www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Rasa vs. rasa
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 23/03/2007 :  08:13:58  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Tohle je dost provokatyvní téma který tady možná ani némá co dělat ale nedalo mě se vás nezeptat.Cikáni (záměrně je nebudu oslovovat romové páč si tenhle název sami vymysleli ,tuším že to znamená "člověk" ) známeje asi všichni zajímámně jaký na ně máte názor a váš názor na celí téma rasový problematiky.

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/03/2007 :  13:56:30  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore zdravím tě.

Tvoje slova ukazují, že máš k romům odpor, či aversi. Snad íky tomu jso položil otázku tak všeobecně, jako by byli všichni stejní, stejně špatní. Položím podobnou otázku a snad pochopíš co je na té tvojí chybné. " Co si myslíš o lidech." Na to bych mohl odpovědět pouze, že si myslím vše, neboť lidé jsou od a až do zet a někdy i zvláštní. Setkal jsem se v životě s mnoha romy, či jak ty říkáš cikány a každý byl jiný. V kapele s námi hrál kluk,který byl i na cikána moc tmavý. Co bych o něm mohl říci? Vynikající kytarista a zvládal řadu dalších nástrojů a když jsem byl jednou u nich doma, tak jsem si připadal jako cikán sám. Tak naklizeno a vše upraveno se vkusem jsem dlouho neviděl. Když jsem poznal jeho rodiče, byl jsem nejvíce překvapený tí, že si na nic nehráli. Vše bylo skutečné,což je právě u mnohých romů neobvyklé. Když jsem jako kluk bydlel přechodně v Rotavě u Sokolova, bydlela v témže domě v podkroví romská rodina. Do jejich bytu se vcházelo s půdy,ale dostat se tam bylo pro většinu lidí téměř nemožné. Ani cestičku nenechali. Všude byly jejich kopečna, někdy i řídká stolice a smradu jako v Cařihradu. Tam snad kouřili a pili všichni včetně batolat a kolikrát v zimě, když se člověku ani nechtělo ven, ty děcka běhala venku jen v košilce a bosá. K těmto ještě ani středověk nedorazil. Znal jsem i strážníka roma, byl známou postavou v Plzni a říkali mu Evžen. Mám dojem, že oproti němu ty romy ještě miluješ. Oni z něj také měli pořádný strach.
A nyní mně řekni, jaké romy máš na mysli? Jsou jako my, od a až do zet a jsou tam i ti zvláštní.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 24/03/2007 :  18:26:46  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Též tě zdravým Miloslave
Svoji otázku sem jak se zdá špatně zamaskoval kdy bych pro ti nim nic neměl asi bych ji nepoležil.Já sich pár taky znám asi opravdu dobrý ale valná věčnina ne.

Rozhodně jako my nejsou stačí kdyš si přečteš nějákou psychologickou práci zabývajícíse touto tematykou tak sociální rozdíli sou víc než velký oni sou opravdu jiný.Navíc poměrně hodně se oháněj slovem rasismus a to i neoprávněně páč věčina lidí si jich rači ze strachu nevšímá.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/03/2007 :  09:50:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Jak tě odpovědět, když jsou od a až do zet a pokud je shrnu do jednoho celku, pak některým budu křivdit. Ano, jsou jiní. Jsou vytržení ze svého přirozeného prostředí a to se projevuje v jejich jednání i myšlení. Kdyby ses ty dostal kamsi na Indický venkov, byl bys jiný než ti ostatní a oni by tě tak vnímali.
Když cikáni ještě kočovali, žili dle svých pravidel a tehdy byli tím co skutečně jsou. Z tohoto prostředí byli násilně vytrženi a dostali se do společnosti, která má jiné normy. Za Hitlera byli chytáni a likvidováni, za komunistů zde byla snaha je převychovat a začali dostávat určitou podporu. Když se na to podíváš z jejich pohledu,pak vznikl nejdříve odpor ke gádžům a poté odpor zůstal a z něj vznikla snaha získávat od bílých co se dá a tato snaha trvá. Využívají všechno co mohou a nám se to samozřejmě nelíbí. Otázkou je."Není to více méně naše vina, že se tak chovají? Neudělali jsme právě my chybu?"
Jaké vlastnosti u nich překračují pro nás běžnou normu?

Nic není skutečné.Na vše si jen hrají. Tuto vlastnost jsem u nich mnohokrát poznal a měl jsem dojem, že je to jakýsi jejich kolorit. Teprve později jsem pochopil, že k tomu byli dotlačeni. Násilně byli včleněni do naší společnosti ve které neumí žít,ale snaží se získat v této společnosti rovné postavení. Když to nejde prostou cestou, využívají tu která je jim dostupná i když není skutečná.

Snaží se získat vše bez práce. Kdyby to byl experiment, dalo by se říci, že byl úspěšný. Dokázala se jím nereálnost základní myšlenky komunismu. Ve snaze včlenit je do naší společnosti byli podporováni,čili dostávali bez toho aby dávali a toto trvá dodnes.Když někdo dostává cosi s produktu schopností druhých aniž by k tomu potřeboval schopností svých, pak ztrácí snahu své schopnosti zvyšovat,či hledat schopnosti nové a tak zde dochází ke zpětnému chodu v evoluci, čili postupnému úbytku intelektu, který není využíván a zvyšován. Kdyby byla naplněna myšlenka komunismu, docházelo by k témuž i u nás. Každý by chtěl získávat a nikdo by nehledal schopnosti své, takže by brzy nebylo z čeho brát. Oni mají nás a tak berou. Když jim to nechceme dát, pak se snaží to získat jinak,třeba zločinem. Ale není to naše vina? Není naší vinou i úbytek jejich intelektových schopností? Kdyby nic nezískávali bez výdeje svých schopností, začali by své schopnosti hledat a rostl by i jejich intelekt následkem toho.

Otázkou je jak s toho ven? Zde mohu říci nejiné slovo. Nevím. My bílí jsme se provinili i když z neznalosti procesu myšlení a jeho zákonitostí. Vytvořili jsme určitý stav ve kterém se bez naší podpory neobejdou a dalším proviněním by bylo tento stav nyní naráz změnit. Navíc je zde situace v níž by takový čin i když by byl v jejich prospěch vedl k obvinění z rasismu. Skutečně nevím. Zde je dobrá rada drahá.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 25/03/2007 :  15:01:46  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Takže chceš říct že oni si zřídili takovej svůj malej komunismus,na náš úkor?

Já bych neřek že za to můžem to oni přitáhli sem pohuď vim tak je sem nikdo netahal sice si už nepamatuju v jakym roce nebo století se tady oběvyli ale je tomu už opravdu hodně dlouho.V 16.století je myslim v Německu dokonce lovili už v 16.století !
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/03/2007 :  15:24:00  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore.

Velice se mýlíš.Ten komunismus si nezařídili oni na náš úkor, ale zařídili jsme jim ho z hlouposti my sami. Cílem bylo včlenit je to normální společnosti, ale jak sám vidíš, je někdy lépe znát, než jen chtít. Kočovníka nemusíš nikam zvát. Ten to má ve svém přirozenosti cestovat a navštěvovat cizí kraje.Kdyby jsme byli velkým státem, jako je třeba Rusko, našla by se cesta k řešení. Darovat jim někou část země a nabídnout jim, aby si zde udělali vlastní stát. Nenutit je ani násilně nestěhovat.Prostě jen nabídnout. Zstali by zde nanejvýš ti, kteří s naší civilizací srostli a ty by nikomu nevadili. Někdy (většinou) je cesta první věty účinnějším řešením než moc.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 25/03/2007 :  17:59:43  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj,

tak cikánů je u nás opravdu dost. U nás ve městě s nima mělo spousta lidí problémy, dostali od nich třeba přes držku, nebo je chtěli okrást. Ale mě nikdy nic neudělali. Když mě potkali s kytarou na zádech, tak jsem ji ji klidně pučil. Poprvé jsem si sice bál, ale když to bylo po x-té tak mi bylo jasné, že mi ji nevezmou.
Je pravda, že cikáni ,,přitáhli" k nám, tak by měli dodržovat naše pravidla. Jenže o ni jsou kočovníci. Když jim sebereš kočovnictví, tak jim sebereš kus jejich identity. Teď akorát strašně chlastají a poflakují se, protože o jejich tradiční řemesla není velký zájem.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/03/2007 :  18:52:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ano Rajisi.

Máš dobrý postřeh. Jakmile poznají, že jsi muzikant,pak na tebe většinou nezaútočí, ale spíše se snaží s tebou seznámit. Hrál jsem na jejich svatbách a mohu říci, že jsou velmi dobré publikum. U nich jsem si jistý, že skutečně poslouchají a dokáží ocenit, když se jim něco líbí.Pokud platí,pak přeplácí i tehdy, když mají hluboko do kapsy. Samořejmě to nemusí platit pro všechny, ale zatím mám takovou skušenost.Horší někdy je, že i svatby někdy končí rvačkou.Oni tomu říkají temperament, ale já myslím, že je to nedostatečné sebeovládání,kterému temperament pouze říkají a tím si takové jednání sami před sebou ospravedlňují.
Já sám s nimi nikdy neměl problémy, nevím čím je to dáno, ale mně se snažili vždy spíše pomáhat. Ačkoliv jeden problém jsem s nimi skutečně měl. Před několika lety zde bydlela cikánská rodina patřící s k těm ,které nemáš rád. Měl jsem tehdy krásnou a chytrou fenku finského ovčáka.Jednou se nevrátila se svých toulek a za nějaký čas jsem uviděl její kůži na jejich plotě. Tak jsem k nim zašel a řekl jsem jim zhruba toto. Ten pes bylo poslední, co jste zde ukradli. Od této chvíle si pamatujte.Jakmile se zde něco ztratí, poletíte odtud okamžitě, takové styky mám." Otočil jsem se na podpadku a odešel. " Po nějakém čase zaklepalo jedno z jejich dětí na moje okno a když jsem vyhlédl, oznámilo mně, že jsem zapomněl klíčky v zámku auta a že je mám naložené drahými nástroji. Že už nemají čas dále to hlídat. To bylo překvápko. Od té doby se v okolí nic neztratilo a oni skutečně hlídali a byli lepší než policie. Potom jsem se od jiného roma dozvěděl, že mají ze mne přímo panický strach a proto hlídají, aby se nic neztratilo. Dnes již bydlí jinde,ale když někoho z nich potkám, pak zdraví přes celou ulici. Dlouho jsem nevěděl z jakého důvodu mají takový strach s takové houžvičky,až jsem opět hrál na jedné svatbě, kde ke mně přišel starší cikán a ptal se mne, zda s nimi nebyly nějaké problémy. Když jsem řekl, že ne, pokýval hlavou a řekl. Já jsem je varoval.On to byl jejich baron a nikoliv ze mne, ale z něho měli strach. Je to zvláštní, ale poznal jsem, že mne mají většinou rádi. Nevím proč.Jestli kvůli muzice? Nevím.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 25/03/2007 :  19:09:34  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj,

ano muzikantům podle mě taky neublíží. Nebo ani nemusíš být kdoví jaký muzikant, stačí když vidí, že umíš trochu hrát a máš zájem o hudbu. Samozřejmě, když na ně promluvíš pár slov romsky, tak u nich taky stoupneš v ceně. Kdysi jsem uměl frázi ,,odkud jsi", ta na ně vždycky zabrala, hned jsi je začal náramně zajímat. Jeden můj profesor mi dokonce povídal, že on byl sociální pracovník a ti romové si ho tak vážili, že byl pro ně také romem, člověkem.
Myslím, že základem je se jich prostě nebát.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/03/2007 :  19:20:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.
Je vidět, že máme podobné skušenosti. S tou romštinou jsem to poznal také,ale pouze s jednou písničkou, kterou jsem k jejich překvapení zaspíval romsky. Duj duj duj duj dešuduj. To byla ta písnička a po ní jsem měl co dělat, abych mohl odejet autem.Tolik pití kdybych vypil,apk bych už byl dávno po smrti. Tak vidíš, jak blízko je od odporu k lásce. Máš li nějaké schopnosti a dokážeš je dát druhým,pak se z nich stanou tvoji přátelé a vrátí tě tu investici třeba stokrát.Když si vyholíš hlavu a půjdeš na ně s basebalkou, poznáš jejich nože. Vždy má člověk na vybranou a většinou soudí ten, kdo si vybere tu horší cestu a pozná její následky. Jsou od a až do zet, jako my a soudí jen ten, kdo neví. Ten kdo je pozná, ten již soudit nedokáže. Takže bych řekl jedno na závěr. Nejsou rasy, to je výmysl těch, kteří se chtějí nad jiné povyšovat a myslí si, že patří k vyšší rase. Jsou lidé různí, které buďto známe a nebo ne tak docela.Všichni jsou lidé stejně jako my a ty odlišnosti platí obousměrně.I oni nás mohou považovat za jiné.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 26/03/2007 :  10:51:42  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Ten kdo je pozdal toho teď může litovat (a těch bude hodně) .Myslím že jejich nože poznalo dost lidí kteří tu hlavu vyholenou neměli a ani na ně nešli s basbelkou.Nenadávali protože se jich báli já sám sem zažil jak cikáni vyhrožovali zabitím jednomu člověku no spíš sem se to doslech v práci ten dotyčnej dal rači výpevěd.Jim nikdo nebrání aby od kočovali jinam ještěbych jim sebou dal pitel prachů aby vypadli, myslim že by to udělalo víc lidí.Já prostě nejsem pro aby se budovala multikulturní společnost každej národ má svojí zem a kdyš se nacpe jeden národ do druhýho narušujou kulturní dědictvý ať už jednoho nebo druhého národa.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 26/03/2007 :  14:11:51  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore.

Myslím, že budeš nešťastný v této zemi a byl bys asi nešťastný na celém světě. Doby, kdy lidé žili v uzavřeném prostředí navíc bez valné komunikace jsou dávno pryč. Zde nejde jen o cikány. Migrace lidí různých národností se rozrostla do obřích rozměrů a brzy poznáš, že ti cikáni nejsou to nejhorší. Zatím je to tak, že jsi je nejvíce poznal,ale až poznáš skutečnou mentalitu některých východních národností, pak teprve budeš koukat. To nemusí být jen Vietnamci i když i oni tě časem překvapí. Znám případ Japonce, který dělal šéfa v jedné japonské firmě u nás a ženské u pásu mlátil bičem. Až si takoví lidé u nás zvyknou a vystrčí růžky, pak budou pro tebe cikání spíše spojenci, než nepřátelé. Kdybys žil za doby F.L Věka někde na vesnici v horách, pak bys byl možná národnostně šťastný. Kdybys však i v této době žil ve městě, či dokonce v Praze, bědoval bys ještě víc, než dnes. Tehdy byli na tvém místě němci a my jsme pro ně byli míň než cikáni, přestože to byla naše zem. Nechceš li být nešťastný, pak se s tím smiř. Jinou možnost nemáš.Tak tomu dnes ve světě chodí.
Zamysli se třeba nad tím, že byl schválen zákon o tom, že si budou moci cizinci koupit v naší republice půdu. Fabriky už mají a jednou se může stát, že nám řeknou."Zbalte si co je ještě vaše a táhněte." A pak budou cikáni z nás.
MB

Edited by - Miloslav Bažant on 26/03/2007 14:15:58
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 26/03/2007 :  15:10:44  Show Profile  Reply with Quote
Alistore,

ty říkáš, že narušují kulturní dědictví. Ale já ti říkám, že cikáni jsou to nejmenší co narušuje kulturní dědictví. Naše kulturní identita, hloupej Honza, knedlo zelo vepřo či cokoliv jinýho ryze českýho bývá narušováno už poměrně dlouho. Existuje jakýsi proces, který se jmenuje globalizace. Jistě víš co to znamená. Mcdonaldama to rozhodně nekončí. Taky jsme v EU, což znamená naprosto volný vstup osobám členských zemí. Pak si všichni stěžují na ty ,,kurvy šimkooké", že oni chudáčkům Čechům přebíraj jejich kšefty, protože prodávají levněji. Ale ono to není, že prodávají levněji a Češi prodávají dáž, ale kvalitněji. Tak to není. Hlavní rozdíl je ten, že ti vietnamci jsou prostě dobří obchodníci a narozdíl od Čechů, oni ve svých krámcích tráví většinu času, v podstatě nemají žádný volný čas a všechno zasvěcují své práci. No tak to se logicky musí někde projevit. Navíc vietnamci si otvírali své krámky na místech, kde Češi zkrachovali.
To jsem teda trochu odbočil. Podívej se třeba do Francie, mají tam taky spousta cikánů, jenže oni s nima problémy nemají. Nechali jim totiž kočovný život. Cikáni kočují po Evropě už stovky a stovky let. A komunisté byli myslím, jedni z prvních, kteří se nějak komplexněji pokoušeli ty Cikány nějak usadit. Což byla chyba. Navíc kam chceš poslat Cikány, když oni už tahle kočují několik století? Můžeš říct - běžte do Slovenska, běžte do Británie či kamkoliv. Ale tím se problém ve skutečnosti vůbec neřeší, jen se přesouvá někam jinam.

Edited by - rajis on 26/03/2007 15:14:27
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 27/03/2007 :  09:48:00  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslava
S tou půdou s tebou absolutně souhlasim jak se zdá náš milej stát se nás snaží rozprodat.Mě osebně se nezdaj větnamci jako problém nedělaj aspoň takovej bordel jako cikáni .

rajis
Žádná jiná menšina se v průběhu staletí v našem geopolitickám prostoru tak minimálně příspůsobila věčinové společnosti jako cikáni.Adaptace cikánu (tím myslíme asimilaci i akomodaci) je za celá staletí minimální.Nepříjmájí skoro žádné kulturní hodnoty naší společnosti.Za to si osvojili všechny negativní sociální jevy,které existují v majoritní společnosti.Jako ty negativní sociálně patologické jevy mám na mysli kriminalitu, zneužívání drog, prostituci, dětskou prostituci apod.
Tak já sem jeden kdo nestál o nějákou EU jen je škoda že to budu muset vytrpěk kvůli blbosti věčiny .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 27/03/2007 :  14:02:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore.

Já myslím, že to s tím tvým utrpením nebude tak hrozné. Tohle je teprve začátek a ten bude určitou dobu trvat,ale tvoji potomci již budou nejspíše žít v nenárodním státu ve kterém jejich češství nebude příliš znamenat. I když nikdy nemůžeme říkat, že to tak skutečně bude. Když prchal z naší země kdysi jeden kardinál,tak řekl."Čechům se nedá vládnout. Vedete je na uzdě skoro až k cíli a oni nic.Těsně před cílem uhnou a nezmůžete s nima nic." O blbosti většiny bych už vůbec nemluvil. Kdyby skutečně rozhodovala většina a dle svého skutečného názoru, pak by bylo vše docela jinak. Jenže situace je taková, že řekneš cosi proti a hned jsi označen za komunistu. Ostatní potom raději mlčí, nebo předstírají souhlas. Vše je však do času a každý pohár je jednou plný.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 27/03/2007 :  22:43:30  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Mě se zdá že ty naše už byli párkrát přelitý
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000