www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 potřeba genderových rolí
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 16/06/2012 :  08:46:18  Show Profile  Reply with Quote
kirmaku, to by mě zajímalo co jsou to ty charakteristiky a jak se určily. Tím, že se někdo potil v chlívě a když mu kradli prase, tak po nich hodil vidlema? To je potom každý právník asi zženštilá buzna.

Přitom je to jenom tak, že využívá verbální prostředky a když jsou účinné, stačí mu umět jenom mluvit a vyargumentovat si věci, je mu nakonec úplně jedno co ve výsledku dělá.

Myslím, že to znamená, že se dá najít celé spektrum toho v čem se člověk realizuje svými charakteristikami. Ty taky nejsi jen nějaká neživá hmota bez tendencí, protože místo toho abys konečně zavřel hubu, tak pořád vykopáváš ven cokoliv se najde.

Leckdo by se nasral nebo kdyby byl z oboru, tak by jen prostě deklasoval takovou snahu jako naivní, bezpředmětnou, irelevantní. To protože je v jisté fázi pro profesionála sociálně nepřípustné bavit se s amatérem. Něco takového už dávno překonal. Přitom v porovnání se sedlákem, který kolem sebe mává pěsti, by mohl být podobný člověk charakterizován jako femininní typ, ale není. Jen se soustředí na jeden okruh zájmu.

Z toho vyplývá, že to dělení dost omezuje jen na pár věcí a maskulinní charakteristiky budou asi takové, které mají tendenci za každou cenu něco nebo někoho překonávat a ty ženské zase pohybovat se v kompromisech a aplikovat je v rámci toho dominantně asi jen na nějaké slabší situace a jedince nebo tak nějak.

Takže když budeš mít v místnosti dva hádající se kretény a jednu ženskou a ona bude mít zájem o nějaké řešení, tak si vždycky vybere to podle ní důležité a přikloní se na jednu stranu a v něčem jiném zase na druhou.

Přičemž to není tak, že by se třeba nepřehánělo, nezveličovalo. Máme svoje emoce a ty jsou vždy na prvním místě.

Nošení kytek a dominantní chování, když je člověk "hodný" je většinou neakceptovatelné jen z toho důvodu, že zde máme celé davy vlezdoprdelků bez jakékoliv vlastní sociální hodnoty. Tyto faktory se holkám automaticky asociují s těmito jedinci a dost deklasují jakoukoliv další snahu a osobnost člověka jako takovou. Z toho vyplývá, že pouhá eliminace těchto faktorů nemusí být pro ženskou žádoucí jako mávnutím kouzelného proutku. Jsou tady taky hrubiáni a dementi, co se hroutí pod tlakem a kopou kolem sebe jako kohouti. Dostat se v jejích očích do téhle kategorie je možná ještě horší, protože ona si začne myslet, že jakákoliv interakce bude znamenat problém, který bude muset řešit a omlouvat tě u lidí, kteří jistým společenským věcem rozumí.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 17/06/2012 :  01:44:59  Show Profile  Reply with Quote
...tož...si to přečti :-)
https://docs.google.com/file/d/0B5SS3yt2hgisMU1vcENxMkN4UjQ/edit?pli=1

v pdf je rozeznán text (pokud si to stáhneš, lze v něm vyhledávat)
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 17/06/2012 :  11:30:07  Show Profile  Reply with Quote
To je dlouhé jako prase a bez té omáčky asi nepochopím jak to myslí. Stáhnu si to do čtečky a během léta se na to podívám, dík
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 27/06/2012 :  07:46:09  Show Profile  Reply with Quote
"chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na potřebnost nebiologických rozdílů mezi muži a ženami, zda jsou spíše k užitku či ke škodě a proč


prosím nejen o stanoviska, ale i o důvody"

Samozřejmě, že jsou potřeba. Kdyby nebylo rozdílů, za chvíli by se spolu ženská a chlap nudili. I homosexuální páry mají potřebu mít stanovené role.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 28/06/2012 :  02:21:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

"chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na potřebnost nebiologických rozdílů mezi muži a ženami, zda jsou spíše k užitku či ke škodě a proč


prosím nejen o stanoviska, ale i o důvody"

Samozřejmě, že jsou potřeba. Kdyby nebylo rozdílů, za chvíli by se spolu ženská a chlap nudili. I homosexuální páry mají potřebu mít stanovené role.

rozdílů...no..
ale rozdílů vázaných na pohlaví? Mezi muži a ženami obecně? (tedy nikoliv mezi konkrétním mužem a konkrétní ženou, ale mezi skupinou všech mužů a skupinou všech žen)

mimochodem mi připadne, že čím větší rozdíly, tím větší nuda. Když kvůli rozdílům každý preferuje jinou činnost...tak je obvykle problém najít činnost, která by bavila oba, tj. nenudila ani jednoho.
Obávám se, že nejméně nudy spolu zažijou lidé na chlup stejní.

četl jsem, že rozdíly přispívají k obdivnému a přitažlivému napětí mezi mužem a ženou (pokud žena neumí vůbec s technikou a muž neumí vůbec vařit, tak každému to, co umí ten druhý a neumí on sám, imponuje -- to přispívá k přitažlivosti, ovšem za cenu funkčnosti) a zřejmě jsou podstatným faktorem pro rozvoj zamilovanosti.
..tenhle pozitivní vliv se ale rychle vyčerpá a pak spíš škodí

ovšem jak jsem již řekl, to bychom se bavili o čemsi jiném...o potřebnosti rozdílů mezi konkrétním mužem a ženou v konkrétním vztahu, já to myslel, byť jsem to explicitně neuvedl, jinak -- měl jsem na mysli rozdíly mezi muži a ženami obecně
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 28/06/2012 :  02:24:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis
I homosexuální páry mají potřebu mít stanovené role.

tady je zásadní rozdíl, že v homosexuálním páru si je můžou stanovit svobodně dle svých predispozic - "mužem" bude ten z páru, kterému tato role více vyhovuje, s ženou podobně

funkční specializace je jistě potřebná

ovšem problém je, když je předem řečeno, kdo musí být kým
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 29/06/2012 :  15:34:37  Show Profile  Reply with Quote
že ty jsi nějaká buzna?
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 03/07/2012 :  18:49:49  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na potřebnost nebiologických rozdílů mezi muži a ženami, zda jsou spíše k užitku či ke škodě a proč


prosím nejen o stanoviska, ale i o důvody



Myslím, že každá rozdílnost ve společnosti je k užitku. A nemusí to být rozdíly jen mezi pohlavími. Proč? Kdyby nebylo rozdílů, čím by byla společnost a jak by vypadala? Ani mravenci nejsou jeden jako druhý, jinak by nebyla žádná společnost mravenců.
Otázkou je, co je nebiologický rozdíl, respektive jaké všechny rozdíly plynou z biologické rozdílnosti. Myslím totiž, že jakoukoli podstatu(třeba biologickou) není možné odtrhávat z celku a předstírat, že je možné přestavět celou budovu bez toho, abychom sáhli na základy.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 11/07/2012 :  00:26:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

že ty jsi nějaká buzna?

nejsem :-I

quote:
Originally posted by okref
Proč? Kdyby nebylo rozdílů, čím by byla společnost a jak by vypadala? Ani mravenci nejsou jeden jako druhý
zdůvodnění otázkou, resp. nevědomostí...a dokonce ani zdůvodnění analogií (navíc nepříliš vhodnou - člověk a mravenec se poněkud liší, stejně tak společnost mravenců od společnosti lidí ...společnost mravenců je řízená feromony a nejzákladnějšími instinkty......)
...nelze brát jako zdůvodnění...

mimochodem opět si zopakoval ono "kdyby nebylo rozdílů" - což ale není alternativa k mému doporučení zrušit genderové stereotypy. Odstraněním genderových rozdílů je myšleno především odstranění oné "genderovosti", tj. vázanosti na rod, nezaniknou ony role samotné, neboť tyto role jako takové potřebné jsou (někdo musí to nádobí umývat......). Je také pravděpodobné, že funkční specializace bude probíhat nadále, ale - jak jsem psal neronisovi na příkladu s teplejma - k této specializaci nebude nikdo nucen.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 17/08/2012 :  16:55:28  Show Profile  Reply with Quote
kirmaku
na mě to působí z dáli tak, že nestojíš o cizí názory

jednoduše jsi sem přišel s nějakým svým přesvědčením, a buď

a) chceš aby(chom) ti zde potvrdili, že je ono přesvědčení správné

b) snažíš se přesvědčit ostatní, že je tvé přesvědčení správné

nevidím žádnou snahu o diskuzi, jelikož ty se projevuješ jako ten nejchytřejší, který má vše načteno, všechno ví a zná, "jen" si tady potřebuješ nějak utužit své ego

neber to osobně, ale názory ostatních jako by pro tebe neměly žádnou hodnotu, protože jsi zaslepen svým přesvědčením. tak to na mě působí.

_____________________________
Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 17/08/2012 :  17:29:10  Show Profile  Reply with Quote
podle mě například, jsou genderové role spíše k užitku než naopak a rozhodně bych netvrdila, že přispívají k nefunkční společnosti
vidím to přesně naopak - totiž že společnosti toto rozdělení prospívá -

a ano, myslím tím i rozdíly nebiologické, tedy vyplývající z mozku, ale jak už vzpomenul okref, nemůžeš oddělit ženský mozek od jejího těla a mužský mozek od mužského těla...

nebaví mě nějak to chození kolem horké kaše, když se lze bavit o praxi. prakticky jsi k tomu trochu došel s kay a zde si myslím, že je to, oč tu běží. řešíš zhruba

- jak se chovat ke svým budoucím dětem (při tom všem nadáváš na genderové stereotypy - máš tedy už vytvořena určité premisy, s jakými k nim budeš přistupovat, sem sis je přišel potvrdit)

- to, že by se ti líbilo být doma s dětma na mateřské+rodičovské a nepracovat, ale vidíš velkou nespravedlnost v tom, že jsou mateřské určeny hlavně pro ženy a ne pro muže -- zde se totiž dobře projevuje genderový stereotyp, který nemůžeš nijak vyvrátit, přestože není ani tak biologický (na rodičovské dovolená stejně bývají spíš ženy než muži a bylo by opravdu divné z psychického hlediska pro to dítě ho po jednom roce oddělit od matky s tím, že půjde pracovat a odteď s ním zůstane otec doma --- to prostě jednoroční dítě nepochopí), tudíž tohle vyřešit nemůžeš, i když je ten rozdíl nebiologický, protože biologie/nebiologie jaksi od sebe oddělit nejde (mozky máme v těle).

já bych řekla že genderové stereotypy, jsou alespoň v té oblasti rození dětí a starání se o ně potom, naprosto dobře udělané a správné, takže kdo by se měl přizpůsobit, nejsou gendery, ale ty, pokud ti to takto z nějakého důvodu nevyhovuje. měl by ses s tím smířit a pochopit, že nejsi žena. neboť ovlivnit se dá ledacos na základě genderových nesrovnalostí, ale tohle je něco, co ovlivnit nemůžeš.


myslím, že by se ti líbil film Junior.

_____________________________
Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 17/08/2012 :  22:17:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

...tož...si to přečti :-)
https://docs.google.com/file/d/0B5SS3yt2hgisMU1vcENxMkN4UjQ/edit?pli=1




Vydržel jsem to nějak do padesáté strany. Potud to bylo celkem zajímavé. Prostě mužský faktor, vypuštěný z rodiny dítěte znamená, že se nebude chovat stereotypně. Tzn jako jeho otec, protože si každý hledá ve svém mládí vzor. Zvyšuje to pravděpodobnost přežití - tzn pokud žije spokojeně on, já budu taky.

Jenže ta autorka si vysvětluje nedostatky jako vztahem matky a dcery. Že by otec a syn si měli být nablízku, mazlit se spolu a nechce se mi domýšlet co ještě. Jakoby bylo normální, že se k sobě dva lidi chovají hezky, jenom to asi hezky vypadá a asi by to tak mělo být.

Vzhledem k tomu, že ženy porovnávají to cov okolí vidí a jenom z toho vychází, zatímco muž si musí určit ty priority většinou sám bych řekl, že bychom se neměli subjektivně hodnotit ze společenského hlediska, ale z hlediska cílů nebo vlastních preferencí. Potom může takovému otci dojít, že by jeho syn měl myslet samostatně a snažit se v něm něco podobného evokovat. Když otec leze paničce do prdele, potom bude potřebovat, aby jeho prdel zase lízal někdo jiný. Namísto aby existovala nějaká forma zdravé soutěživosti nebo tak něco.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 17/08/2012 :  22:53:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

kirmaku
na mě to působí z dáli tak, že nestojíš o cizí názory

jednoduše jsi sem přišel s nějakým svým přesvědčením, a buď

a) chceš aby(chom) ti zde potvrdili, že je ono přesvědčení správné

b) snažíš se přesvědčit ostatní, že je tvé přesvědčení správné

nevidím žádnou snahu o diskuzi,
no já mám někdy pocit (např. teď), že muži a ženy mají odlišné slovníky...

ženy často jako diskuzi chápou pouhé kladení názorů a stanovisek vedle sebe, přičemž vzájemně se nesnaží si je vyvracet. To pro mě není diskuze.

muži diskuzi chápou více jako kladení argumentů proti sobě s cílem dosáhnout jen jednoho pojetí/stanoviska - toho nejpravdivějšího. Právě toto nazývám diskuzí -- v praxi je to nejčastěji pře, protože obvykle lidi nevstupují do diskuze "s čistou hlavou" (tj. bez názoru), ale s nějakým přesvědčením či nápadem, který se snaží v diskuzi obhájit. Diskuze má tedy nejčastěji formu vyvracení veškerých argumentů či názorů, které nejsou totožné s názorem daného diskutéra.

Když si všimneš většiny mých příspěvků, mají formu
- citace -
- zdůvodnění, proč jsou citované informace nesprávné či neúplné -

Já tohle chápu jako diskuzi a očekávám, že i ostatní budou citovat a vyvracet (nebo doplňovat) mě, ovšem jen tehdy, pokud prezentuji názory, ne pokud prezentuji načtená fakta.




k té "načtenosti"
já velmi často prostě nejsem spokojen s reakcemi, neboť neodpovídají na mé otázky. To mě vede k tomu, že když položím otázku a nikdo neodpoví, tak se pokusím (až mám chuť a čas) odpověď na otázku vygooglit nebo najít v knize. Tak se může stát, že si odpovím vlastně sám.
Když potom zjistím, jak se skutečnost má, je další diskuze do značné míry omezená - když už např. zjistím, že galaxie v Andromedě je spirální, tak působí hodně divně, když někdo začne psát, že si myslí, že je eliptická... Ve chvíli, kdy je zjištěna faktická skutečnost, je posílání názorů a domněnek poněkud opožděná reakce. Ovšem stále lze např. zjištěná fakta zpochybnit (je ale potřeba uvést dobré důvody), říct, že je nechápu, či dále nějak rozvíjet atd.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 17/08/2012 :  23:37:17  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

podle mě například, jsou genderové role spíše k užitku než naopak a rozhodně bych netvrdila, že přispívají k nefunkční společnosti
vidím to přesně naopak - totiž že společnosti toto rozdělení prospívá
není zde stejné nedorozumění jako jsem měl s okrefem?

jak už jsem psal mu, souhlasím s tím, že společnosti prospívá (dobrovolné) rozdělení rolí...

ovšem toto rozdělení rolí by nemělo být vázáno na gender

pokud nesouhlasíš s tím, že rozdělení by nemělo být vázáno na gender, zajímaly by mě důvody

quote:
Originally posted by axel01
a ano, myslím tím i rozdíly nebiologické, tedy vyplývající z mozku, ale jak už vzpomenul okref, nemůžeš oddělit ženský mozek od jejího těla a mužský mozek od mužského těla...
k tomu bych podotkl, že naprostá většina rozdílů platí jen v průměru pro skupinu žen a skupinu mužů, neplatí pro dva náhodně vybrané jedince. Variabilita mezi jedinci ve skupině (např. variace ve výšce žen) je několikanásobně větší než variabilita mezi skupinami (např. rozdíl průměrné výšky skupiny žen a skupiny mužů).

quote:
Originally posted by axel01
nebaví mě nějak to chození kolem horké kaše, když se lze bavit o praxi. prakticky jsi k tomu trochu došel s kay a zde si myslím, že je to, oč tu běží. řešíš zhruba

- jak se chovat ke svým budoucím dětem (při tom všem nadáváš na genderové stereotypy - máš tedy už vytvořena určité premisy, s jakými k nim budeš přistupovat, sem sis je přišel potvrdit)

- to, že by se ti líbilo být doma s dětma na mateřské+rodičovské a nepracovat, ale vidíš velkou nespravedlnost v tom, že jsou mateřské určeny hlavně pro ženy a ne pro muže
to je omyl. Máš pravdu v tom, že i tyto otázky řeším nebo jsem řešil (tu první třeba - jak se chovat ke svým dětem - jsem již vyřešil a řešení napsal na toto fórum), ovšem to je možná tak 1% všech praktických otázek, které jsem řešil.

negativní vliv genderu se projevuje např. v tom, že ženy nemají zájem o technické věci a pro mě nevýhoda pak tkví v tom, že se s ženami o technických věcech nemůžu bavit, což mě docela vadí.

jiný negativní vliv se projevuje v mezilidských vztazích, kdy např. ženy nemají rády projevy fyzické i psychické "slabosti" -- což mě opět snižuje kvalitu života, resp. se před ženami (pokud nechci, aby mě pomlouvaly nebo si mě nevážily) musím přetvařovat a nemohu být uvolněný

pro zcela konkrétní příklad --- kdysi na výletě se školou jsem ležel a protože mi byla zima, měl jsem nohy uplně u sebe. Viděla to holka a ptala se mě, zda jsem teplej, protože ležím jak teplouš - dnes bych ji poslal do prdele, ale tehdy mě to samozřejmě vadilo a příště jsem si již dal pozor, abych jako "teplouš" nevypadal a raděj jsem trpěl zimou...

takhle konkrétními příklady bych mohl toto vlákno zcela zahltit, kdybych chtěl... nejde tedy o izolované vzácné problémy, jde o systémový problém genderových stereotypů, který se projevuje všude možně - nejen ve vztazích (s rodiči, vrstevníky, partnery), ale i v společnosti (chybí např. ženy vědkyně, přitom je dokázáno, že ženský styl myšlení vede k jiným způsobům práce s daty a fakty, který může vést k významným objevům --- nebo chybí muži učitelé na ZŠ a chlapci často nemají dostupný mužský vzor atd.)

quote:
Originally posted by axel01
-- zde se totiž dobře projevuje genderový stereotyp, který nemůžeš nijak vyvrátit, přestože není ani tak biologický (na rodičovské dovolená stejně bývají spíš ženy než muži a bylo by opravdu divné z psychického hlediska pro to dítě ho po jednom roce oddělit od matky s tím, že půjde pracovat a odteď s ním zůstane otec doma --- to prostě jednoroční dítě nepochopí),
mám dojem, že ročnímu dítěti je uplně fuk, který z rodičů se o něj bude starat...
víc ono oddělení bude prožívat ona matka než to dítě...

pro malinké dítě je postava matky poměrně nedůležitá, důležitá je pro něj funkce matky - tj. je potřeba, aby mu někdo (ne nutně biologická matka) dodal potřebnou péči, potom se vývíjí správně.

quote:
Originally posted by axel01
měl by ses s tím smířit a pochopit, že nejsi žena. neboť ovlivnit se dá ledacos na základě genderových nesrovnalostí, ale tohle je něco, co ovlivnit nemůžeš.
smířit ano, ale rozhodně je nehodlám podporovat
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 17/08/2012 :  23:46:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

quote:
Originally posted by kirmakX6on

...tož...si to přečti :-)
https://docs.google.com/file/d/0B5SS3yt2hgisMU1vcENxMkN4UjQ/edit?pli=1




Vydržel jsem to nějak do padesáté strany. Potud to bylo celkem zajímavé. Prostě mužský faktor, vypuštěný z rodiny dítěte znamená, že se nebude chovat stereotypně. Tzn jako jeho otec, protože si každý hledá ve svém mládí vzor. Zvyšuje to pravděpodobnost přežití - tzn pokud žije spokojeně on, já budu taky.

Jenže ta autorka si vysvětluje nedostatky jako vztahem matky a dcery. Že by otec a syn si měli být nablízku, mazlit se spolu a nechce se mi domýšlet co ještě. Jakoby bylo normální, že se k sobě dva lidi chovají hezky, jenom to asi hezky vypadá a asi by to tak mělo být.

Vzhledem k tomu, že ženy porovnávají to cov okolí vidí a jenom z toho vychází, zatímco muž si musí určit ty priority většinou sám bych řekl, že bychom se neměli subjektivně hodnotit ze společenského hlediska, ale z hlediska cílů nebo vlastních preferencí. Potom může takovému otci dojít, že by jeho syn měl myslet samostatně a snažit se v něm něco podobného evokovat. Když otec leze paničce do prdele, potom bude potřebovat, aby jeho prdel zase lízal někdo jiný. Namísto aby existovala nějaká forma zdravé soutěživosti nebo tak něco.


ty vypouštíš důležité přemostění jednotlivých myšlenek...

uniká mi vzájemný vztah některých vět i vztah těchto vět k tématu

nejsem schopen z toho dešifrovat tvůj názor na věc...
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000