www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Vegetariánství
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 16/01/2007 :  17:28:25  Show Profile  Reply with Quote
Jaký na to máte názor? Je tu někdo vegetarián? Já osobně vegetariánem nejsem, ale maso už zdaleka nejím každý den. Začal jsem o tom trochu víc přemýšlet a výsledek se brzy dostavil. Už nedokážu jíst zvíře, který je podáváno vcelku - třeba celý kuře, utrhnu si zněj stehno a jím. Z toho se mi už zvedá žaludek, na druhou stranu maso mi chutná.
Je však maso skutečně tak nezbytně nutné pro člověka? Nezabíjíme zvířata jen kvůli tomu, že maso nám prostě chutná? Můžete namítnout, že v přírodě je to zcela normální jev, přirozený proces v ní má vždycky 2 stránky - destrukci a tvoření, silnější zabije slabšího. Jenže dá se v dnešní době vůbec tímto argumentovat? Zvířata si již dávno nikdo neloví a denně jich zabijeme miliony.

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 16/01/2007 :  23:00:04  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
rajisi
Tohle je velmi nebezpecna otazka. Zeptejme se jaka je cena zivota. Odpovedet z ciste racionalne-hmotneho-vedeckeho hlediska neni mozna, protoze zivot zadnou hmotnou hodnotu nema. Zivot ma hodnotu pro nas, protoze je to predpoklad volniho jednani, ma hodnotu pro spolecnost, protoze spolecnost do nas vklada a my oplacime v nekoncicim kruhu.
Zabit zvire, prestoze bychom klidne mohli jist neco jineho, se zda byt hnusne. Vsimni si ale propasti mezi tvzenimi a ciny. Kazdy ti rekne, ze zvireci zivot ma stejnou hodnotu jako lidsky, ale malokdo neco udela. Toho bychom se meli vyvarovat a pri kazdem nasem tvrzeni se obracet pro potvrzeni k nasemu beznemu zivotu. Jinak jen pozujeme.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  14:45:45  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.Zdravím tě.

Nevím jestli si to dobře pamatuji,ale kdysi jsen naslouchal pořadu ve kterém kdosi řekl shruba toto. Krevní skupiny vznikaly jako důsledek převládající potravy. Skupina A vznikla u lidí žávících se produkty zemědělství, zatím co skupina B vznikla u lidí živících se převážně lovem. (možná je to obráceně nepamatuji si to přesně)A tak jsou zde lidé, kteří dokáží získat s vegetariánské stravy vše co k životu potřebují a jsou zde lidé, kteří bez masa živoří. Je to dáno jejich krevní skupinou a schopností zpracovat určité živiny lépe a jiné hůře. Soudit jedny či druhé myslím nemá význam. Prostě to tak je a oni s tím nemohou nic dělat. Když se rozhodne pro vegetariánkou stravu člověk se skupinou B, pak mu prostě určité živiny chybí. Mluvit zde o zabíjení zvířat se mně zdá být zbytečné.
Já sám mám skupinu nula universal a tak mohu jedno i druhé.Je možné, že by mně vegeteriánská strava udělala dobře, alespoň v této době. Mohl bych tedy tuto přijmout a hlásat, že to dělám proto,abych ušetřil život zvířatům. Byla by to lež a dělal bych s nouze cnost.
Ono je tak trošku podobné otázkám ekologie. Poblíž má chatu jeden velmi známý ekolog aktivista. Jednou se v hospodě pořádně opil a když se mu ostatní posmívali,pak vyšel s barvou ven. Jeho slova mohu citovat." Vy ubožáci, vy vůbec nevíte oč jde. Chcete postavit dálnici? V pořádku,ale nejdřív tam zajdeme my, ekologové a zjistíme, že je tam nějaká rostlina, či brouk, který se jinde nevyskytuje, či je chráněný. A jste v hajzlu s celou svou dálnicí,pokud vás nenapdne uvolnit nějaký ten meloun pro nás. My potom mlčíme a nějakej ten brouk nám může být ukradený." druhý den vše popřel,ale všichni víme,že to tak skutečně je.

Rezume: Když tě chutná vegetariánská strava, tak ji jez,ale nesuď ty,kterým nechutná, nebo je nenasytí. Zvířata do toho nepleť.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 17/01/2007 :  18:09:51  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,

na těch krevních skupinách určitě něco bude, ale nebral bych to jako nějaké dogma. Světová zdravotnická organizace třeba vegetariánství doporučuje jako zdraví prospěšný styl a to nejen pro dospělé tak pro děti. Můj osobní názor je takový, že vegetariánství je prospěšné tak pro 75% lidí, zbytek by se vegetriánství měli vyvarovat (otázkou zůstává jak poznat, kdo je na vegetariánství stavěný a kdo ne, s tou krví to podle mě není zas tak spolehlivé, když bezpochyby existují vegetariáni i s tou ,,masovou" krví a netrpí nedostatkem živin).
Jezení či nejezení masa nesouvisí jen se zdravím, zabíjením zvířat ale i s ekologií. Kvůli pastvinám musejí některé chudší státy vypalovat lesy, aby měli víc místa pro chování dobytka. Vůbec spousta půdy je ,,spotřebována" právě kvůli chovům dobytka. Podle mě tento systém není dlouhodobě udržitelný, protože pastviny se postupně se zvyšující populací, budou ještě více a více rozšiřovat.
Já myslím, že zvířata k otázce vegetariánství patří. Nehledě na to, většina vegetariánů nejí maso právě kvůli zvířatům, jestli je to pro ně zdravé či nezdravé je pro ně vedlejší.
Tím samozřejmě nechci nikomu cpát vegetariánství nebo nazývat někoho vrahem (ano jsou i tací vegetariáni, kteří neváhají jedlíky masa označit za vrahy či spolupachatele). Já sám jsem tak na pomezí a zatím se rozhoduji, protože přechod na vegetariánství asi nebude zas taková sranda.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  18:47:46  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi-

Pro někoho ten přechod na vegetariánství sranda je a pro někoho není. Pro mne by to nespíš bylo tím, co by mně mohlo třeba i zachránit život. Jenže je problémem,jak toho dosáhnout. taková strava má jistě celou řadu pravidel.Měla by být vyvážená po stránce všech těch vitaminů, bílkovin a podobně. Zároveň by to mělo chutnat,aby se člověk nemusel přemáhat. Ve velkých městech se jistě najdou obchody a restaurace, kde toto můžeš dostat. U nás nic takového není a kdybych něco takového žádal o manželky,asi by to nezvládla.Přesto maso omezuji, jak říkám od převratu. Dříve jsem si třeba na uzeninách pochutnával,ale nyní se na ně jenom podívám a zvedá se mně kufr. Něco tak oslizlého, mokrého znechuceného zámořským kořením skutečně nemusím. Kuřat jsem se přejedl a tak sním vývar s masa a maso samé si ode mne vyžebrá Lucy (anglický buldok, fenka). Tak bych řekl. Nikoliv láska ke zvířetům, nikoliv ekologické myšlení,ale řezníci ze mne udělají vegetariána. To vypalování lesů kvůli pastvinám asi nebude tím nejlepším, ale uvědom si,že se všichni chtějí nějak živit i ti pastevci a třeba je to pro ně jediná cesta kterou znají. Horší je to u nás s hromadným kácením lesů na kšeft. Ono je těžké něco posuzovat, když člověk nezná všechny okolnosti a bere to jen ze svého ekologického cítění, které nad vše ostatní povýšil. Za chvíli by mohl někdo přijít tím, že nemáme jíst zelí, protože je mají rádi králíci. Můj vztah ke zvířatům je zcela běžný. Pokud si vzpomínám, nikdy jsem žádné zvíře nezabil,pokud nemyslím na mouchy či komáry. Ti si o to říkají svým jednáním. A tak si myslím, že by se nemělo nic přehánět ani s tou láskou ke zvířatům,či ekologii.žít a nechat žít.Pokud je však žití podmíněné koncem života zvířete, pak dám přednost životu svému.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 17/01/2007 :  18:58:56  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Miloslave,

na těch krevních skupinách určitě něco bude, ale nebral bych to jako nějaké dogma. Světová zdravotnická organizace třeba vegetariánství doporučuje jako zdraví prospěšný styl a to nejen pro dospělé tak pro děti. Můj osobní názor je takový, že vegetariánství je prospěšné tak pro 75% lidí, zbytek by se vegetriánství měli vyvarovat (otázkou zůstává jak poznat, kdo je na vegetariánství stavěný a kdo ne, s tou krví to podle mě není zas tak spolehlivé, když bezpochyby existují vegetariáni i s tou ,,masovou" krví a netrpí nedostatkem živin).
Jezení či nejezení masa nesouvisí jen se zdravím, zabíjením zvířat ale i s ekologií. Kvůli pastvinám musejí některé chudší státy vypalovat lesy, aby měli víc místa pro chování dobytka. Vůbec spousta půdy je ,,spotřebována" právě kvůli chovům dobytka. Podle mě tento systém není dlouhodobě udržitelný, protože pastviny se postupně se zvyšující populací, budou ještě více a více rozšiřovat.
Já myslím, že zvířata k otázce vegetariánství patří. Nehledě na to, většina vegetariánů nejí maso právě kvůli zvířatům, jestli je to pro ně zdravé či nezdravé je pro ně vedlejší.
Tím samozřejmě nechci nikomu cpát vegetariánství nebo nazývat někoho vrahem (ano jsou i tací vegetariáni, kteří neváhají jedlíky masa označit za vrahy či spolupachatele). Já sám jsem tak na pomezí a zatím se rozhoduji, protože přechod na vegetariánství asi nebude zas taková sranda.

To do jaké míry by ubylo zemědělské půdy , kdy by byli všichni vegetariáni je celkem diskutabilní . Ve své úvaze jsi zapoměl zahrnout , že kdyby lidé nejdli maso taky by se zvýšila potřeba rostlinné výroby a v tom jestli na poli roste obilí a nebo tráva pro dobytek až zas tak velký rozdíl nevidím .

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 17/01/2007 :  19:26:23  Show Profile  Reply with Quote
Ano zvýšila by se potřeba rostlinné výroby, ale pěstovat obilí místo trávy je mnohem efektivnější. Taky nezapomeň že kolem 40% světové produkce obilí je určeno jako krmivo pro chovná zvířata. Navíc rostlinná výroba není ani zdaleka tak náročná na místo jako chov zvířat.
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 17/01/2007 :  19:31:38  Show Profile  Reply with Quote
To je dost dobře možné , ale taková pastvina zatěžuje půdu mnohem méně než obilí . A to nemluvím erozi (hlavně v kopci ) .

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 17/01/2007 :  20:53:12  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Panove
Mam dojem, ze vegetarianstvi je podvedoma poza, ale nevim, jak se k ni pak spravne postavit.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  20:59:22  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Já myslím jen ji tolerovat.Když to někomu vyhovuje, budiž mu to přáno. O víc zde asi nejde.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 17/01/2007 :  21:03:15  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Ale samozrejme, to je to nejmensi k toleranci, vzdyt o nic nejde, ja zas nejim nic, co je z vody a taky cekam, ze to lide budou bez problemu akceptovat.m Me jde o to, jak mam vegetarianstvi vnimat, jako uslechtilost, nebo posetilost?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/01/2007 :  10:56:17  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Já bych to neposuzoval vůbec. Je to věc každého jedince a není to ani ušlechtilost, ani pošetilost. POšetilostí to začne být tehdy, když to začne vnucovat druhým a je zcela jedno, zda to vnucuje vegetarián masožravci, či je tomu naopak. I tento stav může být však do jisté míry kladný. Představ si někoho, kdo si založil vegetariánkou restauraci a má málo zákazníků. Proto začne s vegetariánskou osvětou a výssledek mu zaplní hostinec a bude vydělávat. Tohle není pošetilost,ale spíše cesta k obchodnímu úspěchu. Takového obchodníka jsi zde již mohl poznat i když tam bylo cosi navíc a to již mohlo být jako pošetilost hodnoceno.(Hare Krišna)Kdyby vynechal tu víru mohl mít úspěch a později třeba opatrně začínat s vírou.Takto se svou zbrklostí sám odepsal.

MB
Go to Top of Page

Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts

Posted - 30/01/2007 :  13:40:38  Show Profile  Send Sauron an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Ano zvýšila by se potřeba rostlinné výroby, ale pěstovat obilí místo trávy je mnohem efektivnější. Taky nezapomeň že kolem 40% světové produkce obilí je určeno jako krmivo pro chovná zvířata. Navíc rostlinná výroba není ani zdaleka tak náročná na místo jako chov zvířat.

Hm hm...ale kilogram hovädzieho má aj omnoho väčšiu výživnú hodnotu ako kilogram múky.

Too weird to live, too rare to die
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 31/01/2007 :  12:42:03  Show Profile  Reply with Quote
Ja jem mäso...Mäso je len hmota, ktorej zabitím odchádza duša do iného prostredia...Skutočným životom je tá duša...Duša tak žije ďalej...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 31/01/2007 :  18:38:06  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
navi
no, ja bych rekl, ze duse te kravy byla velmi rozmrzela, ze o tu hmotu prisla.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 31/01/2007 :  20:50:25  Show Profile  Reply with Quote
Prečo...Ona prišla o hmotné telo, ale duševné jej ostalo, to neni horšie...
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000