www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Drak
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

tachyon
Nový uživatel

Slovakia
9 Posts

Posted - 04/03/2007 :  05:01:22  Show Profile  Reply with Quote
Ktorá z mojich hláv mi odpovie na otázku :
"Ako je možné presvedčiť všetky moje hlavy o tom, že som rozprávková bytosť ?"

(Sme súčasťou jedinej univerzálnej bytosti a sme jej nástrojom pre uvedomovanie. Háčik je v tom, že túto jednotu nevidíme, alebo je zámerne zahalená .)

Edited by - tachyon on 04/03/2007 13:17:38

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 04/03/2007 :  14:01:27  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
zdravim te, Tachyone
Mam na tebe par dotazu
- Jak ses dozvedel o te univerzalni bytosti, kdyz ji zamerne nemame videt?
- k cemu bytost, ktera je univerzalni potrebuje nas aby mohla vnimat?
kazdopadne te vitam, jestli se trochu zdrzis, tak fajn.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/03/2007 :  16:18:48  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Zdravím tě a vítám Tachyone.

Nejspíš tě přesvědčí ta hlava, která má lepší výřečnost, argumenty a dokáže ty ostatní hlavy zblbnout. Jenže to může být i hlava, která ostatní přesvědčí o tom, že nejsou součástí jedné bytosti. To předem nikdy nevíš. Jedině bys to společné tělo odhalil a všem hlavám ukázal. Jinak může zvítězit kterákoliv hlava a nebo se navzájem sežrat,až nezbude žádná. Co na to říkají tvé hlavy?

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 06/03/2007 12:53:41
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 06/03/2007 :  14:36:15  Show Profile  Reply with Quote
Zdravím Tachyone
Zajímavá myšlenka , ale každopádně naráží u mě minimálně na to , že se cítím jako suverejní bytost . Každopádně jestli se rozepíšeš , tak by to mohlo být zajímavé téma .

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/03/2007 :  11:54:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere. Zdravím tě.

Mám dojem, že vím, kam Tachyon směřuje. To skryté tělo bude nejspíše bůh a my všichni lidé jsme ty hlavy, kterým je tělo ukryto a tak se hádají o to, zda je či není. I já se cítím jako suverenní bytost a to existenci toho společného těla popírám. Uznávám však i "hlavy" tvrdící opak. Uznávám, že Tachyon zvolil velmi dobrou cestu tímto podobenstvím a rád bych věděl, zda je to myšlenka jeho, nebo převzatá. Mám dojem, že jsem se s čímsi podobným už někdy setkal, ale zatím to jaksi nedokáži zařadit. Jsem zvědav, jak bude Tachyon pokračovat.

MB
Go to Top of Page

tachyon
Nový uživatel

Slovakia
9 Posts

Posted - 09/03/2007 :  23:14:40  Show Profile  Reply with Quote
Zdravím ...

Předpažte pravou nebo levou ruku a pak, tempem, jaké si sami zvolíte a jež vám bude plně vyhovovat, zcela podle vaší svobodné vůle, začněte otáčet rukou v zápěstí. Můžete to zopakovat několikrát, a to tak vědomě a spontánně, jak jen budete schopni. Pravděpodobně zakusíte cosi jako niterný dialog nebo rozhodovací proces, kdy se vám nejdřív nebude do ničeho chtít, a pak se rozhodnete úkon provést. Nyní se zeptejte: Kdo za vás vlastně rozhodl? Bylo to snad vaše já?
Popsaný úkon byl součástí fascinujících experimentů, které prováděl neurochirurg Benjamin Libet (1985). Připevnil dobrovolníkům elektrody k zápěstím a na hlavy, aby mohl zaznamenávat průběh elektrických potenciálů v jejich svalech a mozcích. Pak je vyzval, aby sledovali barevný bod pohybující se na hodinovém ciferníku, a pobádal je, aby otáčeli zápěstím a současně přesně sledovali, kde se bod nacházel v okamžiku, kdy se rozhodli úkon provést. Takové experimentální uspořádání mu umožnilo nezávisle měřit tři časy: začátek úkonu, okamžik, kdy se rozhodli jednat, a začátek mozkové vlny zvané přípravný potenciál. Ta je detekovatelná před každým složitějším úkonem a odpovídá stavu, kdy si mozek plánuje sérii pohybů, které musí vykonat. Libet se ptal, co se dostaví jako první: rozhodnutí jednat, nebo přípravný potenciál?
Kdybyste byli dualisty, předpokládali byste, že rozhodnutí musí potenciálu předcházet. Libet však zjistil, že přípravný potenciál byl měřitelný 550 milisekund (něco přes půl sekundy) a rozhodnutí bylo činěno asi 200 milisekund (asi pětina sekundy) před úkonem. Jinými slovy, jednání nezačínalo rozhodnutím jednat - což je z hlediska naší představy o autonomním „egu“ dost hrozivé zjištění. Jeho výsledky vyvolaly intenzivní spory a vášnivou kritiku. Jestliže však platí vše, co jsem v této kapitole dosud uvedla, pak byly plně předvídatelné. Neexistuje žádné samostatné já, které by se vrhlo do synapsí a začalo řídit činnost. Můj mozek se beze mě obejde.

To bol úryvok z knihy „Teorie memů“ od Susan Blackmoreovej (http://www.daimonion.sk/cargo/tm.pdf). Mňa osobne presvedčil vnútorný zážitok a následne úplne iná kniha. Môj súčasný stav nie je taký, aby som žil nedualitu, ale intelektuálne som presvedčený a zastávam názor, že sme TO čo si uvedomuje a vníma okolitý svet.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/03/2007 :  08:10:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Tachyone.

Trošku jsi mne překvapil.Očekával jsem cosi zcela jiného. Tohle budu muset trošku prostudovat, než k tomu zaujmu názor, ale již nyní cítím v závěru jakýsi rozpor.Dle mého názoru není možno oddělovat svoje já od mozku. Ten výzkum nemusí být tak jednoznačný. Podívám se do nabízeného Webu a potom se vrátím k diskusi..

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 25/03/2007 10:39:15
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/03/2007 :  09:54:07  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Tachyone
Tak uplne nechapu, co ty z toho clanku vyvozujes, ale ja bych rekl, ze je to jasne, protoze ta pripravna faze, kterou subjekt, pokud jsem to spravne pochopil, vnima jako predstavovani si ukonu, protoze ta je v podstate soucasti rozhodovani a pokracuje i po nem. Me osobne to prijde naprosto prirozene.
Pokud se ale ptas kdo jsme, pak odpoved ma dve strany. Prvni strana je ta bezne vnimana, kdyz reknu ze si du koupit obed, tak to "si" a sobe je ja. Druha strana pak je odvozena od reality a tu snad ani nechtej slyset.
Pokud ale tyto dve strany porovnavame, dostaneme se do silenych pojmovych problemu, stejne jako do problemu se zkreslenim zobecnenim. Rozvedl bych to, ale uz jsem o tom psal nekolikrat.

Go to Top of Page

AngelOf
Uživatel

Czech Republic
59 Posts

Posted - 19/04/2007 :  22:10:46  Show Profile  Send AngelOf an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

(Sme súčasťou jedinej univerzálnej bytosti a sme jej nástrojom pre uvedomovanie. Háčik je v tom, že túto jednotu nevidíme, alebo je zámerne zahalená .)

Ktery z mych neuronu mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje neurony o tom ze jsem clovek?
(My neurony jsme soucasti univerzalni bytosti (cloveka) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my neurony tuto jednotu nevidime, anebo na to proste nemame.)

Ktery z mych lidi mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje lidi o tom ze jsem lidstvo?
(My lide jsme soucasti univerzalni bytosti (lidstva) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my lide tuto jednotu nevidime, nebo na to proste nemame.)

Tak jako si neurony jen stezi uvedomi cloveka, tak by si clovek dost problematicky uvedomoval lidstvo (pokud by bylo lidstvo myslici bytost tak uroven tohoto vedomi by mnohonasobne prevysovala nase, podobne jako nase vedomi prevysuje mnohonasobne 'vedomi' - nebo rekneme uroven vedomi - neuronu)

Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 20/04/2007 :  11:05:06  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Angele
To nejak nechapu. Na svete neni zadna vnimajici entita slozena z samostane vnimajicich entit. Lidstvo nevnima a nema vuli, i kdyz clovek ktery ho tvori ma nekere reakce smerovane na chovani cele spolecnosti. Neuron taky nevnima, ani atomy nevnimaj. Mohli bychom konecne prestat s fantazii a venovat se uvazovani? Pokud si kdokoli chce zafantazirovat, doporucim mu knihu od lidi, kteri to dokazou mnohem lip nez my.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/04/2007 :  11:24:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Olodow.

Fatntazie je logika bez hranic a bez ní by mnohá logika nebyla poznána. Vždy je první fantazie a tato je poté upřesňována a regulována. Co na tom, že se tě líbí fantazie některých lidí více a druhých méně? Kdybych měl soudit, pak jen lidi bez fantazie, neboť ti k ničemu novému nikdy nedojdou.

MB
Go to Top of Page

AngelOf
Uživatel

Czech Republic
59 Posts

Posted - 20/04/2007 :  12:06:07  Show Profile  Send AngelOf an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Angele
To nejak nechapu. Na svete neni zadna vnimajici entita slozena z samostane vnimajicich entit. Lidstvo nevnima a nema vuli, i kdyz clovek ktery ho tvori ma nekere reakce smerovane na chovani cele spolecnosti. Neuron taky nevnima, ani atomy nevnimaj. Mohli bychom konecne prestat s fantazii a venovat se uvazovani? Pokud si kdokoli chce zafantazirovat, doporucim mu knihu od lidi, kteri to dokazou mnohem lip nez my.

Heh ... myslim ze rozumim. Mas urcitou predstavu o svete a nedokazes se nad ni povznest.
Fantazie je motor. Urcite znas ulohy ktere zacinaji "Predpokladejme ze ....."
Moje prirovnani se vztahuje k danemu tematu.
Pripomina mi to trosku doby kdy lide fantazirovali o tom ze je zeme kulata .... zastupujes zde snad ulohu inkvizice?
Filozofie neni jen o chladnem uvazovani.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/04/2007 :  07:37:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
AngelOf.
Máš moje sympatie. To je i můj názor,ale fantazie patří na začátek a potom by mělo následovat to chladné uvažování, které vyřadí to co reálné je a co není. Jenže to vyžaduje znalosti. Když chybí znalosti, je zde pouhá fantazie i s tím balastem a to není dobré. Stejně tak není to pravé pouze to chladné uvažování bez fantazie.
Nemáš dojdem, že jsem střelil do vlastního hnízda? Já ano. Právě u mne převažuje ta fantazie nad znalostmi a následkem toho mnohdy nedokáži odhalit ten balast. Jsem si toho však vědom.

MB
Go to Top of Page

AngelOf
Uživatel

Czech Republic
59 Posts

Posted - 21/04/2007 :  10:46:33  Show Profile  Send AngelOf an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

To je i můj názor,ale fantazie patří na začátek a potom by mělo následovat to chladné uvažování, které vyřadí to co reálné je a co není. Jenže to vyžaduje znalosti. Když chybí znalosti, je zde pouhá fantazie i s tím balastem a to není dobré. Stejně tak není to pravé pouze to chladné uvažování bez fantazie ... Právě u mne převažuje ta fantazie nad znalostmi a následkem toho mnohdy nedokáži odhalit ten balast. Jsem si toho však vědom.

Souhlasim Slavo. Fantazie a uvazovani patri k sobe.
Dulezite pro cloveka je aby se snazil fantazii a uvazovani skloubit a vyuzit co nejlip.

Pokud se to prezene s fantazii, pak muze clovek prozit trosku quijotovsky/chichotovsky zivot (no, to nezni zas tak spatne ...)
Na druhou stranu predstava cloveka ktery se snazi ze sebe 'vyrobit robota' a navic to (z povahy cloveka) nezvlada tak uplne a ovlivnuje sve zdanlive logicke chovani emocema ... brrr.
Go to Top of Page

tachyon
Nový uživatel

Slovakia
9 Posts

Posted - 26/04/2007 :  21:20:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by AngelOf

quote:

Ktery z mych neuronu mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje neurony o tom ze jsem clovek?
(My neurony jsme soucasti univerzalni bytosti (cloveka) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my neurony tuto jednotu nevidime, anebo na to proste nemame.)

Ktery z mych lidi mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje lidi o tom ze jsem lidstvo?
(My lide jsme soucasti univerzalni bytosti (lidstva) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my lide tuto jednotu nevidime, nebo na to proste nemame.)

Tak jako si neurony jen stezi uvedomi cloveka, tak by si clovek dost problematicky uvedomoval lidstvo (pokud by bylo lidstvo myslici bytost tak uroven tohoto vedomi by mnohonasobne prevysovala nase, podobne jako nase vedomi prevysuje mnohonasobne 'vedomi' - nebo rekneme uroven vedomi - neuronu)

Ak môžem (kto mi dal právo ? ) hodnotiť : Trefné.

Keď čítam vaše príspevky - obdivujem ten dôvtip a logiku s akou to tu píšete (Miloslav, AngelOf, Ace Rimmer aj Oldow) aj v ostatných témach. Nemám ten dar - vyjadrovať sa takto k veci. Často sa riadim intuíciou, ktorú neviem zrorumiteľne vysvetliť.

Na rozdiel od neurónov a od ľudstva má drak všetky hlavy na spoločnom tele. Stačí keď sa pozrie sám na seba. A takto je to aj s človekom. Ak začne hľadať sám v sebe - po čase pochopí, že je rozprávková bytosť.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 03/05/2007 :  00:46:41  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Panove
Jsme moderni lide, meli bychom chapat, ze kazda vec ma sve misto a cas. Pro me je fantazie asi stejne duezita jako logika, ale spise dulezitejsi. Jenze filosofie je primarne o logice, potom az o fantazii. Kdyz prvniho cloveka napadlo, ze je zeme kulata, mel k tomu nejaky duvod (vypocty, pozorovani namorniku...) pokud duvod nemel a tvrdil to i ndale, byl s nejvetsi pravdepodobnosti blazen. Netvrdime veci, ktere nas napadly, jen proto ze nas apadly, nenazyvame je pradivymi. Ne tedy ve filosofii. Pokud si chcete hrat s fntazii a emocemi, doporucim vam kvanta knih, nebo muzeme zalozit tema, kde budeme beco tvorit. Ale sve k svemu prosim vas.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000