Author |
Topic  |
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 05:35:59
|
quote: Originally posted by ftarflon
[quote]Originally posted by Oldow
Navi
Podle me bychom si proste meli vybrat: bud zkoumame svet vedy, nebo svet cloveka, ale je nestastne je smesovat.
je veľmi divné tvrdenie. Po prvé, svet je predsa len jeden. Ak budeš ignorovať "svet vedy", budeš ignorovať veľkú časť sveta. Po druhé, subjektívne prežívanie vlastnej existencie je len iný spôsob vnímania "toho, čo je", pričom tento spôsob nie je v žiadnom rozpore alebo konflikte s vedou. Tak o akom nešťastnom zmiešavaní hovoríš?
Chcel si povedať, že náboženstvé prežívanie vlastnej existencie nie je v žiadnom rozpore alebo konflikte s vedou?... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 06:14:17
|
Ftarflone Chtel jsem jen ukazat, ze nektera fakta, ktera ja povazuji za pravdiva a o kterych bychom mohli polemizovat se nesmeji vytrhovat z kontextu. Treba ta smrt. Jestli "existuje" nebo ne, je vlastne jedno, podstatne je, ze nas strach z ni je faktem, na kterem nic nezmeni jakekoli racionalni ujisteni. Podobne je to se svobodnou vuli, laskou... At jsou to programy vytvorene prirodou, nejsme schopni je tak prijimat, protoze k tomu nejsme naprogramovani. Ale stale jsou to fakta. Jak tedy definovat nas postoj k nim? Napada me - prijimame, ale nepripoustime. Je naprosto spravne, ze veda je takova jaka je. Ale veda neni filosofii.
Navi Nabozenstvi neni v rozporu s vedou. Jak jsem jiz rekl, na tom ze buh vlatne neexistuje nezalezi. Podstatna je vira. To ze ty jsi dostal dukaz ze buh je tvuj nejlepsi kamarad je sice hezke, ale zvrhle.
K me iracionalite: jsem racionalni clovek. Kazdy racionalni clovek musi pripustit, ze nektere situace pojmeme rozumem a jine zas citem. Nekde je realita dulezita a nekde nepodstatna. A ano, hledam kompromis. Muj nazor vzniklresenim jednotlivosti a jeste nedokazu poskytnout ucelenou teorii zivota, ale casu jeste dost, ze.
|
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 18:19:15
|
Nazdar Oldow.
quote: Originally posted by Oldow Treba ta smrt. Jestli "existuje" nebo ne, je vlastne jedno, podstatne je, ze nas strach z ni je faktem, na kterem nic nezmeni jakekoli racionalni ujisteni.
Pokiaľ sa jedná o bezprostredné ohrozenie života, tak máš pravdu, vtedy funguje len pud sebazáchovy. Hoci aj tam možno tréningom všeličo zmeniť. Ale v normálnych, bežných životných situáciách, môže racionálne presvedčenie naozaj odstrániť vplyv faktu nevyhnutnosti smrti na bežný život. Myslím ten pocit beznádeje a nezmyselnosti žitia, ktorý môže mať človek aj mimo ohrozenia života, keď si uvedomuje, že na konci je aj tak smrť.
quote:
At jsou to programy vytvorene prirodou, nejsme schopni je tak prijimat, protoze k tomu nejsme naprogramovani.
Ale veď myseľ možno naprogramovať na čokoľvek. Čo islamskí teroristi?
quote:
Ale stale jsou to fakta. Jak tedy definovat nas postoj k nim? Napada me - prijimame, ale nepripoustime.
V zásade súhlasím. Detaily v mojej predošlej odpovedi
quote:
Je naprosto spravne, ze veda je takova jaka je. Ale veda neni filosofii.
Zrejme filozofiu nechápeš ako "hľadanie neosobnej pravdy", ale ako návod pre život.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 18:43:21
|
Zrejme filozofiu nechápeš ako "hľadanie neosobnej pravdy", ale ako návod pre život.
Ftarflone.
nevím, co tě odpoví Oldow,ale u mne to tak nějak je i když ta formulace návod pro život není kompletní. Hledání neosobní pravdy mnš nic neříká,ale hledání cest k lepšímu životu pro všechny. To už ano. Myslím, že takové je poslání filosofie. Nějaké to protínání jsoucna nejsoucnem , prohlašované za hledání pravdy je mně zcela cizí a ačkoliv to vypadá učeně, ve skutečnosti je to hloupé a pro život nepotřebné.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 19:14:23
|
quote: Originally posted by Oldow
Ftarflone
Navi Nabozenstvi neni v rozporu s vedou. Jak jsem jiz rekl, na tom ze buh vlatne neexistuje nezalezi. Podstatna je vira. To ze ty jsi dostal dukaz ze buh je tvuj nejlepsi kamarad je sice hezke, ale zvrhle.
Otázka, na ktorú si odpovedal bola položená Ftarflonemu, ale nevadí, že si na ňu odpovedal ty... K čomu je viera v boha, ak nezáleží na tom, či existuje... Vznik sveta podľa Biblie je kontraproduktívny voči vedeckému veľkému tresku...Mám to považovať za rovnaký pohľad na svet?... Ja som dostal dôkaz o Božej existencii, lebo som ju bol ochotný hľadať...Boh je môj najlepší poradca, ale lásku mám preňho rovnakú, alo pre teba...Bezpodmienečnú...Neviem čo je zvrhlého na tom, ak je mojim poradcom...Však Biblia poukazuje na to, aby sme toto urobili... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 19:28:50
|
Flatrone No, takze je jsem dosel k tomuto - i kdyz racionalne zjistime, ze nektere aspekty naseho zivota vnimame chybne, nic to na nasem vnimani nezmeni. Tim padem ale nase poznani zivota zustane vzdy do jiste miry iracionalni. Nejsem presvedcen, ze je mozek mozne programovat na cokoli, verim tomu, ze existuji urcite struktury vnimani ( my jsme dobri a musime branit vlast proti nim zlym...) na ktere je mozne apelovat a menit chovani cloveka - manipulovat s nim. Ty struktury jsou ale vrozene a ziskane prirozenym vyvojem. Filosofii chapu proste jako hledani faktu popisujicich nas zivot. Zivot neni mozne redukovat na vedecky pohled na zivocica jmenem clovek, ale neni mozne ho ani popsat a ignorovat tento pofled. Ja vlastne vubec nevim, jak se k tomu obecne postavit. Je mi jasne, ze tvrdit ted, ze neexistuje nahoda nebo smrt je pokrytectvi, protoze zitra zase budu s temito pojmy nezmenene pocitat. Presto ale citim, ze pohled z druhe strany me ovlivnil, takze se vlastne vlastnim tvrzenim zproneveruji. Jestli mas k teto otazce nejakou dalsi poznamku, kontroverzni priklad, ci cokoli dalsiho, budu ti vdecny. Pro me to neni v zadnem pripade uzavrena kapitola.
|
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 19:33:24
|
Navi Nezalezi na tom zda buh ve skutecnosti existuje, protoze nase vira a cit ktery tento pojem probouzi je skutecnosti nepochybne. Buh k tobe nemluvi, mluvi k tobe demoni. Buh stvoril svet abychom zili v nejistote. Kdyby k tobe mluvil buh, znamenalo by to, ze stvoril nejistotu aby te ji pak zbavil a tys byl vdecny. To je minimalne velmi trapne chovani.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 21:07:10
|
Ftarflone
Clovek je produktem prirozeneho vyberu, neexistuje nic, co bychom delali bez prospechu pro sebe, ten je naopak jedinym kriteriem naseho jednani.
Oldow...Ako si predstavuješ fungovanie prirodzeného výberu...
Chceš povedať, že v prvom rade robíme to, čo je prospešné pre nás samotných, potom pre ostatných?...je to optimálne?... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 21:25:00
|
Ftarflone
Zivot ma jediny ucel - sirit geny sve a pribuzne.
Ako si predstavuješ ideálny zmysel života pre seba a pre celú planétu zem... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 21:38:13
|
Navi Ten prirozeny vyber je desne slozity a me slo hlavne o to ukazat, ze i kdyz dojdeme k nejakym zaverum, nedokazeme prijmout jejich dusledky a dle meho nazoru to ani neni zadouci. Samozrejme ze delame veci pro potechu z davani, nebo z lasky. Optimalni smysl zivota? Me to vyhovuje tak jak to je, stoji to sice za vylizkapsu, ale lepsi to byt nemuze.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 21:58:32
|
Oldow...Máš nejaký ideál?... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 22:09:15
|
Navi Noo, to je otazka! Ano, mam ideal, mam jich dokonce vic, pro ruzne prilezitosti Ne, to myslim tak - kazdy clovek by mel byt moralni, cestny a ochotny pomoci. Mel by byt schopny se rozume zamyslet nad problemem i sporem a resit je v klidu. Pro sebe pak mam jiny ideal, ktery nikomu nevnucuji a ktery vychazi z mych zpusobu. To bychom mluvili o dostatku literatury, hodne premysleni, o specifickem zpusobu chovani, ktere mi vyhovuje a pochopitelne o vsem z prvni skupiny. A taky asi o mnoha dalsich vecech, ktere si ted neuvedomim.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 22:47:04
|
Prečo sa nespýtaš Boha, ako je to z človekom a zo všetkým...Sám si povedal, že nepopieraš jeho možnú existenciu...Čo keď je čovek bez Boha neschopný spoznať pravdu o sebe o svete z globálneho hľadiska?...Nie je škoda míňať energiu premýšľaním z osobného pohľadu?...Čo ak osobnému pohľadu nieje umožnené spoznať globálnu pravdu?... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 23:11:17
|
Navi Pokud buh existuje, nic na tomto svete tomu nenaznacuje, ver mi, ze ne kazdy je schopen s nim mluvit. Bozi existenci nepopiram v tom smyslu, ze existuje jako predpokladem vymezena prazdnota. Prazdnota s tebou nemuze mluvit, ale samy ty predpoklady ji propujcuji urcite vlastnosti, ktere opravnuji viru jako takovou
|
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 23:12:32
|
Navi Pokud buh existuje, nic na tomto svete tomu nenaznacuje, ver mi, ze ne kazdy je schopen s nim mluvit. Bozi existenci nepopiram v tom smyslu, ze existuje jako predpokladem vymezena prazdnota. Prazdnota s tebou nemuze mluvit, ale samy ty predpoklady ji propujcuji urcite vlastnosti, ktere opravnuji viru jako takovou
|
 |
|
Topic  |
|
|
|