www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Bylo nebylo
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 08/12/2006 :  06:17:46  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Navi, chapu co myslis. Ale za prve nejsem schopna logicky uvazovat mimo casoprostor, protoze je to vec, kterou si nedovedu predstavit, natoz v ni myslet a druha vec je - i kdyby neexistoval cas a prostor, coz by znamenalo, ze vsechny skutecnosti se odehravaji v jednom okamziku, coz je ve sve podstate pravda, stejne musi mit dusledek nejakou pricinu. A tedy i Velky Tresk musel mit nejakou pricinu... To je to, po cem se pidim.

Martina
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 08/12/2006 :  17:40:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by harleyka

.... i kdyby neexistoval cas a prostor, coz by znamenalo, ze vsechny skutecnosti se odehravaji v jednom okamziku, coz je ve sve podstate pravda.....
Martina

Nechci být pedant ,ale nechápu jak se může něco odehrát v jednom okamžiku ,v případě neexistence času .
Příčina velkého třesku je snad to, že existence vesmíru je možná mnohem jednoduchší než existence "ničeho" .
Ps. Ani nevím jak by se dalo "nic" definovat
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  19:07:54  Show Profile  Reply with Quote
Harleyko...Časopriestor je čas v priestore...existuje nečasové vedomie v nekonečnom priestore...Je to vedomie bez hraníc...Buddha tomu hovoril nirvána...V skutočnosti čas stojí, aj keď sa dejú udalosti...Ja čas vnímam len v hmotnej perspektíve...v duchovnj nie...To je to, keď som ti hovoril, že môj duch sa nezmenil od doby, od kedy si uvedomujem život na tejto zemi...Ak je niečo nemenné, tak to nepodlieha času...Z tohoto pohľadu vlastne všetko vzniká v jednom okamžiku...Ten okamžik je ale večný...Nemá začiatok, ani koniec...Trvá stále...Vesmír vzniká podobne, ako keď para skondenzuje a zamrzne...Vesmír sa potom prejaví v tuhom skupenstve...Potom sa znova odparí zahustí sa zaprší a zmrzne...Na tomto princípe vzniká a zaniká vesmír...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  19:12:09  Show Profile  Reply with Quote
Príčina je Boh, ktorý nemol stvorený, lebo je...Ak niečo je a nieje tam čas, tak je to stále, bez začiatku a konca...Takže to je príčina...A následok je jeho stvorenie...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  19:14:14  Show Profile  Reply with Quote
Ace Rimmer...Ten jeden okamžik ber bez začiatku a konca, takže večnosť...
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 08/12/2006 :  22:23:18  Show Profile  Reply with Quote

Za předpokladu , že by neexistoval čas nemá ani slovo věčnost smysl , neboť vyjadřuje dobu (tedy jednotku času) byť neskutečně velkou .

Edited by - Ace Rimmer on 08/12/2006 22:24:07
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  23:52:21  Show Profile  Reply with Quote
Skutečne velkou...bez začátku a konce...Slovo věčnost, ale popisujeme z pohledu hmoty, kde se slova používají na vyjadrování nečeho...kedže hmota je časopriestorová oblasť, nie je možne sa v nej vyjadrovať bez tejto spojitosti...preto tu slovo večnosť pôsobí ako časová jednotka... Slovné spojenie-skutečne velkou-je zas priestorovou jednotkou...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/12/2006 :  12:35:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere zdravím tě.

Jistě se nebudeš zlobit, když trošku píchnu do vosího hnízda tímto tvrzením. " Čas je ryze lidskou záležitostí.Beze slova není možné čas si uvědomit." Čas dal vesmíru člověk a jedině člověk je schopen čas si uvědomit. Stejně tak je tomu příkladně z rychlostí světla jako konstantou.Opět se jedná pouze o lidskou záležitost.Vesmír takovou konstantu nezná a je v něm nereálná.

Je mým stylem takto provokovat a vybízet k přemýšlení.Takový prostě jsem a jsem rád, když mám dobrou opozici.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/12/2006 :  17:11:23  Show Profile  Reply with Quote
Ľudia sú jediné sebauvedomelé bytosti na planéte Zem...Mne stačia myšlienky na uvedomenie času...Hmotný vesmír bez sebauvedomenia nemôže poznať čas, lebo nemá sebauvedomenie...Miloslave...Buď si vylúčil možnosť mimozemšťanov v hmotnom vesmíre, alebo ich považuješ za ľudí...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/12/2006 :  19:02:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Jsou to lidi jako ty nebo já. Pokud bych měl k tobě hovořit s pohledu románu " Ve službách pekla" Pak je zde spojený vesmír a rozdělený. My zatím patříme k planetám rozděleného vesmíru, kde lidé zneužívají schopností ve prospěch uznaných pravd a svého já. Lidé spojeného vesmíru se dokázali rozdělující úlohy pravd zbavit a žijí ve věčném míru. Jinak jsou to lidé jako my a myslím tím jako my všichni na této planetě a ještě je tam mnohem víc entit, které se vzhledem liší. Jestli jsi četl ten první díl pak víš že se ten Standa stal občanem spojeného vesmíru, čili jedním z nich a přesto byl stále stejný jako předtím. Podaří li se na Zemi postavit ten dům květ, ten sněm,pak se všichni staneme občany spojeného vesmíru a přesto budeme stále stejní. Momentálně však na Zemi ani pod zemí nejsou.V pekle, čili v podzemní základně spojeného vesmíru jsou pozemšťané a jak jsem se dozvěděl, ani ti zde momentálně nejsou. Jsou na cestách.(ale to mně jen ujelo a nejraději tomu nevěř) Vůbec ničemu nevěř. nejde o to věřit, ale pochopit. Když tomu ty ani ostatní nebudete věřit, ale pochopíte oč ve skutečnosti jde a dle toho se zařídíte,pak přijde doby ve které opět nebude třeba věřit, protože poznáte realitu.Možná že to nebudete právě vy, ale třeba až děti vašich dětí, Skušební doba od založení Domu Květu a přijetím mezi občany spojeného vesmíru je sto let. Z historického měřítka je to okamžik, ale pro nás strašně dlouho. Nevěř ničemu. Strašně kecám.Pokud to dokážeš, pak o tom pouze přemýšlej.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/12/2006 :  20:28:25  Show Profile  Reply with Quote
Ale kto určí pravidlá pre dom kvet...Kdo bude mať to právo a kto dá k tomu súhlas...? Popíš detailne, ako si to predstavuješ...
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 10/12/2006 :  21:55:21  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Ace Rimmere zdravím tě.

Jistě se nebudeš zlobit, když trošku píchnu do vosího hnízda tímto tvrzením. " Čas je ryze lidskou záležitostí.Beze slova není možné čas si uvědomit." Čas dal vesmíru člověk a jedině člověk je schopen čas si uvědomit. Stejně tak je tomu příkladně z rychlostí světla jako konstantou.Opět se jedná pouze o lidskou záležitost.Vesmír takovou konstantu nezná a je v něm nereálná.

Je mým stylem takto provokovat a vybízet k přemýšlení.Takový prostě jsem a jsem rád, když mám dobrou opozici.

MB

Právě naopak vůbec se nezlobím . Čas si opravdu vymyslel člověk a to z toho důvodu ,aby nějakým způsobem popsal dynamiku toho všeho co se kolem děje . Těd k té rychlosti světla . Tu si taky vymyslel člověk , stejně jako ostatní jednotky . Ale to , že existuje omezení maximální možné rychlosti , kterou se lze pohybovat snad nezpochybňuješ . Tohle už dokázala řada mnohem chytřejších lidí něž jsme my 2 dohromady .
A to , že si lidi zvolili , že 1m je 1m a né třeba 0,33654 m . Ovlivňuje pouze velikost této konstanty a né její existenci .
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 11/12/2006 :  09:42:23  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj
Nemám moc času a tak mi nezbývá než reagovat pouze na zlomek příspěvků. Musím vás však zase trochu opravit. Žádná současná ani minulá teorie nedokazuje, že rychlost světla je mezní rychlostí. Einstein naopak při vytváření obecné teorie relativity postavil toto tvrzení jako postulát (jeden z axiomů) ze kterého teorii vyvodil. Tato teorie pak byla ověřena pozorováním a tím byl nepřímo ověřen i tento axiom. Žádný důkaz však neexistuje.

Abych to tedy shrnul jako logické tvrzení. Omezení rychlostí světla je v souladu s naším pozorováním, ale nevyplývá z něho.
Richard
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/12/2006 :  09:58:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Noeme zdravím tě a jsem rád že sis našel zase trošku času.

Abys pochopil, proč jsem nedokázal pochopit ty vývody kolegů píšících sci fi o rychlosti světla a pohybu v čase. Opět je tomu na vině ta moje inklinace k algoritmickému myšlení. Já jsem si totiž vyvodil,že žádná konstanta rychlosti světla ve vesmíru není. Mohla by být,kdyby byl ve vesmíru pevný bod vzhledem ke kterému by mělo světlo konstantní rychlost. Ten bod chybí. Jsi matematik a jistě si dokážeš spočítat jakou rychlostí letí Země kolem slunce po ekliptice. Nyní si umísti mimo ekliptiku modelový pevný bod zdroj světla. Bude li se Země na své dráze k tomuto bodu blížit, pak je zde součet rychlostí a výsledkem je jedna rychlost světla. Bude li se Země vzdalovat je zde rozdíl obou rychlostí. Nyní dej pohyb i tomu pevnému bodu a je to úplně o něčem jiném. Celý vesmír je v pohybu a proto není možná konstanta rychlosti světla. Tohle byl můj možná chybný závěr a proto posun v čase s odvoláním na Einsteinovu teorii ve svých pracech nepoužívám. Možná že by mohla být konstantní rychlost světla mezi dvěma pevnými body příkladně na Zemi,ale to by nemělo vliv na časový posun.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 11/12/2006 :  10:21:38  Show Profile  Reply with Quote
Souhlasím s Tebou, že žádná rychlost světla ve vesmíru není. Tak jako všechny pojmy existuje pouze v mysli člověka. A le to je tak všechno s čím mohu souhlasit.
Dnes už existují přímá pozorování, která skládání rychlostí tak je chápeš ty vyvracejí. A naopak podporují speciální, či obecnou teorii relativity. Speciální i obecná teorie relativity vycházejí z axiomu, že vzájenmá rychlost dvou objektů v prostoru nemůže být nikdy větší než rychlost světla ve vakuu. Z tohoto axiomu pak vyplývají zcela nové zákonitosti skládání rychlostí, ale také důsledky pro pozorování časových souvislostí.
Nevím o jakém posunu v čase to mluvíš, protože z žádné z výše uvedených teorií nevyplývá. Mluví se jen o různé rychlosti plynutí za různých podmínek a i to je příliš vágně řečeno.

Ad příklad s pevným bodem mimo ekliptiku. Pokud na něj umístíš zdroj světla. Tak dostihne zemi vždy rychlostí světla bez ohledu na to jakou rychlostí a kam se země bude pohybovat. Tady mluvím o něčem co už bylo skutečně změřeno. Jediné co se bude měnit je vlnová délka zachyceného světla. Světlo bude červenější (větší vlnová délka) pokud se od zdroje budeme vzdalovat a modřejší (kratší vlnová délka) pokud se budeme přibližovat.

Rád podrobnosti Teorie relativity vysvětlím tak aby bylo jasno o čem je řeč. Nemohu nechat bez povšimnutí zavádějící informace.

Ad algoritmické myšlení - Nevím co to je algoritmické myšlení a pokud bych nějak své myšlení měl nazvat, tak bych volil zcela jiná slova: kreativní, analytické, bystré, hluboké, (tím nechci říct, že takové je, spíše chci aby takové bylo). Pokud někdo říká, že myslí algoritmicky, tak si představuji, že je značně omezený a nedokáže překročit svůj vlastní stín. Myslí stále stejně, jako podle algoritmu. Já tak rozhodně nemyslím, a doufám, že ty také ne :o))

Richard
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000