www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Fenomén jménem Bůh
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

cage7
Nový uživatel

11 Posts

Posted - 28/12/2006 :  16:07:44  Show Profile  Reply with Quote
Od samého počátku lidského pokolení není většího sporu, než-li o původu Boha… S postupem času se člověku podařilo odkrývat jednu záhadu za druhou, avšak na tuhle zůstává stále krátký… Kdo nebo co je Bůh? Existuje, či se jedná jen o jakýsi přelud, který vznikl mimoběžně v našem podvědomí předků a tradicemi se ho podařilo uchovat? Je vůbec relevantní se o něj zajímat v 21. století, kdy už bezesporu vítězí nové paradigma a to věda? Jak se měnil pohled na Boha během tisíciletí lidského rodu?
Mnoho myslitelů se s tímto termínem pokoušelo soupeřit, avšak zatím není vítěze, pořád jsme odkázáni na víru bez předložených vědeckých důkazů. Čím to je, že se zatím nikomu nepodařilo vrátit z pomyslného ,,druhého“ břehu, aby nám sdělil, jaké to tam je a kdo měl vlastně s tím ,,Bohem“ pravdu, křesťané, muslimové, židé, hinduisté, buddhisté či ateisté?
Má smysl o tom vůbec uvažovat, když už si na tomto tématu ,,vylámaly zuby mnozí“? Já myslím, že ano, protože člověk potřebuje zažít pocit ontologického blaha.I v dnešní době, která je spíše technicky orientovaná se člověk po dlouhou dobu obejde bez pomoci Boha, ale jen do té chvíle než se ocitne tváří tvář smrti. Protože v těchto okamžicích, kdy je člověk ponořen celým svým já do svého bytí a prožívá existencionální problémy mu jiné východisko nezbývá. S pouhým vědeckým konstatováním smrti, jakožto vypovězením všech biologických funkcí, se člověk nedokáže smířit. Ihned mu vyvstávají myšlenky typu : Uvidíme se ještě někdy? Kde je jeho duše? Proč vlastně umíráme? A to je okamžik, při kterém se každý z nás dotýká Boha. V této situaci jsme všichni na jedné vlně, na té, která nás spojuje s něčím nadpozemským, tento pocit se nedá popsat, ten se musí zažít… Jedná se o chvíle, kdy si člověk uvědomuje svou zranitelnost, svou pravou podstatu, je to stav vytržení z každodenních událostí, je to něco, co s námi pohne, jakýsi impuls, který nás utvrzuje v tom, že je přece nemyslitelné, že lidé umírají jen tak, že tu přece něco musí být po smrti. A to je ta chvíle, kdy pátráme po Bohu.
Bůh, kvůli těmto třem písmenům bylo prolito již mnoho krve. Co lidi vedlo, vede, k tomu, aby ve jménu svého boha vraždili? Tradice, špatná interpretace textů, lidská pýcha, která se nespokojí s tím, že vedle mého boha, existuje i jiný? Mocenské šarvátky? Na tyto otázky není lehká odpověď. Ovšem spíše se přikláním k tomu názoru, že po staletí docházelo k zneužívání mocenského monopolu církve,jakožto jediného vykladače světonázoru, čímž došlo k deformaci vnímání Boha. Dnes se tento pojem možná i díky hrátkám církve posunul spíše směrem k pejorativně míněnému a ztrácí smysl. Je to ovšem správný trend? Dochází k úpadku víry v prozřetelnost? Nebo 21. století bude stoletím dalších náboženských válek, jak tomu nasvědčuje i současné napětí mezi křesťanským a muslimským světem? To vše ukáže až čas… Rád bych se zde na chvíli zastavil a dotknul se problematiky Boha jakožto elementární jednotky jednotlivých náboženstvích. Je zajímavé sledovat, že máme de facto boha křesťanského,muslimského, židovského a samozřejmě mnoho dalších. Můj názor se může zdát pro někoho příliš povrchní, někdo by mě možná nazval náboženským barbarem, ale domnívám se, že existuje pouze jeden jediný bůh, ne křesťanský, ne muslimský, ne židovský, ale NÁS VŠECH!!! Protože pokud se člověk jen trochu zamyslí, zjistí, že všechny náboženské systémy a jejich bohové jsou vlastně stejní, jen mají různá jména a odlišné způsoby uctívání. Všichni jsme součástí jediného boha. Narodili jsme se totiž každý jen do jiné kultury, proto není podstatné tvrdit, že já jsem křesťan, kdybych se narodil někde jinde mohl bych být stejně tak klidně muslimem. Můj názor je, že jednotlivé náboženské systémy jsou jen pouhými subsystémy jediného boha, proto zde není namístě určovat můj Bůh je ten pravý a tvůj ne!
Ještě je zde jedna možnost a to je konfrontace víry a ateismu. Rád bych zde zmínil známý ateistický výrok : ,,Měrou všech věcí je člověk, jsoucí že jsou a nejsoucí, že nejsou“ , který boha degraduje na pouhý fenomén lidského podvědomí nebo nějaký výplod lidské fantazie. Ateismus totiž považuje bohy za lidský vynález, jehož reálný základ může být například v psychologickém mechanismu projekce anebo v přání vládnoucích vrstev udržet ovládané na uzdě nadpřirozeným strašákem. Ale i toto je názor, který v dnešní době začíná převládat. Osobně se s ním ovšem neztotožňuji, protože si myslím, že člověk by měl věřit…
Na závěr si neodpustím jeden eufemismus v podobě ,, Pascalovy sázky“ : podle níž je životní strategie orientovaná na boha výhodnější, jelikož věřící získá víc než ateista, pokud měl pravdu a bůh opravdu existuje, a ztratí stejně tolik jako ateista, pokud se ve své víře mýlil.

P.S. Chci upozornit, že bůh má různé podoby, nemusíte si ho zrovna představovat jako staříka na bílém mráčku!!! A co VY, jaký je váš bůh?

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/12/2006 :  16:53:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Cage7.

Když jsem četl tvá slova, uvědomil jsem si, že jsi velmi blízko odpovědi na své otázky. Můžeš skusit podívat se tutéž věc s pohledu funkce slova v procesu myšlení a poté pochopíš jak a proč vznikl fenomen zvaný Bůh a to v kterékoliv podobě.Právě ten strach a uvědomění si smrti vedl lidi k tvorbě posmrtného života a boha jako hospodáře v tomto světě a soudce,který určuje kam se člověk dostane.

Tys přijal myšlenku, že je výhodnější věřit, než být ateistou a dokládáš to celkem rozumným tvrzením.Já tě nabízím jiný pohled ze strany opačné. Pokud si uvědomíš, že po smrti není vůbec nic, že tvé myšlení skončí a tím vše.Pak není čeho se bát a ničeho po smrti nebudeš litovat,protože nebudeš myslet. Je li potom bůh a ty poznáš, že ses mýlil, pak cosi navíc získáš a nic neztratíš,pokud jsi nejednal tak abys lidem ublížil. Takže dle mého názoru není vůbec důležité, zda Bůh je, či není, natož jakou má podobu,či podstatu.

Já bych řekl, že jsou na tom věřící stejně jako ateisti.Věřící mají jen méně strachu ze smrti. Ateista uvědomující si to nic po smrti ztrácí strach ze smrti zcela. Já osobně bych měl větší strach, kdybych věděl, že po smrti cosi následuje, že budu schopný litovat toho co jsem smrtí ztratil. Je to však věc názoru.Když někomu bůh pomáhá žít bez toho strachu, pak mu buť přáno.Pokud však vede víra v boha někoho k tomu aby zneužil svých schopností ve prospěch pravdy svého uznaného boha, pak je to o něčem zcela jiném.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 28/12/2006 :  19:07:44  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Hmm...
Me bavi tento myslenkovy postup: chci aby bylo neco vic-> buh existuje.
Buh jako pojem neni nijak slozity a muzete zvolit dve cesty, jak ho chapat. Ani jedna neni lepsi, zvolte si podle sebe.
Bud muzete proste verit. Kolik si k tomu domyslite recicek neni podstatne. Je to dobry zpusob, jak si zjednodusit zivot. Ti co vam ublizi pujdou do pekla, vy si budete hovet v nebi a vse ma najednou smysl.
Nebo zvolite jinou. Z materialniho hlediska je jasne, ze buh neexistuje, nebo to aspon muzeme predpokladat. Pokud ten pojem pouzivame, tak o cem mluvime?
Boha mohu pripustit jako kombinaci nekolika faktoru.
a) cit pokory ktery se a priori vztahuje k necemu nad, bez nutnosti realne existence onoho,
b) funkci lidske spolecnosti nahrazujici bozi mlyny. Je faktem, ze z hlediska vyhod cinnosti je spolecnost vyrovnana (a myslim naprosto) a tedy spravedliva. Pokud pripustite ohromnou roli nahody.
Dale je nutne pripustit, ze clovek je daleko uzasnejsi entita, nez si predstavujeme. Mluvime o zazraku byti, ale byti je byti a opravdovy zazrak je cit zazraku.
omlouvam se za rozsah

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/12/2006 :  19:22:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cage7

Od samého počátku lidského pokolení není většího sporu, než-li o původu Boha… S postupem času se člověku podařilo odkrývat jednu záhadu za druhou, avšak na tuhle zůstává stále krátký… Kdo nebo co je Bůh? Existuje, či se jedná jen o jakýsi přelud, který vznikl mimoběžně v našem podvědomí předků a tradicemi se ho podařilo uchovat? Je vůbec relevantní se o něj zajímat v 21. století, kdy už bezesporu vítězí nové paradigma a to věda? Jak se měnil pohled na Boha během tisíciletí lidského rodu?
Mnoho myslitelů se s tímto termínem pokoušelo soupeřit, avšak zatím není vítěze, pořád jsme odkázáni na víru bez předložených vědeckých důkazů. Čím to je, že se zatím nikomu nepodařilo vrátit z pomyslného ,,druhého“ břehu, aby nám sdělil, jaké to tam je a kdo měl vlastně s tím ,,Bohem“ pravdu, křesťané, muslimové, židé, hinduisté, buddhisté či ateisté?
Má smysl o tom vůbec uvažovat, když už si na tomto tématu ,,vylámaly zuby mnozí“? Já myslím, že ano, protože člověk potřebuje zažít pocit ontologického blaha.I v dnešní době, která je spíše technicky orientovaná se člověk po dlouhou dobu obejde bez pomoci Boha, ale jen do té chvíle než se ocitne tváří tvář smrti. Protože v těchto okamžicích, kdy je člověk ponořen celým svým já do svého bytí a prožívá existencionální problémy mu jiné východisko nezbývá. S pouhým vědeckým konstatováním smrti, jakožto vypovězením všech biologických funkcí, se člověk nedokáže smířit. Ihned mu vyvstávají myšlenky typu : Uvidíme se ještě někdy? Kde je jeho duše? Proč vlastně umíráme? A to je okamžik, při kterém se každý z nás dotýká Boha. V této situaci jsme všichni na jedné vlně, na té, která nás spojuje s něčím nadpozemským, tento pocit se nedá popsat, ten se musí zažít… Jedná se o chvíle, kdy si člověk uvědomuje svou zranitelnost, svou pravou podstatu, je to stav vytržení z každodenních událostí, je to něco, co s námi pohne, jakýsi impuls, který nás utvrzuje v tom, že je přece nemyslitelné, že lidé umírají jen tak, že tu přece něco musí být po smrti. A to je ta chvíle, kdy pátráme po Bohu.
Bůh, kvůli těmto třem písmenům bylo prolito již mnoho krve. Co lidi vedlo, vede, k tomu, aby ve jménu svého boha vraždili? Tradice, špatná interpretace textů, lidská pýcha, která se nespokojí s tím, že vedle mého boha, existuje i jiný? Mocenské šarvátky? Na tyto otázky není lehká odpověď. Ovšem spíše se přikláním k tomu názoru, že po staletí docházelo k zneužívání mocenského monopolu církve,jakožto jediného vykladače světonázoru, čímž došlo k deformaci vnímání Boha. Dnes se tento pojem možná i díky hrátkám církve posunul spíše směrem k pejorativně míněnému a ztrácí smysl. Je to ovšem správný trend? Dochází k úpadku víry v prozřetelnost? Nebo 21. století bude stoletím dalších náboženských válek, jak tomu nasvědčuje i současné napětí mezi křesťanským a muslimským světem? To vše ukáže až čas… Rád bych se zde na chvíli zastavil a dotknul se problematiky Boha jakožto elementární jednotky jednotlivých náboženstvích. Je zajímavé sledovat, že máme de facto boha křesťanského,muslimského, židovského a samozřejmě mnoho dalších. Můj názor se může zdát pro někoho příliš povrchní, někdo by mě možná nazval náboženským barbarem, ale domnívám se, že existuje pouze jeden jediný bůh, ne křesťanský, ne muslimský, ne židovský, ale NÁS VŠECH!!! Protože pokud se člověk jen trochu zamyslí, zjistí, že všechny náboženské systémy a jejich bohové jsou vlastně stejní, jen mají různá jména a odlišné způsoby uctívání. Všichni jsme součástí jediného boha. Narodili jsme se totiž každý jen do jiné kultury, proto není podstatné tvrdit, že já jsem křesťan, kdybych se narodil někde jinde mohl bych být stejně tak klidně muslimem. Můj názor je, že jednotlivé náboženské systémy jsou jen pouhými subsystémy jediného boha, proto zde není namístě určovat můj Bůh je ten pravý a tvůj ne!
Ještě je zde jedna možnost a to je konfrontace víry a ateismu. Rád bych zde zmínil známý ateistický výrok : ,,Měrou všech věcí je člověk, jsoucí že jsou a nejsoucí, že nejsou“ , který boha degraduje na pouhý fenomén lidského podvědomí nebo nějaký výplod lidské fantazie. Ateismus totiž považuje bohy za lidský vynález, jehož reálný základ může být například v psychologickém mechanismu projekce anebo v přání vládnoucích vrstev udržet ovládané na uzdě nadpřirozeným strašákem. Ale i toto je názor, který v dnešní době začíná převládat. Osobně se s ním ovšem neztotožňuji, protože si myslím, že člověk by měl věřit…
Na závěr si neodpustím jeden eufemismus v podobě ,, Pascalovy sázky“ : podle níž je životní strategie orientovaná na boha výhodnější, jelikož věřící získá víc než ateista, pokud měl pravdu a bůh opravdu existuje, a ztratí stejně tolik jako ateista, pokud se ve své víře mýlil.

P.S. Chci upozornit, že bůh má různé podoby, nemusíte si ho zrovna představovat jako staříka na bílém mráčku!!! A co VY, jaký je váš bůh?

Vedecké dôkazy existencie Boha nikdy nebudú predložené, ani prijaté...Oficiálne veda aj maranormálne javy skúma len z pozície hmoty, takže Boh nikdy nemôže byť vedou prijatý, pretože pôvod Boha je Duch, a ten nieje postihnuteľný z hmoty...Charakteristikou vedeckého myslenia je hmotné myslenie, nie duchovné...Boh sa dá dokázať len osobitne...Každý jeden človek cez svojho ducha...Iná možnosť sa neponúka...

Žiadne náboženstvo ani ateizmus nepoznajú pravdu o Bohu, pretože nikto z nich nepoužíva pri hľadaní Boha ducha, bez ktorého sa pravý Boh nedá nájsť...To čo uctievajú náboženstvá je pseudoboh, nie pravý Boh, pretože ho hľadajú hmotným vedomím, nie duchovným...

Človek by bez Boha nemohol existovať ani dnes, ani nikdy a to sa netýka viera a neviery v Neho, ale života ako takého...Človek dokáže existovať bez Boha vo svojom vedomí, ale nedokáže existovať bez Boha ako živá bytosť...

Veda objavuje, Boh sa zažíva...

V mene boha ľudia zabíjajú zo svojich vlastných pohnútok a egoistických potrieb...Boha používajú len ako zastierací manéver svojich egoistických chúťok...Vlastne zabíjajú vo svojom vlastnom mene, ktoré považujú za boha...

Elementárnou jednotkou všetkých náboženstiev nieje Boh, ale boh...

Pascalova stávka nieje tak celkom pravdivá...Veľa nábožensky veriacich je ďalej od Boha ako mnohí ateisti, takže náboženstvo nehrá žiadnu úlohu, v priblížení sa k Bohu...

Fyzickú podobu Boh nadobudol Prijatím tela Ježiša Krista do svojej Absolutnosti...Toto telo ale očistil od všetkého negatívneho...

Cage 7...Si múdra bytosť, a duch ti nieje cudzí...
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 28/12/2006 :  20:09:36  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Me bavi tento myslenkovy postup: chci aby bylo neco vic-> buh existuje.
Buh jako pojem neni nijak slozity a muzete zvolit dve cesty, jak ho chapat. Ani jedna neni lepsi, zvolte si podle sebe.

Já bych to takhle jednoduše neviděl . Prostor pro boha vzniká spíše v tom ,že dosud nikdo upokojivě nezodpověvěl proč existuje vesmír , život ... . Nějaké teorie sice existují ,ale končí (pokud vím já) u velkého třesku . A to proč nastal , co tomu předházelo je velká neznámá .
Samozdřejmě , že myšlenkový postup ,který si zde popsal existuje a to především u osob , které se dostanou do úzkých (ve smyslu .. zničil jsem si život , jsem vážně nemocný - nic se neděje nic nekončí ) .

quote:
Originally posted by cage 7

Jak se měnil pohled na Boha během tisíciletí lidského rodu?
Mnoho myslitelů se s tímto termínem pokoušelo soupeřit, avšak zatím není vítěze, pořád jsme odkázáni na víru bez předložených vědeckých důkazů.

Pohled na boha se měnil především s technický rozvojem , dneska už asi nikdo nebude věřit , země je placatá , bůh metá na hříšníky blesky ...
. V co kdo bude věřit za x století těžko odhadovat . Otázka jestli tady vůbec bude někdo kdo by mohl věřit . Především jsem ,ale chtěl říci , že není možné vědecky potvrdit/vyvrátit existenci boha .
Navíc nelze ani nijak popsat co je to bůh , zkrátka si každý pod tím slovem může představovat něco úplně jiného .
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 28/12/2006 :  20:16:19  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
To co rikas je pravda. Pokud uznas i pohled z druheho brehu, pricemz predpokladame, ze ho oznacis za bezvyznamny, nemusime uz nic resit. Podminkou ale je, abys dokazal prijmout, ze i druhy pohled je spravny.
Tedy: Buh fyzicky neexistuje, jeho existence je zalozena jen na pocitovem presvedceni, ze by mel existovat. Vse se zaklada jen na zakonech hmoty, stejne tak i pojmy jako duse, cit a jine.

cage7
Nový uživatel

11 Posts

Posted - 28/12/2006 :  20:27:29  Show Profile  Reply with Quote
No mě by nejvíc zajímal vývoj myšlenky ,,že bůh jest" Protože my všichni jsme se do tohoto pojmu narodili, pochybuji o tom, že někomu z nás ten pojem vyvstal jen tak z mysli. Všichni jsme se s ním setkali prostřednictvím kultury a to je ta chyba, že my vlastně ani nevíme, jak tenhle fenomén vznikl... Máme nepřeberné množství knih o různých formách nadpřirozena, takže vlastně už zde není ani mnoho prostoru pro ,,novou věc" (čímž myslím nový pohled na věc) , protože většinou se jedná už o kombinaci či jinou variantu dosud myšleného. Jediné co zůstává je slepá víra...
Go to Top of Page

cage7
Nový uživatel

11 Posts

Posted - 28/12/2006 :  20:31:00  Show Profile  Reply with Quote
Ještě bych chtěl reagovat na váš rozhovor týkající se hmoty a duchovna. Vyložím to jen krátce : ,,Duchovno bez hmoty je jako hmota bez duchovna"
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/12/2006 :  21:55:42  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
To co rikas je pravda. Po
kud uznas i pohled z druheho brehu, pricemz predpokladame, ze ho oznacis za bezvyznamny, nemusime uz nic resit. Podminkou ale je, abys dokazal prijmout, ze i druhy pohled je spravny.
Tedy: Buh fyzicky neexistuje, jeho existence je zalozena jen na pocitovem presvedceni, ze by mel existovat. Vse se zaklada jen na zakonech hmoty, stejne tak i pojmy jako duse, cit a jine.

Samozrejme že je druhý pohľad správny, ale len z pohľadu hmoty a Boh nepochádza z hmoty ale z Ducha...Boh bol najprv Duch, hmotným sa stal až keď sa narodil v Ježišovom tele...
Bez Ducha by nič neexistovalo, ani hmota, ani zákony hmoty...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/12/2006 :  22:03:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:

No mě by nejvíc zajímal vývoj myšlenky ,,že bůh jest" Protože my všichni jsme se do tohoto pojmu narodili, pochybuji o tom, že někomu z nás ten pojem vyvstal jen tak z mysli. Všichni jsme se s ním setkali prostřednictvím kultury a to je ta chyba, že my vlastně ani nevíme, jak tenhle fenomén vznikl... Máme nepřeberné množství knih o různých formách nadpřirozena, takže vlastně už zde není ani mnoho prostoru pro ,,novou věc" (čímž myslím nový pohled na věc) , protože většinou se jedná už o kombinaci či jinou variantu dosud myšleného. Jediné co zůstává je slepá víra...

Nikdy som v Boha neveril v to zmysle ako je viera chápaná...Až keď mi Boh dokázal svoju existenciu, som v neho začal veriť...Slepá viera je horšia, ako žiadna...Pre tých, ale čo prijali slepú vieru, ich viera nieje slepá, pretože veria tej variante, ktorú prijali...Oni ju tak zo svojho pohľadu chápu a tak ju prijali...Že si na mnohé otázky nevedia logicky odpovedať zaretušovali presvedčením, že človeku nieje dané, aby všetko vedel a všetkému rozumel...Ja tomu hovorím pohodlná viera...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/12/2006 :  22:06:08  Show Profile  Reply with Quote
Ja som chcel poznať pravdu z pohľadu Boha, tak som klopal, dokiaľ mi nebolo otvorené a prosil, dokiaľ mi nebolo dané...Dneska viem, že sa tá cesta oplatila...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 28/12/2006 :  22:09:26  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Jo, bez ducha by nebyla ani hmota ani nic jineho. To je pravda. Ale vsechny veci jsou postaveny na hmotnem zaklade, duse, emoce i buh, at uz tim rozumime cokoli. Taky pravda.
Clovek se v pravde ducha pohybuje instinktivne. Tys ji neobjevil, jenom jsi ji povysil na pravdu jedinou. Realita je postavena prave na takovych paradoxech, jake jsem vyse popsal.

Jedine co nechapu, jak jsi mohl instinktivne, tedy na zaklade teto dusevni pravdy dojit k nyzoru, ktery se mi zda castecne logicky. Zvlastni.

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/12/2006 :  22:18:29  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Jo, bez ducha by nebyla ani hmota ani nic jineho. To je pravda. Ale vsechny veci jsou postaveny na hmotnem zaklade, duse, emoce i buh, at uz tim rozumime cokoli. Taky pravda.
Clovek se v pravde ducha pohybuje instinktivne. Tys ji neobjevil, jenom jsi ji povysil na pravdu jedinou. Realita je postavena prave na takovych paradoxech, jake jsem vyse popsal.

Jedine co nechapu, jak jsi mohl instinktivne, tedy na zaklade teto dusevni pravdy dojit k nyzoru, ktery se mi zda castecne logicky. Zvlastni.

To čo si napísal je pravda a omyl ľudstva...Čiastočne logický sa ti zdá preto, lebo si sa čiastočne napojil na svojho ducha...Ak sa ti podarí uplne napojiť na svojho ducha, už ti to nebude pripadať zvláštne a budeš to chápať...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 28/12/2006 :  22:28:49  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Ano, nedokazu asi chapat dokonale napojeni na ducha, ale rozumim mu. Jenze to neni cesta, kterou jsem si vybral. Vybral jsem si cestu ciste materialisticke pravdy a kdyz jsem zjistil ze neni dostacujici, primichal jsem nutne aspekty pravdy ducha. Stale ale zustavam racionalistou. Ty nejsi racionalista. Tva pravda je oduvodnitelna jen zevnitr a to ma sve vyhody. Ma pravda je platna univerzalne (tedy princip, na kterem se ji snazim postavit) a to je ma vyhoda. Nevyhoda meho pristupu je stala nejistota a nutnost porad pokracovat v procesu poznani. Ale me to neva, na to jsem pristoupil.

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/12/2006 :  23:21:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Ano, nedokazu asi chapat dokonale napojeni na ducha, ale rozumim mu. Jenze to neni cesta, kterou jsem si vybral. Vybral jsem si cestu ciste materialisticke pravdy a kdyz jsem zjistil ze neni dostacujici, primichal jsem nutne aspekty pravdy ducha. Stale ale zustavam racionalistou. Ty nejsi racionalista. Tva pravda je oduvodnitelna jen zevnitr a to ma sve vyhody. Ma pravda je platna univerzalne (tedy princip, na kterem se ji snazim postavit) a to je ma vyhoda. Nevyhoda meho pristupu je stala nejistota a nutnost porad pokracovat v procesu poznani. Ale me to neva, na to jsem pristoupil.

Ty si racionalista z pohľadu hmoty, ja som racionalista z pohľadu ducha...To je jediný rozdiel medzi nami, ak nerátam detaily, ktoré v tomto prípade nehrajú žiadnu rolu...Tvoja pravda je platná univerzálne z pohľadu hmoty, lenže hmotou stvorenie končí...Takže je univerzálne platná len v hmote...Moja pravda začína v duchu a končí v hmote...Takže zaberá podstatne väčší priestor...Ja mám istotu a poznanie ku mne prichádza...
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 29/12/2006 :  01:20:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Ještě bych chtěl reagovat na váš rozhovor týkající se hmoty a duchovna. Vyložím to jen krátce : ,,Duchovno bez hmoty je jako hmota bez duchovna"

Přesně tak celek je mnohem více než součet jeho částí a není jednoduše možné dívat se věrohodně na něj jen z jednoho pohledu . Navi sice možná nalezl to co hledal ,ale tím ,že se omezil jen na "duchovní" podstatu problému si omezil své možnosti pohledu na svět . V tomto směru musím souhlasit téměř bez výhrad souhlasit s Oldowem .

Edited by - Ace Rimmer on 29/12/2006 01:21:51
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000