Author |
Topic  |
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 31/01/2007 : 22:21:01
|
Navi Obávám se ovšem ,že falešných proroků bylo mnonohem více než má celkem zubů celá Adamsova rodina . A určitě jich většina byla převědčena o tom , že mají pravdu . Kde tedy bereš 100% jistou ,že nejsi jeden z nich ?
_______________________ Motto: Všechno je jinak |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 31/01/2007 : 23:04:59
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Navi Obávám se ovšem ,že falešných proroků bylo mnonohem více než má celkem zubů celá Adamsova rodina . A určitě jich většina byla převědčena o tom , že mají pravdu . Kde tedy bereš 100% jistou ,že nejsi jeden z nich ?
_______________________ Motto: Všechno je jinak
Poviem ti to takto...Ja som z toho pozitívneho sveta prišiel...Viem aký je tam život...Cítim to v sebe...Nemá zmysel dokazovať, či som falošný, alebo pravý prorok...Čas ukáže, aký som bol...Teraz sa to ani dokázať nedá...Je to tak zariadené... Ono je jedno, či ma príjmeš ako pravého, alebo falošného proroka...Má to rovnakú hodnotu...Všetko smeruje k tomu istému cieľu...Asi tak, ako keď sa povie, že všetky cesty smerujú do Ríma... |
 |
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 01/02/2007 : 08:32:26
|
ftarflone, netuším kdo jsem, možná si něco myslím, ale nemusí to být pravda. Třeba jsem duše uvězněná v těle a ovládaná pudy, která bude svobodná až po smrti těla. Třeba má ta dusše za úkol ty pudy přemáhat. Možná duše ovládá tělo. Možná je to úplně jinak. Beru to z pohledu tebe nebo sebe nebo kohokoliv jiného jako osobnosti, která si myslí, že je osobnost, jí, pije, miluje atd. Ptám se na názor tohohle "tvora", ne něčeho/někoho, co/kdo je uvnitř a o čem/kom třeba nevíme nebo tak něco. |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 00:03:54
|
quote: Originally posted by Kozoroh
ftarflone, netuším kdo jsem, možná si něco myslím, ale nemusí to být pravda. Třeba jsem duše uvězněná v těle a ovládaná pudy, která bude svobodná až po smrti těla. Třeba má ta dusše za úkol ty pudy přemáhat. Možná duše ovládá tělo. Možná je to úplně jinak. Beru to z pohledu tebe nebo sebe nebo kohokoliv jiného jako osobnosti, která si myslí, že je osobnost, jí, pije, miluje atd. Ptám se na názor tohohle "tvora", ne něčeho/někoho, co/kdo je uvnitř a o čem/kom třeba nevíme nebo tak něco.
A čo, keď tá "osobnosť, ktorá si myslí, že je osobnosť" je len ilúzia? Kto/čo potom "má názor"? Kto/čo potom "žije" a "umiera"? A akú hodnotu má odpoveď ilúzie na otázku "čo je po smrti?"?
Ilúzia = klam; čo nie je skutočné; čo sa javí ako niečo, čím nie je. |
 |
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 11:06:35
|
ftarflone, já chápu, co je iluze. no, dobře, ale tak to tady nemusíme řešit vůbec nic, když nevíme, co je skutečnost a co iluze. |
 |
|
Reaper
Nový uživatel
6 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 18:34:12
|
Ach ano, věrné téma smrti . Kdo ví, co bude až dojdeme na konec naší cesty. Já osobně jsem ochoten akceptovat všechny možnosti - nic (smrt je prostě konečná), převtělení, život po smrti. Moje sympatie vlastně nemá ani jedna varianta, protože jsou všechny tak nějak stejně "reálné", žádná není více či méně pravděpodobnější. Jedno však máme jisté - jak to doopravdy je, poznáme najisto úplně všichni, narozdíl od poznání řešení některých jiných problémů a záležitostí.
“Tohle jsem získal od filozofie: dělám takové věci bez přikazování, které jiní činí pouze ze strachu pred zákonem.” - Aristoteles |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 19:06:36
|
Reapre Je pravda, ze vschny varianty posmrtneho deni jsou mozne, ale stezi stejne pravdepodobne. Pokud pripustime posmrtny zivot, nebo reinkarnaci, cokoli, musime pripustit i existenci jakehosi boha, at uz ho budeme chapat jakkoli. Ja vim, ze nic nevime, ze to, co nam sdeluji smysly nemusi byt presne, ale to bychom nebyli na tomto foru, kdyby se nam v tom nechtelo stourat. Ja jsem presvedcen, ze jakakoli vyssi entita nez clovek nebo spolecnost neexistuje, po smrti nas mozek prestane fungovat a my prestaneme vnimat. Uvedom si, ze kdyz se zastavas posmrtneho zivota, nutne musis pripustit, ze centrem osobnosti je neco jineho nez mozek, protoze ten evidentne umira s telem. Musis pripustit, ze fyzicke zmeny mozkove cinnosti, ktere vyvolavaji zmeny osobnosti jsou jakousi podivnou hrou na zakony logiky, kterou s nami hraje buh, demoni, nebo nekdo podobny. Me to prijde prilis vykonstruovane, nez abych tomu mohl verit. Navic, kdyz vidim lidsky strach ze smrti, je mi jasne, proc existuji podobne teorie. Pokud chceme diskutovat, musime zaujimat stanoviska. To uz nachavam na tobe. A myslim, ze Aristoteles se mylil, pokud narizeni neni soucasti prirozene moralky, vzdy je dodrzujeme pouze ze strach pred zakonem, pokud ne, tak naopak a to plati pausalne, rekl bych.
|
 |
|
Reaper
Nový uživatel
6 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 20:05:27
|
quote: Originally posted by Oldow
Reapre Je pravda, ze vschny varianty posmrtneho deni jsou mozne, ale stezi stejne pravdepodobne. Pokud pripustime posmrtny zivot, nebo reinkarnaci, cokoli, musime pripustit i existenci jakehosi boha, at uz ho budeme chapat jakkoli. Ja vim, ze nic nevime, ze to, co nam sdeluji smysly nemusi byt presne, ale to bychom nebyli na tomto foru, kdyby se nam v tom nechtelo stourat. Ja jsem presvedcen, ze jakakoli vyssi entita nez clovek nebo spolecnost neexistuje, po smrti nas mozek prestane fungovat a my prestaneme vnimat. Uvedom si, ze kdyz se zastavas posmrtneho zivota, nutne musis pripustit, ze centrem osobnosti je neco jineho nez mozek, protoze ten evidentne umira s telem. Musis pripustit, ze fyzicke zmeny mozkove cinnosti, ktere vyvolavaji zmeny osobnosti jsou jakousi podivnou hrou na zakony logiky, kterou s nami hraje buh, demoni, nebo nekdo podobny. Me to prijde prilis vykonstruovane, nez abych tomu mohl verit. Navic, kdyz vidim lidsky strach ze smrti, je mi jasne, proc existuji podobne teorie. Pokud chceme diskutovat, musime zaujimat stanoviska. To uz nachavam na tobe. A myslim, ze Aristoteles se mylil, pokud narizeni neni soucasti prirozene moralky, vzdy je dodrzujeme pouze ze strach pred zakonem, pokud ne, tak naopak a to plati pausalne, rekl bych.
Ale já přece zaujmul stanovisko, tím stanoviskem je skutečnost, že jsem ochoten připustit všechny varianty, nemám žádnou, kterou preferuji. Žádnou nepreferuji, protože je prostě velice málo informací a faktů o fenoménu smrti, stejně tak jako je málo informací o stvoření lidstva. Zmiňuješ, že s existencí posmrtného života a reinkarnace musím připustit existenci nějakého boha, ale proč? Proč by nemohly tyto dvě věci fungovat bez jeho přítomnosti? To, že je s tímto spjatý nějaký bůh nebo bohové je pouze interpretace lidských náboženství. Jsi přesvědčen, že bůh neexistuje, ale co si vůbec představuješ pod pojmem boha? Boha ve smyslu lidského náboženství nebo jako nějakého stvořitele? Já osobně v boha tak, jak nám ho předkládají náboženství v naší společnosti, také nevěřím. Ale co kdybychom byli stvořeni nějakou mimozemskou civilizací nebo nějakou určitou osobou dávno v minulosti, nebyla by tato civilizace či osoba pro nás určitým bohem? Diskuze na téma mozek je stejně tak složitá jako diskuze o smrti. O mozku se toho ví velice málo, prakticky nic. Ano, vědci tvrdí, že mozek pracuje na základě chemických reakcí, které jsou způsobovány zkušeností, zážitky atd., také tvrdí, že mozek při smrti přestává fungovat. Ale co když existuje duše, která z mozku uniká při jeho odumření, při smrti. Je to možná problematická část toho, co bude po smrti, ale ne nereálná. Aristoteles tím chtěl říci, že filozofie z něj udělala tak moudrého člověka, že nepotřeboval zákony k tomu, aby věděl, co je morálně správné. O tom se dnešním lidem může leda tak zdát, protože potřebují pytel zákonů na to, aby se chovali morálně správně alespoň v přijatelných mezích.
“Tohle jsem získal od filozofie: dělám takové věci bez přikazování, které jiní činí pouze ze strachu pred zákonem.” - Aristoteles |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 20:31:42
|
Reapre Vyborne, tohle by mohla byt zajimava debata, podivame se tedy na to. Pri nasem uvazovani se muzeme vydat nekolika smery. Spolehat se na svedectvi nasich smyslu a naslednou analyzu logiky, jakkoli je tato metoda nedokonala, nebo se hadat o vecech, ktere by byt mohli. Problem je v tom, ze teoreticky je mozne naprosto vse. Opravdu je mozne, ze po smrti opustime nase telo a budeme pokracovat v existenci na jine urovni. Tato uroven je pro nas ale momentalne nedosazitelna a nepoznatelna a tedy je mozne nazyvat ji obecne nadprirozenou, nebo bozskou. Jakmile pochopime ze ano, vse je mozne, zjistime ze hacek je v tom, ze neco je velmi nepravdepodobne. Povez, odkud se vzala teorie posmrtneho zivota a proc co kultura, to jiny nazor? Ja tvrdim, ze ze strachu pred smrti, pred neznamem, ktere na nas ceka. Nebo si myslis, ze existuji svedci, nebo dukazy? Nas mozek je jiste velmi slozite zarizeni, ale nektere veci si muzeme bez problemu overit. Zajimavy a oblibeny pokus je napriklad pusobeni ethanolu a zmeny osobnosti jim kratkodobe vyvolane. Pokud existuje nejaka duse, proc je ovlivnena prijimanymi chemickymi latkami? Proc muze duse onemocnet stareckou senilitou? K Aristotelovi; ja si myslim, ze moralni zabrany ma kazdy a ze moudrost na tom muze zmenit jen velmi malo. Pokud by zmizely zakony, neznamena to, ze by se lide najednou zacali chovat nemoralne, zakony jsou potreba jen ve forme jednotnych pravidel (silnicniho provozu, obchodu - konsenzus k vseobecnemu prospechu) a k trestani prestupku proti prirozene moralce (vrazda, kradez...),kterou ale kazdy zna, aniz by musel prochazet zakonik.
|
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 21:51:59
|
quote: Originally posted by Kozoroh
ftarflone, já chápu, co je iluze. no, dobře, ale tak to tady nemusíme řešit vůbec nic, když nevíme, co je skutečnost a co iluze.
Správne. Možno by bolo užitočnejšie pokúsiť sa najprv zistiť, ako je to s tou osobnosťou - je to ilúzia alebo skutčnosť? |
 |
|
Reaper
Nový uživatel
6 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 21:58:50
|
quote: Originally posted by Oldow
Reapre Vyborne, tohle by mohla byt zajimava debata, podivame se tedy na to. Pri nasem uvazovani se muzeme vydat nekolika smery. Spolehat se na svedectvi nasich smyslu a naslednou analyzu logiky, jakkoli je tato metoda nedokonala, nebo se hadat o vecech, ktere by byt mohli. Problem je v tom, ze teoreticky je mozne naprosto vse. Opravdu je mozne, ze po smrti opustime nase telo a budeme pokracovat v existenci na jine urovni. Tato uroven je pro nas ale momentalne nedosazitelna a nepoznatelna a tedy je mozne nazyvat ji obecne nadprirozenou, nebo bozskou. Jakmile pochopime ze ano, vse je mozne, zjistime ze hacek je v tom, ze neco je velmi nepravdepodobne. Povez, odkud se vzala teorie posmrtneho zivota a proc co kultura, to jiny nazor? Ja tvrdim, ze ze strachu pred smrti, pred neznamem, ktere na nas ceka. Nebo si myslis, ze existuji svedci, nebo dukazy? Nas mozek je jiste velmi slozite zarizeni, ale nektere veci si muzeme bez problemu overit. Zajimavy a oblibeny pokus je napriklad pusobeni ethanolu a zmeny osobnosti jim kratkodobe vyvolane. Pokud existuje nejaka duse, proc je ovlivnena prijimanymi chemickymi latkami? Proc muze duse onemocnet stareckou senilitou? K Aristotelovi; ja si myslim, ze moralni zabrany ma kazdy a ze moudrost na tom muze zmenit jen velmi malo. Pokud by zmizely zakony, neznamena to, ze by se lide najednou zacali chovat nemoralne, zakony jsou potreba jen ve forme jednotnych pravidel (silnicniho provozu, obchodu - konsenzus k vseobecnemu prospechu) a k trestani prestupku proti prirozene moralce (vrazda, kradez...),kterou ale kazdy zna, aniz by musel prochazet zakonik.
Souhlasím, že jedinou bernou mincí, na které se může v tomto případě stavět, je racionalita, tedy smysly a následné logické zpracování mozkem. Ale faktem také je, že v tomto případě je skutečně možné vše, byť je racionalita nasnadě. Existence na jiné úrovni je dosažitelná jednoduše, pokud skutečně existuje a jediný kritériem pro vstoupení je smrt, pak může existovat na jiné úrovni kdokoliv, kdo zemře, tedy i spáchá sebevraždu, tu může spáchat každý a v podstatě kdykoliv - v důsledku je tedy existence na jiné úrovni dosažitelná vcelku jednoduše. Ano, strach před smrtí dal zelenou vzniku reinkarnace i posmrtného života, leč to nemění nic na tom, že jsou to jedny z možností, i když přiznávám, že z hlediska logiky méněcenné. A co když je duše něco, co uchovává naší esenci, samotnou podstatu naší osobnosti. Mozek jí pak dále "filtruje" a upravuje. Tak vzniká naše chování navenek. Duševní nemoci a změny v chování v důsledku nějaké chemické látky pak zasáhnou mozek, který ovlivní naše chování navenek, ale naše duše, podstata osobnosti, to jací jsme, zůstává stejná.
U Aristotela si myslím pravý opak, každý člověk má morální zábrany, ale každý má jiné - to, co si jeden člověk nedovolí, si druhý klidně dovolí. Morální zábrany a chování člověka lze ve velké míře ovlivnit výchovou, a právě filozofie je u Aristotela prostředek k dobré výchově člověka. Filozofie pak člověka vychová ve smyslu toho, že ho naučí, aby nad životem a životními situacemi rozvažoval, naučí ho tedy být moudrým. Takže v tomto smyslu má moudrost na morálku velký vliv. Také si myslím, že kdyby teď zmizeli zákony, většina lidí by ztratila alespoň některé morální zábrany, které měla právě díky strachu před zákonem, a nějakým způsobem by se provinila. A jinak znalost přirozené morálky ještě neznamená její dodržování.
 |
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 02/02/2007 : 23:20:59
|
Ahoj vsichni, tak po dlouhe dobe zase mam internet, tak se ozyvam i se svymi nazory...
Co bude po smrti? Rekla bych to takhle. Nikdy se to nemuzeme dozvedet, muzeme jen nakouknout a myslet si, nebo jeste lepe, verit a doufat. Ja osobne se o toto tema docela zajimam a jako nejzajimavejsi kniha v tomto oboru mi prisla knizka od Raymonda A. Moodyho (urcite ji znate) - Zivot po zivote. Dost jsem cerpala i z jinych jeho knih, ale tato byla asi nejzajimavejsi, protoze je brana odborne bez ohledu na to, jak nerealne mohou byt nase odhady a dohady.
Moje predstava je takova, ze po smrti se duse oddeli od tela a putuje kamsi do "jine" sfery. Tuto sferu si predstavuju jako prostor, kde neexistuje cas, ale je to stale stejne misto jako tady, proste vesmir s jinym chapanim casu.
Kdesi na tomto miste existuje nejake svetlo, energie, provazejici nas onim svetem a poukazujici na nas zivot. Tam na onom miste pochopime sve chyby z uplynuleho zivota a vybereme si zivot jiny, abychom napravili tyto chyby, naucili se novym zivotnim ukolum a nabrali nove zkusenosti.
Proste je to vicemene jeden velky kolobeh, jakysi maraton. Pokazde, kdyz dobehneme do "cile", zjistime, ze trat jeste neskoncila a tak si odpocineme, abychom mohli bezet znovu a dal. A cim dale jsme od startu, tim vice jsme sice unaveni, ale take jsme radostnejsi, protoze se blizime k cili. I kdyz je cilu nekolik... nekonecno... ale vzdy je ten cil dal a my musime pouzit vice sily, abychom se do nej dostali. Z toho pak vznika pocit hrdosti na sebe sama a radost ze zivota... 
To je asi tak moje predstava. Strucne....  |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 03/02/2007 : 01:55:24
|
Harleyko No fajn, ale jak jsi na to prisla?
|
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 03/02/2007 : 02:00:05
|
Reapre Ano, jediny prostredek, ktery mame k poznavani skutecnosti jsou smysly a rozum, to ale neznamena, ze bychom meli svet videt ciste mechanick a pripravit ho tak o jeho kouzlo. Mozne je pochopitelne uplne vse, i to, co jsi rekl o dusi a mozku. Pripada mi to nepravdepodobne, ale myslenka je to pekna.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/02/2007 : 10:01:30
|
Harleyko Čítala si knihu od psychiatra Jarmoona, Cesty duše, ktorý sa venoval regresným hypnózam a zážitky popisuje v tejto knižke? Alebo knihu od psychológa Petra Francucha,Chápanie a naplnenie nášho pozemského života,kde sa venuje duševným a duchovným hypnózam a autohypnózam? Dnes sa venovať týmto metódam je z hľadiska pozitívneho stavu nebezpečné, pretože tieto odvetvia sú už duševne a duchovne obsadené negatívnym stavom |
 |
|
Topic  |
|
|
|