www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Obhajoba Boha.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 27

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 31/05/2007 :  14:25:18  Show Profile  Reply with Quote

Já vím co asi tím myslí harleyka.
Intuice tedy něco jako 6. smysl je cosi jako, když jde člověk s buše pralesem i přesto, že je třeba ozbrojen nožem nebo nějakým jiným předmět, tak přesto se musí spoléhat na svůj instinkt šestý smysl v tom smyslu a případě, že neví, že co ho za prvním tak jako posledním stromem nebo snad keřem čeká.
Musí brát v potaz, reálné nebezpečí tedy, že na něj může kdykoli něco vyskočit napadnout atd.
Musí neustále čelit nástrahám buše, jelikož chce v životě přežít tak nad tím musí přemýšlet citově a intuitivně aby přežil, protože jakmile to nebude brát v potaz, tak je s ním konec.
Na rozdíl od toho jsou lidé ve městech ušetřeni tím, že mezi zdmi bytu, , který je obklopuje čtyřmi stěnami jsou o to ušetřeni do té míry o tu to intuitivní schopnost na tolik, že nad tím ani nepřemýšlejí.Ale i tak za dveřmi jejich bytu se rozkládá džungle a oni též pak musí užívat intuici například jestli se něco v nějakým hypermarketu nebo supermarketu zlevnilo co tam je asi nového atd.
Je to taky jaký si intuitivní v míře stav šestého smyslu.
Ale co se mezi člověkem z buše a mezi civilizovaným člověkem z města liší jde jen o to že člověk z buše je jak si s nadhledem a mystickým ponořením v uvažování o nástrahách na tom vcelku jinak než člověk z města. A to v tom rozdílu že si to nedokáže rozumově vysvětlit ,ikdyž na češ člověk z města hledá stále v každém i tom nejmenším prožitku nějaké rozumové či logicky napadnutelné argumenty, že to mu tak není.To je jako s tím, že já vám zde předkládám nějakou teorii koncepce Boha o které Věřím, že je nenapadnutelná a přesto vím že vy se v tom budete nimrat a poukazovat i na takové maličkosti, které by tam našli ,alespoň malinkou trhlinku.Ale musíte si uvědomit že jsem na tom nedělal sám a jsou to léta dřiny vycházím s poznatků všech kamarádů a kamarádek, kteří v toho Boha věří i třeba, kteří nevěří.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 31/05/2007 :  14:55:34  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Milane
Intuice je zajimava vec, ale je to podle m ciste zalezitost takoveho zautomatizovani nekterych vjemu a naslednych reakci, ze obchazi mysleni a rovnou jedname, nic mystickeho.
Pokud jsou za vasi teorii roky driny, nemel bys mit problem ji uhajit rozumne pred nikym z nas, nebo aspon ukazat, proc je neobhajitelna.
Pokud vychazis z predpokladu ze buh existuje a tento predpoklad si chces nejak potvrdit, najdes dukazu dost. Nemusis je ani hledat, protoze jestli vychazis z toho, ze buh existuje, tak vzdycky dostanes teorii, ve ktere existuje. Co mi po tobe chceme je, abys ukazal proc se domnivas ze existuje. Tva teorie neni neprustrelna a pokud mas ten dojem, tak je nekde chyba. Neprustrelne teorie jsou jen ty, na kterychneni moc pravdy, protze pokud teorie odpovida vicemene zivotu, musi byt natolik slozita, ze se v ni vetsinou nejaka prasklina najde.
Uz nekolika lidem, kteri veri v boha jsem rikal - ukazte mi presne duvod, proc se domnivate ze existuje. Vzdycky se to zakecalo. Protoze kyz se divame na realitu, tenhle duvod proste nenajdes. Pokud clovek tvrdi ze je neco pravda, pak to nemusi byt pravda. Pokud clovek citi, ze je neco pravda, pak to nemusi byt pravda. V obou pripadech ve vetsine rozhoduje uzitek. Pokud se mi vyplati lhat a nikomu to neublizi, pak budu lhat. Pokud se lidem zije lepe ve vesmiru, ktery nei ledove prazdny, pak budou verit, ze neni ledove prazdny.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/05/2007 :  15:14:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Milane. Miló

Já myslím, že odporuješ sám sobě. Nejdříve tvrdíš, že věříš, že nad námi cosi (čili neznámo) je a nyní tvrdíš, že víš že bůh existuje a že je to neprůstřelné. Co s toho je skutečnost? poléháš snad na to, že si tvoje předešlá slova nepamatujeme? Pokud víš, že bůh existuje, pak jsi získal nezvratný důkaz, který můžeš předložit i nám.Lžeš li, pak stojíš v opozici k vlastnímu bohu,neboť ten to přikázáním zakazuje. Nebojíš li se jeho hněvu, pak v něj ve skutečnosti vůbec nevěříš. Pokud v existenci boha věříš, pak je to víra a ne jistota. Takže ty skuliny vytváříš ty sám a nemůžeš se divit, že tě je ukazujeme.Je to ve tvém vlastním zájmu.

MB
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 31/05/2007 :  20:44:12  Show Profile  Reply with Quote
Aby jste trochu přišli na podstatu věcí zkuste se zahloubat nad tím to výrokem, když motýl v Pekingu zamává křídly na druhém konci světa vznikne zemětřesení…..
Ten kdo to myslí opravdu a ve své pokoře se sehne až na dno lidské podstaty ten na to určitě přijde…

Edited by - Milan.Miló on 31/05/2007 20:45:44
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 31/05/2007 :  20:59:02  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Shybam se, shybam a prisel jsem na tohle - je to blbost, ja kdyz prastim do stolu, tak je to daleko vetsi pecka, to by peking musel byt srovnany se zemi.

Go to Top of Page

Nikdo
Nový uživatel

14 Posts

Posted - 01/06/2007 :  02:38:42  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj všichni

Milane, proč věříš v Boha ?

Já věřím v to, že Bůh existuje v myslích lidí. Věřím v to, že je to tradice jak je tradice víry v ideje Ježiše nebo Mohameda. Jak si svého Boha představuješ ? Jako člověka ? Protože ty sám si člověk, nebo je to pouze abstratní idea, která v tobě zahrňuje stělesnění ideje dobra, mravnosti, řádu, možná pokory ? Nebo je to pro Tebe stělesnění ideje vesmírního řádu, tvůrce hmoty a její forem ? Protože je to pán který luskntuím prstu z Tebe udělá prach a zešle na Tebe nemoci a neštěstí. A nebo jsi zamilovaný do osoby, které má svoji víru a ty chceš s ní sdílet společné myšlenky ?

Díky za odpoveď
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/06/2007 :  06:53:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Milane.

Ani jsem netušil, že má lidská podstata dno. Co vlastně myslíš tou lidskou podstatou? Já myslím, že je to pro tebe prázdná fráze a sám nevíš, jak tuto lidskou podstatu definovat. Co když má ta lidská podstata dno nahoře a já se budu shýbáním té podstatě vzdalovat? A co je na druhé straně lidské podstaty, puklice snad? Má lidská podstata dno?

Užíváš zde podobenství, které vyžaduje znát místní přirovnání, což zde není reálné, pro lidi, kteří se tímto specielně nezaobírají. Motýl může být kde co, třeba velký vůdce Mao, kterého možná přezdívají motýl. Co my víme? A tak i kdybych se sklonil až pod dno lidské podstaty,je mně to houby platné. Doufám, že nemáš ze mne třesení.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 01/06/2007 :  09:45:19  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ahoj všichni,

včera jsem se k odpovědi nedostala, tak se pokusím dneska, i když koukám, že zas budu trochu mimo mísu :)

Já jsem přesvědčená, že nemáme jen tělo, ale i duši a to je základ, ze kterého vycházím. Proč si to myslím, je tady mnoho faktorů. Jedním z nich je ten, že už jsem zkoušela astrální cestování (oddělení duše od těla) a znám lidi, kteří to taky dokázali a ti umí navštívit ve své "duševní" formě blízkého člověka, který je na kilometry daleko a popsat, co právě dělá či říká. Věřím jim, protože sama už nějaké zkušenosti mám.
Navíc jste už určitě slyšeli někdy o auře. Ta má velkou spojitost s duší a je normálně fyzikálně dokázáno, že člověk kolem sebe má nějaké energetické pole. Citlivější lidé dokáží toto ple vnímat buď jen přítomností nebo ho přímo vidí, ti méně citliví si musí vystačit s přístrojemi.

Slávku, Ty říkáš, že nemůžu věřit všemu, co je napsáno. V tom případě nemusím věřit ani fyzice, ani matematice a můžu popřít naprosto cokoli, co lidé objevili... Klidně můžu říct, že žádná hmotnost neexistuje, že je to naprosto relativní pojem, který si určili lidé pro porovnání dvou věcí, protože se nám věci těžké zdají. A ve skutečnosti to může být jenom o tom, že jsou atomy jinak daleko od sebe (což ve skutečnosti jsou) a tak budí zdání větší hmotnosti. Tomuhle se říká skepse :) Já jsem skeptická velmi, takže nevěřím všemu, co čtu, ale jsou knihy či články, u kterých si říkám, takhle to opravdu musí být. To je ona intuice (chtělo by to trošku jiné slůvko, ale nemůžu si žádné vhodné vybavit...).

Noemus má taky pravdu. Nikdy se nedozvím, jestli si devět z deseti lidí o zážitcích v klinické smrti vymýšlelo nebo ne. Ale taky znám člověka - je to můj děda -, který mi vyprávěl, jak, když padal ze střechy, se mu promítal před očima celý život v několika sekundách, což byla taky jedna z věcí, kterou mnoho lidí uvádělo. Říkal, že absolutně neměl strach a cítil v sobě mír a klid. A to padal!
Slávku, nevím, jak se Ti přihodily Tvé zážitky blízko smrti, každopádně si myslím, že každý člověk si nemusí pamatovat, co se dělo "pak"... Já už taky jeden takový měla a taky jsem nic nezažila, přesto tomu věřím. Když uvedu příklad ze života - někteří lidé si pamatují okamžiky z raného dětství, jak byli v kočárku, jiní si pamatují první období až třeba od tří let. Tak to může být i s pamatováním si "mimotělných" zážitků, třeba jsou lidé, kteří si mohou "pamatovat" až skutečnou smrt...

Jaký máte vůbec pohled na sny? Taky si myslíte, že je to jen výplod Vaší fantazie a hra mozku?

Oldow, Ty chceš důvod, proč si myslím, že bůh existuje. Můj důvod je ten, že čím dál tím víc poznávám, že život není jen o tom materialismu, že existují i věci "mezi nebem a zemí", které si spoustu lidí zatím neumí vysvětlit a tyto věci mě přitahují. Nevěřím na náhodu a myslím, že nic se na světě neodehrává "jen tak". Taky si myslím, že jsme na svět přišli s nějakým úkolem - ne proto, abychom zde něco zanechali, ale abychom něco prožili, abychom se něčemu naučili a mohli postoupit na vyšší úroveň.
Jak už jsem řekla, nemyslím si, že by "bůh" někoho tvořil. Podle mě všechno, co tady je, už tady od pradávna bylo. Vesmír se smršťuje a zase rozpíná... Nic se mění ve vše a vše se mění v nic... A "bůh" je toho součástí... Protože každá věc zde je složena ze složky materiální a duchovní. To je můj názor.

Jestli jsem zapomněla odpovědět na nějakou otázku nebo reagovat na nějaký Váš určitý názor, napiště mi to prosím ještě jednou, těch příspěvků je tu hodně a já už si nepamatuju všechno...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 01/06/2007 :  10:13:21  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Je te uplne chapu a jednu dobu jsem na tom byl uplne stejne. Kazdeho cloveka pritahuje myslenka, ze zivot je neco vic, ze za oponou se skryva neco uzasneho, jenze me zkusenosti mi rikaji, ze tato dokonalost je vzdy jen atributem zatim nepoznanych veci. Je to jako otevirani darku, kdyz jsem byl dite, vzdycky byl darek krasnejsi dokud byl zabaleny, protoze jakmile ho rozbalis, zjistis, ze je v nem nejaky bezny predmet. Veci po kterych touzime a ktere nezname jsou krasne az po okraj, ale neni to jejich vlastnost, je to vlastnost nasi touhy takto nam ty veci predstavovat.
Ze ma clovek dusi je pravda. Veda vychazi ciste z toho, co se da dokazat, proto se tomuto nevenuje, ale pravda je, ze clovek neni jen hromada hmoty. Clovek je uzasna hromada hmoty. Tim uzasnejsi, ze vetsina jeho zivota je v podstate virtualni a ze vsechno krasno na svete neobsahuji veci, ale lide. Nic hmotneho nemuze mit atribut "krasne".
Je docela mozne, ze astralni cestovani je mozne, ale co myslis, ze by se stalo, kdyby se to poradne prozkoumalo, kdyby se v tom lide vazne prostourali, nalezli by boha nebo smysl zivota? Asi ne, proste by vzniklo nove odvetvi vedy, ktere by patralo po vecnych vlastnostech techto jevu. At se ti to libi, nebo ne, ty veci mezi nebem a zemi nejsou veci, ale my lide, to mezi nebem a zemi je v nas, v podstate je to velmi ironicky presne vyjadreni.
Tohle rikam tady na filosofickem foru, kde bychom se meli zabyvat podobou veci, ale myslim, ze v beznem zivote je dobre znejistovat a tak. Pro poteseni z veci, ktere nejsou zjevne i kdyz jsme si je museli pro ten ucel vymyslet. Nerikam tomu ale filosofie.
Jestli mas dojem, ze vis, za jakym ucelem zije clovek zivot, pak bych si to rad poslechl. Ale jestli se nemylim, mas spis pocit, ze zivot musi byt neco vic, nez jen to, co zijeme na zemi, to je pravda, ale s jeho vecnou podstatou to nema nic spolecneho. Podle me neni treba hledat vnejsi okolnosti, za kterych by byl zivot neco vic, ja si myslim, ze kdyz ho clovek dobre pozna, zjisti, ze zivot je zatracene neco vic, nez se zda. Ale to je o zkusenostech, takze se to neda moc podporit ani vyvratit, maximalne ti muzu doporucit knizky, ktere mi pomohly uvidet nadheru za chovanim cloveka.
Budou prazdniny, pro zacatek bych doporucil Sandmana od N.Gaimana, sice tam ty myslenky nejsou moc zrejme, ale je to perfektni kniha. Kdyz uz tam budes, vezmi si Spektrum od Ljukjanenka a sireny z titanu od Vonneguta. Vonneguta by to chtelo zvladnout komplet a pak asi nejakyho Kundreru, jestli teda budes mit cas a chut, zarucuju, ze se ti ty knihy budou libit.

Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 01/06/2007 :  10:34:41  Show Profile  Reply with Quote

Budu odpovídat zase všem a slova Harleyky jsou tomu důkazem.
Taky nemohu odepisovat všem na jednou né že bych nevěděl co jsem kd y napsal to ne, ale nemá cenu a smysl zapadnout do diskuse, která by nic neřešila naopak projikovala ( promítala) neshody a konfrontaci s něčím co ve skutečnosti není pravda.

Věřím v Boha, protože jsem ho zažil v podobě světla a zvuku v mystických představách jsem, šel sním na Kavalvárii na Golgotu (místo Lebek) kde jsem pomáhal nebo nesl golgotský kříž.
Je to před stava, která přišla já ji zdílel, ale neopustil To jsou mé mystické prožitky.A proto vím, že něco vyššího je.

Svého Boha si představuji jako čistou energii, která vším rezonuje a vibruje různými duchovními světy až po hmotné tělo, kde se zhušťuje v atomy a buňky a vytváří tak zmrzlou sinfonii hudby, která se zhušťuje ztvárňuje ve vše co vydíme vždyť tím sme i mi sami takovou sinfonií.

Je to odpověď taková Bůh je vše lidská pokora, oddanost nějaké věcí víra,lidské hodnoty samotná existence Boha spočívá ve všem živém i neživém je v trávě která roste na lukách, je v kameni kterou sochař opracovává je v lístcích čaje, které v sobě skrývají nepopsatelný tok enrgie, které v něm dřímají jako dvě spící myšky yng a yang, které čekají jen na to až nas aktivvují a pročistí k vyššímu vědomí. Bůh je vše je všude kolem nás je v nás je to tok tvůrčí energie hra světla a zvuku.

Bůh nemá žádnou formu jen takovou přesně jakou mu my dáme Bůh je bez formy je to energie, která vše pohání a oživuje.je to síla rodícího se ducha v hmotě génia nebo i šílence.

Bůh je laská je to oddanost a pokora pro vyšší ideály, které nás ženou kupředu láska je tak jako, když miluji bezmezně nějakou lidskou bytost, když ji zahrnuji láskou ne,protože s toho něco může kápnout, ale protože ji bez mezně miluji.Taková je Láska i k Bohu.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 01/06/2007 :  10:48:40  Show Profile  Reply with Quote
Lidskou podstatou myslím cosi co pro člověka moc znamená, Já nemluvím o nahoře dole nebo v předu či snad v zadu já mluvím uvnitř člověka v podstatu v lidské ideály povahu a tvůrčího ducha.
Lidská podstata je bezedná a jen na nás záleží kam jsme schopni až zajít kam jsme schopni až sáhnout, co jsme schopni udělat proto abychom byly oddání nějaké tvůrčí myšlence a ideálům.
Už jsem vám to podobenství psal teď musíte hledat aby jste nalézali.
Ano mohl by to být vůdce Mao, který změnil dějiny Číny a zároveň dějiny lidstva.
I kolem mne se dějou věci, které se změnily v magnetickém vlnění společnosti mám rodiče a už teď na ně doléhá kolektivní nevidomí už nemohu chodit tolik na internet , snad mi to nezakáží úplně.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 01/06/2007 :  10:49:29  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Milane
A jak vis, ze pocit autenticnosti v mystickem zazitku opravdu znamena, ze je neco autenticke? Jak vime, sny nedodrzuji klasicke spojeni pojmu a pocitu. Ve snech pocit nema spojitost s tim, co se deje. Muzes mi rict, co jsi delal pred tim zazitkem? Vsadim se, ze nejakej zpusob uvadeni do zmenenych stavu vedomi.

Ale uzavrel bych to asi takto - mel jsi mysticky zazitek a tak veris, neohlizis se na skutecnost, nehledas argumenty, proste veris. Ja nemel mysticky zazitek a tak neverim. Asi neni duvod se o tom dal bavit.

Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 01/06/2007 :  13:29:52  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Milane,

mám pocit, že vidíš příliš rovně a pojmy vlevo, vpravo nejsou Tvou silnou stránkou...

Může to být jen můj názor, ale lidé, kteří věří v boha a tvrdí, že bůh je vše, by měli taky akceptovat to, že bůh znamená i špatné vlastnosti. Bůh tedy není jen pokora, je to i vzdor, není to jen oddanost, je to i velitelství (doufám, že jsem použila správné slovo :)), bůh je světlo, je i tma... Mohla bych pokračovat dál...

Vím, co máš na mysli tím prožitkem. Zažila jsem jednou moc krásný zážitek, když jsem byla na loňském Happy festu (teď se chystám znovu) a zpívala jsem tam spolu s lidmi, kteří měli bubínky, maha-mantru - to je taková ta mantra, kterou zpívají představitelé Hare Kršny. Zpívala jsem dvě hodiny v kuse a během toho se ve mně usídlil tak úžasný pocit, který se ani nedá popsat. Energie mnou určitě musela proudit, byla to přímo extáze... těžko se to dá takhle říct, člověk si to musí vyzkoušet na vlastní kůži. (Sytý hladovému nevěří...)
Ale zase si myslím, že jsem docela střízlivá v těhle otázkách, přestože věřím, nejsem žádný fanatik a nechodím tohle dělat každý den (i když prožitek to byl báječný!)
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 01/06/2007 :  13:36:08  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,

dík za tipy na knížky, mrknu se po nich.

Jinak mě to nějak štve všechno, ta věda a tak. Lidi jsou příliš vážní... Nějak už mi dochází slova a inspirace, tak si dám asi pauzu a možná odpoledne zas něco vytvořím...
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 01/06/2007 :  14:16:24  Show Profile  Reply with Quote
Ano bavili jsme se zatím jen o Bohu a teď se může bavit o jeho stinné stránce tak jako je Bůh je i Satan, v Každým náboženství jsou určité protiklady.
Bez toho by to nešlo V Egyptě Byl Osiris a protiklad byl jeho bratr Set, v Sant Matu (Filosofii Mistrů) je negativní prvek Kál, který vládne světu .V keltském náboženství to je zase Labrochan, V křesťanství je to Satan v Gnósi tedy v Gnostických, kteří byly církví nejvíce potírány,upalováni a mučeni pro je jih kacísřství, které byl zastáncem můj nejmilejší a nejčtenější člověk Carl.Gustav.Jung byl největší Bůh Abraxas, který stvořil duality a on sám byl nad těmito dualitami.
Ke každý dualitě (Protikladu), patří obraz dobra a taky zla.aby se vše dokázalo redukovat a absorbovat a neutralizovat neboť tak jako bez zla by nemohlo existovat dobro tak bez dobra zase zlo.Je dobrý o tom vědět a brát to v potaz.Pocit autentičnosti záleží, jaký dojem a jak to vše zapůsobí na jedince na jeho individualitu a hlavně co jsi s toho vezme k srdci.
Já už jsem o tom několikrát psal, že jsem meditoval a občas ještě usednu do meditace. Nejprve to byla Kundalini jóga, hata jóga, zkoušel jsem surab a sabt, a teď to je meditace v hledu.Kterou si občas udělám.
Já věřím tomu co jsem zažil to s tím, čím jsem byl konfrontován a obeznámen.
Jinak Bych do poručil tu to Knihu, kdo chce bude si ji moc přečíst a kdo ne ten si ji snad taky někdy přečte…… Hlava boha - ztracený poklad templářů ,
Go to Top of Page
Page: of 27 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000