www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Teorie humoru
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Trixas
Nový uživatel

13 Posts

Posted - 11/05/2012 :  03:11:43  Show Profile  Reply with Quote
Takže, aby bylo něco směšné, musí to podle mě splňovat tři podmínky.
1. Podrážet autoritu někoho nebo něčeho co si přisvojuje nějakou míru vážnosti. Přesně tohle dává vtipu jeho sílu. Pokud si osoba, instituce nebo vlastně …..cokoli nenárokuje žádnou vážnost, nelze to zesměšnit. Proto taky nelze zparodovat komedii.
2. Ten kdo vtip slyší, musí souhlasit s tím, že si daná věc úctu nebo vážnost nezaslouží. Proto také lidé vtipkují o politicích, mnohem častěji než třeba o interupci… například.
3. Pointa musí vyjít na povrch ve správnou chvíli, a musí být překvapivá.
4. Ještě jsem málem zapomněl, celé to musí být navíc absurdní. Myslím, že právě absurdita se musí odkrýt v té pointě.

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 11/05/2012 :  06:43:15  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Podle mé zkušenosti vtip je otázkou uvolnění, které následuje po nějakém napětí, nezáleží, o čem ten vtip je, pouze musí dojít k onomu nahrazení napětí uvolněním. Proto kdykoliv, když reaguješ na útok okolního světa způsobujícím ti stres, neboli zmáčknutí, přiměřeným protiútokem, který způsobí tvé uvolnění, jakoby získáš volný prostor, tak ti to vždy příjde vtipné a máš důvod se smát (blíže viz kapitola Universální etika mé Filosofie rovnováhy, I. kniha). Napětí a uvolnění však může být vyvoláno i uměle čili humoristovým vtipem.

(blíže viz www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 11/05/2012 06:45:47
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/05/2012 :  13:27:15  Show Profile  Reply with Quote
Pane doktore, dvě otázky:

1) Když Filosofie Rovnováhy dokáže vysvětlit vše od vlnění nekonečen přes mikrobiologii až po příčinnost humornosti humoru - proč nedokáže vysvětlit příčinu smrti tohoto fóra? Mohl bych vás poprosit o analysu dle Fil Rovn. v příslušném vláknu? děkuji

2) Už asi před dvěma lety jsem se vás ptal, jak je nakládáno s vegetariány, vegany, frutariány a spol. - prostě se všemi co odmítají zabíjení pro zábavu - v psychiatrických léčebnách. Je jim jejich mírumilovné stravování umožněno, anebo jsou personalem nuceni konzumovat kolínka s hnědou omáčkou, jako ostatní blázni? Je možno na toto odpovědět? Děkuji
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 11/05/2012 :  18:32:04  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by µ???????

1) Když Filosofie Rovnováhy dokáže vysvětlit vše od vlnění nekonečen přes mikrobiologii až po příčinnost humornosti humoru - proč nedokáže vysvětlit příčinu smrti tohoto fóra? Mohl bych vás poprosit o analysu dle Fil Rovn. v příslušném vláknu? děkuji

2) Už asi před dvěma lety jsem se vás ptal, jak je nakládáno s vegetariány, vegany, frutariány a spol. - prostě se všemi co odmítají zabíjení pro zábavu - v psychiatrických léčebnách. Je jim jejich mírumilovné stravování umožněno, anebo jsou personalem nuceni konzumovat kolínka s hnědou omáčkou, jako ostatní blázni? Je možno na toto odpovědět? Děkuji

µ???????

na co, že to mám odpovědět, při svých dvou doktorátech jsem nepochopil Vaši otázku?

Mimochodem zde výše jde o pokus o vtip podle shora uvedeného schématu.

(viz www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 11/05/2012 18:34:36
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/05/2012 :  18:43:26  Show Profile  Reply with Quote
Pane dvojdoktore, toto fórum je po smrti. Jak si to vysvětlujete podle Fil Rovn.?

Otázka číslo dvě je opravdu jednoduchá, tam byste to mohl bezpochyby zvládnout bez dalšího dovysvětlování.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 11/05/2012 :  21:25:02  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:

Pane dvojdoktore, toto fórum je po smrti. Jak si to vysvětlujete podle Fil Rovn.?

Otázka číslo dvě je opravdu jednoduchá, tam byste to mohl bezpochyby zvládnout bez dalšího dovysvětlování.

µ???????

na co, že to mám odpovědět, i přes Vaše dovysvětlení mi při mých dvou doktorátech dělá velké potíže pochopit Vaši otázku? Taky jsem opravdu rád, že mi mé dva doktoráty nezávidíte.

Mimochodem zde výše jde o opakovaný pokus o vtip podle shora uvedeného schématu.

Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/05/2012 :  22:30:22  Show Profile  Reply with Quote
Pane dvojdoktore, a čemu konkrétně nerozumíte? Jsem vám plně k dispozici tak se snad dobereme nějakého resumé..

http://www.youtube.com/watch?v=joFcFUqV7r4&feature=youtu.be&t=39m28s

Nerad bych došel k tomu závěru, že toto fórum je jediná kosmická entita, na kterou se Fil Rovn. nevztahuje. To by bylo nemilé zjištění. Děkuji

Edited by - µ??????? on 11/05/2012 22:34:45
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 11/05/2012 :  22:53:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:

oustavo, nenavážej se furt do Dalibora...
to jsou v podstatě jediné tvé příspěvky, které jsem od příchodu sem četl..a že já čtu všechno...

doufám, že mi nenapíšeš, že mám nedostatečný smysl pro humor :-D
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/05/2012 :  23:03:11  Show Profile  Reply with Quote
Ono se tu někde řeší něco jiného, než Fil Rovn.? Poslední dobou už si tu p. Dvojdoktor povídá sám se sebou. Zlatej Sláva...

µ.
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/05/2012 :  23:28:52  Show Profile  Reply with Quote
no a když už jsme u té teorie humoru... hehe. Tady je takový přehled českých internetových "doktorů", "profesorů", "vynálezců", "filosofů", "guruů", "géniů" atp. Některé příběhy jsou opravdu k popukání.

http://www.exotopedia.org/

Myslím, že film o Fil Rovn. by p. Dvojdoktora na exotopedii kvalifikoval naprosto s přehledem. Na samostatný odstavec by určitě vydal i nákup chcíplé slepice za 1000 Kč, který p. Dvojdoktor uskutečnil někdy vloni..
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 12/05/2012 :  01:01:34  Show Profile  Reply with Quote
quote:

no a když už jsme u té teorie humoru... hehe. Tady je takový přehled českých internetových "doktorů", "profesorů", "vynálezců", "filosofů", "guruů", "géniů" atp. Některé příběhy jsou opravdu k popukání.

http://www.exotopedia.org/

vida, tohle je k tématu ! :)

...bylo by zajímavé vzít nějakej vtipnej server a zanalyzovat ty vtipy...zjistit, co mají společného.

já momentálně nemám čas, nicméně jsem ze zajímavosti klikl na Radima Hasalíka...a např. tyto výplodky:

"Hitler byl zvláštním člověkem. Jeho život byl příkladem protikladům a možná by vše dopadlo jinak, kdyby se stal úspěšným malířem."

"Komerce se vkrádá také do reklamy."

..jsou podle mě vtipné svou neočekávanou tupostí

To tam např. Trixas ve svém výčtu nezmiňuje..

tohle je zřejmě "naooko-znevažování společenských norem" ..přičemž myslím, že nemusí platit, aby člověk souhlasil, že daná věc (v tomto případě nepřípustnost nevěry se zoofilií a sexuální ochrana dětí) si nezasluhuje vážnost..
každý ví, že jde o vtip, že se to nestalo (a nikdo ani nechce, aby se to stalo)..kdyby totéž byla reportáž...že se to skutečně stalo, asi by to vyvolalo spíš hněv než smích..

Pro vtip mi přijde nejpříznačnější ten 3. a 4. bod Trixův, ta překvapivost a absurdnost.

Každý vtip napřed navodí nějaké očekávání...a nakonec to dopadne uplně jinak - netypicky... Právě v tomto momentu začne být mnoho vtipů vtipných.
Důležitou součástí mnoha vtipů je tedy jisté ošálení posluchače/čtenáře (a prostředek k tomu je právě ona používaná netypičnost, zvrhlá kreativita, absurdnost, iracionalita atd.)
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 12/05/2012 :  01:07:50  Show Profile  Reply with Quote
jeli dva cyklisti

jeden zabočil doleva a druhej měl taky žlutý tepláky
Go to Top of Page

Trixas
Nový uživatel

13 Posts

Posted - 12/05/2012 :  01:40:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:
..přičemž myslím, že nemusí platit, aby člověk souhlasil, že daná věc (v tomto případě nepřípustnost nevěry se zoofilií a sexuální ochrana dětí) si nezasluhuje vážnost..
každý ví, že jde o vtip, že se to nestalo (a nikdo ani nechce, aby se to stalo)..kdyby totéž byla reportáž...že se to skutečně stalo, asi by to vyvolalo spíš hněv než smích..

No dobře, ale určitě jsou lidé kteří se přesto nedokážou přenést, a proto se tomu nedokážou zasmát.

Jinak, teď si myslím, že k vtipu stačí, když si člověk uvědomí absurditu situace.
Jenže.... Poslyšte Kefalín, a čo si vlastně predstavujete pod takým pojmom absurdní.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 12/05/2012 :  07:50:44  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

quote:

oustavo, nenavážej se furt do Dalibora...
to jsou v podstatě jediné tvé příspěvky, které jsem od příchodu sem četl..a že já čtu všechno...

doufám, že mi nenapíšeš, že mám nedostatečný smysl pro humor :-D

kirmakX6on,

díky.

Dalibor

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

quote:

µ???????

Mimochodem dělat si legraci z odmítání zabíjení pro zábavu považuji za zvrácenost, neříkám, že jste zvrácený, ale přesto to považuji za zvrácenost.

quote:

Ono se tu někde řeší něco jiného, než Fil Rovn.? Poslední dobou už si tu p. Dvojdoktor povídá sám se sebou. Zlatej Sláva...

µ.

quote:

www.exotopedia.org/" target="_blank">http://www.exotopedia.org/

Myslím, že film o Fil Rovn. by p. Dvojdoktora na exotopedii kvalifikoval naprosto s přehledem. Na samostatný odstavec by určitě vydal i nákup chcíplé slepice za 1000 Kč, který p. Dvojdoktor uskutečnil někdy vloni..

quote:

Pane dvojdoktore, a čemu konkrétně nerozumíte? Jsem vám plně k dispozici tak se snad dobereme nějakého resumé..

www.youtube.com/watch?v=joFcFUqV7r4&feature=youtu.be&t=39m28s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=joFcFUqV7r4&feature=youtu.be&t=39m28s

Nerad bych došel k tomu závěru, že toto fórum je jediná kosmická entita, na kterou se Fil Rovn. nevztahuje. To by bylo nemilé zjištění. Děkuji

µ???????

pořád nechápu? Ale všechno se můžeme dočíst ve Filosofii rovnováhy, stačí, když si ji celou pořádně a podrobně přečtete. Aby jste našel všechny odpovědi na Vaše podnětné otázky, musíte si ji přečíst opravdu celou, nejlépe třikrát za sebou, aby Vám nic neuniklo a každou její větu by jste si měl pořádně promyslet, aby Vám neunikla žádná její souvislost. Má sice přes 400 stran A4 drobným písmem, ale to Vám jistě nevadí.

Jsem opravdu velice rád, že mi nezávidíte mé dva doktoráty, jak se znovu nezvratně ukázalo ve Vašich příspěvcích citovaných mnou výše.

Mimochodem zde výše jde o pokus o vtip podle shora uvedeného schématu.

Edited by - Dalibor Grůza on 12/05/2012 16:20:25
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 12/05/2012 :  17:03:25  Show Profile  Reply with Quote
Pane dvojdoktore.. a jak jste se stravoval při vaší poslední hospitalizaci na psychiatrii? Vzpomínáte si?? děkuji
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 12/05/2012 :  17:05:42  Show Profile  Reply with Quote
P.S. a nezdá se, že by VŠECHNO bylo popsáno ve Fil Rovn. Například toto fórum se Fil Rovn. vymyká a vy předtím okatě zavíráte oči.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000