www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Hmota a život...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  05:31:11  Show Profile  Reply with Quote
Je život dôsledkom hmoty, alebo hmota dôsledkom života?

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 29/12/2006 :  07:11:04  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Zivot je dusledkem hmoty

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/12/2006 :  09:12:18  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Nejprve byla hmota a energie,teprve potom vznikl život. Kdysi jsem napsal, že neexistují hloupé otázky.Nyní toto tvrzení odvolávám.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 29/12/2006 :  11:13:01  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Pockej jake odpovedi se objevi. Me by spis zajimalo, jestli byla driv slepice, nebo vejce. Co myslite - ciste hypoteticky?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/12/2006 :  12:08:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow. Já tě rozumím a vím kam směřuješ. Ty víš jaké odpovědi se dočkáš a děláš si z něj tak trošku srandu. (nebo hodně?) A já se tě do toho motám. Kdybych byl Navi,tak bych tě upozornil an fakt, že slepise je vyvinutý druh, že před ním byl druhový předchůdce, který snášel vejce, ale slepice to ještě nebyla a zahnal bych tě až k prvotní živé hmotě. Jenže to by nebyl Navi,ale já. Navi tě nejspíše řekně, že bys na to měl hledět z nejvnitřnejšího nitra a z hlediska hmoty to nemůžeš pochopit.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  12:11:21  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Miloslave
Pockej jake odpovedi se objevi. Me by spis zajimalo, jestli byla driv slepice, nebo vejce. Co myslite - ciste hypoteticky?

Z hľadiska ducha bola najprv sliepka a potom vajce...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  12:17:39  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Zivot je dusledkem hmoty

Z hľadiska ducha je hmota dôsledkom života...Z hľadiska hmoty je život dôsledkom hmoty...Duchovné hľadisko mi ale dáva oveľa viac logických odpovedí ako hmotné, preto som sa rozhodol pre duchovné hľadisko...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  12:21:30  Show Profile  Reply with Quote
Bolo najprv bábätko, alebo dospelý človek...Ak bábätko, kto sa oň postaral...Ak dospelý človek, ako sa to udialo?...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/12/2006 :  12:31:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote

To ale musí být hodbě blbej duch. S čeho se ta slepice vylíhla? S tenisáku?

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  12:48:46  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

To ale musí být hodbě blbej duch. S čeho se ta slepice vylíhla? S tenisáku?

MB

Z čoho sa vyliahol človek?...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 29/12/2006 :  13:06:45  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Chtel bych se omluvit za smer, kterym jsem poslal tuto debatu. Dnes se nejak necitim ve sve kuzi a vedel jsem, ze kdyz to nakousnu, budeme se o tom bavit tyden. V te chvili mi to pripadalo desne vtipne.
Ale je jasne, ze nejdriv muselo byt vejce. To snesl predek slepice. Neni ale mozne, aby slepice vznikla jinak nez z vejce.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  13:14:05  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Chtel bych se omluvit za smer, kterym jsem poslal tuto debatu. Dnes se nejak necitim ve sve kuzi a vedel jsem, ze kdyz to nakousnu, budeme se o tom bavit tyden. V te chvili mi to pripadalo desne vtipne.
Ale je jasne, ze nejdriv muselo byt vejce. To snesl predek slepice. Neni ale mozne, aby slepice vznikla jinak nez z vejce.

A kto zniesol vajco predka sliepky?...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 29/12/2006 :  13:21:38  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Vidis, to me nenapadlo. Asi predek predka, ktery se rodil primitivnejsim zpusobem? Nejspis nejaky praplaz, pak zpet do vody, kde jsou vejce jednodussim zpusobem a pak zpatky k bunecnemu deleni? Ja pri biologii vetsinou cetl, nase ucitelka ignorovala tahaky.
Vazne bychom se o tom nemeli bavit, to bude na dlouho.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/12/2006 :  13:34:24  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote

Odpověďf najdeš, když půjdeš proti času stále dál, přes plazy až k tvorovi, který první snasl vejce.Pokus bys jej nazval slepicí, pak by byla první slepice a potom vejce. Protože slovo slepice patří nynějšímu tvorovi,pak bylo dříve vejce a tím jé téma Slepice a vejce uzavřeno a není co dodat.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/12/2006 :  13:34:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Vidis, to me nenapadlo. Asi predek predka, ktery se rodil primitivnejsim zpusobem? Nejspis nejaky praplaz, pak zpet do vody, kde jsou vejce jednodussim zpusobem a pak zpatky k bunecnemu deleni? Ja pri biologii vetsinou cetl, nase ucitelka ignorovala tahaky.
Vazne bychom se o tom nemeli bavit, to bude na dlouho.

Presne toto som čakal, že napíšeš, takže sa o tom nebudeme viacej baviť...
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 29/12/2006 :  19:36:13  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Odpověďf najdeš, když půjdeš proti času stále dál, přes plazy až k tvorovi, který první snasl vejce.Pokus bys jej nazval slepicí, pak by byla první slepice a potom vejce. Protože slovo slepice patří nynějšímu tvorovi,pak bylo dříve vejce a tím jé téma Slepice a vejce uzavřeno a není co dodat.
MB

Podle mne není problém si představit postupný vývoj od kožnatých vajec k vejcím se skořápkou. Ostatně na strukturu vajec má velký vliv například strava, pokud má slepice nedostatek vápníku, tak jsou velce měkká a dokonce mohou být bez skořápky. Stejně tak si lze představit postupný vývoj od měkkých vajec k placentě. Či od snášení vajec s vyvinutým plodem ke snášení vajec pouze se zárodkem.

Problém vejce a slepice je pseudoproblém. Stává se problémem pouze tehdy když slovo slepice a slovo vejce nezastupují nějaké konkrétní vejce a nějakou konkrétní slepici.

Historie totiž vypadá spíše takto:
Slepice snesla čtyři vejce, vejce měla různě tlustou skořápku, u těch se silnější skořápkou byla menší úmrtnost, takže v další generaci bylo více slepic, které se narodili z tvrdších vajec a proto také jejich vejce měla větší šanci mít tvrdší skořápku. Postupem času se v závislosti na typu prostředí síla skořápky ustálila na určité hodnotě, aspoň prozatím.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000