| Author |
Topic  |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 05:31:11
|
| Je život dôsledkom hmoty, alebo hmota dôsledkom života? |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 07:11:04
|
Zivot je dusledkem hmoty
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 09:12:18
|
Nejprve byla hmota a energie,teprve potom vznikl život. Kdysi jsem napsal, že neexistují hloupé otázky.Nyní toto tvrzení odvolávám.
MB |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 11:13:01
|
Miloslave Pockej jake odpovedi se objevi. Me by spis zajimalo, jestli byla driv slepice, nebo vejce. Co myslite - ciste hypoteticky?
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 12:08:23
|
Oldow. Já tě rozumím a vím kam směřuješ. Ty víš jaké odpovědi se dočkáš a děláš si z něj tak trošku srandu. (nebo hodně?) A já se tě do toho motám. Kdybych byl Navi,tak bych tě upozornil an fakt, že slepise je vyvinutý druh, že před ním byl druhový předchůdce, který snášel vejce, ale slepice to ještě nebyla a zahnal bych tě až k prvotní živé hmotě. Jenže to by nebyl Navi,ale já. Navi tě nejspíše řekně, že bys na to měl hledět z nejvnitřnejšího nitra a z hlediska hmoty to nemůžeš pochopit.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 12:11:21
|
quote: Originally posted by Oldow
Miloslave Pockej jake odpovedi se objevi. Me by spis zajimalo, jestli byla driv slepice, nebo vejce. Co myslite - ciste hypoteticky?
Z hľadiska ducha bola najprv sliepka a potom vajce... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 12:17:39
|
Zivot je dusledkem hmoty
Z hľadiska ducha je hmota dôsledkom života...Z hľadiska hmoty je život dôsledkom hmoty...Duchovné hľadisko mi ale dáva oveľa viac logických odpovedí ako hmotné, preto som sa rozhodol pre duchovné hľadisko... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 12:21:30
|
| Bolo najprv bábätko, alebo dospelý človek...Ak bábätko, kto sa oň postaral...Ak dospelý človek, ako sa to udialo?... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 12:31:39
|
Z hľadiska ducha bola najprv sliepka a potom vajce...
To ale musí být hodbě blbej duch. S čeho se ta slepice vylíhla? S tenisáku?
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 12:48:46
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Z hľadiska ducha bola najprv sliepka a potom vajce...
To ale musí být hodbě blbej duch. S čeho se ta slepice vylíhla? S tenisáku?
MB
Z čoho sa vyliahol človek?... |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 13:06:45
|
Navi Chtel bych se omluvit za smer, kterym jsem poslal tuto debatu. Dnes se nejak necitim ve sve kuzi a vedel jsem, ze kdyz to nakousnu, budeme se o tom bavit tyden. V te chvili mi to pripadalo desne vtipne. Ale je jasne, ze nejdriv muselo byt vejce. To snesl predek slepice. Neni ale mozne, aby slepice vznikla jinak nez z vejce.
|
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 13:14:05
|
Navi Chtel bych se omluvit za smer, kterym jsem poslal tuto debatu. Dnes se nejak necitim ve sve kuzi a vedel jsem, ze kdyz to nakousnu, budeme se o tom bavit tyden. V te chvili mi to pripadalo desne vtipne. Ale je jasne, ze nejdriv muselo byt vejce. To snesl predek slepice. Neni ale mozne, aby slepice vznikla jinak nez z vejce.
A kto zniesol vajco predka sliepky?... |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 13:21:38
|
Navi Vidis, to me nenapadlo. Asi predek predka, ktery se rodil primitivnejsim zpusobem? Nejspis nejaky praplaz, pak zpet do vody, kde jsou vejce jednodussim zpusobem a pak zpatky k bunecnemu deleni? Ja pri biologii vetsinou cetl, nase ucitelka ignorovala tahaky. Vazne bychom se o tom nemeli bavit, to bude na dlouho.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 13:34:24
|
A kto zniesol vajco predka sliepky?...
Odpověďf najdeš, když půjdeš proti času stále dál, přes plazy až k tvorovi, který první snasl vejce.Pokus bys jej nazval slepicí, pak by byla první slepice a potom vejce. Protože slovo slepice patří nynějšímu tvorovi,pak bylo dříve vejce a tím jé téma Slepice a vejce uzavřeno a není co dodat.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 13:34:41
|
Navi Vidis, to me nenapadlo. Asi predek predka, ktery se rodil primitivnejsim zpusobem? Nejspis nejaky praplaz, pak zpet do vody, kde jsou vejce jednodussim zpusobem a pak zpatky k bunecnemu deleni? Ja pri biologii vetsinou cetl, nase ucitelka ignorovala tahaky. Vazne bychom se o tom nemeli bavit, to bude na dlouho.
Presne toto som čakal, že napíšeš, takže sa o tom nebudeme viacej baviť... |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 19:36:13
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
A kto zniesol vajco predka sliepky?... Odpověďf najdeš, když půjdeš proti času stále dál, přes plazy až k tvorovi, který první snasl vejce.Pokus bys jej nazval slepicí, pak by byla první slepice a potom vejce. Protože slovo slepice patří nynějšímu tvorovi,pak bylo dříve vejce a tím jé téma Slepice a vejce uzavřeno a není co dodat. MB
Podle mne není problém si představit postupný vývoj od kožnatých vajec k vejcím se skořápkou. Ostatně na strukturu vajec má velký vliv například strava, pokud má slepice nedostatek vápníku, tak jsou velce měkká a dokonce mohou být bez skořápky. Stejně tak si lze představit postupný vývoj od měkkých vajec k placentě. Či od snášení vajec s vyvinutým plodem ke snášení vajec pouze se zárodkem.
Problém vejce a slepice je pseudoproblém. Stává se problémem pouze tehdy když slovo slepice a slovo vejce nezastupují nějaké konkrétní vejce a nějakou konkrétní slepici.
Historie totiž vypadá spíše takto: Slepice snesla čtyři vejce, vejce měla různě tlustou skořápku, u těch se silnější skořápkou byla menší úmrtnost, takže v další generaci bylo více slepic, které se narodili z tvrdších vajec a proto také jejich vejce měla větší šanci mít tvrdší skořápku. Postupem času se v závislosti na typu prostředí síla skořápky ustálila na určité hodnotě, aspoň prozatím. |
 |
|
| |
Topic  |
|