www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Stesti vs. smula
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 19/08/2006 :  16:12:30  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Co myslite, da se stesti naklonit? Da se zit tak, abychom byli neustale stastni? Znate nejaky recept na to, jak prekazit smule cinnost?

Popravde, ja moc ne. Jsem od prirody nesikovna (nakousla uz jsem to v jednom prispevku...) a stale se mi neco nedari. A ne, ze bych nechtela. Kdyz se mi neco nepodari, snazim se zmenit pristup, davat si vetsi pozor, ale cim vic se snazim, tim horsi to je. A nevim, jak proti tomu bojovat... Vite Vy?

Erwin
Nový uživatel

33 Posts

Posted - 22/08/2006 :  06:40:12  Show Profile  Reply with Quote
stesti neni objekt ani cil. stesti je cinnost. Budeme-li zit v souladu s etikou, ktere verime budeme stastni. Problemy jsou a budou zalezi jestli se na ne budeme divat s urciteho nadhledu.

Je to jen zamysleni rada to neni, ja se na problemy divat s nadledem.
Go to Top of Page

Falco
Nový uživatel

Czech Republic
32 Posts

Posted - 23/08/2006 :  07:18:09  Show Profile  Reply with Quote
Moc se mi líbí odpověď Erwina. Já bych to však viděla ještě trochu jinak. Ano, žít v souladu s etikou. Ale ne s jakoukoliv, které se věří, ale tou jedinou pravou. Protože jen ta je v souladu s přírodními zákony a ty jsou to, které způsobují štěstí nebo smůlu (vrací se k nám to, co jsme zaseli)

Falco
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 24/08/2006 :  08:13:27  Show Profile  Reply with Quote
To sedí.Štěstí je vnitřní stav člověka pramenící ze správného myšlení,cítění a jednání,a to je možné pouze v souladu se zákonitostmi naší skutečnosti,tedy vlastně přírodními zákony.Kdo je poznává,vštěpuje si je a žije podle nich,ten žije v souladu s řádem,jenž je platný pro všechny živé bytosti ve vesmíru a tento správný život s sebou nese hluboké uspokojení nad sebou samým a nevyvratitelný pocit štěstí.Takový pocit,který žádné nahodilosti běžného života nemůžou vyvrátit,dokonce ani takové nahodilosti,které jsou pošetilou lidskou společností nazývány zly.
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/09/2006 :  16:12:49  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Urcite souhlasim, ze zalezi na tom, jak se na problemy divame. Ale uplne nerozumim tomu, co presne mate na mysli tim "zit v souladu s etikou"... Muzete to prosim upresnit?
Go to Top of Page

Falco
Nový uživatel

Czech Republic
32 Posts

Posted - 12/09/2006 :  07:34:11  Show Profile  Reply with Quote
Pod pojmem etika si představuji souhrn vlastností jako je například čestnost, pravdomluvnost, vcítění se do druhého, spravedlnost, pravá láska k bližnímu, upřímnost, čistota...
Všechny tyto ctnosti a mnoho jiných souzní s Pravěčnými Zákony a jsou jediné vhodné k udržování a neustálému rozvíjení člověkem (na rozdíl od vlastností opačných). Etika tedy nejsou tyto Zákony, ale vychází z nich, je s nimi v souladu.
Takže když jsem psala "žít v souladu s etikou, tou jedinou pravou", měla jsem na mysli žít v souladu s těmito Pravěčnými Božími Zákony, které jsou spravedlivé a neměnné. Nikdo, kdo se postaví proti nim, nemůže obstát, bolestivě naráží a zůstává "nepochopeným" a nešťastným, prázdným ve svém životě. Každý, kdo je respektuje jako spravedlivé a láskyplné pomocníky a ochránce se tímto s nimi zachvívá a žije v souladu s nimi, a proto poznal skutečné nepomíjivé štěstí, skutečný život.

Edited by - Falco on 12/09/2006 13:33:30
Go to Top of Page

Erwin
Nový uživatel

33 Posts

Posted - 15/09/2006 :  11:07:34  Show Profile  Reply with Quote
Kazdy z nas zije v souladu s nejakou etikou a hleda anebo nasel smysl dobra. Ale co je smysl dobra a dobro samo? Podle které etiky bychom měli žít? Až pozname sami sebe, tak lepe pozname co je cíl a co je nástroj.
Co treba penize, je to cil anebo je to nastroj k dosazeni slasti?
A co slast sama osobe, je ta smyslem života?
A co je tedy nejvyšším smysle života!?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 03/11/2006 :  15:11:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Zakopneš,upadneš a najdeš díky tomu tisícikorunu,kterou kdosi ztratil.Je to štěstí,nebo je to smůla? Ono to bolí, ale máš radost z nálezu,který tě může dát příjemno.Mnohdy se stane,že se člověku cosi nepříjemného přihodí a on to považuje za smůlu.Následkem toho se stane cosi jiného, co považuje za štěstí.bez té smůly by se to vůbec nestalo.Byla to skutečně smůla?

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 03/11/2006 :  23:12:52  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ok, vim, ze smula je opet jen relativni pojem, protoze vetsina veci v nasem zivote se deje v souvislostech a v podstate cely nas svet je jedno velke cosi, skrz naskrz propojene. Takze pokud jde o otazku, zda-li situaci vyhodnotime jako smulu ci stesti, nasleduje velmi subjektivni odpoved.

Ja jsem se ale ptala na neco jineho - zda se da stesti naklonit. Odpovite mi? Jak?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/11/2006 :  15:28:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Nazdárek.
Dá i nedá.Využij svých schopností ve prospěch druhého člověka.On cosi získá a ty budeš zdrojem jeho příjemna a tak v něm vznikne láska k tobě a on bude hladat své schopnosti aby tě to oplatil.Ty tím cosi krásného získáš a vzroste v tobě láska k tomu druhému.Ty však této zákonitosti neznaje budeš tvrdit, že je ten druhý či jsou ti druzí tak dobří, že nemůžeš jednat jinak. Poznáš štěstí a budeš toto považovat za náhodu. "Proč tomu náhoda chtěla, abych potkala tak dobré lidi?"Ona to však náhoda není.Poznej zákonitosti a poznáš, jak málo je náhod.

MB
Go to Top of Page

Erwin
Nový uživatel

33 Posts

Posted - 04/11/2006 :  16:06:03  Show Profile  Reply with Quote
Já jsem tak nějak vysledoval, že lidstvo nehledá štěstní, nikterak se nesnaží mu jít naproti. Co má lidstvo rozum, což je nějakých 30.000 let, tak se snaží svojí činnost a své vynálezy použít jen na to, aby si "ulehčilo" život. Lidstvo hledá jen prostředky aby svojí lenost jen prohloubilo. A lenost a pohodlí má jen málo co společného se štěstím.
Pocit štěstí je pro každého nečím jiným. Není asi žádný zaručený recept jak ho dosáhnou. Snad jen já. Já který poznal sám sebe, můžu říct co mě udělá šťastným.
Jen tak pro zajímavost. mám slušný příjem, přesto nevlastním byt,nemám auto, nemám televizi ba co ani ženu nemám.
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/11/2006 :  13:01:40  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ano, vyvoj je spojen s lenosti, ale neni spojen se stestim. Netvrdim, ze mi pocitac prinasi stesti, i kdyz to obcas muze byt dobry prostrednik

Stesti je obsazeno v nasich pocitech a vlastnostech, ne v materialnich vecech. Miloslave, rikate Využij svých schopností ve prospěch druhého člověka.. Ano, to delam. Problem je v tom, ze si sve stesti zadupavam nechtene svou vlastni osobou - nesikovnosti, neschopnosti dodelat veci do konce, atd... a jak se vyrovnat sama se sebou? To by me opravdu zajimalo....
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/11/2006 :  14:34:14  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Nazdar. Přiznávám, že jsem v úzkých Harlejko. Já jsem totiž na tom docela stejně jako ty. Také hledám schopnosti a stále se mně zdá,že jich mám málo. Počítač mám dlouho,ale na Internetu jsem jen necelé tři týdny a to jsem se s ním musel naučit pracovat. Už jsem si myslel, že nebylo dobrým nápadem si jej pořídit,ale poté jsem poznal, že mně dal další schopnosti,které jsem před tím neměl.Jsou to schopnosti komunikovat a třeba s vámi. Před tím jsem měl určité poznání,ale byl jsem s ním sám.Poznání dává člověku schopnosti,ale tyto mají význam jen tehdy, mohou li sloužit ostatním lidem. A tak jsem šťastný a to i tehdy,když se mnou nesouhlasíte. Ukazujete mně tím mezery a pokládáte otázky, které jsem si třeba vůbec nepoložil.
Ty tvrdíš,že jsi od přírody nešikovná a mnohé nedokážeš dotáhnout do konce. Ale takový jsem i já.Představ si,že jsem svá poznání chtěl uložit do sci fi románu a pracoval jsem na tom více než osum let.Letos v červenci třikrát za sebou vypnuli elektřinu a já jsem měl s pevného disku tepanou mísu ze které by ani sám Bůh informace nevydoloval.Na CD, které jsem našel byly uloženy pouze první tři kapitoly.Druhé CD na kterém byl uložen zbytek nemohu nalézt.Jsem bordelář,anebo jsem dal ukolébat tím, že se před tím nic nastalo.Ten román byl těsně před dokončením. Bylo to neštěstí? Byl to důsledek mé hlouposti.V tom pátrat nebudu. Jenž ona to byla cesta kterou jsem mohl své schopnosti ostatním předat. Pomyslíš li můj věk,pak ti dojde, že přede mnou nemusí být dostatečně dlouhá doba k obnovení toho, co jsem ztratil.Navíc je zde fakt, že si pamatuji děj,ale nikoliv zápletky a rozhovory.Když píši,pak dochází k tvorbě jakýchsi schémat.Když píši poprvé,pak se příběh tvoří sám.Znám li příběh,pak jen vyprávím a mám tendenci vše zhustit a rychle pokračovat dál. Byl jsem nešťastný jako" šafářův dvoreček" a nevěděl jsem jak dál. Schopnosti které jsem poznáním získal, jsem nebyl schopný lidem předat a ta léta práce byla ztraceným časem. A ejhle.Pořídil jsem si O2 internet, setkal se zde s vámi a náhle je zde cesta zcela nová. Co s toho vyvozuji? Chceš li své schopnosti ostatním dávat a činíš li tak z lásky k lidem,pak se cesta k novým schopnostem sama zrodí a tvé schopnosti rostou.Činníš li tak z lásky ke komukoliv,cesta k té úspěšné "koncovce" se vždy najde a ty dotáhneš vše do konce.Hledáš li však schopnosti, které by posloužily k povýšení tvého já,či tvé uznané pravdě,pak vytváříš situaci ve které schopností nikdy není dost a to proto, že se schopnosti těch ostatních staví proti tobě. Poté nemáš možnost svůj záměr dotáhnout do konce a jsi nešťastná. Vím, že moje odpověď není dostatečná, ale třeba cosi pochopíš sama.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 07/11/2006 :  11:54:19  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ano, v poslednich slovech mate pravdu a ja jsem se uz nekolikrat presvedcila, ze to tak je. Pokud clovek dela neco jen pro to, aby byl spokojeny ten druhy a vnitrne s tim plne nesouhlasi, nikdy se mu to nepovede tak, aby ten druhy spokojeny byl. Pokud vsak delame neco se smyslem, ze budeme spokojeni my (kvuli tomu, ze jsme uspokojili toho druheho) a mame radost z one cinnosti, vysledek je zcela jiny a druhy clovek ho zaznamena s vetsim uspechem. Teorie hezka, ale praxe...

Nekdy mi prijde, ze je toho na me opravdu moc. Je mi skoro 17, musim se neustale ucit a ucit, to uceni mi pomalu leze krkem... Nejde jen o uceni ve skole. Jde o cely zivot. Zivot, ktery je spojen s radou prekazek a komplikaci. Nechci tyto udalosti brat jako prekazky, chci je brat jako pripravu na neco tezsiho, na "vyssi" ukol, ale lidi kolem me mi je jako prekazky stavi. Velmi me omezuje, ze se nemuzu klidne vyvijet, ale musim se podrazovat svym rodicum, kteri mi nedavaji to, co potrebuji. Vim, je to normalni, vychovavaji me a chteji pro mne to nejlepsi, ale ja se nemuzu stotoznit s jejich filosofii zivota, resp. s filosofii zivota meho taty. Ma predstavu, ze prave ony komplikace a prekazky nam urcuji zivot a ty musime prekonavat. To je jeho jediny cil. On zapomina na radost, smich, uzivani si onoho zivota... Stale jenom pracuje a nestiha. Hon za casem, ktery stejne nikdy nechyti...

Jak jste psal s Vasim romanem.... Ja bych to brala z pozice - treba to tak melo byt. Neco tam nebylo spravne... A ted mate moznost napsat ten roman jinak, mnohem lip, s vice zkusenostmi a jinymi, treba propracovanejsimi napady... Osm let je opravdu hodne. A verte mi, ze Vas dost dobre chapu, protoze mam taky sva "promrhana" leta. Nejsou nevyuzita, jen jsou to doby, ve kterych nedoslo k zadnemu posunu lepe, slo jen o spatne zkusenosti... Mozna jsem zas ale diky nim pochopila, co je dobre, kdo vi....

Kazdopadne znovu, a doufejme naposled... Da se stesti naklonit? A jak se tedy vyrovnat sama se sebou??
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 07/11/2006 :  11:55:37  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
ps: Jestli Vam muzu do toho mluvit, bylo by mnohem prijemnejsi, kdybyste svuj text clenil na odstavce, lepe by se to cetlo a nepusobilo by to tak vycerpavavajice... Ale ja se klidne prizpusobim
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/11/2006 :  20:52:45  Show Profile  Reply with Quote
Harleyka napísala...Co myslite, da se stesti naklonit? Da se zit tak, abychom byli neustale stastni? Znate nejaky recept na to, jak prekazit smule cinnost?

Smola je len vo vedomí ľudskej mysli...Ak toto vedomie zmeníš, už to smola nebude... ja som šťastný v podstate stále...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000