Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/05/2007 : 07:11:22
|
Oldow.
Chceš li oddělit fantazii od vědy. Pak odděluješ obrazně řečeno karoserii od motoru. Fantazie je motorem vědy. Napřed je zde představa čili fantazie a potom óvěřování,čili věda. Napřed musí vzniknout myšlenka, že by Země mohla být i kulatá a poté přijdou na řadu ty výpočty. Jsou lidé, kteří jsou zdatní ve fantazii a ta schopnost výpočtů je u nich slabší. Jsou lidé kteří jsou naopak zdatní v těch výpočtech, ale fantazie je jejich slabou stránkou. Jedni bez druhých většinou k ničemu novému nedojdou. Dokáží li však spolu komunikovat, mohou se jejich schopnosti spojit v jeden celek a potom to může být prospěšné pro obě strany a o tom již může být ta filosofie, neboť otevírá cestu ke komunikaci mezi vědou a fantazií.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/05/2007 : 09:29:10
|
Existuji ovsem i lide kteri maji jak fantazii, tak schopnosti potrebne k jejich rozvinuti a overeni. Tem se pak rika geniove :o)) |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/05/2007 : 13:21:44
|
Richarde.
Ano, takoví lidé existují a často se sdružují do Mensy,kde potom luští hlavolamy a zabíjí tím svůj duševní potencionál, v touze ukázat svou genialitu druhým a povýšit tím své já. Tak nevím, zda i toto může být považováno za důsledek jejich geniality? Já bych tomu říkal promarnění daru od matky přírody. eee)
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/05/2007 : 14:15:16
|
Mensisty jsem zrovna nemyslel, tam podle mne casto chybi ta fantasie.
Take je velky rozdil mezi "umenim" realizovat myslenku a schopnosti vylustit konkretni zadanou ulohu.
Na MFF nam jeden matematik rikal, ze velci matematikove problemy vymysleji a mensi matematikove je resi. Formulace nebyla presne tato, ale v zasade to vystihuje to oc tu jde. Genialita nespociva ve schopnosti vyresit konkretni problem. Ale ve schopnosti problem "uvidet". |
Edited by - noemus on 03/05/2007 14:15:40 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 30/05/2007 : 12:13:23
|
Noeme,
máš možná sice pravdu, ale k čemu je problém uvidět, když ho neumíš vyřešit? K čemu je problémy vymýšlet? Už tak jich máme dost :) |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 30/05/2007 : 12:50:27
|
quote: Originally posted by harleyka máš možná sice pravdu, ale k čemu je problém uvidět, když ho neumíš vyřešit? K čemu je problémy vymýšlet? Už tak jich máme dost :)
Když problém nevidíš, tak ho ani neřešíš. Ale k věci. Skutečnost není tak jednoduchá jak jsem to popsal. Matematik obcykle umí i problémy řešit. Jde, ale o to, že k vyřešení problémů už obvykle existují známé postupy a to zvládne i méně zkušený matematik. Jen vyjímečně se objeví problém, který nejde řešit tradičně. Ale sám fakt, že to tradičně nejde je takovým "pojmenováním" problému. A geniální matematik obvykle už otázkou naznačí směr odpovědi. Vím, že to zjednodušuji.
Jistě víš jak mnoha lidem dělají v matematice problém slovní úlohy. To co je v nich těžké je právě schopnost pojmenovat problém. Tedy zformulovat rovnici kterou je třeba vyřešit. Pokud už máš v zadání nějakou rovnici, tak už není tak těžké ji vyřešit. Je to teď pochopitelnější?
|
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 30/05/2007 : 12:57:16
|
Už vím, co myslíš... |
|
|