš pravdu, točí se i dost "intelektuálních" filmů a z těch seriálů Ordinaci občas vidím (kouká se na ni má nevlastní matka) a není to zas tak hloupé, naopak je to docela ze života a nechybí tomu i nějaký vtip...

O tom, že lidé žijí v davu a individualitu strčili "někam", už jsem se vyjadřovala... Prostě se bojí sami za sebe rozhodovat. Vzít za sebe zodpovědnost. Raději se nechají unášet proudem... A vymýšlí si bohy, kteří za ně rozhodují... No, nebudu se příliš vzrušovat, jinak bych ze sebe vysypala ostrá slova a akorát bych se rozčílila, což nechci, protože mám výbornou náladu
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 04/06/2007 :  20:32:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by harleyka

Georgiku,

s těma filmama podle mě nemáš pravdu, točí se i dost "intelektuálních" filmů a z těch seriálů Ordinaci občas vidím (kouká se na ni má nevlastní matka) a není to zas tak hloupé, naopak je to docela ze života a nechybí tomu i nějaký vtip...

O tom, že lidé žijí v davu a individualitu strčili "někam", už jsem se vyjadřovala... Prostě se bojí sami za sebe rozhodovat. Vzít za sebe zodpovědnost. Raději se nechají unášet proudem... A vymýšlí si bohy, kteří za ně rozhodují... No, nebudu se příliš vzrušovat, jinak bych ze sebe vysypala ostrá slova a akorát bych se rozčílila, což nechci, protože mám výbornou náladu

Asi mluvíš o něčem jiném , než jsem viděl já . Máloco mi dokáže více zkazit večeři než , když jsem nucen pasivně sledovat tehle skvost dramaturgického umu scénaristů jedné nejmenované televize .

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 04/06/2007 :  20:44:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Georgik

Myslím si, že docela pěkná téma, ne?
Poslední dobou se mi dělá ze všeho okolo mě opravdu nevolno. Kam se vytracuje lidská individualita? Je neskutečné kolika lidem stačí k životu ubohé holywoodské filmy nebo české seriály typu Ulice či Ordinace. Vyrobit film, aby se na něho kouklo, co nejvíce miliónů lidí, nacpat ho hvězdami a udělat happy end. Existuje ještě umění a originalita? Anebo už se vyrábí jen na zákazků hloupého davu. Proč peníze převyšují ostatní hodnoty? Jsme už skutečně jen planetou materialistů. Nepociťujete také tu hlubokou dekadenci? Zajímal by mě Váš názor na tento problém...díky

Dobré filmy se točí , ale bouhužel to chce vynaložit nějaké úsilí a najít si je . Nemám čas to bohužel sledovat ,ale občas se něco objeví na Čt2 . Třeba nedávno jsem náhodou natrefil na Tanec ve tmě (hrála tam Björk ) až na smutný konec (až drastický ) hodně dobrý film .
Každopáně většina lidí se bouhužel spokojí jednoduchými filmy , kde sice není téměž děj ,ale spokojí se s efekty za x milónů dolarů a potoky krve nebo s novinami "jejichž čtením se získává maturita " .

Edited by - Ace Rimmer on 04/06/2007 20:46:04
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 04/06/2007 :  22:40:55  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Pratele
Jestli mohu radit, vyhodte televizi z okna a poridte si internet s vysokym limitem na stahovani. Sami si vyberete, sami si ukradnete, nejste obtezovani televizni reklamou (ta internetova se da zvladat) a mate moznost videt ty nejvetsi skvosty. Kombinovat s prukazkou do knihovny za 30,- na rok a clovek muze mit tolik kultury, kolik unese.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/06/2007 :  07:03:12  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Já s tebou souhlasím.Když někdo kulturu chce, tam ji najde.Když o ní nestojí, pak najde tisíce výmluv. Je zde i video a DVD, které nám slibovaly, že budeme mít ty filmy pěkně po ruce, když je budeme chtít.Když jsme je koupili a natočili pár desítek, či stovek filmů, zjistili jsme, že je vlastně už ani vidět nechceme, když je můžeme vidět kdykoliv. A tak znám člověka, který měl deset knih a stále měl co číst. Dnes má knihovnu přes celou stěnu a pěkně plnou.Od té doby nečte, neví co by četl. Dříve jsem měl rád staré filmy a když nějaký v televizi dávali, čekal jsem na to a ěšil se. Dnes je dávají každou chvíli a já od televize odcházím. Skrátka, když je něčeho moc, tak je toho příliš a člověk ztrácí zájem. To je chlapi jako se ženskýma. Když člověk žádnou nemá, pak po nich touží. Když jich má moc, tak přžed nima utíká a hledá si tisíce výmluv.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/06/2007 :  11:44:49  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Tak upřímně, já na televizi (myslím tím cíleně) prakticky vůbec nekoukám. Že se občas kouknu na nějakých pár minut, když u nás doma běží, tak to beru jako odreagování se a pohled na to, "co se děje"... Jinak taky spíše využívám internetu, a když už chci mermomocí nějaký film vidět, tak si ho od někoho půjčím...

ps: Aci, a co přesně Ti vadí (např.)? Neříkám, že je to nějak vysoce inteligentní seriál, ale ostatně který takový je... Spíš mi prostě přijde, že není "tak hloupý"...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 05/06/2007 :  11:57:37  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Pokud byla ta otazka na me, tak mi na televizi vadi to, ze je casto pustena a clovek u ni proste vytvrdne. Ne, ze by se vylozene chtel divat na to, co tam davaji, proste u ni sedi. To povazuji za ztratu casu a pritomnost bedny k tomu vybizi. Navic jsem zjistil, ze teprve kdyz se dostanes mimo dosah vecernich zprav, ktere se vzdycky musi necim desne dulezitym zaplnit, zjistis, ze se vubec nic nedeje, nebo aspon, ze veci o ktere ma smysl se starat se nedeji kazdy den, ale je jich par za mesic. Navic televizni format nam dava falesny pocit, ze vime, i kdyz zadna zprava se neda se vsemi hledisky nacpat do nejakych peti minut. Je daleko lepsi nevedeta uvedomovat si to, nez vedet malo (coz je to same) a mit pocit, ze jsem informovan. Navic televize z principu vede u slabsich povah k unifikaci, protoze vzdy se diva na veci pohledem vetsiny, protoze lide nechteji byt opravovani, ale utvrzovani ve svem pohledu na svet.
Jestli si budu porizovat vlastni byt, nevidim duvod si do nej televizi kupovat.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/06/2007 :  12:25:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Myslím, že si trošku honíš tričko a až si ten svůj byt pořídíš, bude tam ta televize dříve než postel.Pokud se k tomu ještě oženíš, manželka tě pro televizi požene hned. Co se mne týká, jsem nyní v léčení a jakási moje myšlenka je , že se s každé nemoci mohu vyspat. A tak nyní chodím spét už kolem sedmé, čili dřív než slepice.Přes den se na telku koukám jen při snídani a obědě. Jinak sedím u kláves, nebo počítače a sám sobě nadávám, že bych měl mít víc pohybu. Prací pro můj počítač, když já spím, je vypalování filmů do filmotéky. Ta však je synova a nikoliv moje.Když jsem se ho ptal, kdy se naposled díval na nějaký film s DVD, tak si nemohl vzpomenout, jak to bylo dávno.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/06/2007 :  18:40:59  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,

otázka byla na Ace, oslovila jsem ho

Ono... když už jsme u toho... Počítač ale není o moc lepší než televize vytvrdne se u něj stejně, ne-li hůř... Jediné, co dává navíc, je ta možnost poznávat a zpracovávat informace, ale to je celé. Ohledně zábavy je snad ještě horší, než ta televize, protože na internetu najdeme kolikrát i mnohem větší stvůrnosti a mystifikace než v televizi...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 05/06/2007 :  19:15:51  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Obsah internetu vytvareji lide a podle toho vypada. Obsah televize je vytvaren pro lidi a to je podle me horci, mluvili jsme o tom, jak to je.
Internet je o tom, e si muzu vybrat, co chci delat, muzu se lehce bavit, divat se na serialy, nebo projizdet fora a premslet o lidech. Televize nabizi casto nenarocnou zabavu a my ji z pohodlnosti prijimame. Vazne nevidim sebemensi duvod ji vlastnit. Nechci nejak machrovat, ale mysli si, ze se drzi ze setrvacnosti, ale je vlastne prezitkem.

Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/06/2007 :  21:43:44  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,

zase ale řeknu Ti, z mého pohledu - já jak se na televizi nekoukám, tak jsem zas na druhou stranu ráda, že si někdy můžu sednout a na chvíli "vypnout", a třeba když žehlím, tak televizi uvítám mnohem víc než počítač (počítač mám v pokoji a tahat tam prkno se žehličkou je docela problém )... A jsou seriály, které můžu, stejně tak jako filmy, které můžu. Nemyslím si, že by televize byla nějaká nutnost, každopádně patří k příjemné relaxaci v běžném životě. Ale samozřejmě jsou ještě milejší relaxace například v přírodě... (a to už člověk musí odejít i od toho kompu )
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 10/06/2007 :  18:47:41  Show Profile  Reply with Quote
Čus,

až já si pořídím jednou byt(nevím kdy ani kde..ale to jedno), tak televize tam bude na prvním místě a pořádně velká, abych si tam mohl vychutnat filmy co mám na DVD. Televizi v podstatě vůbec nesleduji, ale zas ji úplně nezatracuji, občas tam dávají dobrý film, koncert či dokument (v případě kabelovky jich tam je opravdu dost a kvalitních).
Jako relax mi lepší připadne si pustit dobrý film, než čučet na tv program.

Abych odpověděl na původní otázku Georgika - tak jistě i dnes existuje umění a originalita, jen člověk je líný, aby je hledal, tak sáhne po tom, co je po ruce...

A úplně souhlasím s Noemem co řekl o hudbě.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000