www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 P O H Á D K A.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/12/2006 :  12:56:24  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Téma pro tento vánoční čas,kdy dáváte svým dětem pohádkové knížky pod vánoční stromeček a často nevíte jak drahoný dar jim dáváte.
Většina těch dětí nikdy nepozná cenu toho dárku,ale ty pohádky rádi čtou, či jim naslouchají.Mnohdy si tyto pohádky pamatují celý život a může přijít chvíle, ve které náhle poznají skutečnou cenu vašeho dnešního dárku.

A tak,co je vlastně ta pohádka?

Pohádky.

Toto téma zdánlivě nepřináleží do filosofie. Opak je však pravdou. Útvar zvaný pohádka vznikl jako náhradní sdělení poznání, které v dané době nebylo možné sdělit proto že příliš předběhlo dobu, nebo stálo proti uznaným pravdám dané doby a proto nemohlo být sděleno v běžné formě bez nebezpečí ohrožení života. V pohádkách se nalézají poznání spadající do všech oborů včetně matematiky, fyziky, či chemie. Vysoká filosofie je zde však dominantní . A tak zde může matematik najít popis matematických funkcí z nichž některé jsou doposud neznámé, fyzik zde může nalézat cesty k poznání fyzikálních zákonů, které doposud nebyly poznány a podobně.

Jak vlastně ty skutečné pohádky vznikaly? Byl zde jakýsi hledač poznání,který cosi nového nalezl. Poznal, že toto sdělit normální cestou nemůže a nesdělí li to, pak toto často velmi cenné poznání skončí s jeho životem. Proto sestaví algoritmus, který vede k pochopení podstaty tohoto poznání a tento algoritmus přeskupí do příběhu pohádky.
Tento příběh si lidé vypráví třeba i tisíce let,až se dostane k člověku, který dokáže tento algoritmus najít. Většinou se tak stane, když tento člověk hledá řešení otázek které si klade a najde zde cosi jako podobnost. Mnohdy právě toto jeho poznání nesmírně urychlí a směruje ke správnému výsledku.

A je zde velmi vážné dilema. Své tvrzení mohu dokázat,když zde otevřu algoritmus alespoň jedné pohádky. Učiním li tak, nikdo v té pohádce již nic jiného nenajde a může to být velká škoda. Otevřu li tajemství této jedné pohádky, ukáži tím jak se to dělá a mnoho lidí může začít v pohádkách hledat ukryté sdělení a to může být pro lidstvo velmi prospěšné. Otevřená pohádka je zničenou pohádkou, neboť je z ní vybrán obsah. Mám právo zničit práci jiného člověka abych jinému člověku ukázal cestu?

Mohu li vás o to žádat, pak mně můžete pomoci se rozhodnout. A tak čekám na vaše slova pro i proti.

Richarde. Tady tě matematika nepomůže i když se jedná o algoritmy . Tady se musíš rozhodovat jinak. Skutečná pohádky má cenu nevyjádřitelnou čísly. Tou skutečnou hodnotou je lidské poznání.

MB

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 23/12/2006 :  15:01:15  Show Profile  Reply with Quote
Dá sa to vyjadriť matematicky...Ak chceš, urobím to...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/12/2006 :  15:30:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Prosím, vyjádři to matematicky.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 23/12/2006 :  15:44:31  Show Profile  Reply with Quote
Za chvíľu...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 23/12/2006 :  17:26:56  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
No nevim. Ja si rikal, ze vytvarim divoke teorie a ty prijdes s timhle. Ja bych byl dost skepticky. Nevim, kde ale nekde jsem cetl radu zacinajicim spisovatelum: O smysl díla se nestarej, ten dodaj kritici. Je vzdy mnoho zpusobu interpretace textu. A kdyz ma clovek fantazii...
Ale to neni argument. Priprav se a poslouchej- pohadka je dilo lidove a tedy kolektivni. Pokud bylo x-krat pozmeneno, opravdu si jeji smysl jen nenamlouvas?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/12/2006 :  19:05:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow. Zdravím tě.

Nejsi sám, kdo tajemství pohádek nezná.Nejprve je však nutno říci, že každá pohádka není tím skrytým poselstvím.Některé pohádky stvořili lidé, kteří pouze napodobovali styl pohádek a o skutečném významu pohádek neměli ani potuchy. Existují však skutečné pohádky a mnohdy jsou starší, než by sis myslel. Staletími byly tyto pohádky přenášené ústním podáním a poté je převzal nějaký sběratel a dal jim konečnou podobu. Někdy jim ublížil, někdy jim ublížilo ústní podání a někdy se zachovaly v téměř původní podobě. A tak může být moje tvrzení považováno za omyl, či plod fantazie. Abych tě ukázal obsah skutečné pohádky, jednu tě otevřu. Její schéma je ve stejném kódovacím jazyku jako Ježíšova podobenství a tak je možno předpokládat že původne pochází kdesi s oblasti Babylonu,kde se tento kódovací jazyk velmi používal. Nyní tě neřeknu o jakou pohádku jde. Skus to poznat sám.

Pohádka o světlu poznání.

V jednom království byla ideologie, která vedla lid,ale protože byla i pramenem zla začala ztrácet svou sílu. A tak vznikla situace ve které lid (lid je v pohádkách králem, vladař většinou černokněžníkem, či netvorem) začal účinnou ideologii postrádat. Z lidu vyšli hledači, kteří se snažili ideologii zachránit,ale protože byli s pravdou ideologie svázáni,byli slepí a dalo by říci i že spali. Našel se však i takový, který přijal břímě přemýšlení (kůži ježka)a ten poznal, že je třeba vytvořit ideologii novou, že starou není možné zachránit, Jenže světlo poznání nikdy nepřichází v celku, ale po malých částečkách. A tak hledač našel částečku a ž s ní běžel k lidem. Ti sice poznali, že je to dobré, ale že to není celé a tak dostal hledač na vybranou, Buďto hledání vzdát (ztratit hlavu) Nebo hledat dál aby bylo poznání kompletní. A tak hledal dál a poznání se scelilo. Snad každý hledač své poznání nad ostatní povyšuje a nedokáže uznat, že je prosté.(dává mu zlatou klec) a již běží za lidmi aby jim poznání ukázal. Lidé však poznají, že toto poznání ještě nemá dostatečnou sílu a tak má opět na vybranou. Vzdát další hledání, nebo se vydat na cestu za sílou poznání. Když tuto sílu najde opět běží za lidmi a své poznání nade všechny povyšuje.(dává mu zlatou uzdu na místo kožené)Lidé však opět poznají, že tomuto poznání cosi důležitého chybí a tak hledač má znovu na vybranou.

Vsuvka: V této fázi hledání mnoho hledačů skončilo a byl mezi nimi i Ježíš který v konečné fázi zvolil raději mučednictví, které dává poznání velkou sílu, než pokoru .

Byli i tací hledači, kteří nelezli to nejdůležitější.Poznání, že to nejcennější je v lásce. (Zlato v lásce) A takový hledač vše upravil tak aby to všem sloužilo a nikomu neubližovalo, čili vzal pravdě cestu k moci a dal jí cestu k lásce. Takový hledač našel třeba logiku dvou vět a to v jakékoliv podobě (živá a mrtvá voda)našel v záplavě slov ty nejvhodnější(perličky v trávě) a protože lidé poznali, že je to to pravé, přijali jeho cestu.(stal se králem)

Nedokáži uvěřit, že bys tu pohádku nepoznal. I já jsem v této pohádce žil a také jsem dával i těm nejmenším myšlenkám zlatou klec. Prošli tuto cestu zástupy hledačů,princů a tato pohádky tuto cestu ukazuje a pomáhá tě hledačům poznat,že nejsou jediní a nejsou ani výjímeční. Mohu tě říci, že mně ta pohádka hodně pomohla najít sama sebe a nepovyšovat se nad druhé. Ukázala mně cíl a já jsem k němu hledal cestu. Taková je cena této pohádky. Ještě chceš tvrdit, že si pouze cosi namlouvám?

Malá pomoc: Jablko je v pohádkách a podobenstvích poznáním. Jablko poznání je slovo které dalo člověku duši a podobně. Poznáš li tento jazyk a symboly ze kterých je sestaven, je pro tebe otevírání skutečných pohádek mnohem lehčí.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 23/12/2006 :  19:27:09  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Jak se dalo cekat, neni to ani tentokrat zadny blabol co pises. O to slozitejsi mam ulohu.
Ta pohadka mi pripomina jednu co jsem naposledy slysel z LP jako kluk a uz si ji moc nepamatuju. Ja bych spis rekl, ze jde o neco jako strukturu hledani. I kdyz ta zlata klec...
Abych rekl pravdu, nevim. Pripada mi prehnane, tvrdit, ze moudrost predku je ulozena v pohadkach, ale je mi jasne, ze motiv hledani neni prazdny. Jen by me zajimalo jedno. Ty vazne myslis, ze ten pribeh nekdo zakodoval, nebo to je dilo podvedomi?
Ja byl na zacatku o dost skeptictejsi. Mama nedavno o tomto cetla knihu, ze je to pry uzasne, ale nektere myslenky co mi rikala...
Sipkova ruzenka je pry o ztrate panenstvi. Nevim no.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/12/2006 :  19:52:26  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Jdeo pohádku o ptáku ohniváku. Pokud si ten název přeložíš do prosté řeci, pak ke o vznosném poznání,dávajícím světlo. Nejde zde o náhody ani o to, že by byly moudrosti přdků uloženy v pohádkách. Zde jde o cosi zcela jiného. Kdyby toto autor vyslovil, či napsal v prosté formě,nejspíše by narazil na tehdejší mocné.Vlastně by tím řekl, že všechny ideologie včetně křesťanství vznikají stejně. Přetvořil li to do formy pohádky, tuto přejímají prostí lidé a nesou ji nezmněněnou tisíciletími stejně jako třeba Ježíšových podobenství až k člověku, který je dokáže otevřít. Je to selektivní sdělení. Ti naši předci, kteří měli cestu k normálnímu sdělení formu pohádek nevyhledávali.

Mimochodem: Tato pohádka nepochází od nás a je starší, než by sis mohl myslet.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 23/12/2006 :  23:26:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Oldow. Zdravím tě.

Nejsi sám, kdo tajemství pohádek nezná.Nejprve je však nutno říci, že každá pohádka není tím skrytým poselstvím.Některé pohádky stvořili lidé, kteří pouze napodobovali styl pohádek a o skutečném významu pohádek neměli ani potuchy. Existují však skutečné pohádky a mnohdy jsou starší, než by sis myslel. Staletími byly tyto pohádky přenášené ústním podáním a poté je převzal nějaký sběratel a dal jim konečnou podobu. Někdy jim ublížil, někdy jim ublížilo ústní podání a někdy se zachovaly v téměř původní podobě. A tak může být moje tvrzení považováno za omyl, či plod fantazie. Abych tě ukázal obsah skutečné pohádky, jednu tě otevřu. Její schéma je ve stejném kódovacím jazyku jako Ježíšova podobenství a tak je možno předpokládat že původne pochází kdesi s oblasti Babylonu,kde se tento kódovací jazyk velmi používal. Nyní tě neřeknu o jakou pohádku jde. Skus to poznat sám.

Pohádka o světlu poznání.

V jednom království byla ideologie, která vedla lid,ale protože byla i pramenem zla začala ztrácet svou sílu. A tak vznikla situace ve které lid (lid je v pohádkách králem, vladař většinou černokněžníkem, či netvorem) začal účinnou ideologii postrádat. Z lidu vyšli hledači, kteří se snažili ideologii zachránit,ale protože byli s pravdou ideologie svázáni,byli slepí a dalo by říci i že spali. Našel se však i takový, který přijal břímě přemýšlení (kůži ježka)a ten poznal, že je třeba vytvořit ideologii novou, že starou není možné zachránit, Jenže světlo poznání nikdy nepřichází v celku, ale po malých částečkách. A tak hledač našel částečku a ž s ní běžel k lidem. Ti sice poznali, že je to dobré, ale že to není celé a tak dostal hledač na vybranou, Buďto hledání vzdát (ztratit hlavu) Nebo hledat dál aby bylo poznání kompletní. A tak hledal dál a poznání se scelilo. Snad každý hledač své poznání nad ostatní povyšuje a nedokáže uznat, že je prosté.(dává mu zlatou klec) a již běží za lidmi aby jim poznání ukázal. Lidé však poznají, že toto poznání ještě nemá dostatečnou sílu a tak má opět na vybranou. Vzdát další hledání, nebo se vydat na cestu za sílou poznání. Když tuto sílu najde opět běží za lidmi a své poznání nade všechny povyšuje.(dává mu zlatou uzdu na místo kožené)Lidé však opět poznají, že tomuto poznání cosi důležitého chybí a tak hledač má znovu na vybranou.

Vsuvka: V této fázi hledání mnoho hledačů skončilo a byl mezi nimi i Ježíš který v konečné fázi zvolil raději mučednictví, které dává poznání velkou sílu, než pokoru .

Byli i tací hledači, kteří nelezli to nejdůležitější.Poznání, že to nejcennější je v lásce. (Zlato v lásce) A takový hledač vše upravil tak aby to všem sloužilo a nikomu neubližovalo, čili vzal pravdě cestu k moci a dal jí cestu k lásce. Takový hledač našel třeba logiku dvou vět a to v jakékoliv podobě (živá a mrtvá voda)našel v záplavě slov ty nejvhodnější(perličky v trávě) a protože lidé poznali, že je to to pravé, přijali jeho cestu.(stal se králem)

Nedokáži uvěřit, že bys tu pohádku nepoznal. I já jsem v této pohádce žil a také jsem dával i těm nejmenším myšlenkám zlatou klec. Prošli tuto cestu zástupy hledačů,princů a tato pohádky tuto cestu ukazuje a pomáhá tě hledačům poznat,že nejsou jediní a nejsou ani výjímeční. Mohu tě říci, že mně ta pohádka hodně pomohla najít sama sebe a nepovyšovat se nad druhé. Ukázala mně cíl a já jsem k němu hledal cestu. Taková je cena této pohádky. Ještě chceš tvrdit, že si pouze cosi namlouvám?

Malá pomoc: Jablko je v pohádkách a podobenstvích poznáním. Jablko poznání je slovo které dalo člověku duši a podobně. Poznáš li tento jazyk a symboly ze kterých je sestaven, je pro tebe otevírání skutečných pohádek mnohem lehčí.

MB

Podle mě tam hledáš něco co tam zkrátka není . To co tady popisuješ není podle mě nic jiného než spojení zajímavého příběhu a výchovné funkce . Myslím to tak , že se nepřímo do hlavy dětem vtloukají normy společnosti (budeš hodný = budeš odměněn , budeš zlý = budeš potrestaný) .

Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 24/12/2006 :  02:54:36  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Noeme
Je ale zajimave, ze v puvodnich pohadkach moc te moralizace neni. Je take zajimave, ze jine pribehy ustni slovesnosti nez pohadky se nam nedochovaly. Netvrdil bych, ze pohadka v puvodni podobe je pribeh pro deti, spis ze bylo umeleckym podiem pro kazdeho.
Pripada mi nepravdepodobne, ze by nekdo vypravel detem predem zakodovany pribeh, kterym chtel kritizovat spolecnost, ale neco v tom prece drime. Podle me pradavny zvyk vypraveni pohadek pomaha prenaset a ucit pribehove struktury. Podvedome.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/12/2006 :  09:47:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.

To co jsi napsal je běžným pohledem na pohádky a není třeba to komentovat. Snad jen to, že dříve nebyly pohádky určeny dětem, ale dospělým. Kdybys poznal tajemství některých dalších pohádek,pak bys již nepochyboval. V literatuře bys mohl najít zmínky o tom jak si pohádky vyprávěli příkladně král Šalamoun a královna ze Sáby a podobně. Teprve historicky nedávno začaly být pohádky předkládány dětem. Lidé totiž zapomněli co skutečná pohádka je a ztratili schopnost pohádky otevírat. A tak jsou pohádky vyprávěné dětem a tyto si je zapamatují. Když dospějí, může se stát že získají schopnost vidět poklady které pohádky skrývají a může to být pro ně pramenem cenných infomací.Abys poznal cenu pohádek, musel by ses jimi zabývat a nesměl bys je podceňovat. Následek toho, že jsou dnes pohádky určny dětem, vzal dospělým respekt k tomuto útvaru. To však neznamená,že pohádka ztratila svůj obsah,ale pouze to, že jej lidé přestali vidět.

Otevírání pohádek pro ostatní není dobrým činem, neboť není dúležitý výsledek, ale cesta k výsledku. Řečeno řečí pohádky.Ten kdo má pouze výsledek, má pouze dračí hlavy bez jazyků. Jazyky má ten kdo draka zabil. Když pohádku otevřu, beru druhým cestu k těm jazykům a nikdy již v té pohádce nenajdou nic jiného, než to co jsem ukázal.Proto nebudu dokazovat své tvrzení tím, že bych otevíral další a další pohádky. Na jedné jsem ukázal, že to jde a jak se to dělá. Ostatní je na tobě a všech ostatních. Budete li hledat, můžete najít.Budete li soudit, nic nenajdete a nic vám to nedá. V každém případě mne to nic nevezme. Já již tu cestu znám a využívám i kvorbě nových pohádek a mám na mysli pohádky skutečné. Jsou však spíše pro dospělé, než pro děti i když se dětem mohou velmi líbit. Tyto pohádky zde však nebudu ukazovat, neboť jsou určeny pro pohádkovou knihu, která teprve bude předložena nakladateli.(naštěstí jsem měl tyto soubory vytištěné a tak nebyly v Červenci zničeny)

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/12/2006 :  13:38:49  Show Profile  Reply with Quote
Rozprávky boli mojou duchovnou potravou pred tým, ako som spoznal Pána Ježiša Krista...Tým nechcem povedať, že nemajú pre mňa duchovnú hodnotu dnes...Nikdy som v nich nevidel nič zakódované...Vždy mi boli jasné a mal som ich rád...Doobeda išla rozprávka Nesmrťeľná teta, o ktorej si myslím, že patrí medzi najkomplexnejšie rozpravy o ľudských charakteroch...Netipol som si na rozprávku vták ohnivák, ale princ Bajaja...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/12/2006 :  13:46:50  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Oldow. Zdravím tě.

Vzdát další hledání, nebo se vydat na cestu za sílou poznání. Když tuto sílu najde opět běží za lidmi a své poznání nade všechny povyšuje.(dává mu zlatou uzdu na místo kožené)Lidé však opět poznají, že tomuto poznání cosi důležitého chybí a tak hledač má znovu na vybranou.

MB

Tento pohľad je správny z pozície, ak nie je akceptovaná dominantná pravda Najvyšieho Stvoriteľa...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/12/2006 :  13:57:12  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Nemyslím si, že by si otvorením algoritmu rozprávky ju zničil...Určite nie...Rozprávky sú hlavne o pocitoch, a tie má každý...Ak by si otvoril algoritmus, uviedlo by to určité detaily, ktoré pokiaľ človek neprežíva, tak mu je úplne jedno, či pozná rozprávku z detailmi, alebo bez detailov...Ak by to posunulo jeho poznanie bez prežívania, malo by to rovnakú hodnotu, ako jeho predchádzajúce poznanie bez prežívania...Z duchovného hľadiska nezmenenú...To je môj názor...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/12/2006 :  14:25:39  Show Profile  Reply with Quote
Teraz môj matematický popis rozprávky...Vybral som si rozprávku Nesmrteľná teta, na ktorú sa pokúsim spomenúť si, pretože som si ju dnes nepozrel...Moli tam tri rozprávkové bytosti, kde jedna bola negatívna závisť, druhá pozitívne šťastie a tretia pozitívny rozum...Začalo to tým, že bolo raz jedno kráľovstvo, kde všetko fungovalo tak ako má, čiže pozitívne...Závisť tu stratila pôdu pod nohami a tak sa z kráľovstva odsťahovala...Medzi obyčajným ľudom vyrastal mentálne zaostalý mládenec, z ktorého si jeho rovesníci robili prču...Po jednej takejto slávnosti, kde si z neho urobili prču, odišiel k potoku a zaspal...Na moste nad potokom sa rozprávali rozum a šťastie, ako mu pomôcť...Rorprávka je veľmi dlhá, takže to skrátim...(+,-,x,:,0,1,atď.)Mládenec-z pohľadu rovesníkov, +z pohľadu ducha, dostal darček+ z pohľadu ducha, a to rozum kráľa, kde všetko fungovalo tak, že aj závisť odtiaľ odišla, a šťastie, 0 z pohľadu ducha a + z pohľadu pseudoduše, v podobe lepšieho vzhľadu...Takto by som mohol pokraovať až do konca rozprávky, čo by samozrejme trvalo dosť dlho a efekt by sa nezvýšil...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 24/12/2006 :  15:33:17  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Noo, zajimave, ale co z toho? Tady muzes matematiku na oko naroubovat, kdyz uz ti dosel smysl, ale nemuzes vzit pribeh, kteremu nerozumis a pomoci matematickeho vzorce ho rozklicovat. To je absurdni.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000