Author |
Topic  |
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 13:55:53
|
Blizi se polovina unora, snih nikde a zda se, ze se jeste nejaky cas poradne neobjevi (teda alespon ne v Praze). Loni bylo ve stejnou dobu snehu presprilis. Mimoto tu byl orkan, jaky uz nase zemicka dlouho nepamatuje, povodni za posledni roky pribyva a prumerna teplota je o jeden stupen celsia vyssi nez byl driv. Nenapada Vas neco?
Co myslite, kam jeste muze lidstvo zajit nez mu dojde, ze nici svou vlastni planetu? Proc stale ty mocne a vlivne lidi nenapadne, ze bychom meli pro tu prirodu neco udelat a ne jen podporovat vedu a techniku? Proc jsme stale lini a vymyslime zpusob, jak si zivot zjednodusit na ukor toho, v cem zijeme? Proc je tolika lidem jedno, ze zabijime zivoty sve i nasich deti? Proc?
Nedavno jsem docetla knizku Hovory s Bohem II., kde se mimochodem hovori o celosvetove politice a o tom, co by pro lidstvo bylo dobre udelat, aby se nejak vzchopilo. Je tam mozne reseni. Ale kazdy musi nejdrive zacit sam u sebe. Kdyz jsem cetla ty radky, probudil se ve me zajem o politiku, protoze jsem uz od detstvi chtela zmenit svet a tady jsem videla cestu, ktera by mohla fungovat.
Nekde v jednom z temat je otazka "Jakym dilem vy, jako jedinci, prispivate ke zlepseni zivota na nasi planete?" Jakym dilem? Nechteli byste uvest veci do chodu? Nechteli byste svet bez valek? CO myslite, ma nase situace nejake reseni nebo tady muzeme jen spekulovat a ve skutecnosti nemame sanci?
Myslite, ze by neco vyresila spolecna instituce pro vsechny staty sveta, ktera by zajistila stejna prava pro vsechny? Jaky mate nazor na hladoveni lidi v Africe? Jak byste tuto situaci zmenili? ....
Mam spoustu otazek. Zkuste aspon na jednu odpovedet, prosim... |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 14:22:20
|
Harleyko Tohle je jedna z nejslozitejsich otazek a ja silne pochybuji, ze na ni dokazu odpovedet. Ale jako obvykle se o to pokusim. Na zacatku si musime uvedomit, ze nikdo nemel nikdy v umyslu nic nicit, nakonec to tak proste dopadlo. Dale si predstavme kdo jsou ti mocni, nemluvme o nich jako o nejake hypoteticke skupine. Kdyby rekl prezident ameriky ode dneska zijeme v chudobe a souladu s prirodou, ze by byli vsichni nadseni? Tezko. Vsichni jsme do velke miry svirani nutnosti, kdyz se zamyslis, tak konkretni reseni je problem, at uz z jakekoli pozice. Navic neni uplne jasne, jestli je vlastne niceni zivotniho prostredi v dnesni mire spatne. Neni jasny postoj cloveka k ostatnim zivocisnym druhum. Neni to otazka jednotlivce. Jde z narizeni vsem lidem snizit zivotni uroven a tim zachranit nejake ohrozene druhy? Je to spravne a co ma prednost, nase laska k cloveku, nebo k prirode? Dojde na zaklade snizeni kvality zivotniho prostredi k skode na spolecnosti? Jake? Neni to tak, ze vzdycky je to proste normalka?
Seznamte se. Postmoderna.
Odpovedi na otazky musi clovek najit sam, podle svych vlastnich priorit. Me zivotni prostredi nejak extra nepali. Podle me hlavni pricinou vsech problemu je lidska hloupost a tedy boj se zlem v libovolne podobe je ciste symptomaticky a tedy velmi slozity. Ja se rozhodl bojovat primo u zdroje a to jedinou ucinou metodou.
Kasli na prava Harleyko a pojd na knihovnictvi, ceka nas spousta prace.
|
 |
|
Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 14:24:46
|
quote: Co myslite, kam jeste muze lidstvo zajit nez mu dojde, ze nici svou vlastni planetu? Proc stale ty mocne a vlivne lidi nenapadne, ze bychom meli pro tu prirodu neco udelat a ne jen podporovat vedu a techniku? Proc jsme stale lini a vymyslime zpusob, jak si zivot zjednodusit na ukor toho, v cem zijeme? Proc je tolika lidem jedno, ze zabijime zivoty sve i nasich deti? Proc?
Ako ďaleko? Kým ju nezničí. Prečo? Lebo človek uprednosťnuje svoje vlastné dobro pred dobrom celého sveta. A veda a technika predsa tiež sčasti pomáha prírode...vývojom technológií, ktoré sú k nej šetrnejšie. Aj keď na druhej strane robí aj presný opak. A prečo je to ľudom jedno? Lebo to nepredstavuje pre človeka žijúceho si v pohodlí západnej spoločnosti bezporstredné riziko, je to ďaleko a ľudia neradi myslia na problémy iných najmä ak si myslia, že sú ďaleko a ich sa netýkajú.
quote: Nekde v jednom z temat je otazka "Jakym dilem vy, jako jedinci, prispivate ke zlepseni zivota na nasi planete?" Jakym dilem? Nechteli byste uvest veci do chodu? Nechteli byste svet bez valek? CO myslite, ma nase situace nejake reseni nebo tady muzeme jen spekulovat a ve skutecnosti nemame sanci?
No, boj za ekologickejšiu spoločnosť je síce omnoho reálnejší ako svet bez vojen. Stále je to však vo svete ovládanom len túžbou po zisku boj proti veterným mlynom. A neviem či má riešenie...snáď áno.
quote: Myslite, ze by neco vyresila spolecna instituce pro vsechny staty sveta, ktera by zajistila stejna prava pro vsechny? Jaky mate nazor na hladoveni lidi v Africe? Jak byste tuto situaci zmenili?
OSN už takou inštitúciou je ale nie je velmi schopná. Pokiaľ budú jestvovať medzi ľudmi rozdiely ako je národnosť, polit. zriadenie či náboženstvo, tak sa asi nedohodnú na spoločnom svetovom štáte. A čo hlad v Afrike? Ľudia hladujú aj inde. Môže za to populačná explózia. Ako by som to zmenil...hm...neverím, že by sa bohaté štáty spojili aby pomohli. Afrika si asi najmä musí pomôcť sama. Nemôže sa spoliehať na pomoc zvonka, lebo svet nestojí o svojich chudobných príbuzných. Čo sa dá robiť.
Too weird to live, too rare to die |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 14:51:51
|
quote: Originally posted by harleyka Co myslite, kam jeste muze lidstvo zajit nez mu dojde, ze nici svou vlastni planetu? Proc stale ty mocne a vlivne lidi nenapadne, ze bychom meli pro tu prirodu neco udelat a ne jen podporovat vedu a techniku? Proc jsme stale lini a vymyslime zpusob, jak si zivot zjednodusit na ukor toho, v cem zijeme? Proc je tolika lidem jedno, ze zabijime zivoty sve i nasich deti? Proc?
Obávám se, že dokud budou podmínky pro současný styl života tak se nic nezmění a až tyto podmínky skončí tak se vše změní , ale k horšímu, protože půjde o život a každý se na nějakou ekologii vy.... ,dost možná přijde i 3. světová , kde se bude bojovat o suroviny . Rovnováha nastane až se náš počet na planetě zredukuje díky tomu na únosnou mez .
quote: Originally posted by harleyka Nedavno jsem docetla knizku Hovory s Bohem II., kde se mimochodem hovori o celosvetove politice a o tom, co by pro lidstvo bylo dobre udelat, aby se nejak vzchopilo. Je tam mozne reseni. Ale kazdy musi nejdrive zacit sam u sebe. Kdyz jsem cetla ty radky, probudil se ve me zajem o politiku, protoze jsem uz od detstvi chtela zmenit svet a tady jsem videla cestu, ktera by mohla fungovat.
Na hovory s bohem mám celkem kritický názor, ale některé myšlenky tam jsou i zajímavé . To ,že každý začne sám u sebe je sice líbivá myšlenka ,ale neuskutečnitelná už jen z toho důvodu , že nemalé procento lidí takové ideály nemá . Změna , která by stála za řeč je možná pouze na celosvětové úrovni , ale žádný stát se do ní nehrne z důvodu negatiního vlivu na jeho ekonomiku .
quote: Originally posted by harleyka Nekde v jednom z temat je otazka "Jakym dilem vy, jako jedinci, prispivate ke zlepseni zivota na nasi planete?" Jakym dilem? Nechteli byste uvest veci do chodu? Nechteli byste svet bez valek? CO myslite, ma nase situace nejake reseni nebo tady muzeme jen spekulovat a ve skutecnosti nemame sanci?
Svět bez válek je sice krásná představa, ale vzhledem k lidské povaze je to nesmysl . Někdy mám pocit , že tak jak platí , že každý národ má takové politiky jaké si zaslouží , tak platí i že svět je přesně takový jaký si zasloužíme .
quote: Originally posted by harleyka Myslite, ze by neco vyresila spolecna instituce pro vsechny staty sveta, ktera by zajistila stejna prava pro vsechny? Jaky mate nazor na hladoveni lidi v Africe? Jak byste tuto situaci zmenili? ....
Obávám se ,že založení nové instice by akorát vyřešilo problém pár vyvoleným , kde sehnat korýtko . Co si představuješ pod pojmem stejná práva pro všechny ? Hladovění v Africe má řešení snad jen v tom , že místo toho , aby se jim tam dováželo jídlo , léky , samopaly.... za nic , je nutné je naučit , aby se uživili sami .
_______________________ Motto: Všechno je jinak |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 14:56:08
|
Martinko.
Jakýsi vědec vyvinul provozuschopný motor ,na vodu,čili bez emisí.Ten patent okamžitě koupila jakási olejářská společnost a zmizel v trezoru,kde je dodnes. Když vědci cosi takového vymyslí, postihne to stejný, či podobný osud. Zkrátka je to o penězích.Dnes by to snižovalo zisky za ropu a až ropa dojde, vyjdou ty koncerna s těmi patenty a opět budou bohatnout. Navíc se tají,že to co se děje na povrchu Země je jen několik málo procent ohrožení atmosféry.To rozhodující jsou rakety a raketoplány při startu a proudová letadla. Upozorňováním na freony a emise aut je pouze odváděna pozornost od skutečné příčiny. A nyní mně řekni, co proti tomu dělat.
S tou institucí můj názor znáš.OSN je organizace postavená na demokracii a v demokracii má pravdu většina. Velmoci se postaraly o to aby většinu měli a tak je vše jasné. Cesta k životu vždy vychází od jedince směrem k ostatním lidem a většinou trvá dlouho, než se tak stane . Zkrátka je vše dokonale zablokované a je lépe říkat." Začněte všichni sami od sebe." A hned je jasné, že zde není řešení.Chyba jke totiž v systému a pokud se nevyřeší tam,pak je vše marné.
MB |
 |
|
Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 15:26:24
|
Hm...o takých vynálezoch stále kolujú nejaké chýry. Ale nechci mi nahovoriť, že raketoplány čo štartujú raz za uhorský rok majú spolu s prúdovými lietadlami (ktoré naozaj majú podiel na znečisťovaní) majoritný podiel na oteplovaní alebo na ničení ozónovej vrstvy, veď to by už nad Floridou nezostala ani jedna molekula ozónu.
Too weird to live, too rare to die |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 15:34:06
|
Motor na vodu ?      Miloslave specielně od tebe jako ryzího ateisty mě to pobavilo .
 |
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 15:48:48
|
Díky za takové množství příspěvků, to jsem ani nečekala! Teď musím letět, ale pak si to v klidu přečtu a odpovím  |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 16:14:13
|
quote: Originally posted by harleyka
Blizi se polovina unora, snih nikde a zda se, ze se jeste nejaky cas poradne neobjevi (teda alespon ne v Praze). Loni bylo ve stejnou dobu snehu presprilis. Mimoto tu byl orkan, jaky uz nase zemicka dlouho nepamatuje, povodni za posledni roky pribyva a prumerna teplota je o jeden stupen celsia vyssi nez byl driv. Nenapada Vas neco?
Co myslite, kam jeste muze lidstvo zajit nez mu dojde, ze nici svou vlastni planetu? Proc stale ty mocne a vlivne lidi nenapadne, ze bychom meli pro tu prirodu neco udelat a ne jen podporovat vedu a techniku? Proc jsme stale lini a vymyslime zpusob, jak si zivot zjednodusit na ukor toho, v cem zijeme? Proc je tolika lidem jedno, ze zabijime zivoty sve i nasich deti? Proc?
Nedavno jsem docetla knizku Hovory s Bohem II., kde se mimochodem hovori o celosvetove politice a o tom, co by pro lidstvo bylo dobre udelat, aby se nejak vzchopilo. Je tam mozne reseni. Ale kazdy musi nejdrive zacit sam u sebe. Kdyz jsem cetla ty radky, probudil se ve me zajem o politiku, protoze jsem uz od detstvi chtela zmenit svet a tady jsem videla cestu, ktera by mohla fungovat.
Nekde v jednom z temat je otazka "Jakym dilem vy, jako jedinci, prispivate ke zlepseni zivota na nasi planete?" Jakym dilem? Nechteli byste uvest veci do chodu? Nechteli byste svet bez valek? CO myslite, ma nase situace nejake reseni nebo tady muzeme jen spekulovat a ve skutecnosti nemame sanci?
Myslite, ze by neco vyresila spolecna instituce pro vsechny staty sveta, ktera by zajistila stejna prava pro vsechny? Jaky mate nazor na hladoveni lidi v Africe? Jak byste tuto situaci zmenili? ....
Mam spoustu otazek. Zkuste aspon na jednu odpovedet, prosim...
Videl som raz dokumentárny film o presune priemyslu a obchodu do Afriky, tak ako sa to uskutočnilo trebárs v Číne z dôvodu lacnejšej pracovnej sily, a iných daňových úľav...Ľudia chodili do práce kedy sa im chcelo, robili pomaly, často si robili prestávky a nechápali, prečo to zamestnavateľovi vadí...Keďže sa zamestnavateľovi nepodarilo ich presvedčiť a zvýšiť ich pracovnú výkonnosť, pre nerantabilitu sa zbalil a usadil sa trebárs v Ázii... Akú zodpovednosť majú africký rodičia voči deťom, keď vedia, že ich neuživia, a napriek tomu ich plodia?... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 16:22:54
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Martinko.
Jakýsi vědec vyvinul provozuschopný motor ,na vodu,čili bez emisí.Ten patent okamžitě koupila jakási olejářská společnost a zmizel v trezoru,kde je dodnes. Když vědci cosi takového vymyslí, postihne to stejný, či podobný osud. Zkrátka je to o penězích.Dnes by to snižovalo zisky za ropu a až ropa dojde, vyjdou ty koncerna s těmi patenty a opět budou bohatnout. Navíc se tají,že to co se děje na povrchu Země je jen několik málo procent ohrožení atmosféry.To rozhodující jsou rakety a raketoplány při startu a proudová letadla. Upozorňováním na freony a emise aut je pouze odváděna pozornost od skutečné příčiny. A nyní mně řekni, co proti tomu dělat.
S tou institucí můj názor znáš.OSN je organizace postavená na demokracii a v demokracii má pravdu většina. Velmoci se postaraly o to aby většinu měli a tak je vše jasné. Cesta k životu vždy vychází od jedince směrem k ostatním lidem a většinou trvá dlouho, než se tak stane . Zkrátka je vše dokonale zablokované a je lépe říkat." Začněte všichni sami od sebe." A hned je jasné, že zde není řešení.Chyba jke totiž v systému a pokud se nevyřeší tam,pak je vše marné.
MB
Motor na vodu si ľudia vedia spraviť doma na kolene...Jedná sa o štiepenie vodíka od kyslíku, kde je kyslík vypúšťaný do ovzdušia a vodík použitý ako výbušná látka, čiže sila na pohon kolies...Videl som raz na obrázku nejaký moskvič, či čo to bolo , ktorého si ruský kutil prerobil na vodu...Boli tam uvedené aj nejaké dôvody, prečo sa nevyrába sériovo... |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 16:45:10
|
Navi      Vy mě tedy s tím motorem na vodu dneska oba perfektně bavíte . Při 100% účinnosti by jsi na rozklad vody na kyslík a vodík potřeboval stejné množství energie jako získáš spálením toho vodíku . Ve skutečnosti se nám o 100% účinnosti může jen zdát .
Edited by - Ace Rimmer on 10/02/2007 16:46:52 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 18:09:56
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Navi      Vy mě tedy s tím motorem na vodu dneska oba perfektně bavíte . Při 100% účinnosti by jsi na rozklad vody na kyslík a vodík potřeboval stejné množství energie jako získáš spálením toho vodíku . Ve skutečnosti se nám o 100% účinnosti může jen zdát .
_______________________ Motto: Všechno je jinak
Vidíš, práve si odhalil to, čo tam bolo písané, že prečo sa nevyrábajú motory na vodu...Presne si to vymákl |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 19:29:20
|
Aci Ta ucinnos je prekvapive nizka, nizsi, nez by clovek cekal, myslim, ze okolo 60%, ale jiste to nevim.
Vy se tu vsichni bavite o tom, jak je znecisteni spatne, ale ja se jeste nedostal k tomu, proc je vlastne tak spatne. Pomozte mi a poucte me.
|
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 19:57:42
|
Aci Hodne pohodli na jedne strane, trocha smradu na druhe. At premyslim, jak premyslim...
|
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 20:01:55
|
Když to bereš takhle , tak pokud se na tobě ten smrad neprojení zdravotními následky dává tvá logika smysl .
 |
|
Topic  |
|
|
|