Author |
Topic  |
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 04/02/2007 : 23:01:22
|
Doporucuji: Job, komedia spravedlnosti, autor R. A. Heinlein, kniha o nabozenskych dogmatech a absurdnosti klasickeho krestanstvi. Dobre se to cte, je to zabava a ma to myslenku, nebudete litovat.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/02/2007 : 11:33:17
|
quote: Originally posted by Oldow
Doporucuji: Job, komedia spravedlnosti, autor R. A. Heinlein, kniha o nabozenskych dogmatech a absurdnosti klasickeho krestanstvi. Dobre se to cte, je to zabava a ma to myslenku, nebudete litovat.
O absurdnosti kresťanstva vie veľa ľudí, ale málokto vie, že aj táto absurdnosť má svoj pozitívny zmysel...Podľa myšlienky, všetko zlé, je na niečo dobré... |
 |
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 05:04:31
|
Jj, o absordnosti krestanstvi vi hodne lidi, stejne tak jako o absurdnosti vsech nabozenstvi, a stejne je tolik lidi uznava... Nechapu. |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 12:13:16
|
Harleyko No jo, jenze tady prichazi problem. Vedecky empiricky pohled na skutecnost rozbil nabozenstvi, ale i vedec empirik musi uznat spiritualni potreby duse. Ty do dnesni doby uspokojovalo nabozenstvi, ale v moderni spolecnosti je v tomto ohledu prazdno. Clovek bud dokaze pripustit fyzickou povahu lidstvi, pak je ale nutne znova najit overeni urcitych hodnot a nahradit chybejici pocit mystickeho tajemna. Nebo to nedokaze a ten pocit preformuluje v jakysi nazor, ze buh tak trochu je a tak trochu neni. Me nevadi ani jedno, taky bych do toho nikomu neryl mimo toto forum.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 13:18:37
|
Harleyko No jo, jenze tady prichazi problem. Vedecky empiricky pohled na skutecnost rozbil nabozenstvi, ale i vedec empirik musi uznat spiritualni potreby duse. Ty do dnesni doby uspokojovalo nabozenstvi, ale v moderni spolecnosti je v tomto ohledu prazdno. Clovek bud dokaze pripustit fyzickou povahu lidstvi, pak je ale nutne znova najit overeni urcitych hodnot a nahradit chybejici pocit mystickeho tajemna. Nebo to nedokaze a ten pocit preformuluje v jakysi nazor, ze buh tak trochu je a tak trochu neni. Me nevadi ani jedno, taky bych do toho nikomu neryl mimo toto forum.
Keď už hovoríš o tej spiritualite, tak Dalajláma začal prednášať na nejakej americkej univerzite...Keďže veda empiricky odrovnala náboženstvo ako nekompatibilné s vedou, aspoň sa pokúša spirituálnu potrebu duše naplniť praktickými užitočnosťami z oblasti buddhizmu  |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 14:21:51
|
Navi No a? Budhismus je filosofie, kombinovana s metodami duchovnich cviceni. Moc o nem nevim, z toho co vim, souhlasim tak s pulkou ale nejsem si vedom toho, ze by buddhismus nutne tvrdil existenci dusevni podstaty cloveka.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 15:06:16
|
Navi No a? Budhismus je filosofie, kombinovana s metodami duchovnich cviceni. Moc o nem nevim, z toho co vim, souhlasim tak s pulkou ale nejsem si vedom toho, ze by buddhismus nutne tvrdil existenci dusevni podstaty cloveka.
Buddhizmus akceptuje boha a mimomaterialistický život |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 08:24:01
|
Niekto tu napísal, že boh existuje ako ľudský výmysel, ale nie ako realita...Vymenujem vám niekoľko ľudí z môjho okolia, ktorý boha nevnímajú ako výmysel, ale ako skutočnosť...Moja manželka, učila na matematicko fyzikálnej fakulte UK fyziku a matematiku,jej učiteľka fyziky z gymnázia,jej sesternica,lekárka kandidátka vied,jej manžel strojný inžinier,jej druhá sesternica, vyštudovala vedeckú matematiku, jej manžel, vyštudoval vedeckú matematiku a vyučoval na univerzite v Kanade...Nezdá sa vám to podozrivé, vzhľadom na teóriu, že boh je výmyslom ľudskej mysle?... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 09:12:03
|
Navi A jak tito lide prisli na to, ze buh existuje? Ano, maji, jako kazdy, urcite spiritualni citeni a potreby. Pokud jim to staci, tak ja je presvedcovat nebudu. Tady je ale prostor, kde nestaci jen tvrzeni, je potreba o nem diskutovat, prijit s fakty, ktera tve tvrzeni podpiraji. Nema prece smysl, aby kazdy tvrdil neco jineho, ale nikdo nikomu nic nevyvracel, nikdo neargumentoval. To by bylo k nicemu. Musime se nekde potkat a jedinym mistem, kde to jde, je pole tvrzeni, vychazejicich z objektivni skutecnosti. Pokud se budeme potkavat na poli subjektivni skutecnosti, na nicem se nedohodnem, protoze subjektivni skutecnost je pro kazdeho jina.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 09:42:32
|
Navi.
Mám takový dojem,že nám nestydatě lžeš a navíc si tu lež ani nepromyslíš. Tvoje manželka byla profesorkou,její manžel strojním inženýrem.Ona má dva manžely? Tebe a toho inženýra? Potom bych se nedivil tvým depresím.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 11:49:27
|
Navi A jak tito lide prisli na to, ze buh existuje? Ano, maji, jako kazdy, urcite spiritualni citeni a potreby. Pokud jim to staci, tak ja je presvedcovat nebudu. Tady je ale prostor, kde nestaci jen tvrzeni, je potreba o nem diskutovat, prijit s fakty, ktera tve tvrzeni podpiraji. Nema prece smysl, aby kazdy tvrdil neco jineho, ale nikdo nikomu nic nevyvracel, nikdo neargumentoval. To by bylo k nicemu. Musime se nekde potkat a jedinym mistem, kde to jde, je pole tvrzeni, vychazejicich z objektivni skutecnosti. Pokud se budeme potkavat na poli subjektivni skutecnosti, na nicem se nedohodnem, protoze subjektivni skutecnost je pro kazdeho jina.
Oldow...Pre každého je objektívnou skutočnosťou niečo iné...Subjektívna skutočnosť funguje na emocionálnej úrovni, ale ja tu nehovorím o emocionálnej úrovni, ja tu nekomunikujem na emocionálnej úrovni, ale na racionálnej úrovni svojho vedomia...Tu ide o to, že racionalita každého z nás vychádza z iného základu vedomia skutočnosti...Toto vedomie skutočnosti je základom pre akúkoľvek racionalitu...Ak sa v tvojom vedomí nenachádza tá skutočnosť, ako v mojom, tak nemôžeš racionálne pracovať s takým vedomím skutočnosti ako ja, pretože tvoje vedomie skutočnosti je iné...Vedomie skutočnosti má každý človek iné, sú určité oblasti, v ktorých sa zhodneme, a sú také, v ktorých sa nezhodneme...Nie je to ale vplyvom nedostatočnej racionality, ale vplyvom vedomia skutočnosti, ktoré má každý človek iné... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 11:56:35
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Navi.
Mám takový dojem,že nám nestydatě lžeš a navíc si tu lež ani nepromyslíš. Tvoje manželka byla profesorkou,její manžel strojním inženýrem.Ona má dva manžely? Tebe a toho inženýra? Potom bych se nedivil tvým depresím.
MB
Miloslave...Pominul si lineárny slovosled...Prečítaj si to ešte raz v lineárnom slovoslednom význame, a pochopíš, že strojný inžinier je manželom lekárky, a nie mojej manželky Lhaní nieje môj štýl, ani nikdy nebol |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 12:26:59
|
Navi Vedomi skutecnosti maji vsichni zdravi lide stejne, jine je maji jen blazni, kderi trpi bludy. Rekni mi jednu vec, jak vis, ze buh existuje?
|
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 12:28:28
|
500 postu, uz jsem velkej filosof
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/02/2007 : 15:35:38
|
Oldow.
Gratuluji k povýšení. Kam se hrabe Aristoteles, ten nemá ani hvězdišku. Tak vzhůru k vznešeným cílům.Sejdeme se u Grafomana.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|