www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Řeč Zvířat
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 22/05/2007 :  21:56:54  Show Profile  Reply with Quote
Náhodou jsem natrefil na zajímavé video ze zvířecí říše :
http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM&eurl=http%3A%2F%2Frozzlobenimuzi%2Ecom%2F%3Flinkid%3D8543

Celkem by mě zajímalo jak si přivedli ti buvoli pomoc ? Otázka je především na Miroslava , který se tímto zabývá .

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/05/2007 :  08:19:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.Zdravím tě.

Abych mohl odpovědět na tvojí otázku, musel bych poznat mnohem více ze života těchto zvířat, musel bych v jejich blízkosti žít a sledovat jejich chování. To se však nestalo a já o nich celkem nic nevím. Nevím co je obvyklým jednáním a co zvláštností, která by mohla vyplynout z funkce slova. Navíc se myšlením zvířat do hloubky nezabývám a spíše mne zajímá myšlení lidí. Navíc jsem již hovořil o tom, že slovo v myšlení některých vyšších živočichů existuje,ale slov není dostatek pro to aby vznikla navzájem propojená síť která je podmínkou myšlení permanentního slovního, čili lidské duše.

V každém případě je to zajímavá ukázka a již jsem někde četl, že buvoli dokáží ve stádu napadnout i lvi. Na to aby se spojili do stáda stačí málo a potom by byla odpověď na tvojí otázku již celkem jednoduchá.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 28/05/2007 :  11:51:25  Show Profile  Reply with Quote
Inteligence buvolu mne nepřekvapuje. Už dlouho jsem zastáncem názoru, že jedním z nejdůležitějších impulsů k rozvoji inteligence je právě život ve skupině. V zásadě se dá říci, že všechny živočišné druhy, které musí spolu často komunikovat jsou nuceny mít vyšší inteligenci (a to platí zejména pro sociální druhy žijící v relativně malých skupinách, u větších skupin je komunikace paradoxně jednodušší).

Co se týče jazyka, tak si myslím, že vývoj byl asi tak trochu ve spirále. Větší komplexita problémů před nimiž primáti stáli vyžadovala složitější komunikaci a tato složitější komunikace měla zase vliv na rozvoj mozku. U současných šimpanzů a goril je vidět do jaké míry je struktura mozku ovlivňována jazykem. Gorily ani šimpanzi nemají de facto žádný jazyk v našem slova smyslu. Ale jsou schopni se naučit jazyk s omezenou gramatikou a slovní zásobou a dokonce tvořit nová slova a věty. Je však nutné začít od narození a trpělivě je to učit. Jejich mozek je tím pak doživotně ovlivněn. Bylo dokonce pozorováno, že gorila, která uměla posunkový jazyk neslyšících (ameslan) ho dokázala sama naučit své mládě. Tito šimpanzi a gorily pak používali jazyk i ke komunikaci mezi sebou. Vypuštění takových jedinců zpět do přírody by nejspíš vedlo k dalšímu rozšíření tohoto jazyka.

Homo sapiens asi nemělo nějakého svého učitele jazyka, ale je pravděpodobné, že se náš druh naučil postupně používat jazyk sám od sebe, ale trvalo to zřejmě nějakou dobu (desetitisíce let, možná i déle). Je zde také teorie podle, které už neandrtálci používali jazyk (měly již hlasivky, které byly schopny artikulované řeči) a tak jsme se to mohli naučit od nich (pak asi k onomu překlopení mozku došlu už u nich).
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 28/05/2007 :  22:11:44  Show Profile  Reply with Quote
Mravenci taky pracují ve skupinách, ale o nějaké inteligenci se dá sotva mluvit. Pracovat ve skupině je prostě evoluční výhoda a tuhle vlastnost má v sobě zakódovanou spousta zvířat či hmyzu.
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 29/05/2007 :  00:31:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Mravenci taky pracují ve skupinách, ale o nějaké inteligenci se dá sotva mluvit. Pracovat ve skupině je prostě evoluční výhoda a tuhle vlastnost má v sobě zakódovanou spousta zvířat či hmyzu.

Řekl jsem jedním z nejdůležitějších impulsů. Nikoliv jediným. Mravenci jsou podle mne dost specifičtí a navíc si myslím, že v porovnání s jinými druhy hmyzu, jsou to géniové. Hlavním rozdílem mezi mravenci a buvoli je způsob jakým je sociální chování zajištěno. Zatímco u buvolů je do značné míry naučené u mravenců je naopak téměř kompletně určeno geneticky. Obecně čím je chování více závislé na učení, tím je flexibilnější a tím je více náročnější na komunikaci, výchova mláďat trvá déle a je nutné se o ně postarat a to znamená např i dělbu práce, to vše je nutné koordinovat a to vyžaduje inteligenci a komunikaci.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 29/05/2007 :  13:51:40  Show Profile  Reply with Quote
S tím souhlasím. Nedávno jsem třeba viděl, jak si delfíni v krizové situaci troufli na žraloka. Samozřejmě ve skupině. Delfín má myslím v poměru ke svému tělu největší mozek.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 30/05/2007 :  08:17:11  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Btw, delfini maji kulturni, ne tedy geneticky jazyk. Kdyz vezmete delfina z jedne casti oceanu a vypustite ho v jine, neni schopen komunikovat, nerozumi jazyku.

Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 30/05/2007 :  11:57:08  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
To je zajímavý, to jsem nevěděla Ale delfíni mě stejně fascinují. Je zvláštní, jak jsou chytří, přestože měli úplně jiné podmínky pro život než my...

Edited by - harleyka on 30/05/2007 11:58:10
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 30/05/2007 :  12:11:23  Show Profile  Reply with Quote
Delfíni si dokonce dávají i "jména", v hejnu má každý delfín svůj specifický volací znak, kterým ho mohou ostatní delfíni třeba zavolat.

V jednom přídopisném filmu jsem viděl jak dvojice delfínů našla vhodnou samici (delfíni mají námluvy obvykle ve dvou, mladší samec je něco jako učeň), ale měli konkurenci v podobě jiných dvou samců. Co myslíte, že se stalo? Milí samci odpluli a zanedlouho se vrátili ve čtyřech. Konkurenty odehnali a pak se o samici "podělili". Pěkná ukázka spolupráce.

Na druhou stranu tam ukazovali i bitvu dvou delfíních hejn, delfíni spolu totiž vedou "války" a občas to skončí i smrtí, ale není to moc často. Na tohle si vždycky vzpomenu, když lidé mluví o tom, jak jsou lidé nejhorší a nejnásilnější ze všech živočišných druhů. Já si myslím, že násilí a boj rozhodně není doménou pouze lidí. Mezi šimpanzi se například občas vyskytne i regulérní "vražda", ani oni tedy nejsou žádní svatoušci.

Myslím, že lidé nejsou zas až tak odlišní od jiných druhů, často jde jen o větší komplexnost chování, ale vzorce chování jsou v drtivé většině stejné jako u jiných druhů.
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 30/05/2007 :  12:16:41  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Já pořád tvrdím, že lidé jsou zvířata Ale fakt, i beze srandy, rozčiluje mě, když se lidé povyšují nad zvířaty, protože se v podstatě ve všem chovají jako oni, mají stejné potřeby a stejné chyby. Jen některé věci jsou s námi složitější...

Ty jo, nakonec mě ještě přivedeš ke studiu delfínů, vrtá mi to nějak v hlavě
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 30/05/2007 :  12:30:34  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Lide jsou zvirata (sem se "jen" nehodi, nic to nemeni na pristupu, je to prostej fakt) a i presto se nekdy nepovysuji nad ostatni druhy. Z pohledu prirody je neco jako omezovani kvuli jinemu zivocisnemu druhu nebo prirode naprosty nesmysl. Vezmi si, ze kazda lahev vina pochazi z kultury, ktera se doslova utopila ve vlastnich vykalech, pokud vim, tak rosomaci vrazdi pro zabavu (neoveroval jsem, nekdo mi to rikal), krysy vedou klanove valky, kdyz jeden klan vyhraje, ovladne uzemi druheho a po case se rozdeli a opakuje to (taky neovereny)...

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000