www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Obhajoba Boha.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 27

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/06/2007 :  13:40:14  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Stalo se, že jsou fragmenty mého poznání rozházeny po všech možných tématech ve fóru a já předpokládal,že je znáte,alespoň vy, kteří jste zde delší dobu. O té nabídce s Webem o které hovoříš nic nevím a slyšm, či přesněji čtu to poprvé. Snad jsem to někde přehlédl, možná to odjelo kamsi dozadu díky reklamám a já jsem si to nestačil přečíst. Jako myšlenka to není špatné a dalo by se o tom uvažovat i když s toho mám trošku strach. Tam kde položíte otázku, vybaví se mně odpověď která je součástí mého poznání a formou odpovědi ukáži další fragment a vše pomalu roste. Když na tom mám pracovat sám, upravuji vše dle svého spůsobu chápání a zde jsem poznal, že to není to pravé ořechové. Já to chápu proto, že to znám v celku a souvislostech a tak mám dojem, že je to vlastně zcela jednoduché a musí to pochopit snadno i malé dítě. Když to potom nechápete, jsem tím udivený a cítím cosi jako sklamání. Kdysi mne jeden známý,který učí na střední škole řekl, že to není nic neobvyklého, že on tím trpí také,když vykládá studentům látku a protože ji dobře ovládá, je pro něj zcela jednoduchá a jak řekl "oni ji ti mezci tupí vůbec nechápou" Jenže on pochopil, že to není jejich, ale jeho vina, pokud jim toto nedokáže doplnit souvislostmi aby vznikl jeden celek.Potom to pochopí i oni a tak se z něj stal dobrý profesor. I já jsem vám chtěl doplnit souvislosti jako on, ale vy jste mne k tomu vlastně vůbec nepustili.
Nikdy jsem neřekl, že mne kdokoliv z vás řekl, abych toto fórum opustil. To rozhodnutí vyplynulo z mé beznaděje a dojmu, že nejsem schopný v těchto podmínkách vyložit to co jsem vyložit chtěl a prot že jsem zde naprosto zbytečně.Čili to bylo mé rozhodnutí.Nechci však odejít dokud některé věci nedám do pořádku.Není dobré odejít ve zlém a nechat po sobě nezodpovězené otázky a binec.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 06/06/2007 :  14:26:38  Show Profile  Reply with Quote
Fórum má tu nevýhodu (pro tebe), že tě budeme neustále přerušovat a odvádět od tématu.
Když to sepíšeš celé, tak ti do toho nikdo kafrat nebude, navíc se pak nebudeme moci vymlouvat (ani my ani ty), že nám říkáš jen část a že to pochopíme později až budeme znát zbytek.

Prostě je to jiná forma tvorby než psaní příspěvků ve fóru
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 17/06/2007 :  20:54:34  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj tak jsem téměř po 14.denní nečinnosti, kterou mi doporučil Miloslav (Slávek), jsem tu. Občas jsem si pročítal diskuse ve fóru, ale nezapojoval jsem se do nich. Protože jsem se potřeboval od relaxovat, oddaného tématu a přijít na nové myšlenky, které mě obohatily jak obsahově tak mentálně.
Jsem rád, že jsem Miloslava poslechl a na určitý čas si tak odpočinul a vysadil………
Go to Top of Page

fffactorial
Uživatel

64 Posts

Posted - 02/07/2007 :  01:39:59  Show Profile  Reply with Quote
Osobně si myslím, že přestat používat Boha, znamená překopat celý systém myšlení..to je dost těžký oříšek)
Nashle)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/07/2007 :  07:57:01  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Fffactorial.

Krásná formulace, hodnotím."přestat používat boha" Jestlipak sis uvědomila, co jsi tím řekla? "Bůh je cosi, co člověk používá", třeba k tomu aby byla nějaká autorita, aby zmizel strach ze smrti a podobně.
To říká téměř vše o bohu.Proto si člověk boha stvořil,aby jej mohl používat. Dokáže li se člověk obejít bez boha,pak jej již nepotřebuje používat.Člověk se bez boha obejde,ale bůh bez člověka mizí a přestává existovat. A tak tvoje slova jsou skutečností jen s poloviny. K tomu překopání myšlení lidí postupně dochází ať chceš nebo nechceš,ale je ještě mnoho , možná většina lidí, kteří se bez používání boha neobejdou. Prostě jej potřebují.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 02/07/2007 :  16:59:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fffactorial

Osobně si myslím, že přestat používat Boha, znamená překopat celý systém myšlení..to je dost těžký oříšek)
Nashle)

Nemyslím si to. Já slovo "bůh" používám jen když mluvím s věřícími nebo o věřících. Ale bez těchto hovorů bych se klidně obešel a můj způsob myšlení by to nijak nepoznamenalo. Právě naopak, hovory s věřícími a o věřících mé myšlení poznamenávají a je to dost těžký oříšek :o))
Go to Top of Page

fffactorial
Uživatel

64 Posts

Posted - 02/07/2007 :  23:02:50  Show Profile  Reply with Quote
)))jojo
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 29/07/2007 :  13:47:17  Show Profile  Reply with Quote
Dobrý den,
já jsem věřící. Proč je pro vás rozhovor s věřícími tak těžký oříšek?
Předem děkuji za odpověď.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/07/2007 :  07:21:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.Zdravím tě.

Ptáš se, proč je pro nás nevěřící tak těžké domlubit se s věřícím? Také se tě zeptám." Proč je tak těžké domluvit se věřícímu s věřícím, který však přijal jiného boha, jinou víru?" Odpověď zní." Protože jde o různost uznaných pravd.Každý svou uznanou pravdu považuje za jedině správnou a ostatní za omyl, či dokonce zlo. Otázkou však je, co je skutečně pravdou a co je omylem.Jistě řekněš jako věřící, že ta tvoje uznaná pravda je tou správnou,ale totéž řekně příkladně muslim, budhista, nebo třeba i komunista.Kdo je kompetentní toto rozřešit? Nikdo,ale dle mého názoru by měli lidé hladat cestu k tomu, aby se lidé různých pravda mezi sebou dokázali domluvit,ale to je podmíněno pravidly, která v takovém rozhovoru vylučují postavení jedné pravdy proti druhé, spor a vzájemné napadání diskutujících.Pravidla takového rozhovoru byla nalezena ( i když je více možných variant) a nadnesl jsem zde i možnost vzniku celosvětového sněmu, ve kterém by se sešli zástupci všech pravd světa aby společně hledali cestu k životu pro všechny. Byl by to velký krok k celosvětovému míru, neboť tím co svět nejvíce rozděluje jsou právě různé uznané pravdy. Na tvojí otázku je tedy odpověď jasná a je zde ukázána i jedna z cest k tomu aby si lidé různých pravd dokázali porozumět. Není li toto důkaz tolerance a dobré vůle se domluvit s lidmi různých pravd, pak co tolerancí a dobrou vůlí je?

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 30/07/2007 :  15:52:41  Show Profile  Reply with Quote
Ptáš se, proč je pro nás nevěřící tak těžké domlubit se s věřícím? Také se tě zeptám." Proč je tak těžké domluvit se věřícímu s věřícím, který však přijal jiného boha, jinou víru?" Odpověď zní." Protože jde o různost uznaných pravd.

Setkal jsem se i s jinými věřícími a musím přiznat, že se mě snažili přetáhnout na svoji stranu. Jiní se mě lekli jen když uviděli název knihy, kterou jsem četl v autobuse. Myslím si, že člověk, který se nechce učit toleranci nebude dobrý partner do rozhovoru. Myslím si, že přijetí nové pravdy vyžaduje velké úsílí a odvahu od přijemce.
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 30/07/2007 :  16:18:33  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj všem,

především je třeba zmínit, že všechna náboženství a sekty jsou zcela mimo jakoukoliv pravdu. To platí obecně a paušálně. Náboženstí a sekty jsou nechutným opiem lidstva, které již mnoho tisíc let sužuje tuto planetu jako mor. Právě nyní, kdy inkvizice ztrácí svoji moc, je nutné poukázat na tuto skutečnost.

Náboženství a sekty vedou k myšlenkovému otroctví a celkové porobě, jakož i degradaci člověka, který se jejich zhoubným vlivem stává směšnou nevědoucí figurkou.

Náboženství a sekty odvádějí člověka ve všech směrech od pravdy, vědění, poznání, moudrosti, logiky, harmonie, vyrovnanosti a lásky.

Náboženství a sekty mají svůj původ velmi hluboko v naší historii a jejich vznik (nepočítaje několik málo přírodních náboženství) souvisí s mnoha zásahy rozličných mimozemských skupin. Co se týče starozákonního boha, jedná se o zvrhlého mimozemského panovníka, který se řadou mystifikací a zfalšování - díky náboženské idiocii a nelogice - nakonec proměnil v boha stvořitele, což již odpovídá šílenství. Z toho vyplývá že celé křesťanství stojí na samých bludech a nepravdách ve všech ohledech. Bible je slátaninou plnou protimluvů a nelogičností a obsahuje jen nepatrné střípky pravdy, které jsou - aby toho nebylo málo - špatně pochopeny.

V žádném ohledu nemá náboženství pro člověka pozitivního smyslu, a to navzdory miliardám, které budou tvrdit opak. I kdyby miliardy věřily bludu zmrtvýchvstání apod., neznamená to ani náznakem, že se takový nesmysl stane pravdou.

Edited by - Ondra on 30/07/2007 16:23:37
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 30/07/2007 :  16:27:47  Show Profile  Reply with Quote
Povyk všech rozlícených, uražených či dotčených věřících, nebo intelektuálních obhájců a zastánců náboženství může začít!
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 30/07/2007 :  19:46:39  Show Profile  Reply with Quote
Váš příspěvek chápu jako provokaci.
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 30/07/2007 :  22:28:42  Show Profile  Reply with Quote
A přesto jím není. Pohnutka k výše zmíněnému je čistá jako sníh. Vím to sám nejlépe, neboť jsem ji pocítil a ji mi lhostejné, když mi někdo bude tvrdit, že tomu tak přesto není.

Uvažoval jsem dlouho o tom, jestli má cenu poušťet se do polemiky na téma náboženství. Nakonec jsem se rozhodl napsat alespoň základní informace. Jak s nimi kdo naloží je jeho věcí. Nemám v plánu k tomu moc dodávat, ačkoliv bych se o tom mohl rozepsat víc, než dosti.

Zmíním snad jen, že podstatné je vědění a moudrost, a nikoliv víra, která omezuje myšlení a cítění svými předsudky a nereálnými dogmaty. Podstatná je neutralita, kterou však víra potlačuje v zárodku. Podstatná je znalost sebe sama, kterou však víra znemožňuje svými iracionálními, zmatenými, fantastickými, vysněnými, rádoby-reálnými iluzemi a bludy. Podstatná je sebezodpovědnost, kterou víra ničí a zadupává do země, protože ji přesouvá kamsi do oblak na boha, anděly strážné, panny marie a další figurky ze světa klamu.

Nemá cenu se ani zmiňovat o všech zvěrstvech, která církev v celých svých dějinách způsobila a dodnes způsobuje.

Nemá cenu zmiňovat ani to, že víra udržuje lidi v nevědomosti ve všech ohledech, aby tak byli hezky tvární a manipulovatelní, aby hezky poslouchali a nereptali. Víra rovněž využívá existující nevědomost a absenci elementárního poznání, využívá prázdnoty v lidské mysli, jenom tak má naději se v ní uhnízdit a zakořenit. Prázdnotu a nevědomost víra nahrazuje iracionálním klamem, který člověka cíleně drží v porobě a poníženosti, aby byl tak člověk degradován na bezmocnou a manipulovatelnou loutku, která si nechá všechno líbit apod.

S vírou je vždy spojena nevědomost, poníženost, neschopnost utvářet svůj život, ztráta zodpovědnosti, manipulovatelnost, strach z pomsty boží, jakož i z hněvu božího, potlačování pravdy a další zástup zvrhlostí a nehodnot.

Je nepodstatné, že bludná víra naši civilizaci ovlivňovala tisíce let. To nikdy není argument hovořící pro náboženství apod. Podstatné je, že v průběhu času bude jakákoliv obdoba víry nadobro zlikvidována, protože nemá odraz ve skutečnosti. Skutečnost je stálá, blud je pomíjivý, i kdyby trval deset ticís let. Toto naprosté odstranění víry lze očekávat za několik set let, podle toho, jak se situace nyní vyvíjí.

Edited by - Ondra on 30/07/2007 22:32:05
Go to Top of Page

Kaloon
Nový uživatel

Czech Republic
5 Posts

Posted - 30/07/2007 :  22:59:13  Show Profile  Reply with Quote
Víra nemocného člověka v uzdravení je špatná ? Je třeba rozlišovat pojmy
víra a náboženství.

Go to Top of Page
Page: of 27 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page