www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Človek - dobrý či zlý?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 21/02/2007 :  20:42:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Navi
Vubec se nomlouvej, ta predstava je divna a neprirozena a ja bych se velmi divil, kdyby ji kdokoli prijal jen tak. Co si o tom vubec myslis?

Vieš čo Oldowe?...Prajem ti veľa šťastia a radosti zo života...Maj sa pekne, čau...Pre mňa už začína iný život...Majte sa všetcia pekne, a buďte sami sebou...

Edited by - navi on 21/02/2007 20:57:36
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 21/02/2007 :  22:38:00  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Co tim chces rict, novy zivot? Jestli si chystas sahnout na zivot, aby ses presvedcil, zes mel pravdu, tak to navi prosim nedelej.

Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 21/02/2007 :  23:32:46  Show Profile  Reply with Quote
Oldow,

ty dvě varianty se vylučují jen zdánlivě. Samozřejmě, že většinou člověk jedná podle svobodné vůle. Paradoxně aby člověk mohl jednat svobodně, musí být jeho svoboda nějak ohraničena. Člověk nemůže mít absolutní svobodu. Můžu říct, že jsi nesvobodný, protože tě váže gravitace, je to něco co tě ,,svazuje". Jsi, ale kvůli gravitaci nesvobodný? Vůbec. Právě díky gravitaci se můžeš chovat a jednat svobodně. Právě díky existenci určitých pravidel se může člověk projevovat svobodně. Příkladem je třeba hudba, díky existencí určitých pravidel se v této oblasti člověk může svobodně projevit. V malířství by se třeba dalo říct, že člověk zde není nějak omezený. Ale řekl bych, že je. Každý člověk dokáže malovat jen určitou skutečnost - vnitřní nebo vnější, v tomhle smyslu je vytyčeno to co lze malovat, něco neskutečného namalovat nelze.
Takže každý člověk je nějak ,,ohraničený" svou genetickou výbavou. V rámci tohoto ohraničení jedná podle své svobodné vůle.
Mimochodem každý člověk se snaží konat dobro, že člověk jedná z vyloženě ,,zlých" úmyslů je podle mě jen mýtus.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 21/02/2007 :  23:45:43  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Rajisi
Zacnu od konce, Myslim si, ze skutecny filmovy padouch je opravdu jen filmovy, naprosty souhlas.
Ja to myslel takto- jsme nejak omezeni mantinely a ty rikaji, co nemuzeme v zadnem pripade. Zbyde nejaka suma voleb a z nich volime vzdy a bez vyjimky tu, ktera se nam v dane chvili zda nejpriznivejsi. Podle ceho volime? Podle nasi vychovy a genu. Ja vim, ze se to ve skutecnosti nevylucuje. Me jde jen o to, ze bezny pohled na svobodnou vuli zeprezentovany vecnym "vzdyt tu skolu nemusis delat, je to dobrovolny" jak si clovek jenom trochu stezoval na stredni, je nepresny. Co myslis, je dobrovolny odchod ze skoly bez zjevneho duvodu, jen proto, ze to je opruz v ramci tech omezujicich mantinelu, nebo uz za nimi?

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 22/02/2007 :  12:06:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Co tim chces rict, novy zivot? Jestli si chystas sahnout na zivot, aby ses presvedcil, zes mel pravdu, tak to navi prosim nedelej.

Čo si malý?...Iný život som napísal, nie nový život, inak orientovaný, ale tu na zemi...Končím tu na filozofii...Chápeš?...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 22/02/2007 :  12:27:39  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Skoda koncit driv nez jsi zacal, ne?

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 22/02/2007 :  16:23:39  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Skoda koncit driv nez jsi zacal, ne?

Môj čas tu skončiť už prišiel, len by som chcel ešte opraviť, čo som povedal, a to, že buďte sami sebou...Chcel by som to opraviť takto...Buďte sebou, ale nie sami...Tak sa majte krásne

Edited by - navi on 22/02/2007 16:26:14
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 22/02/2007 :  16:54:23  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
No a co bude s tou slibovanou filosofii?

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000