Author |
Topic  |
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 19/02/2007 : 15:50:13
|
Oldow,
proč myslíš, že jsou děti naivně dobré a čisté? V čem spočívá jejich ,,dobrost" ? Dítě v 6 letech může být také pěkný syčák a do té doby se u něj víceméně vyvíjí základní biologicko-psychické funkce (fáze kdy se dítě učí odlišovat osoby od předmětů, fáze mluvení apod.). Drtivá většina jejich reakcí do té doby je tedy hodnotově neutrální(v rámci ,,dobra" a ,,zla"), chovají se a dělají přesně to jak byly ,,naprogramovány". |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/02/2007 : 10:00:02
|
Rajisi Sycaku moc neni, pokud se objevi, vetsinou za jejich chovanim stoji nenormalni podminky v rodine. Rict ze deti se chovaji neutralne, protoze jednaji podle vychovy je dost nebezpecne. Podle ceho jedname my? A pokud je odpovedi svobodna vule, prosim te, aby ses nad presnou funkci tohoto zamyslel.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/02/2007 : 12:21:19
|
Slobodná vôľa vybrať si z toho, čo sa ti ponúka a nie z toho čo by si chcel, a čo sa ti neponúka... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/02/2007 : 18:06:33
|
Navi Nojo, to je jasne, svobodne si zvolit rika se. Posud tedy toto- nekdo v afektu zabije, je osvobozen. To co udelal v afektu tedy nevolil, nemel na vyber. Nekdo se rozhodne zabit. Narodil se se sklony k nasili, v detstvi na nej byli kamaradi zli, nikdo ho nechape... Chapes co myslim? Pokud volime, volime nenahodne podle faktoru, ktere jsme nezvolili, proto nemuze byt volba nikdy svobodna. Podstatou svobodne volby je absolutni ztotozneni sam se sebo, se svym charakterem, ktere je tak prirozene, ze si ho neuvedomujeme, naprosto bezvyjimecne a presto neni pri pohledu z nadhledu nasnade. Jaky je v tom tedy rozdil? Zadny, svobodnou volbu citime, sami jsme mnohokrat volili a jakakoli uvaha na tom nemuze nikdy nic zmenit.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/02/2007 : 22:58:18
|
Oldowe...Ty si slobodne nevolíš, kto budeš v tomto momente, a čo budeš robiť? |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/02/2007 : 23:25:28
|
Navi Precti si posledni vetu, samozrejme ze ano.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 09:40:36
|
Pánové zdravím vás.
I když se pro mne svět v poslední době dost zmněnil a mám o čem přemýšlet, nebrečím, Oldowe. Nechápete li mne, pak nevzdávám,to není můj styl,ale hledám jiné cesty k vysvětlení.Někdy se mně je najít nepodaří, někdy ano. Kdyby zde bylo více lidí, byla by šance větší.
Nyní k těm dětem. Měl jsem možnost sledovat romské děti s problémové rodiny. Každé mělo jiného tátu a každé bylo jiné a jinak se vyvíjelo po stránce fyzické i duševní. Některé bylo grázlík sotva se naučilo chodit a bylo mezi nimi i bílé děvče,které bylo zcela jiné než ostatní a to po všech stránkách. To děvče je dnas zdravotní sestrou a ostatní vymetají kriminály.To děvče se ze svou rodinou vůbec nestýká a když jsem ji potkal v nemocnici, téměř se lekla, že je zde kdosi, kdo zná její rodinu. To by napovídalo, že má genetika větší roli, než prostředí a že je téměř vše předurčeno genetikou. Teprve když se dokáže člověk pozorně dívat a správně vyvozovat,pozná, že je tomu jinak. Genetika určuje fyzický stav a tento výsledný stav zkracuje cesty k určitým vlastnostem. I u zvířat je tomu stejně. Štěně se rodí slepé,ale jeho čich je již zcela vyvinut. Čich se stává dominantním a je jím i v dospělosti,zatím co zrak je u psa až na entém místě. Každá genetická informace má své silné i slabší informace a to určuje základní startovací stav.Tento stav určuje, čeho bude snazší dosáhnout .Zda bude vývoj směřovat tam či onam.Okolí toto ovlivňuje,ale vede li tohoto jedince na jinou stranu než mu usnadňují jeho genetické předpoklady, jsou výsledky takových snah velmi problematické, někdy téměř nereálné.Shodnou li se vlivy okolí s genetickými předpoklady, vývoj probíhá rychleji a výsledky jsou zvášť výrazné. A tak si zde může kdokoliv zařadit cokoliv jako do vzorečku. To děvče mělo díky otci zcela jiné startovní genetické předpoklady a vliv rodiny se tedy projevil jen minimálně, protože stál v opozici proti genetickým předpokladům.Kdyby byl vliv rodiny v souladu s genetickými předpoklady, byla by dnes nejspíše lékařkou s diplomem.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 21/02/2007 09:49:18 |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 11:32:17
|
Miloslave Naprosto souhlasim, koneckoncu jsem se to takhle ucil i na maturitu. My se ale bavime o svobodne vuli a predurceni. Svobodnou vuli nejak vnimame, troufl bych si rict, ze vsichni stejne. Je tato predstava ale pravdiva? (viz muj prispevek vyse)
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 12:17:04
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi Precti si posledni vetu, samozrejme ze ano.
Sorry Oldowe |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 14:36:15
|
Navi Vubec se nomlouvej, ta predstava je divna a neprirozena a ja bych se velmi divil, kdyby ji kdokoli prijal jen tak. Co si o tom vubec myslis?
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 14:36:27
|
Oldowe.
Já myslím, že ta odpověď zde je.Narodíš se určitého prostředí a určitou genetickou výbavou a to tě do jisté míry směruje.To zmíněné děvče se sice narodilo do stejného prostředí, jako jeho sourozenci, ale s jinou genetickou výbavou a to rozhodlo o směrování jejího dalšího života. Dalo by se říci, že její sourozenci nemají vinu na tom jací jsou a ona nemá zásluhu na tom jaká je,že to bylo do jisté míry předurčeno. Jak říkám stále.Soudí vždy jen ten, kdo neví.Ten kdo ví, je soudů vzdálen,protože zná okolnosti, které k výsledku vedly.
MB |
 |
|
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 17:57:58
|
Oldow,
já netvrdil, že jednají podle výchovy, ale podle toho jak je příroda ,,naprogramovala" (tzn. je to geneticky dané). Každé dítě okusuje předměty, každé dítě se učí mluvit apod. Používáš termín dítě, ale co to znamená? O jakém věku se bavíš? První 3 roky života se dítě chová neutrálně - prozkoumává svět apod. Nebo myslíš že se děti během tohoto 3letého vývoje nějak propastně liší? Neřekl bych, chovájí se všechna v zásadě úplně stejně. |
 |
|
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 17:59:47
|
Jinak za sebe klidně můžu říct, že v 6 letech jsem se jako syčák choval a to pocházím ze slušné rodiny. Na pískovišti jsem kolikrát hodil dalšímu dítěti písek do očí, poád jsem se s někým rval. Z toho už jsem naštěstí vyrostl. |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 18:15:40
|
Rajisi Dobre, ale bavime se o svobodne vuli. Pokud jedname podle genu, nebo podle vychovy je celkem jedno, dusledek je stejny, totiz, ze jedname "nesvobodne", kazdy nas cin ma nejake priciny a na zaklade nezvratnych procesu a nahody, ktere ani jedno nespada pod nasi vuli, k nemu proste musi dojit. Na druhe strane mame nas pocit existence volby. Volime preci kazdy den, jedname tedy z nasi vule, nebo ne. Vylucuji se tyto dve varianty, nebo ne?
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/02/2007 : 19:11:37
|
Oldow.
Ta romská dívka měla volbu a myslím, že to pro ni nebyla lehká volba, oddělit se od rodiny a věnovat se studiu. Ostatní sourozenci ji mohli zničit drogami, sourozeneckým sexem, který je u nich zcela normálním jevem a dalšími vlivy. To co musela v rodině prožít muselo být pro ni s jejím intelktem peklem a očistcem,ale ona zvolila právě tu svou cestu. Proto ji obdivuji a také jsem jí to řekl. To co mně potom vyprávěla by vydalo na román a kdybych měl před sebou víc času na život, jistě bych se do něj pustil. Teprve potom bys poznal, co je to skutečná volba.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|