www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Současný komerční svět aneb diktatura davu
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 10/06/2007 :  22:49:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by harleyka

Tak upřímně, já na televizi (myslím tím cíleně) prakticky vůbec nekoukám. Že se občas kouknu na nějakých pár minut, když u nás doma běží, tak to beru jako odreagování se a pohled na to, "co se děje"... Jinak taky spíše využívám internetu, a když už chci mermomocí nějaký film vidět, tak si ho od někoho půjčím...

ps: Aci, a co přesně Ti vadí (např.)? Neříkám, že je to nějak vysoce inteligentní seriál, ale ostatně který takový je... Spíš mi prostě přijde, že není "tak hloupý"...

Už téma a umístění děje toho seriálu není něco co bych chtěl pravidelně sledovat , ale to není hlavní důvod proč mi to leze na nervy .

Zkusím vypsat pár základních bodů proč tenhle v žánr v žádném případě nemusím :
1)Pokaždé když jsem viděl třeba jen málou část (max. 10 min a to nedobrovolně) tak téma rozhovorů je úpně stejné , někdy mám pocit , že snad opakují pár frází dokola .
A to více měně na tyto témta :
  • kdo chodí , zahýbá , ... (s kým , jak a proč )
  • kdo chce , nechce , čeká,nečeká dítě (a s kým jak a proč)
  • zdravotní problémy (koho, proč , a jak k nim přišel )

2)Předvídatelnost děje vhledem k úzkému okruhu témat
3)Herecké osazení (jsou herci , které opravdu nemusím )
4)Dle mého názoru je to bulvár (taková seriálová obdoba Blesku apod. )
5)Je to prokládáno reklamami , které mi dokážou znechutit i pořady na které bych se rád podíval . (I když v tomto případě jsou pro mě i některé reklamy snesitelnější )
6)Připadá mi to značně kýčovité .

Ps. Ale komu se to líbí , ať si to užije .

Edited by - Ace Rimmer on 10/06/2007 22:51:02
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/06/2007 :  07:18:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.

Seděl jsem nedavno v čekárně u lékaře , kde se ženské bavily o těch seriálech. Na první poslech bylo jasné, že ty příběhy nejen pozorně sledují, ale i prožívají. Já mám na ty seriály velmi podobn názor tomu tvému, ale uvědomil jsem si, že my lidé nejsme stejní.Ty ženy by naší kritiku nejspíš posuzovaly jako výraz naší hlouposti, chybění citu a podobně. Muži kteří tam seděli se do tohoto tématu nemísili a bylo vidět, že je to vůbec nezajímá. Takže by se dalo říci. Ženské uznávají jiné hodnoty a jinak než muži. Když by muž chtěl toto posuzovat, musel by mít vlastnosti ženy. Prostě přemýšlejí trošku jinak. Jestli byly tyto seriály tvořeny pro ženy, pak je to správně udělané a my chlapi můžeme pouze mlčet a počkat si na to, co zajímá nás. Já to vidím i doma, když si o cosi řeknu a manželka či dcera řeknou."Až za chvíli, nyní bude nemocnice v růžové zahradě." Ty ženské i píší do Novy, chválí seriály a utvrzují je v tom, že jednají správně, což my chlapi můžeme považovat za nedokonalost ženského myšlení, ale ono je tomu docela jinak. Běda nám chlapům, kdyby ty ženské přemýšlely jako my. Kdyby pro ně ten cit a sentimentalita tolik neznamenaly. Nejspíš by se z nás stali homosexuuálové a ženské by nás přestaly zajímat. Jsou prostě jinačí a my to musíme respektovat. Prostě a krátce. sou programy pro děti, jsou programy pro ženské a občas i něco pro nás chlapi.Když je toho málo, alespoň máme víc času, třeba na klábosení ve fóru.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/06/2007 :  09:42:30  Show Profile  Reply with Quote
Souhlas Slávku :o))

Mimochodem všimli jste si, že na fóru přibyla reklama? Nebo se mýlím? No asi se tu zvýšila návštěvnost a majitel na tom chce trochu vydělat. Nezazlívám mu to, doménu i hosting má zaplacen a musí je pravidelně obnovovat a to ze svého.

Edited by - noemus on 12/06/2007 10:04:51
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 12/06/2007 :  11:02:20  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Slávku,

no nevím nevím, můj táta se svou manželkou Ordinaci sleduje, baví ho to a vždycky všechno okomentovává a vymýšlí, co měl kdo jak udělat jinak Jako je fakt, že můj tatínek je tak trošku "zvláštní", ale jeho orientace je normální a dokonce je i velmi inteligentní

Aci,

o tom to právě je. Ať si to připouštíš nebo ne, život je víceméně jen o tom samém - lidi se hádají, pak usmiřují... Někdo čeká dítě a chce ho, jiný ne.. Ta předvídatelnost tam je, určitě, ale o to víc se většinou ty ženské na to těší, protože chtějí zjistit, jestli to skutečně dopadne tak, "jak si myslí"...
Nechci tady obhajovat něco, na co zas extrémně nekoukám, nevyhledávám to a nepropadám tomu, ale zas k tomu nemám vyloženě opoziční postoj, vtip tam občas nechybí a myslím, že je to daleko inteligentnější seriál než třeba Rodinná pouta (nebo jak se to jmenuje teď) nebo Ulice... Samozřejmě jsou taky lepší, ale je to dáno tou komerční válkou, která vznikla mezi televizemi, aby měly co největší sledovanost a tím i největší počet seriálů...

PS: nj, holt jsem taky ženská

Edited by - harleyka on 12/06/2007 11:03:04
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/06/2007 :  11:51:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Martinko.

Kdyby měl člověk napsat k danému tématu všechny varianty, bylo by to tak dlouhé, že by to nikdo ani neměl zájem číst. Samozřejmě znám chlapi,kteří jsou normálně orientovaní a přesto sledují se zájmem tyto seriály.Není to však o itelektu, ale spíše je to v jejich citovém zaměření. To je u různých lidí různé. Někdo svět vnímá více citem a jiný logikou.Ženy jsou zaměřené spíše na ten cit, chlapi na logiku.Přesto znám ženy, které jsou svým myšlení spíše blízké chlapům . Znám chlapi, kteří při filmech o lásce brečí jako malí a znám ženy, které to prohlásí za blbost. Zkrátka, lidé jsou různí.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 14/06/2007 :  04:45:03  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Pratele
Zivot je porad o tom samem, to je fakt. Problem je v tom, ze desitky spisovatelu se snazi podchytit desitky let chovani a mysleni lidi a jeste pro nas porad zbyva dost mista. Nevim, jak muze mit nekdo neco proti serialum, pripada mi to nelogicke. Lide se na ne divaji, tak se nataci. Mam temi lidmi pohrdat? Lidmi co prijdou vecer utahani z prace a rozvali se s slastnym vzdechem do kresla? Mam na ne kricet - nevkus nevkus, co kdybyste si radsi neco hodnotneho precetli? No to bych byl asi idiot. Nevim, ale posledni dobou mi tak nejak pripada vse v poradku, protoze vetsina globalnich problemu ma koreny v podobnem chovani lidi a kdyz si to clovek uvedomi, proste uz nema naladu kricet. Nema naladu kricet na lidi, ze dneska netridili odpad a nejeli do prace MHD, ale SUV a nepodepsali petici proti zakladne a neprispeli na sbirku hladovějícím dětem, že nekřičí za svět bez válek. Nevim, posledni dobou mam pocit, ze nejlepsi bude pockat, az se to vsechno sesype a pak zacit veci resit.
Podivejme, kam jsme se dostali. No to vsechno ale nemeni nic na tom, ze ty serialy jsou jednoznacne brak. Kdo nedokaze sam prijmout fakt, ze unaven nema chut na vysoke umeni, at se hada, ze jsou to umelecka dila. Na konzumaci braku nevidim ubec nic spatneho.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/06/2007 :  07:02:55  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Mám dojem, že ses právě dotkl citlivého místa. Tam kde končí soud může začít moudrost. Ta moudrost může vycházet třeba s pochopení, toho, že i ten kdo je nejníže má stále nad koho se povyšovat. Ten kdo dosáhne určité úrovně, má tendenci soudit druhé, kteří dle něj mají úroveň nižší a to probíhá na všech úrovních. Ten kdo odpad třídí, soudí ty kteří tak nečinní, ten kdo má diplom cítí se výše než ti kteří ho nemají a podobně. Jenže ono je to složitější, než se zdá.Jsou lidé, kteří třeba nemají žádné školy,ale jsou šikovní a pracovití. Ti jsou mnohdy pro společnost dúležitější, než lidé s třemi diplomy povalující se kdesi v kanceláři.A tak si myslím, že je dobré nad tímto se zamyslet a snažit se poznávat na místo soudu.
" Veškeré povyšování toliko pro hovado dobré jest."

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 14/06/2007 :  23:29:37  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,

jj, s tím brakem souhlasím. Prostě relax znamená relax, člověk si taky nemůže pořádně vychutnat vážnou hudbu, když má hlavu plnou myšlenek... Jsou věci, nad kterými se musí přemýšlet a v některých situacích to už holt nejde...

Spíš mě ale zaujal Tvoje povídání o stylizování postav. Podle mě to má něco do sebe - teda ne v tom smyslu seriálu, ale celkově, z filosofického hlediska :) Prostě vezmeme-li to kolem a kolem, lidé se musejí chovat podle nějakého "řádu", určitě jsou někde nějaké souvislosti, jinak bychom neměli odhad určitého děje... Je zvláštní, že ačkoliv je každý člověk jiný, je tolik podobných (a často opravdu hodně) jedinců, až se to zdá neuvěřitelné. A přesto o někom říkáme, že je nevypočitatelný...

Nějak se do toho zas zamotávám, poslední dobou nejsem schopná nějak rozumně dokončit myšlenku... :( tak radši odkládám myšlení na jinou dobu...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 15/06/2007 :  05:41:27  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Porad me to fascinuje a porad mam pocit, ze nic nechapu. No ale pochopeni je konec uvazovani, ne? I takhle se to da brat.

Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 15/06/2007 :  09:48:57  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,

tjn. Záleží, kdy k němu dojdeš
Go to Top of Page

Georgik
Nový uživatel

Czech Republic
17 Posts

Posted - 22/06/2007 :  16:34:39  Show Profile  Send Georgik an ICQ Message  Reply with Quote
Když jsem zakládal toto téma, čekal jsem trochu víc a hlavně to, že se ozvou spíše lidi se stejným názorem než to, že zde proběhne obhajoba "Ordinace v růžové zahradě." Ale tak budiž...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 24/06/2007 :  12:05:00  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Georgiku
Ja se na to divam jinak, protoze tento pristup povazuji za hloupy.
Kam se vytraci lidska individualita? A ona tu nekdy byla? Myslis si ze v minulosti kazdy hletal vysoke umeni a psal basne? Doba se meni, s ni se meni i konzumace umeni. Umeni porad existuje a dari se mu dobre.
Ubohe filmy a priblble serialy nejsou umeni. Co vlastne chces rict, ze je povinnosti kazdeho cloveka hltat umeni? Priblble serialy se toci na miru poptavce a jsou prijimany. Tady vnimas veci spatne, neexistuji spatne spatne spolecenske jevy (aspon v teto oblasti), existuji jen prirozene vlastnosti, ktere zadaji existenci tohoto a tak je vytvareji. Ano lide jsou blbi, ale neni to jejich problem, protoze jim to nevadi, je to tvuj problem, tobe to vadi a ty se s tim musis bud smirit, nebo to zmenit Nevidim moc smyslu ale v nadavani na neco naprosto nezmenitelneho. Taky nemuzu litat a chtel bych. Smiril jsem se s tim.
Kde je tedy problem? Toci se brak, protoze ho lidi chteji. Toci se kvalitni veci, a ty chteji jini lide. Ty nesdilis hodnoty hloupych lidi, oni nesdili tvoje, oni jsou presveceni o sve plzenske dvanactce, ty o svem Nietzchem (mluvim obecne). Je podle me objektivni fakt, ze jim utikaji umelecke hodnoty, ale otazka je, jak se k tomu stavet, kdyz jim to je uplne jedno.
Na ten kratkej odstavecek se spatne odpovida, protoze zpravidla vsechny uvahy o spolecnosti minulosti a budoucnosti (pricemz vsechny ty terminy plavou hodne moc na vode) miri k jedinemu sdeleni a to je, ze to stoji za prd, bylo lip a bude hur. Jo, tak tohle je pravda v jakemkoli obdobi, s tim souhlasim.

Go to Top of Page

Georgik
Nový uživatel

Czech Republic
17 Posts

Posted - 24/06/2007 :  13:13:19  Show Profile  Send Georgik an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,
především moc díky za tvůj příspěvek. Asi máš pravdu, ale já se s tím nesmířím. V tom je nejspíš celý můj problém: osciluji mezi nic nestojící indolencí a aktivitou. Prostě mi to není jedno, v reálu proti tomu nic nedělám, vím, že lidi změnit nejde. Jen jsem si tady na tomto fóru dovolil takový povzdech nad problémem a zajímal mě pohled jiných lidí (nechápu, proč v tom nevidíš moc smyslu?) A jelikož se debata odebrala trochu jinam, pokusil jsem si ji usměrnit, což se v tvém připadě povedlo.
Ještě jednou k tomu smiřování se situací: proč? kdyby jsme se se vším smiřovali, život by se stál dosti nudným a neměl by prakticky cenu. Býti utopistou mi přijde mnohem zajímavější.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 24/06/2007 :  19:56:02  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Georgiku
Tak jasne, je na tobe vybrat si, s kterymi problemi se chces smirit a neda se to hodnotit pouze podle toho, jestli na nich muzes neco zmenit. Touha zmenit povahu cloveka mi prijde ale trochu zvlastni. Nevidim v tom smysl. Ti lide jsou spokojeni s brakem a ty si muzes cist a divat se na co chces. S dobou to nema nic spolecneho. Dnes mame volneho casu jako nikdy a prukazka do knihovy stoji tricet korun na rok. Ceho bys chte vlastne dosahnout, nebo lepe, jak si predstavujes tu utopii? Vsichni lide budou rozumni, budou mit radi dobre umeni a spory budou resit kompromisem a domluvou? Me se to proste nelibi. Vzdycky jsem byl oportunista a spolecnost proti ktere se vlastne neda s rozumnym nazorem stavet me desi. Obavam se, ze tohoto duvodu a z duvodu ze by bylo vse tak kycovite a strnule bych musel prestoupit do tabora sledovacu telenovel a zit v utajovanych podzemnich skupinkach, ktere by organizovali odpor proti vlade dobreho vkusu.
Ja to tak proste citim no.

Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 26/07/2007 :  15:54:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Georgik

Myslím si, že docela pěkná téma, ne?
Poslední dobou se mi dělá ze všeho okolo mě opravdu nevolno. Kam se vytracuje lidská individualita? Je neskutečné kolika lidem stačí k životu ubohé holywoodské filmy nebo české seriály typu Ulice či Ordinace. Vyrobit film, aby se na něho kouklo, co nejvíce miliónů lidí, nacpat ho hvězdami a udělat happy end. Existuje ještě umění a originalita? Anebo už se vyrábí jen na zákazků hloupého davu. Proč peníze převyšují ostatní hodnoty? Jsme už skutečně jen planetou materialistů. Nepociťujete také tu hlubokou dekadenci? Zajímal by mě Váš názor na tento problém...díky

Ahoj všem, zvláště Georgikovi. Vracím se až na úplný začátek.

1) Ano, dekadence společnosti je patrná ve všech jejích ohledech a oblastech. A dekadence společnosti znamená dekadenci jednotlivců, kteří ji tvoří. Nevědomost, nelogičnost a nepoučenost úplně ve všech podstatných věcech způsobuje jakési vákuum, které je s rychlostí blesku zaplněno zhoubným odpadem v podobě zvrhlosti, agresivity, bezuzdnosti, zmatení, lability, lenosti, apatie, ztráty energie atd.atp.

2) Tato nevědomost, nelogičnost a nepoučenost se pak vehementním způsobem projevuje v myšlenkách, pocitech, jednání, chování, mluvení, působení, formě zábavy, formě činnosti a celém životě člověka.

3) Všechny vysoké hodnoty - jako jsou vědění, moudrost, poznání, harmonie, vyrovnanost, láska, svoboda, mír, klid, sounáležitost(...) - jsou pak nepochopeny, nerozpoznány, ignorovány, bagatelizovány či zesměšňovány ap.

4) Místo evolutivní touhy po vědění a moudrosti nastupuje touha po tupém materiálním vyžití (konzum, sexuální zvrhlosti, touha po moci, touha po slávě, touha po majetku ap.) Místo klidu, harmonie a vyrovnanosti v životě, politice a společnosti ap. nastupuje chaos, nevyrovnanost a naprostý celospolečenský a mezilidský zmatek, jakož i disharmonie např. mezi myšlenkami, pocity, slovy, skutky ap. Místo míru, svobody a sounáležitosti nastupuje válka, terorismus, krveprolévání, otroctví myšlenkové, pocitové i fyzické, odcizení, chladnost vztahů, bezcitnost ap.

5) Tato látka by vydala na celou knihu. Výše zmíněné je proto jen velmi hrubým nástinem určitých skutečností, které zůstaly nerozvedeny, nedokončeny a nedostatečně vysvětleny. Takto je k výše zmíněnému třeba přistupovat.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000