Author |
Topic |
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 02/04/2012 : 04:37:01
|
quote: Originally posted by elx
axel: pohrdání je základní emoce (tzn. měla by se vyskytovat u všech lidí bez kulturních a jinejch rozdílů).. je to něco jako reflex, podobně jako smutek, má to svůj fyziologickej projev (nadzvednutí a našpulení rtů, zamračení, lehký roztažení nosních dírek..), ty mluvíš spíš o čemsi rozumovym, míň instinktivnim..
nooo...to je odpor, ..pohrdání mezi základní emoce nepatří. Těmi jsou radost/potěšení, smutek, úzkost, strach, odpor, hněv/zloba a překvapení.
já třeba taky nějak nevím, že bych někdy zažil pohrdání...neříkám že ne, ale neumím si vzpomenout a moje chápání této emoce je jen omezené. To stejné platí pro závist či nenávist. Významy těchto emocí znám spíš z literatury a filmů...
Rozdíl mezi odporem a pohrdáním je jasný. Odpor cítíš nejčastěji k rozkládajícím se nechutným věcem, je to v podstatě opak obrovské chuti. Pohrdá se jen člověkem, těžko budeš pohrdat hovny např. ..k těm cítíš odpor.
|
|
|
elx
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 03/04/2012 : 23:26:43
|
kirmak: těch kategorizací je několik.. každopádně - pohrdání, odpor, averze, znechucení, pohoršení.. jedná se jenom o různou intenzitu tý stejný emoce.. |
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 04/04/2012 : 00:36:20
|
kirmak: těch kategorizací je několik.. každopádně - pohrdání, odpor, averze, znechucení, pohoršení.. jedná se jenom o různou intenzitu tý stejný emoce..
to to matláš dohromady
averze není emoce, ale cizí slovo pro "pocit nelibosti"...jde tedy o kvalitu, kterou v různé míře má jakákoliv emoce (proto můžeš emoce uspořádat podle míry libosti), nejde o emoci samostnou
ad znechucení x pohrdání
quote: http://tarzan.savana.cz/rozrazene_k_predmetum/Obecna_psychologie_I/zaklady_p_emoci_Stuchlikova2007.pdf
Znechucení a pohrdání se vztahují k odmítnutí nějakého objektu, ať už je jím osoba, nebo věc. Zásadně se však liší tím, že v případě znechucení jde o základní emoci vyjadřující přitažlivost nebo odpudivost objektu, zatímco u pohrdání jde o odvozenou emoci, která obsahuje jako základní prvek hodnocení objektu z hlediska porovnávání s námi samými (našimi hodnotami, postoji, vlastnostmi).
odpor je vícevýznamový slovo, ve smyslu odporu jako emoce myslím, že je to synonymum pro znechucení
poouze u pohoršení bych souhlasil, že jde o stejnou emoci jako pohrdání, pouze mnohem menší intenzita, resp. je to omezeno na nějaký konkrétní chování daného jedince (pohoršení vzbuzuje chování, pohrdání vzbuzuje celý člověk či skupina lidí) |
Edited by - kirmakX6on on 04/04/2012 00:37:03 |
|
|
elx
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 07/04/2012 : 01:50:20
|
kirmak: nechápu přesně, co ses mi snažil teď říct, byť jsem si to přečetl několikrát.. furt si stojim za tim, že jde o určitej emocionální prožitek, kterej když graduje, máme tendence ho jinak označovat (právě kvůli implikovanýmu předání informace o intenzitě).. prostě je to určitá řekněme pasivní nelibost (naopak aktivní by byl třeba ten hněv, agrese, zuřivost..) |
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 07/04/2012 : 03:04:00
|
kirmak: nechápu přesně, co ses mi snažil teď říct, byť jsem si to přečetl několikrát..
to je fuk myslím nic životně důležitého :-) |
|
|
elx
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 07/04/2012 : 22:08:30
|
oka :) |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 18/08/2012 : 21:09:08
|
axel: pohrdání je základní emoce (tzn. měla by se vyskytovat u všech lidí bez kulturních a jinejch rozdílů).. je to něco jako reflex, podobně jako smutek, má to svůj fyziologickej projev (nadzvednutí a našpulení rtů, zamračení, lehký roztažení nosních dírek..), ty mluvíš spíš o čemsi rozumovym, míň instinktivnim..
hmm... ale v tom případě chápu pohrdání jako nenávist, jak to tak popisuješ.. sice u toho nešpulím rty a nemračím se (ale tohle s oblibou dělávají moji známí), ale spíše si na někoho vytvořím názor a potom ho nenávidím.. někdy to může být podloženo více, někdy méně. patří tam tedy pohrdání taktéž? nečetla jsem celou diskuzi (možná si jí pak přečtu), ale je docela divné, že bych nikdy nikým nepohrdala---v mém slovníku se pohrdání někým silně mísí s nenávistí.
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
|
|
Topic |
|
|
|