| Author |
Topic  |
|
JaroVlk
Nový uživatel
Czech Republic
27 Posts |
Posted - 09/12/2006 : 19:32:07
|
| Pratele premyslivi a moudri, miloslave, harleyko, precetl jsem ted temer cely topik a hudbe a mysleni, presto ze nepatrim mezi extraaktivni cleny, rad bych polozil toto tema... zaujalo me, ze vic lidi tady ma vztah k hudbe :) ja jsem taky docela dlouho zpival ve sboru, chvili taky dirigoval, ted jsem druhy rok prestal a chybi mi to, hudba je uchavatna, jak rika kamaradka: "Jak jednou zacnes, uz nemuzes prestat, je to jako droga". neco na tom je. Muj filosoficky svet byl dost ovlivneny tichym rozjimanim, a hodne k tomu pridala taky priroda. Zazil jsem okamziky absolutniho ticha, takoveho, ktere cloveku vyrazi dech, rvouci ticho, ktere naplni vse, dodnes me naplnuje tento pramen... Hledam a ptam se, jaka je podoba boha za jeho vlastnimi hranicemi, pote co boha zrusime ve sve mysli a dostaneme se dale? Rad bych se dostal blize... |
|
|
JaroVlk
Nový uživatel
Czech Republic
27 Posts |
Posted - 09/12/2006 : 19:40:37
|
...to ticho, to bylo ve Vysokych Tatrach :)
Vite, ptam se, rad bych si to sam pro sebe ujasnil, myslim ze se prave nalezam na rozcesti a zda se, ze jen jedna cesta je spravna, totiz prekonani predstav o bohu. nevim, ci se tyto predstavy jen zmeni nebo pujdou uplne pryc, sam jsem zvedavy. Buh jak ho znam je tolik odlisny od toho, o kterem mluvi krestane. Myslim, ze je v nem mnohem vice svobody. A potom, je tu jeste vztah funkci nasi mysli a je tu moznost, ze Buh je dan jen nasi mysli, ktera ho muze sama prekonat, vzit odpovednost na sebe...zaujala me taky myslenka Miloslava o konstantach funkci mysli, ci jak to bylo, muzete prosim uvest k tomuto neco blizsiho? |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 09/12/2006 : 23:40:51
|
| Jaro...ten bůh, ktorého máš v predstavách nieje pravý Boh...On je absolutno, ktoré nebolo stvorené...Takže akákoľvek predstava boha v mysli človeka, je stvorením boha, z čoho vyplýva, že sa jedná o falošného boha, pretože pravý Boh nebol stvorený...Pravého Boha môže človek len registrovať, ale nemôže ho vytvoriť...Ty si už prekročil hranice falošného boha... |
Edited by - navi on 09/12/2006 23:45:04 |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 09/12/2006 : 23:48:27
|
quote: Originally posted by JaroVlk
...to ticho, to bylo ve Vysokych Tatrach :) Buh jak ho znam je tolik odlisny od toho, o kterem mluvi krestane.
Velký souhlas... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 09/12/2006 : 23:50:09
|
Myslim, ze je v nem mnohem vice svobody.
Je absolutne slobodný... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 09/12/2006 : 23:58:09
|
A potom, je tu jeste vztah funkci nasi mysli a je tu moznost, ze Buh je dan jen nasi mysli, ktera ho muze sama prekonat, vzit odpovednost na sebe...
Boh vytvorený ľudskou mysľou je falošný boh, pretože Boh nebol stvorený nikým, takže boh vyplodený ľudskou mysľou je fikcia...Preto sa dá na Boha napojiť len čistým vedomím bez myšlienok a pocitov...Toto urobil práve Buddha... |
 |
|
|
JaroVlk
Nový uživatel
Czech Republic
27 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 08:08:41
|
ahoj Navi, diky za odpoved. jasne, kazde stvoreni boha v mysli je falesne. (neni nahodou, ze napr. v zidovstvi je jeho zobrazeni zakazano.) Proto se (predevsim ve sve mysli) rozhlizim po tech alternativach. Jde mi o vedome/nevedome vytvareni vztahu k bohu takovemu, jaky je, presneji receno je/neni (neni mozno vyvratit ani dokazat). Zaroven je mi (z použitých lomítek mj.) zřejmé, že na této hranici dochází k překročení logiky, logika tady již neplatí, neplati A nebo nonA, ale A a zároveň nonA. Je tedy zrejme, ze tato (metafyzicka) oblast vyzaduje uplne jiny zpusob uchopeni, nez logicke, ktere zde aplikovat nelze. Presto zda se existuje jakesi rozhrani mezi temito 2 svety (fyzickým a metafyzickým), nejaka vlakna v podobe dobre teorie a praxe (zatim jsem k tomuto nedosel), neco na zpusob teorie relativity, ktera podobnym zpusobem prekonava newtonovu fyziku (ha! :) jsem si vsiml, ze jsem tu ve vykladu pouzil podobenstvi, o kterych pise Miloslav Bažant), snad je to srozumitelne. A tak si propátrávám terén tohoto rozhraní a hledám si v tom :) budu rád za vaše další příspěvky, které napoví více.
Jaro. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 14:36:25
|
Jaro. Nejspíše tě nyní nepomohu,ale možná můžeš pomoci ty mně i když je to naprostý odskok od tématů, které zde zní. Jak jsem naznačil zabývám se psaním sci fi. A tak jsem četl díla jiných autorů a vždy mne zarazilo, když psali o posunu v čase a odvolávali se na Ainsteinovu teorii relativity. Já jsem to nikdy nedokázal pochopit, nejspíš proto, že ji tak docela neznám,dokonce i ten základní vzorček jsem kdesi v paměti ztratil. Ty se o té teorii zmiňuješ a tak předpokládám, že ji znáš a mohl bys mně třeba vysvětlit, jak může k tomu časovému posunu dojít?   
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 07:45:14
|
| Jaro...Ja som nikdy nevychádzal z viery v Boha, pretože to by bola fikcia...Ja som dal Bohu šancu, aby mi dokázal, že existuje...Začalo to vetou...Bože ak existuješ, tak ma veď...Je zaujímavé, že to vedenie som hneď pocítil...Podmienkou však bolo, aby som sa nechal viesť...Samozrejme že som musel prestať viesť sám seba, pretože ak by som to neurobil, tak by ma nemohol viesť Boh...Všetko sa to dialo na úrovni odbúravania svojho ja a intuície...Ja som nestratil svoje vedomie, ale lokálne ja. Ježiš to opísal slovami...Najprv musíte zomrieť, aby ste sa mohli znova narodiť...Prvým známym predstaviteľom tejto premeny bol Buddha... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 08:00:13
|
| Stretnutie s Bohom je osobná skúsenosť, nie kolektívna...Preto je kolektívne nedokázateľná...Človek musí byť osobne nastavený na takúto skúsenosť...Ak niekoho stretneš, je to pre teba skúsenosť, ktorú nepotrebuješ nikomu logicky dokazovať, a vlastne ani nemôžeš, pretože ostatní tu skúsenosť nemajú...Môžu ti buď veriť, alebo neveriť, alebo im to môže byť jedno... |
 |
|
|
JaroVlk
Nový uživatel
Czech Republic
27 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 11:59:38
|
pro MB: Slávo, rád bych pomohl, našel jsem poměrně stručné vysvětlení: http://sweb.cz/sas.killer/relativita.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Obecn%C3%A1_teorie_relativity
Napadá mě, jestli pro toto nezaložit novou diskusi?
pro navi: RE:"Jaro...Ja som nikdy nevychádzal z viery v Boha, pretože to by bola fikcia...Ja som dal Bohu šancu, aby mi dokázal, že existuje...Začalo to vetou...Bože ak existuješ, tak ma veď...Je zaujímavé, že to vedenie som hneď pocítil...Podmienkou však bolo, aby som sa nechal viesť...Samozrejme že som musel prestať viesť sám seba, pretože ak by som to neurobil, tak by ma nemohol viesť Boh...Všetko sa to dialo na úrovni odbúravania svojho ja a intuície...Ja som nestratil svoje vedomie, ale lokálne ja. Ježiš to opísal slovami...Najprv musíte zomrieť, aby ste sa mohli znova narodiť...Prvým známym predstaviteľom tejto premeny bol Buddha..."
mam otazku: Píšeš, že nevycházíš z víry v Boha. Nerozumím tomu. Kdo ti dal zmíněnou podmínku vedení? (tučně v textu)
S pozdravem, Jarek.
|
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 12:32:45
|
Upozorňuji, že ten první tebou uvedený odkaz na teorii relativity je hodně zavádějící. Silně všem doporučuji jej ignorovat a řídit se pouze wikipedii nebo jinými seriózními zdroji. Z knížek doporučuji vtipně napsanou knihu George Gamowa, Pan Tompkins v říši divů. Ta by asi laikovi mohla hodně pomoci udělat si základní představu. V knihovnách se dá běžně půjčit.
Diskusi klidně založ, já se jí rád zúčastním. Ve fyzice mám slušné znalosti i zkušenosti. Jak ze samostudia, tak z kontaktů se skutečnými fyziky. Každému kdo něco nechápe rád vše vysvětlím do takové hloubky jaké bude schopen. |
Edited by - noemus on 11/12/2006 12:35:59 |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 12:36:03
|
Kdo ti dal zmíněnou podmínku vedení? (tučně v textu)
Je logické, že ak sa chceš nechať viesť niekym iným, tak mu to musíš umožniť.To som si uvedomoval. Takže jediná možnosť bola prastať viesť samého seba a čakať, čo sa bude diať...Prestal som premýšľať za seba samého a čakal som, čo sa mi zjaví vo vedomí...naraz začala nutkavá potreba niečo robiť...Vychádzalo to z vnútra, nie z mojho rozumu...Od tej doby nepremýšľam z rozumu, ale čakám na nutkavú potrebu z vnútra, ktorá mi presne povie, čo mám robiť...Nie slovne...vynorí sa to z vedomia a ja to poviem, alebo urobím...Od tej doby o ničom nepremýšľam, nič neplánujem, len čakám, čo sa zjaví z vedomia...Je to velice odbremeňujúce...Ako viem, že tie myšlienky prichádzajú od Boha? Boha som požiadal o vedenie... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 12:39:46
|
Píšeš, že nevycházíš z víry v Boha. Nerozumím tomu.
Nikdy som v Boha neveril...Len som tušil, že existuje...preto som sa rozhodol vysloviť vetu, Bože ak existuješ, tak ma veď... |
 |
|
|
JaroVlk
Nový uživatel
Czech Republic
27 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 13:52:48
|
okej navi. Tvuj nazor beru, mas na nej pravo, i kdyz mam jiny. porad nerozumim tomu, jak muzes vedet, ze to co rikas ze je od boha je skutecne od boha a ne z tve mysli, muzes to nejak vysvetlit, jak to rozlisujes?
Prosim o definici tohoto tajemneho bozskeho atributu tvych tezi.
Dale by me zajimalo, jaky to ma dopad na tvuj prakticky zivot? K cemu konkretne te buh vede?
Dekuji.Jarek. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 14:47:36
|
Jarku.
Byl jsem se podívat na ty nabízené stránky. Asi zůstanu u toho,že ty posuny v čase používat nadále při psaní sci fi nebudu. Nejspíš to bude mou totální neznalostí cizích slov,ale dlouho jsem tam nevydržel. gravitace je zakřivení časoprostoru. Z toto jsem úplně hloupý. Já ani nevěděl že může být rovný a co má společného s gravitací už vůbec ne.(dělám si legraci) Takže teorie relativity zůstane mimo mne a už vás s tím nebudu obtěžovat ani zdržovat. Možná se tam ještě někdy podívám.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|