Author |
Topic  |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/04/2007 : 10:12:40
|
Intelekt.
Je intelekt čímsi, co je člověku předem genetikou dáno?
Pokud mám na toto odpovědět,pak se nemohu vyhnout užití slov, která již mají svůj význam ve významu jiném, který sice neoznačuje skutečný stav,ale pouze umožňuje jeho pochopení. Jsem si vědom, že se zde pouštím na velmi tenký led, neboť vysvětlení zasahuje do oblasti ve které neznám terminologii a tím se vystavuji možné kritice . Nejde však o to, jak tomu je ,ale jak to funguje. Bude zde užito příkladně slova síň, či síně, což nevyjadřuje ohraničené prostory, ale skupiny neuronů stejné funkce a stejného stupně rezistence . Bude užito slovo bariery .Toto slovo zde neoznačuje stěny,ale odstupy rezistenčního odporu mezi síněmi. Jsou zde tedy příkladně síně rezerv, čili skupiny neuronů různě rezistentních proti vstupu informací a bariery, čili odstupy, které musí být překonány, aby bylo možné aktivovat další síň s vyšší rezistencí. Genetika určuje jak velká bude kapacita rezerv a jaké budou odstupy rezistence, čili jak silné budou bariéry eventuelně kapacitu paměti. Toto je tedy neovlivnitelné a dané. Dále jsou zde záležitosti týkající se stavu organismu, příkladně určitých schopností produkovat hormony a podobně. S tímto se zabývat nebudu a přináleží to k neovlivnitelnému. Vše ostatní je ovlivnitelné za určitých podmínek. Při narození, kdy dochází k základnímu ukládání informací vzniká s první síně rezerv síň operační paměti. Zde dochází k programu ozvěny. Když se kapacita první síně naplní, dochází k porušení bariery ,čili je překonána určitá hodnota dostatečná k tomu aby byla aktivována skupina, čili další síň rezerv. Ta se poté stává součástí první síně, která tím rozšiřuje svou kapacitu. Toto překonání bariery je provázeno určitými procesy v oblasti chemie a podobně a účinkem tohoto se toto zapisuje do genetické informace a vede u potomstva k růstu kapacity rezerv a oslabení barier, čili zmenšení odstupů mezi síněmi. Při naplnění kapacity první síně, dochází k ospalosti a nedochází li ke vstupu informací obsahujících hodnotu Q, pak dochází ke spontánnímu spánku, při kterém se kapacita první síně uvolní a to opět programem ozvěny, mezi první síní a pamětí, kterou si označíme jako druhou síň. Při vstupu informací obsahujících hodnotu Q, nedojde ke spánku, ale k porušení bariery a rozšíření operační paměti o další síň rezerv. Z hlediska intelektu je velmi důležitá kapacita první síně, čili operační paměti. Lapidárně řečeno, záleží na tom, co se do této kapacity vejde. S počátku je kapacita operační paměti relativně malá. Proto zde probíhá myšlení okamžité, pocitové. Když však dosáhne určité kapacity, do které se „vejde“ proces funkce slova, pak tento proces nastane a dojde k rozvoji řeči a opět je zde důležitá kapacita operační paměti, která se funkcí tvorby velkých slovních mostů dále rozšiřuje na úkor dalších síní rezerv. Čím větší je kapacita první síně, tím rozsáhlejší mosty zde mohou vznikat a tím roste potence intelektu. Každé porušení barier je provázeno důsledkem, čili zápisem do genetické informace. Zde je třeba upozornit na fakt, že tento zápis má pro další generaci význam jen tehdy, došlo li k zápisu do genetické informace před početím nového jedince. Pozdější zápis již pro potomstvo význam nemá.
Další pokračování bude o genetické debilitě genetické genialitě, o podstatě evoluce v procesu myšlení a o možnosti inelekt uměle ovlivnit.
MB |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 06/04/2007 : 15:44:20
|
Miloslave Ne za bych byl vseved, ale mam pocit, ze v geneticke informaci v prubehu zivota nedochazi ke zmenam, snad jenom v dusledku silne radiace. Navic, i kdyz by to byla pravda, nechapu, co je na tech informacich duleziteho. Otazka, kolik toho ovlivnuje genetika a kolik vychova je sice zajimava, ale neprispiva k reseni niceho nez sama sebe, dozvedet se to, muzeme rict pouze "aha" a byt bohatsi o dalsi nevyuzitelnou informaci. Filosofie se od ostatnich ved lisi tim, ze ji nezajima dopad na rozvoj lekarstvi jako neurologii, nebo jine podobne vedy, ale odpoved na otazky, ktere meni vnimani skutecnosti, osvetluji ji a interpretuji. Pokud bys chtel byt vedcem, mel si zacit driv. Na druhou mas vyhodu, ze jsi ve veku, kdy se clovek muze jevit moudrym. Vyuzij sance a vykasli se na detaily, koho zajima jak tam ty neurony skacou? Vem svou zivotni skusenost a povez nam mladochum, o cem to vsechno doopravdy je. Nechci te kritizovat, kdyz mas snahu, ale nekdy je dobre se zastavit a promyslet si, jestli se nam metody nestaly cilem, kam vlastne chceme dojit. Ted to mozna zni jako bych mel pocit ze jsem si v tomhle ohledu sakra jisty, ale nejsem. Ale snazim se k sobe byt kriticky a mam pocit, ze dokazu rozeznat podstatne informace od nepodstatnych. Jaky je v nich ale rozdil je vec, kterou definovat neni snadne, otazka opravdu hodna filosofa.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 08:39:59
|
Oldow.
Jsme stále u stejného problému. Pokud se mně podaří toto vysvětlit, pak získáte odpovědi na celou řadu dalších otázek, které si kladete a u kterých nemůžete najít řešení. A tak se snažím postupně se tím prokousat aby se ám to spojilo do logického celku. Ty však chceš cíl poznat ihned a není li vidět, pak myslíš, že je ta cesta samotným cílem a to se tě nelíbí. Kdysi jsem řekl, že tímto poznáním získáte nový pohled na filosofii, pohled směrem od podstaty k povrchu, který je mnohem přesnější, než směr od důsledků k podstatě. Jenže to vyžaduje poznat celý komplex informací a naučit se s ním pracovat. Ty se snažíš jak sám říkáš být kritický. Jenže kritika v nepravou chvíli, kdy jsme uprostřed poznávání pouze zdržuje. Ty říkáš, že se genetická informace během života nemění a považuješ to za kritický přístup. Jedinou otázkou tě ukáži, že je tato kritika nesmyslná. Mění se genetická informace snad po smrti? Kdy jindy než za života by se měla měnit a vyvíjet? Říkáš, že pokud jsem se chtěl stát vědcem, měl jsem začít dříve. Nechtěl jsem se stát vědcem, lépe řečeno netoužil jsem po tom a venkoncem se ani vědcem necítím být. K svému poznání jsem byl přiveden souhrou okolností a stejně tak k muzice, nebo malování. Zde by se dalo také říci, že jsem mohl začít dříve. Jenže jak toužit po tom abych se stal malířem, když jsem měl s kreslení za základce trojku. Vše má svůj čas a vše se vyvrbí podle svého a člověk je někdy překvapen tím, kam ho život zavede.Stačí, když se člověk nechá vést a příliš se nevzpouzí .Mnoho lidí řekne já na to nemám a zní to rozumně.Kdyby to však neřekli, a skusili to,pak by mohli k něčemu dojít a poznali by, že na to měli.Rozumnost je vždy méně než moudrost a stáří nemá na moudrost patent. Navíc si někdy myslím, že ten datum v občance mně někdo přepsal, vždyť uvnitř jsem docela mladý kluk, ke kterému ta léta vůbec nepasují.Mezi dědky nechodím, protože bychom si asi příliž nerozuměli.
A tak mně zbývá jediné. Položit kardinální otázku." Je tobě a ostatním proti mysli moje snaha vám to vše vysvětlit? Myslíte, že vám to k ničemu nebude a je to jen ztrátou času? Jestli je tomu tak, pak to dejte najevo a já již o tom neřeknu ani slovo. Přišel jsem mezi vás do tohoto fóra proto abych své poznání "vyklopil " dřív než zaklepu bačkorama,aby se se mnou neztratilo. Nutit je však nikomu nemohu a nechci.Stojíte li o to, pak mně pomozte dostat se na konec svázat tu logiku do jednoho celku a pak poznáte, jaký je skutečný význam tohoto poznání. Není to cíl, ale cesta k řadě poznání jiných.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 14:40:10
|
Miloslave Ja netvrdim, ze to poznani k nicemu neni, ja se te ptam, k cemu je. Ano, jsem netrpelivy, ale k certu mam na to vek. Chci vsechno hned a bez zdrzovani, pochopit zivot a zmenit svet nejpozdeji do zitrka. To je takove e zvlastni vnimani estetiky. Stari sice nema patent na moudrost, ale ma na ni pravo, mladi ne, ale koneckoncu staci si pockat a taky neni nejak extra o co stat, rekl bych. Tve poznani mi pripada proste prilis uzke, mluvis o ukladani informaci spolecne s vjemy prijemna a o tom, ze tyto ovlivnuji nasi snahu o cinnosti nejakvazane s temi informacemi. Fajn, nejsem si jisty, jestli to je presne a uplne, ale je to zajiava myslenka. Ale nepripada mi nejak prevratna, jestli je neco za ni, tak uz neprepinej moji mladickou netrpelivost a vybal to. Jsem si sakra jisty, ze geneticka informace se behem zivota nemeni, co ja vim, k mutacim dochazi pri spleteni noveho genu z genu rodicovskych, zkusim to nekde najit (mozna...).
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 16:07:04
|
Oldow. Nejdříve k tomu stáří,aby se nám tady nepletlo. Stáří nedává člověku právo na nic na co byl neměl právo mladý člověk, snad jen na nějaké ty pitomé nemoci. Za moudrého se nepovažuji a spíš bych řekl, že jsem byl moudrosti blíže, když jsem byl mladý, plný síly a to poznání jsem hledal. Nedočkavost je však moudrosti dost vzdálená. Představ si žáka, který doposud nezvládl násobení , dělení a už by chtěl znát integrální rovnice. Asi bys jej za moudrého příliž nepovažoval a on by to asi také nezvládl. Ty chceš znát skutečný význam tohoto poznání a zatím jsi neukázal, že rozumíš tomu, co již sděleno bylo. Kdybych niní ukazoval význam poznání, pak bys mu nevěřil.Pokud poznáš základy , naučíš se jim rozumět a pracovat s nimi, pak tě jjiž vlastně nemusím význam ukazovat, protože jej poznáš sám. Pochopíš li jak je tomu s funkcí síní a čerpáním z rezerv, pak pochopíš příkladně podstatu evoluce. Věříš tomu? Myslím, že ještě nikoliv, že na to máš příliš málo informací. Otevírá to řadu dalších tajemství využitelných třeba ve vlastním životě,ale stále je na brzy. Mohu tě ukázat na vlastním případě k čemu může dojít díky těmto funkcím. Uvědom si však, že když se to dělo, neměl jsem o tom ani potuchy a teprve mnohem později jsem toto dokázal analyzovat a poznat,. co se ve skutečnosti stalo. Jak jistě již víš, do třiceti let jsem byl zcela jiný člověk. Setkání s Buddhovým podobenstvím a snaha je vyřešit započala mojí zmněnu dalo by se říci od základu. Zmněnilo se moje myšlení a stalo se mnohem produktivnějším a výkonnějším, než předtím. A tak jsem začal zvládat to co před tím bylo pro mne zcela nereálné, jak se říká, na co jsem neměl. Co se vlastně stalo? Dnes mohu říci, že je to celkem prosté a jednoduché. Před tím jsem využíval relativně malé kapacity operační paměti. Když jsem však začal hledat řešení podobenství začal jsem tuto kapacitu přeplňovat a nevědomky jsem začal čerpat s rezerv. A tak se postupně operační paměť rozšířila a velké mosty se do té kapacity lapidárně řečeno vešly. Právě tou kapacitou operační paměti jsou dány schopnosti intelektu. Využíváš li malou kapacitu operační paměti vejde so do ní málo informací, což ovlivňuje tvoje intelektové schopnosti. Rozšíříš li tuto kapacitu, tvoje intelektové schopnosti rostou a máš větší prostor pro tvorbu velkých logických mostů. Jsou lidé, kteří mají genetikou dány zesílené bariery, čili odstupy.Dojde li u těchto lidí k naplnění operační paměti,pak nedojde k porušení barier, ale tito lidé otupí až usnou. Tito lidé jsou tedy genetikou odsouzeni k využití malé kapacity operační paměti. Já tomu říkám genetická debilita. Naopak jsou však i lidé, kteří mají bariery oslabené a většinou mají i velkou kapacitu rezerv. Naplní li tito lidé kapacitu operační paměti, nedojde k útlumu a spánku, ale naopak jako by se znovu probudili. To došlo k porušení bariery a kapacita první síně se rozšířila o další síň rezerv. Toto je genetická genialita. Nikde však není psáno ani dáno, že by musela mít výsledek společensky kladný. Ke zmněnám v genetické informaci dochází celkem běžně a je to vlastně samou podstatou evoluce.Samozřejmě se různé informace mění jinak. Některé pomaleji a některé rychleji. Některé zmněny se dokonce projeví až u dalších generací, nikoliv u vlastních dětí.Proto toto zůstává většinou skryto, či zastřeno tajemstvím.Platí zde základní pravidlo. Vyžaduje li život v daném prostředí rozšiřování kapacity operační paměti, vzniká situace (celý komplex jevů z oblasti biochemie a pod)při které dochází k zápisu do genetické informace a toto se v dalších generacích projevuje oslabením barier a tvorbou větší kapacity rezerv. Nedochází li však k porušování barier a čerpání z rezerv, tyto informace slábnou a u potomků toto vede k zesílení barier a tvorbě menší kapacity rezerv. Děje li se tak dlouhodobě, dochází ke stavu, při kterém již není možné kapacitu první síně rozšiřovat. Dojde li pak ke zmněně životních podmínek a to negativní, tento jedinec není schopný se adaptovat na nové podmínky. Toto platí i pro druh. Toto je příčinou vyhynutí mnoha živočišných druhů včetně obřích ještěrů. Byli stabilizovaní, čili žili příliž dlouho v prostředí pro svůj život vhodném a když se podmínky zmněnili, nebyli schopni rozšířit operační paměť a rezervy měli malé. Vývojový předchůdce člověka žil naopak v prostředí pro svůj život méně vhodném a tak docházelo k rozšiřování operační paměti, zápisu do genetické informace ,až dosáhla operační paměť kapacity takové, že spontánně došlo k tvorbě velkých mostů a funkci slova.Funkce slova vyvolala další proces rozšiřování operační paměti, zápis do genetické informace a tak došlo k vývojovému skoku.
Jenže je otázkou, proč tě popisuji toto, když ještě nezvládáš základ a toto nejspíše nemůžeš plně pochopit? Chtěl jsem tě jen ukázat, jaký je jeden z významů tohoto poznání, nic víc. Vzpomeň si, k čemu došlo, když ses připravoval na skoušky do školy a překonal jsi touhu po spánku. Jistě jsi alespoň jednou poznal to náhlé uvolnění a najednou tě učení šlo do hlavy mnohem lépe,jako by ses právě vyspal.To došlo k porušení barier a tvoje operační paměť se rozšířila. Díky tomu bude mít tvůj potomek o nějaké tři neurony víc a o něco málo slabší bariery. (To byl žert, ale více méně nepříliš vzdálený od skutečnosti) Jestli jednou zvládneš tuto teorii,apk tě vzpomínky na takové chvíle dodají řady důkazů platnosti.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 17:16:35
|
Miloslave Tak zacneme u toho stari. Stari samo o sobe neznamena pochopitelne moudrost, ale moudrost jako druh pozy je v mladi krajne neesteticka a tak i kdyby clovek splnoval veskere predpoklady ji projevovat, nemyslim, ze by mohl, aby si u toho nepripadal trapne. U starsich lidi uz je to neco jineho. To co jsi vymyslel je teorie, ktera celkem jednoduse vysvetluje mnoho veci, ale chtel bych se ptat, kde si k ni vzal podklady. Tvrdis, ale nevim, z ceho vyvozujes. Ja si myslim, ze veci vypadaji ve skutecnosti trochu jinak. Lidska bytost je pomerne pruzna a pokud se procvicuje v nejake cinnosti, at uz je to hra na nastroj, nebo premysleni, po nejake dobe ji zacne ta cinnost jit lepe. To je pochopitelne ovlivneno vrozenymi predpoklady a to jednak ve smyslu, ze clovek ma nejake atributy, ktere ho predurcuji k zlepsovani se v urcitych oblastech jednani (inteligence, zdravi...) a jednak talenty, vztahujici se primo k temto cinnostem (hudebni sluch, prostorova orientace, kriticke mysleni). I u techto se ale da diskutovat o tom, jestli nejsou ziskane, ale nakonec to nehraje prakticky roli. Pokud si myslis, ze se z pozice teorie sini da lepe nahlednout na evolucni teorii, mylis se. Jeste jednou opakuji, ze neni mozne zmenit genetickou informaci v prubehu zivota. Premyslej. Urcite si slysel, ze pachatele zlocinu muzeme urcit, pokud na miste cinu nechal napiklad vlas. Kazda bunka naseho tela disponuje genetickou informaci identickou informaci obsazene v jakekoli dalsi zdrave bunce v organismu. Dochazi k mutacim, ano, ale ty jsou pouze nahodne. Neni pravda, ze by byla jakkoli ovlivnena nasi cinnosti, jedna se vzdy o nahodu. Nahody vedouci k vyhode jsou statisticky vzato prenaseny dal, nahody vedouci k nevyhode ne. Udivuje me, s jakou jistotou tvrdis veci, ktere sis vymyslel a ktere jsou tak vzdalene od skutecnosti. Nezavrhuji tvoji teorii, ale pokud ma byt toto jeji pravy vyznam, tak jsi me tedy nepresvedcil.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 18:41:00
|
Oldow. Tak to se nedá svítit. Jak se říká "babička vypila petrolej a dědek sežral knot. Rád bych však věděl, kdy se vlastně přepisuje ta genetická informace, když to není za života.Navíc já jsem tím nemyslel celou ,ale jen zesílení, či oslabení určité informace, dá se říci, její intenzity, ale bude lépe se bavit o něčem jiném. Tohle zřejmě není tvoje parketa. Co se týká zdroje informací, pak využiji novinářské terminologie.Nejmenovaný důveryhodný zdroj. Znáš ho, ale nevěříš v jeho existenci.  
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 19:02:14
|
Miloslave K zmene geneticke informace dochazi pri vzniku te nove z informaci rodicovskych, nebo v dusledku poskozeni pohlavni bunky. Jakmile se zacne bunka delit, je zmena(vzdy v samostatne bunce) povazovana organismem za cizorodou a ten se s ni snazi nejak vypozadat, vetsinou se to povede, ale nekdy taky ne (rakovina). Ten proces o kterem mluvis by se ale dal teoreticky vysvetlit i jako hledani podobnych partneru a nasledna vychova potomku v tomto prostredi, to muze pusobit v podstate stejne, tak ze jsou posilovany oblasti specializace. Neni ale mozne mluvit o degeneraci druhu v dusledku vymizeni evolucniho tlaku, kazdopadne ne z tohoto hlediska. Co si chtel rict tim, ze tomu evidentne nerozumim? Takhle argumentuji jenom blbci a to ty nejsi, tak si to nech.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/04/2007 : 08:21:03
|
Oldow. zdravím tě.
A věříš tomu, že si zde někdy jako blbec připadám? Proč vám cpu to oč evidentně nemáte zájem? Proč vám předkládám cosi tak nezvyklého a ještě k tomu bez pádných důkazů? Dělají toto lidé chytří,či moudří?
Když jsem napsal, že tomu nerozumíš, nemyslel jsem tím genetiku,ale označil jsem tím pouze nepochopení toho, co se snažím vysvětlit a za tím si stojím. Tvoje slova to dokazují a vše vždy tak dokonale zapleteš dohromady, že se v tom pomalu ani já sám nevyznám.( s úsměvem)
Kdyby tomu tak bylo, jak tvrdíš s tou genetikou, docházelo by pouze ke kombinaci genů,či jejich zmněně poškozením a evoluce by nemohla probíhat, protože by se genetická informace nemohla vyvíjet. Ona se však i navzory tobě vyvíjí. Že by ses mýlil?
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 08/04/2007 : 15:34:04
|
Miloslave Pochopitelne nejsem vsevedouci a obces se cloveku stane, k jeho obrovskemu udivu, ze se myli i v zalezitosti, v ktere si byl docela jist. Ta geneticky informace se vyviji jednoduse tak, ze dochazi k mutacim, ktere mohou byt prinosne nebo skodlive. Ze statistickeho hlediska pak ty prinosne ziskaji v populaci prevahu. Stane se ze i prinosna zmena se neprosadi, nebo ze se prosadi zmena, ktera se pozdeji ukaze jako nevyhodna, stane se spousta veci, ale my operujeme s velkymi cisly a tam to plati. Nakonec to ale na tve teorii nic nemeni, rekl bych. Pokud veci zapletam, nesmis se na me zlobit, realita proste neni jednoducha a my nesmime prijimat takova zjednoduseni, ktera ovlivnuji vyznam popisovane skutecnosti. Jak se mi to tedy jevi. Pri nejake soustredene cinnosti s pohybujeme v oblasti, kdy pro nas neni snaha namahava. Pokud se problem ukaze slozitejsi a my vytrvame, zacneme se citit unaveni. (pak treba chytime druhy dech - prekoame barieru, nevim a nezda se mi to podstatne) V te chvili rozsirujeme oblast, ve ktere dokazeme pracovat bez namahy. Pokud jsem to pochopil spravne, nejedna se o nic jineho nez o parafrazi rceni cviceni dela mistra. No a k zapisovani ve vztahu k hodnote q, kdyz provadim nejakou cinnost, ulozim si ji do pameti spolu s vlivy okoli, ve forme prijemna ci neprijemna. To potom ovlivnuje moji ochotu se k dane cinnosti vracet, pokud budu delat nejakou cinnost a do toho bude zasahovat casto pocit neprijemna, zacnu cinnost odmitat, i kdyz v podstate je sama o sobe prijemna. Jestli jsem to pochopil spatne, tak me oprav. Je to zajimavy poznatek, tim zes to nadnesl si na to dam urcite pozor a pokud uvidim, ze to funguje, muzu se pokusit toho vyuzivat. Nejak mi ale chybi nejaky smysl mimo tohoto obsahu, pokud timto nekam smerujes, dej vedet.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/04/2007 : 17:54:39
|
Oldow.
Nyní mi spadl kámen ze srdce. Vím, že máš vysoké IQ a přesto jsem měl dojem, že to co já považuji za jednoduchá nemůžeš pochopit.A tak jsem si dával vinu, že to prostě nedokáži vysvětlit. Tobě jsem vinu nedával. Nyní jsem poznal, že jsi pochopil víc, než jsem doufal. ˇˇRekl jsem, že se mně to zdá jednoduché, ale pochop, že se tím zabývám celá léta, zatím co ty jsi vlastně ještě na samém začátku. Trošku mně vadí, že stále myšlenkově skáčeš,ale to se časem srovná a až se s tím naučíš pracovat, budeš překvapen, jaká tajemství to otevírá.To oč se dnes vědci přou a nemohou dojít k výsledku, bude pro tebe najednou prosté a jednoduché. V předchozích vstupech jsi nadnesl otázku hudebního sluchu a podobných předpokladů vzniku talentů. Nyní již chápeš, že talent je vyhledáváním té intenzivní ozvěny plus, čili příjemna.Když se to u dítěte stane, pak to se to dítě na hudební vjemy soustřeďuje, díky tomu příjemnu a ten hudební sluch, čili vnímání intonace tónů roste. Dán genetikou je pouze sluch jako takový, čili sluchová citlivost. Pokud by se tě podařilo uložit tomu dítěti chybné intonace,apk bude cítit příjemno při těchto věmech mimotónových a je možno říci, že dojde k hudebnímu sluchu,ale okolí to bude vnímat jako chybění hudebního sluchu.Nic není dáno, kromě smyslové citlivosti.Ta je dána genetikou. Když dojde k vysokému rozvoji talentu, apk se často stává, že dojde k porušení barier a rozšiřování operační paměti na úkor rezerv,což se může projevit i v dalších oborech. A tak může jeden talent vyvolat i rozvoj intelektu.
Opakem talentu je odpor a snaha vjemu se zbavit. To jsi však pochopil sám a tím ukázal, že chápeš i to, co je talent.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 08/04/2007 : 18:43:30
|
Miloslave Myslim, ze to neni presne. Rekl bych, ze pokud zpusobime, ze clovek bude vnimat nekterou cinnost jako prijemnou, bude ji vyhledavat a bude se v ni cvikem zlepsovat. Cvikem se da naucit opravdu mnoho, ale opravdovy mistr vznikne jen tehdy, kdyz se sejde dostatek vule ke cviceni a zaroven urcite vrozene prdpoklady, ktere proste funguji. Intelekt se cvikem moc zlepsit neda, jen uvazovani v urcitem smeru. Pokud nemam prilis vsokou inteligenci, mohu byt dobrym sachistou, pokud budu dostatecne trenovat a rozvijet uvazovani v tomhle smeru, ale pokud se dostanu k necemu jinemu, co inteligenci vyzaduje, budu zase na zacatku. Navic prirozene inteligentni clovek s podobnymi skusenostmi me porazi. Neni to o zapomatovavani pozic, ale o uvazovani v urcitych intencich. Pokud jsem dobry matematik, muzu na zaklade rozvijeni matematickeho uvazovani resit velmi slozite dosud nezname problemy, i kdyz jsem drive mel potiz s vecmi mnohem jednodussimi. Ja te pochopil hned od zacatku a taky jsem se nikdy neptal na blizsi vysvetleni teorie. Nemam dost zkusenosti, abych ji mohl bez vyhrad prijmout nebo zamitnout, ale nepripada mi nejak prevratna. Rikas, ze veci o nichz se vedci hadaji nebudou pro me problem, tak smele do toho, pokud neuvedes konkretni priklady, tezko se muzeme bavit. Jestli jsem neco prehledl, coz je docela dobre mozne, na prikladu se nejlepe ukaze vyznam teorie.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 09:31:49
|
Oldow.Zdravím tě.
To co jsi řekl, nepopírá to co jsem tvrdil já. Je samozřejmé, že nemá li člověk geneticky dánu kapacitu mozku, citlivost smyslů a další nezbytné předpoklady, je cesta k výsledku těžší a nemůže dosáhnout takových výsledků, jako člověk, který tyto předpoklady má. Vezmeš li však v potaz dva lidi stejných předpokladů z nichš jeden má určité informace intenzivně uložené v polaritě plus , pak je rozdíl markantní. Ten který tyto informace uložené nemá, či spíše chybí ta vysoká intenzita, nebude tyto vjemy vyhledávat, zatím co ten druhý tak bude činit v zájmu o vlastní příjemno a to jej povede k rozvoji.Muzika se dá vydřít tréninkem, ale ty výsledky jsem často poznal, když jsem hledal muzikanta. Techniku měli zvládnutou,ale co nebylo v notách, to pro ně neexistovalo. O improvizaci nebylo třeba ani hovořit. Byly to stroje na muziku a nikoliv muzikanti. Navíc na nich bylo poznat, že muziku nemilují.To se pozná, jak začne takový muzikant hrát. Jeho frázování a přednes jsou strojově přesné,ale téměř vždy stejné. Bylo u nich jasné, že bez tlaku rodičů by o muziku ani nezavadili. O převratnosti tohoto poznání jsem nikdy nemluvil.Pro mne to převrat v myšlení byl,ale jak tomu může být u ostatních, to nemohu vědět. Nedávno jsem odpovídal na otázky v jiném topicu a ty jsi se ozval a řekl, že toto je příklad který jsi žádal. Ano, je to možné, ale on se správně zeptal a potom mu bylo možné odpovědět. Ty řekneš hurá, jdem do toho a ukaž nám ty výsledky. V tu chvíli mám před sebou záplavy toho, o čem bych hovořit mohl,ale co s toho vybrat? Kdysi jsem vyslechl tato slova. " Moudrým není ten, kdo si myslí, že zná na vše odpověď, ale ten, kdo dokáže správně sformulovat otázku, která ho k poznání přivede." Myslím, že na tom něco je.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 10:18:33
|
Miloslave No ja bych rekl, ze se to da nazvat jednoduse tim, ze nekoho eco bavi a jineho ne. U tech muzikantu nevim, nemam z tehle oblasti az takovou zkusenost a rekl bych, ze je to z velke casti o pristupu, i toho strojoveho hrace to treba bavi, ale jeho pristup je odlisny. Nekteri lide z nejakych duvodu odmitaji pouzivat fantazii a nebo se zamyslet nad abstraktnimi problemy. Proc tomu tak je, nevim. Jako postreh bych rekl, ze to neni spatne, ale mam dojem, ze takovehle veci jsou kazdemu jasne, ta slozita slova na tom nic nemeni. Nemam naopak pocit, ze by se mi nejakym prevratnym zpusobem zmenilo vnimani sveta, nebo aspon jeho casti. Stale mam dojem, podle hodnoty, kterou sve teorii prisuzujes, ze neco nechapu, nebo si neco nechavas pro sebe.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 14:04:51
|
Oldow.
Něco skrývám? Něčemu jsi neporozuměl? Jenže něco je co? Nevyložil jsem řadu věcí, protože je na ně příliš brzy. Ty říkáš, že někoho něco baví a jiného ne. To je konstatování faktu,ale proč to někoho baví a někoho ne? Na tuto otázku se tě snažím dát odpověď a ty se stále vracíš k tomu faktu. Co mám potom dělat? Připadá mně to, jako bych hrách na stěnu házel. Jak mám potom pokračovat?
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 17:00:11
|
Miloslave A kdy bude pravy cas pro to dalsi? Ja akceptuji tvoje vysvetleni zaliby, ale v soucasnosti pro nej nemam vyuziti.
|
 |
|
Topic  |
|
|
|