Author |
Topic |
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 14:17:34
|
Ahojte,
abyste se nenudili, jdu připsat další téma Poslední dobou na mě padá vlna skepse, respektive na mě dopadá v pravidelných sinusových intervalech a zrovna teď přišel její okamžik... Ráda bych dostala odpověď na to, proč vlastně filosofujeme..? Ne, že by mě to nebavilo, ale říkám si, má to vůbec nějaký smysl? Čeho tím dosáhneme?
Poraďte mi, prosím, nebo zešílím... |
Edited by - harleyka on 03/06/2007 01:11:28 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 15:20:21
|
Martinko.
Tak tohle byla ale rána do černého. Také si tu otázku pokládám a je možné říci, že od chvíle, kdy jsem do tohoto fóra vtoupil. Možná, že tu odpověď znám. Mluvím samozřejmě za sebe. Přišel jsem s určitým záměrem.Chtěl jsem cosi zdělit ostatním. Zde se ukázalo, že neumím správně sformulovat to co jsem sdělit chtěl.Navíc se ukázalo, že zcela chybí zájem pochopit to co nabízím. Ještě ke všemu jsem si uvědomil, že i kdybych zde svoje poznání dokázal obhájit, zůstalo by zde v tomto fóru a mimo ně by se asi nedostalo. Čili že toto fórum nemá takový význam, jaký jsem mu přikládal. Přesto jsem zde zůstal. Otázkou je proč? Protože se zde učím i když pomalu tomu, co neumím a to diskutovat. Žádné ani to nějvětší poznání nemá význam, pokud je čloěk nedokáže sdělit a tak se tomu zde učím a proč bych to nepřiznal, mnohdy se tím i bavím. Poznávám zde nové lidi a ukazují mně svou duši, protože jsou zde v anonymitě a to je pro spisovatele hotový ráj.Kde jinde se dokáží lidé tak otevřít? A tak si myslím, že podobný smysl má toto fórum i pro tebe. Učíš se zde diskutovat, argumentovat a přemýšlet nad otázkami, které by sis třeba nikdy ani nepoložila. Ty budeš studovat a tam se tě to nesmírně hodí a budeš mít před ostatními, kteří tak nečinní určitou výhodu. Svět zde nezmněníme k lepšímu ani horšímu, ale můžeme k lepšímu zmněnit sebe a trošku se zdokonalit a to myslím není tak málo.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 15:30:36
|
Harleyko Je to otazka cilu pochopitelne. Pokud je tvym cilem najit jedinou pravdu o zivote respektive tu pravdu mas a chces o ni presvedcit jine lidi, budes filosofovanim zklamana, to je fakt. Pokud te to bavi, rada uvazujes o problemech a mas radost, ze ti ostatni pomahaji pohlizet na veci z jinych uhlu a ty zase jim, budes spokojena. Ja to tak mam, navic s ve me rodi grafoman, takze si nestezuju. Tahle otazka se da prenest do vetsi sirky a muzeme se ptat, jaky maji celkove veci hlubsi smysl? Nemaji zadny, rekl bych. Ale dokud nas bavi a dokud mame motivaci je delat, je vse v poradku. Velky hluboky smysl je nesmysl, je to posetila myslenka a casto vede k tomu, ze si neco takoveho clovek najde, aby pak zjistil, ze to byla chyba, ze jeho velky sen nemuze byt jinde nez v dalce, jakmile se ho dotkne, sen umira. Videl jsem vyborny film, ktery je prave hlavne o tomhle. Je to vlastne serial a jmenuje se Kino no tabi (http://www.imdb.com/title/tt0433498/) tak si ho kdyztak stahni, estli budes mit chut. Nejsou na to ale cesky titulky co ja vim, takze jenom v aj, ale melo by to stacit, titulky nejsou jako cist v aj roman. Vim, ze ti cpu hodne veci, ale tohle te polozi na lopatky, ja jsem z toho byl naprosto hotovej. Proste a jednoduse - cil je daleko a nejasny, zkus si vychutnat cestu.
|
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 15:38:46
|
Já filosofuji proto, že když své myšlenky napíšu, tak si v nich lépe udělám pořádek. A bez posluchačů (čtenářů) jsem zase líný něco psát. |
|
|
tachyon
Nový uživatel
Slovakia
9 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 16:56:47
|
Ja nefilozofujem vôbec. Pochopil som totiž, že pravda je ( a vy češi máte na to výstižný výraz, ktorý v slovenčine nemáme ) "nesdělitelná". |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 17:03:28
|
Já píšu pro to, že mě to baví a neskutečně mě zajímají cizí názory a postoje, jak už jsem několikrát zmínila a Oldow, nevadí mi, že mi toho tolik "cpes", naopak jsem ráda, protože ráda objevuju nové věci :) Lépe řečeno ty, které neznám... Akorát, jak říkám, občas na mě spadne myšlenka toho, že si říkám, k čemu to je..? Jestli by nebylo lepší, abych si šla ven zaběhat či něco vyrobit. Ale to je vyjádření něčeho, stejně tak jako psaní tady. Takže si vlastně nemůžu stěžovat Achjo, pořád si odporuju... |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 17:17:55
|
Tachyone Jo, ja vim, ale nevidimduvod, proc bych si kvuli tomu nemohl pekne zafilosofovat.
Harleyko Takovy stavy ma obcas asi kazdej, je to ciste o prioritach, jestli chces bejt rychla, nebo chytra
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 17:56:09
|
Tachyone.
A co myslíš? Není i takové zjištění výsledkem filosofování? Já myslím, že jsi musel projít celou řadou poznání, než ses k takovému závěru dostal a tak tě opravuji. Filosofuješ a ne, že ne.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 01/06/2007 : 17:58:21
|
Jo a jestli mas pravdu, tak jsme te museli spatne pochopit, protoze nam ji nedokazes sdelit a ja ted vlastne reaguju uplne na neco jinyho.
|
|
|
tachyon
Nový uživatel
Slovakia
9 Posts |
Posted - 02/06/2007 : 12:52:43
|
Miloslave - súhlasím. Aj keď som väčšinou vyhľadával a čítal čo ma zaujalo. Filozofoval som si asi iba sám pre seba. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/06/2007 : 13:04:11
|
Tachyone.
Když člověk filosofuje jen sám pro sebe, často se dostane na zcestí, aniž by si to uvědomil.Zde máš příležitost své filosofování ukázat druhým a vyslechnout i jiné názory, než je ten tvůj. Někdy s nimi nebudeš souhlasit,ale to není podstatné. Základem filosofie je otázka.Sám si položíš sto otázek a na dalších sto zapomeneš. Zde je můžeš získat zpět a korigovat jimi své filosofování. Nedobře je člověku samotnému.Někdy se na nás budeš třeba i zlobit, ale na to nehleď, my třeba někdy na tebe také, ale o tom to je.
MB |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 02/06/2007 : 23:52:12
|
Slávku,
víš, otázka je hezká věc a můžu Ti říct, že já jich mám nepřeberně mnoho. Pořád pátrám a pachtím se za odpověďmi a ta skepse spočívá v tom, že si říkám proč... Jestli to má vůbec něco s chytrostí společného... Říkám si důvody pro a proti a zase se ptám a zase si odpovídám a zase nevím, jestli jsou mé odpovědi správné a uvážené a zase váhám a zase... jsem na rozcestí... |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/06/2007 : 00:53:27
|
quote: Originally posted by harleyka víš, otázka je hezká věc a můžu Ti říct, že já jich mám nepřeberně mnoho. Pořád pátrám a pachtím se za odpověďmi a ta skepse spočívá v tom, že si říkám proč... Jestli to má vůbec něco s chytrostí společného... Říkám si důvody pro a proti a zase se ptám a zase si odpovídám a zase nevím, jestli jsou mé odpovědi správné a uvážené a zase váhám a zase... jsem na rozcestí...
Kolem 20-25 let jsem měl dost velkou krizi a souvisela právě s kladením otázek po pravdě, po poznání, po smyslu. Více méně mi bylo jasné, že to jak jsem svět chápal do té doby bylo "hooodně nedokonalé" až "mylné". Jiný "nový" pohled na svět jsem však neměl. Nesmířil jsem se s jednoduchými odpověďmi a tak mi na dlouhou dobu zbylo jen "téměř zoufalství" z nevědomosti. Měl jsem pocity hluboké skepse a beznaděje. Samozřejmě, že ne neustále, musel jsem zároveň studovat a psát diplomku (tu jsem 2x přepisoval).
Nemohu říci, že jsem vše vyřešil. Mohu však říci, že můj pohled na svět je určitě "hodně" jiný než před touto krizí. A že jsem měl několik dalších, už menších krizí i později, ale na ně jsem už byl připraven.
Věřím, že aby člověk změnil svůj pohled na svět a dosáhl na něco víc než má teď, musí dokázat odhodit svůj dosavadní pohled. A to je nebezpečné, vrhá to člověka do nejistoty a jakéhosi prázdna. Pokud nedokáže v tomto prázdnu plavat, tak se chytá každého stébla, které se cestou naskytne. Věřím, že skutečný "Učitel" s velkým U. Dokáže svého žáka v tomto prázdnu správně nasměrovat a pomoci mu aby našel cestu sám. Velkých učitelů, ale není zas tolik. Já na ně měl možná štěstí. Nikdy mi nevnucovali své názory, sám se divím jak to se mnou mohli vydržet. Neustále mne pronásleduje pocit jakéhosi dluhu vůči nim.
Tobě přeji abys také našla ty správné učitele |
|
|
tachyon
Nový uživatel
Slovakia
9 Posts |
Posted - 03/06/2007 : 07:05:34
|
quote: Originally posted by harleyka
Slávku,
víš, otázka je hezká věc a můžu Ti říct, že já jich mám nepřeberně mnoho. Pořád pátrám a pachtím se za odpověďmi a ta skepse spočívá v tom, že si říkám proč... Jestli to má vůbec něco s chytrostí společného... Říkám si důvody pro a proti a zase se ptám a zase si odpovídám a zase nevím, jestli jsou mé odpovědi správné a uvážené a zase váhám a zase... jsem na rozcestí...
Nevedel by som to tak výstižne popísať, ako to vysvetľuje Krišnamurti, tak dávam odkaz : http://jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2006120402
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/06/2007 : 09:56:07
|
Martinko.
Hlupák si může myslet, že všechno ví, nebo mu je jedno, že neví nic. A tak je v pohodě. I Ježíš řekl, že blahoslavení jsou chudí duchem a jejich je království nebeské, čili mají klid v duši. Člověk moudrý se moudrým stává hledáním odpovědí na otázky a protože se za každou odpovědí nalézají nové otázky, je odsouzen k věčnému hledání.Může si položit i otázku, zda to mávšechno smysl. A já tě nyní ukáži cestu k odpovědi,ale nevím, jak s tím budeš spokojená. Jsou dvě cesty. Na jedné je klid hovádka božího a na druhé neklid člověka hledajícího. Obě ty cesty jsou otevřené a můžeš si vybrat. Už víš proč je zde pro tebe ve skutečnosti jen jedna s těch cest? Ty dokážeš hledat a nalézáš otázky a k tomu patří ten neklid a někdy i ta skepse. Horší by byl ten prázdný klid. Ten bys asi neunesla.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 03/06/2007 : 09:56:28
|
Harleyko Osklivy na tom je, ze zadny clovek nesmeruje asi k pravde. To co si myslime, nemuzeme dokazat, pouze overovat a vyvracet a nahrazovat a to co nam zbyde je nas pohled. Tenhle pohled je ale desne moc upraven, v podstate je vystaven na charakteru nasi osobnosti. Proto budu mluvit jen za sebe, nemuzu ti zarucit, ze i kdyz budes hodne premyslet, dostanes se na stejne misto. Ja jsem nakonec ziskal klid. Nikdy jsem moc nepochyboval, protoze jsem vedel, ze mam to nejdulezitejsi a to metodu. Kdyz rikas, ze na vsechno mam odpoved, je to mozna tim, ze si vsimam vzdycky zajimavych myslenek a snyzim se je zarazovat do sveho videni. Nikdy zadne nemuze byt dokonale, protoze vzdy soudime na zaklade zkusenosti a nevidime proste ostatnim lidem do hlavy, nevime vsechno. Vzdycky budou existovat mezery, ale myslim, ze ted se mi podarilo pokryt vetsinu podstatnych der. Co to znamena? Mozna ze existuji veci ktere smysl nedavaji, ale nejsem dostatecne inteligentni na to, abych pochopil, ze nesedi. Mozna jsem udelal velkou diru nekde v uvahach. I kdyz porad existuji veci, ktere si potrebuju zaradit a pri slozitejsich problemech se ztracim, myslim ze je to hlavne o tom, vyresit v souladu s nejakym celkovym pohledem spoustu mensich otazek. Dekuji literature, protoze bez ni bych nevedel nic, i kdyz si clovek musi mezery domyslet.
|
|
|
Topic |
|
|
|