Author |
Topic |
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 29/01/2012 : 22:23:16
|
quote: Originally posted by Gullsy
Absolute je to skutečně na elektronickém smetišti.
Logika není substance, ani jiná oduševnělá substance není, alespoň podle mě. Duch je něco, co se vyvíjí stejně jako se formuje hmota. Formuje se spolu s ní. Tak jako roste strom, tak roste i duch v lidském těle. Stejně jako tělo dorůstá do dospělosti, tak duch dorůstá do dospělosti. V každém momentu je v určitém stavu vývoje.
Komplexita ducha závisí na uspořádání nervové soustavy, stejně jako na typu látky ze které je rostlina závisí, jestli to bude dřevina nebo květina. Nervová soustava je podmínkou ducha, který, má-li být projeven, potřebuje žít v těle, v nervové soustavě.
Latentně však existuje předobraz ducha, který v danných podmínkách bude existovat. Duch je odrazem těla a tělo odrazem vývoje hmoty v živého tvora. Vývoj hmoty je zas odrazem přírodních zákonů a přírodní zákony odrazem obecné logiky. Obecná logika je pak zdrojem všeho, v důsledku i duše, která uzavře kruh tím, že onu logiku může přímo reflektovat a reprodukovat ve svém vědomí pomocí slov. Logika dá přes několikeré úrovně jejího užití a vývojem v čase život tělu, které ji pak je jejím vědomým nositelem. Tím ožívá a je tím, co nazýváme duchem. Duše je pak varianta na ducha dle jedinečného uspořádání té či oné nervové soustavy. Tak jako existuje duch v logice v latentní podobě, jako hypotetická možnost, je-li narobouvána na hmotný svět, tak existuje v latentní rovině i její duch a jednotlivé duše, jakožto ideální odraz toho či onoho uspořádání nervové soustavy.
Gullsy, dnes nemám mnoho času, tak jen krátce... Souhlasím s tím, že tvůj text je již na elektronickém smetišti a nikoli na smetišti filosofickém... Pokud jde o tvůj další výlkad k logice a jejímu obecnému projevu, mohu s tvým pojetím téměř souhlasit...je zde totiž zjevná zpětná vazba, kde logika na pčátku vývoje tvoří logiku na jeho konci- tedy kruh stromově rozvinutých fenoménů z logiky se zde téměř uzavírá... Nyní k mému slovu téměř...osobně se totiž domnívám, že logika má na rozdíl od tvého pojetí...svého absolutního nositele- substanci (ducha) která logiku imanentně obsahuje ...tato substance je pak základ fýzis...materie, která mi v tvém článku chybí... Podle mě je světem (materiálem) duch, který je z pdstaty dokonalý...vnitřně vyvážený...logický se zpětnou vazbou...která mu dává vnitřní svobodu...Můj názor se blíží Leibnizovu monádickému pojtí světa, kde základním stavebním kamenem hmoty je do sebe uzavřené nedělitelné energetické kvantum...které je nositelem logiky V mém modelu byla na počátku ( počátek se vztahuje časově k vnitřnímu dění) jediná dokonalá substance uvnitř které došlo ke střetu dvou základních antitezí, což zbůsobilo následné vnitřní dělení (jako u embria) které se dělilo až do okamžiku dosažení svého maxima- nedělitelnosti...čímž z duchovní podstaty vznikla vnitřní struktura shodná se zdánlivým materiálnem...dělením vznikl nekonečný počet duchovních jednotlivin, které spol interagují, stromově rostou a postupně vytvořili nám známý svět fenoménů, přičemž toto dění se děje logicky... Mě osobně se zde tedy vyskytuje nositel, který měl na ,, počátku'' duchovní podstatu o kterou s dalším krokem nepřišel, jen se v čase změnila jeho vnitřní struktura která nám tvoří náš materiální svět jenž má ve své podstatě- v hmotě opět nedělitelné duchovní energetické kvantum...proto hmota, ze které jsme byli při anihilaci antitezí vytvořeni, byla dělením rozložena do okamžiku vzniku našeho nedělitelného já, který se stal podstatou našeho materiálního těla... Nositelem logiky je tedy duch (energie), který tvoří absolutní svět uvnitř něhož vznikl k obrazu prapodstaty lidský autonomní duch, jako zrcadlo s vnitřní svobodou a vůlí... Logika je tedy projevem logicky uspořádaného absolutna a je jeho vnitřní záležitostí...já jako absolutno ( ego), tedy mohu na základě své svobodné vůle být ve shodě s logikou, nebo také mohu být nositelem paradoxu- jít proti logice...proto je přjetí logiky jako rácia universa pro absolutní entitu krokem vůle- individuálního rozhodnutí...nechat se vnitřně harmonizovat, proto, abych byl v souladu s harmonií světa...nositel je však absolutní entita nezávislá na logice (logika je záležitost interní zákonitosti), avšak ego zůstává svobodné!...což je důsledkem schopnosti abstrakce- myšleno může být vše...ale jen logické může být jsousí...
Absolut |
Edited by - Absolut on 30/01/2012 01:09:47 |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 29/01/2012 : 22:29:49
|
Gullsy už nic nemazej...můžeme když, tak přejít na jinou půdu, ale i Pokání se domnívá, že se jeho topic týká filosofie...čili tvé texty nepatří na smetiště...patří sem!...
Absolut |
Edited by - Absolut on 29/01/2012 22:36:10 |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 30/01/2012 : 02:45:34
|
Gullsy,
myslím, že statečnost ducha může být to, co jsi zde právě projevil...tedy že ses obětoval pro jiného ducha a nedal si tu slibovanou pauzu...:-) Pro mě osobně je pozoruhodné, nakolik jsi pro mě srozumitelný a jak striktně se držíš logického kontinua... Pro mě je duch naprosto shodný s materií který je základním stavebním kamenem jsoucna...absolutním energetickým kvantem s odkazem pouze na sebe sama- totalitou sebebytí...nekonečnem, které je v sobě konečné, v němž za pochodu pulzující reflexe plyne vnitřní čas...reflexe je pak to, co obecně nazýváme logikou... K pochopení této základní formy jsoucna je nutné uvědomit si, že se z podstaty jedná o dokonalou formu existence (jedinou možnou), jenž je důsledkem i příčinou sebe zároveň...a že jde o absolutno (ego), které v sobě obsahuje vše myslitelné uspořádané zcela racionálně, mimo nějž nic jiného není a ani být nemůže.....Všechny fenomény jsou v něm naprosto imanentní a je tedy nikoli důsledkem logiky, ale naopak její příčinou...a pokud se vyjádřím přesněji- v časové totalitě, jak je to u absolutna nutné je její příčinou i důsledkem zároveň...Duch je tedy to, co tvoří náš svět...co nevzniká, ani nezaniká...pulzuje a fenomenálně (interně, materiálně) se mění...duch je absolutní autonomní formou existence- bytí, jenž v sobě obsahuje 1. relativní formu která tvoří jeho vnitřní svět 2. absolutní formu, která je jeho duchovní podstatou... My sami jsme zrcadlem tohoto ducha uvnitř nějž se ,,prozatím'' vyskytujeme...je však v souladu s uvedeným docela možné, že po smrti našeho těla náš duch stane po boku Boha a bude Bohu roven...již na bohu nezávislou sebepoznanou autonomní entitou (může zde jít o smysluplný proces reprodukce absolutního ducha- z povahy kvantového světa...) Podstatu všeho není jednoduché vyjádřit pojmy, avšak nejlépe mu sedí: absolutno...všechno...ego...univerzum...Bůh...
Dokonalost je podstatou všeho a je i cílem veškerého dění!...(jako člověk se mohu mýlit v detailu, avšak tato poslední uvedená věta...musí vždy platit!...)
Absolut
|
Edited by - Absolut on 02/02/2012 12:14:01 |
|
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 31/01/2012 : 19:20:46
|
quote: Originally posted by Bolševik V žádném případě nechci nějak zpochybňovat potřebu či význam vzdělání, ale když se pokusím posoudit zde uvedená "desatera" z hlediska článku prof.Bělohradského, pak Vy jste pragmatik a Oldow filosof...
Škoda, že nemáte v profilu uložený žádný email. Poslal bych vám tam něco z Oldowovy filosofie (s jeho laskavým svolením - kteréžto mám). |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 03/02/2012 : 17:52:45
|
quote: Originally posted by µ??????? Škoda, že nemáte v profilu uložený žádný email. Poslal bych vám tam něco z Oldowovy filosofie (s jeho laskavým svolením - kteréžto mám).
pokud jde o tohle, vec je v tom, ze jsem se pokusil shrnout svoji filosofii do kratkyho ucelenyho textu. Z cehoz prameni prave taky problem, ze je to nesrozumitelny a chaoticky. Delam na tom, aktivne. Zalozil jsem k veci forum, protoze jednak je to fajn nastroj na zpetnou vazbu a jednak protoze vztah vsi ty teorie ke konkretnimu, jedinej vyvod kterej tam nechavam jako zasadne relevantni je ten, ze potencial ke konstruktivni diskusi ve filosofii na internetu je velikej a jediny co necemu takovymu brani je anarchie soucasnyho paradigmatu jednani na foru.
Jsem presvedcenej o tom, ze pro vetsinu je v kazdym pripade lepsi si pockat na dalsi verzi prace, protoze planovany zmeny jsou zasadni. Pokud ale by nekdo mel prese vsechno zajem, napiste mi na oldrich.cernosek at gmail.com
Adresu fora publikovat ted nebudu.
K tematu: http://en.wikipedia.org/wiki/Philistinism /thread
|
|
|
Bolševik
Aktivní uživatel
140 Posts |
Posted - 04/02/2012 : 11:57:40
|
Dovolím si jen dovysvětlit tu větu, kterou µ??????? ocitoval. V souvislosti s Bělohradského článkem jsem jen zkoušel posoudit zde uvedená desatera, kdy Oldow se snažil zdůraznit moment kritického myšlení. To mi připadalo být více v duchu textu prof.Bělohradského než to, co napsal µ???????, který se zaměřil vlastně jen na vzdělání a jako kritérium si vzal dosažené postavení v zaměstnání, přičemž právě akademická filosofie se stala v Bělohradského článku cílem jisté kritiky.
Teprve dodatečně si uvědomuji (moje chyba), že úvodní text nepopisoval "desatero filosofa", ale "desatero začínajícího filosofa", takže ten důraz na vzdělání tam byl asi na místě, zvláště pak když víme, že právě toto je velká slabina třeba právě zde na fóru, a to zde byly dokonce i pokusy udělat z nouze ctnost. Text prof.Bělohradského naproti tomu byl určen studentům humanitních oborů, tedy osobám, které se aktivně již vzdělávají a které chtěl asi nějakým způsobem nasměrovat. Možná chtěl i upozornit na neužitečnost plané produkce filosofie pro filosofii.
Co se týče tohoto topicu, tak je to samozřejmě tak, jak zde již bylo řečeno, a sice že na fóru si můžeme pokecat a nic nevyřešíme.
Já jsem tu chtěl poukázat hlavně na to, že názory ve věci záběru a úkolů filosofie, které zde prezentoval µ???????, není nutno brát jako Slovo Boží, legitimní a autoritami z řad profesionálních filosofů ("sólistů") zaštítěné jsou i jiné pohledy na věc.
Děkuji za nevyslovenou nabídku k zaslání "Oldowovy filosofie", ale jestli tomu dobře rozumín, zatím svůj text asi nepovažuje za vhodný k šíření, takže počkám, až to někdy zveřejní.
|
|
|
Topic |
|
|
|