| Author |
Topic  |
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 21:12:26
|
Berte to jako mou vlastní teorii na vznik vesmíru, života apod. Její "originalita" spočívá v tom, že se dívá na některé věci jinak a spojuje různé věcí z různých náboženství. Je to vlastně náboženství a filosofie dohromady. Nemám to promyšlené úplně do mrtě, je to jakási kostra. Zajímá mě jakýkoliv názor :)
Všude kolem nás je Temnota. Byla tu před námi a bude tu i po nás. Temnota obsahuje všechno, ale tyto všechny části zároveň nejsou nijak vymezeny, ohraničeny takže krátce řečeno, Temnota je chaotická směs všeho bez nějakého řádu v "našem" smyslu slova. Najednou se něco stalo/stane. Z téhle chaotické a zároveň uspořádané směsi všeho a ničeho se zrodí individualita, záblesk, impuls - Světlo. Světlo se snaží uniknout ze Temnoty, která ho svazuje. Aby nebylo pohlceno a spoutáno Temnotou, musí bojovat. snaží se o to za každou cenu, i když Temnota je mu pořád v patách. Světlo nikdy neunikne a Temnota ho nikdy úplně nepolapí. Děje se to pořád dokola. Fyzickým aspektem Světla je Oheň a fyzickým aspektem Temnoty je Mráz. Temnota a Světlo spolu bojují na psychické úrovni, Mráz a Oheň na fyzické. Všechny hmotné věci vznikají díky tomuto boji. Výsledkem je vždy jakási rovnováha (působení Temnoty), kterou se Světlo vždycky bude snažit porušit. Existují dva druhy existence. Smrt a Život. Smrt je existence pasivní, nevědomá související s Temnotou. Život je xistence aktivní, vědomá, související se Světlem. Veškerá pasivita, klid, apatie, soucit, přátelství, spolupráce apod. souvisejí s Temnotou. Naproti tomu aktivita, vzrušení, agresivita, sobectví, činorodost souvisejí se Světlem. Ukazuje se další aspekt boje Světla a Temnoty. Všechny živé bytosti jsou v první řadě "děti Světla". Pokud chce Světlo přežít, musí využívat pravidel Temnoty jako pořádku, pravidelnosti, opakování (množení), zákonů apod. Ale hlavní síla ženoucí živé bytosti dál je Světlo, ne Temnota. Dá se říct, že kompromisem mezi Světlem a Tmou je láska. Takže, co z téhle mojí filosofie/náboženství plyne? Není Bůh, neexistuje žádné univerzální dobro a zlo, ale všechno je naopak relativní. To, že se modlíme k Bohu, je vlastně naše zdání. Ve skutečnosti se modlíme k sobě, protože v nás je obsažen náš Bůh (Světlo). Namlouváme si, že Temnota je špatná a zlá, protože nám brání žít a svazuje nás, ale přitom nás i uklidňuje a dodává nám sílu (spánek). A to je tak všechno :)
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/12/2006 : 10:42:45
|
Kozorohu zdravím tě.
Tak tohle je ale kláda.Kdybych tě na chtěl odpovědět, musel bych jít slovo od slova, souvětí od souvětí a vše rozebírat a srovnávat se svým názorem na tutéž věc. Odpověď na celek není možná. Ta teorie světla a tmy, braná jako podobenství může být podnětná a nutit čtenáře přemýšlet. Jako skutečnost to však příliš nesedí. Tma a světlo jsou jeden celek. Bez tmy nepoznáš světlo a bez světla nepoznáš tmu. Když chce malíř namalovat světlo, musí namalovat i tmu, jinak to světlo nedokáže namalovat." Člověk a vše živé přináleží světlu." život je opět světlo i tma,ale jako podobenství je to dobré.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 06/12/2006 : 17:27:10
|
Drahy kozorohu, zacatek dobry, ale musim se zastavit uz u prvnich vet.
Najednou se neco stalo. Co? CO? To je to podstatne, co teorie zkoumaji. Co se stalo?
Libi se mi myslenka poslednich slov, ze buh je obsazen v nas a ze temnota neni spatna. S tim souhlasim 
Ale jeden maly technicky nedostatek. Z textu vyplyva, ze Svetlo je to, co bojuje, co se vzbourilo, co utika... Trosku mi to nesedi. Na jednu stranu mam rada jakekoliv nazory vymykajici se stereotypnimu proudu a nabizejici nove moznosti, ale tohle bych potrebovala jaksi dotahnout, doresit a dovysvetlit...
Jinak good idea M. |
 |
|
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 06/12/2006 : 19:56:12
|
Drahý/drahá M, nevím, co se stalo. Každý by rád slyšel o nějakém velkém třesku, kterým to všechno začalo apod., ale třeba pořád něco vzniká a zaniká. V Temnotě je napětí, které občas bouchne. To je moje skromné vysvětlení. Nerozumím, co ti nesedí? Kozoroh
Drahy kozorohu, zacatek dobry, ale musim se zastavit uz u prvnich vet.
Najednou se neco stalo. Co? CO? To je to podstatne, co teorie zkoumaji. Co se stalo?
Libi se mi myslenka poslednich slov, ze buh je obsazen v nas a ze temnota neni spatna. S tim souhlasim 
Ale jeden maly technicky nedostatek. Z textu vyplyva, ze Svetlo je to, co bojuje, co se vzbourilo, co utika... Trosku mi to nesedi. Na jednu stranu mam rada jakekoliv nazory vymykajici se stereotypnimu proudu a nabizejici nove moznosti, ale tohle bych potrebovala jaksi dotahnout, doresit a dovysvetlit...
Jinak good idea M. [/quote] |
 |
|
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 06/12/2006 : 20:07:11
|
MB, tvoje tvrzení není v rozporu s mou teorií. Máme pravdu oba. Napsal jsem, že temnota je všude, všechno obklopuje. To znamená, že světlo se snaží uniknout atd., ale tma se ho pořád snaží pohltit, pořád je kolem něj. Takže platí to, že jsou oba jedno, protože světlo je neustále v temnotě. To že někdo namaluje světlo a tudíž musí namalovat i tmu, jen potvrzuje, že světlo temnotě nemůže uniknout, i když se o to sebevíc snaží a dokonce ji potřebuje k tomu, aby se objevilo, přežilo. Rodí se z ní a využívá jejích pravidel, i když se je snaží porušit. Nerozepsal jsem jednu důležitou oblast. Poznání. Pro temnotu je typické podvědomí, intuice, instinkty, archetypy, chcete-li. Naopak světlo se snaží zjišťovat, objevovat, poznávat, ale neuvědomuje si, že nakonec dospěje k tomu, co už je dávno známé. Kozoroh |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 12:19:49
|
kozorohu Nazdar.
A co když to obrátím a řeknu, že světlo pronásleduje tmu? Že tma je všude kolem a světlo ji ničí. Ta tma se brání zuby nehty a stejně jí to není nic platné. To světlo jí požírá dokud se smao nestane tmou. Když se stane tmou, pak se opět bojí světla a brání se. Co na tohle povíš?
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 13:16:00
|
| Bez tmy poznáš světlo, ale nenazýváš ho světlo ve smyslu světlo-tma... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 13:21:51
|
| Kozorohu...Schvalne si skús prečítať pár stránok zo Základov lidskej duchovnosti, od amerického psychológa, rusínskeho pôvodu, vyštudovaného na Karlovej univerzite, Petra Daniela Francucha, co to s tebou udelá...Máš to k dispozici na www.petrfrancuch.blog.cz |
 |
|
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 13:42:57
|
Nazdar MB,
A co když to obrátím a řeknu, že světlo pronásleduje tmu? Že tma je všude kolem a světlo ji ničí. - Tohle chápu jako reakci na tvrzení, že tma pronásleduje světlo. Nešikovně jsem to vyjádřil, když jsem psal, že tma se snaží světlo pohltit. Tma se vlastně o nic nemůže snažit, je pasivní. Světlo je aktivní. Jde jen o to, že aktivita světla není dost velká, aby tmu "přemohlo". Takže: Světlo pronásleduje tmu? Může být, dá se to tak chápat.
Ta tma se brání zuby nehty a stejně jí to není nic platné. To světlo jí požírá dokud se samo nestane tmou. Když se stane tmou, pak se opět bojí světla a brání se. Co na tohle povíš? - Podobně jako první bod. Tma se nemůže bránit. Nevyvíjí žádnou aktivitu. Její síla je v nečinnosti. Je to taková mrtvá zásobárna hmoty a energie. "Světlo požírá tmu, dokud se samo nestane tmou." Tohle by znamenalo, že světlo odčerpává energii ze tmy čím dál víc a víc a takhle ji ničí. Přiznávám, že to mě nenapadlo a vypadá to zajímavě. Chápal jsem světlo spíš jako někoho, kdo uniká, ne někoho, kdo se snaží ovládat. Když světlo nakonec odčerpá veškerou energii ze tmy, nakonec umře-zhasne. Pokud to budu brát z pohledu člověka tzn. někoho, kdo vidí, tak přemíra světla mě oslepí, tudíž pak pro mě bude existovat jen tma. Když to budu chápat jako život a smrt, tak přemíra života vždycky skončí smrtí. Víc lidí má nakonec málo jídla, hyperaktivní lidi klepne pepka apod. "Když se stane tmou, pak se opět bojí světla a brání se." Zase se vytvoří ten stav svázanosti-nečinnosti. Odvážná myšlenka: Energie pro vznik nového světla je tu pořád - zákon zachování energie? Díky, neodporuje to mojí teorii, ale nabízí to jiný pohled. Možná je to o tom, že já to bral spíš z pohledu tmy a ty spíš z pohledu světla :)
Kozoroh |
 |
|
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 13:46:37
|
Jestli to myslíš ve smyslu něco oproti nic a ne černá/bílá, tak je to tvůj subjektivní pohled jako bytosti světla.
Bez tmy poznáš světlo, ale nenazýváš ho světlo ve smyslu světlo-tma...
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 14:19:55
|
Zdravím Kozorohu.
Promiň , ale stále mám dojem, že mluvím s obratníkem. (ha ha ha vše v dobrém.) Myslel jsem, že mluvíš v podobenství a proto jsem tě v podobenství odpovídal. Asi jsme si nerozuměli.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 07/12/2006 16:47:42 |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 17:09:30
|
Mily Kozorohu,
neustale si odporujes ale dobre, teorie jeste neni dotahnuta do konce, tak to chapu, sama taky rozvijim nove teorie...
Nesedi mi to, ze nic nikde nebylo a najednou se neco stalo a uz bylo vsechno. Chapes, co tim myslim? Zajima me CO se stalo, ze se veci daly do pohybu... To mas jako ze tvrdis, ze na pocatku vzniku vesmiru byl Velky Tresk, ale nepopises, co to vlastne znamena, takze pak muzes rikat, ze na pocatku byla Mrkev nebo cokoliv jineho...
Ale jinak, jak rikam, myslenka boje svetla s tmou je dobra. Pokud to jeste nejak dotahnes a dopromyslis, mohlo by to mit nejake rozumne vysledky... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 19:12:44
|
| Harleyko...ty vychádzaš s časopriestoru...Čo keď je ale časopriestor dôsledkom existencie?...Z toho vyplýva, že keď vstúpime pred časopriestor, tak tam vôbec neexistuje pojem začiatku a konca a tým pádom ani začiatok a koniec... takýto pojem vzniká až v časopriestore, v ktorom sú hranice...Chápeš, čo som tým chcel povedať?... |
 |
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 22:11:39
|
Světlo , temnota , boj světla s temnotou . Nepříjde vám to trochu moc kýčovité ? Teď k tomu začátku a konci . Z toho co jsem si kdy přečetl o velkém třesku plyne , že začal v čase t=0 a dal by se tedy považovat za počátek vesmíru . Bohužel tím jestli se nepletu fyzika končí a co bylo "před" (v uvozovkách , protože neexistoval čas nemá tedy "před" žádný smysl) velkým třeskem je už otázka filosofická a nevidím důvod proč by se na to měly vztahovat poznatky z našeho života . Myslím tím , že neco musí někdy začít , skončit atd. . Tím nechci říct , že beru velký třesk jako dogma . Je to učitě hodně propracovaná teorie , ale srovnám to třeba s počasím , které je problém spolehlivě předpovědět prár dní dopředu . |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 22:34:19
|
| Časo priestor je uvedomiteľný len vo fyzickom svete...V jemnejších svetoch nieje časopriestor...Rozplýva sa...Tak ako keď sa voda mení na paru...Pred terajším vesmírom bol iný vesmír, a pred ním ďaľší a ďaľší až do nekonečna...Začiatok sa dá pochopiť len bez časopriestoru a bez časopriestoru človek pochopí, že žiadny začiatok a koniec nemôže existovať...Začiatok a koniec je výplodom časopriestoru... |
 |
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 22:55:04
|
quote: Originally posted by navi
Začiatok sa dá pochopiť len bez časopriestoru a bez časopriestoru človek pochopí, že žiadny začiatok a koniec nemôže existovať...Začiatok a koniec je výplodom časopriestoru...
Jsem psal ,že nevidím důvod proč by měla mít existence "něčeho" co tu bylo před vesmírem počátek (počátek ani nemá smysl pokud neexistuje čas ) .Stejně tak se dá říci , že naše smysly jsou omezené slyšíme zvuky v f pásmu 16Hz až 16Khz (u každého to je jinak) vidíme pouze elmag. záření v omezeném rozsahu vlnových délek (světlo) ..... a totež platí i pro věškeré měřící přístroje . Tím chci říci , že něco velmi podstatného můžeme mít klidně před nosem a stejně o tom nebudeme mít ani zdání . |
 |
|
Topic  |
|
|
|