www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 Otázka pohrdání
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 10/01/2012 :  14:12:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elx

pet_kroku: pročtu, dík

okref: zlo je relativní.. přehnaná otevřenost vede k hlouposti a dezinformaci.. hodně otevřenej člověk těžko udělá nějakou radikální změnu, protože bude neustále pod tlakem protipólů, dojde ke stagnaci..

Všechno "přehnané" je špatně. (To vyplývá z definice slova přehnané.) "Přehnané" se jistě nutně neváže k "pochopení". To bychom z pouhého pochopení dělali jakýsi extrémizmus.
Otevřený člověk udělá ty nejlepší změny. Chápat, naslouchat atd. neznamená nečinně přihlížet. Chápat, mít pochopení znamená nahlížet skutečnost, sbírat informace, např. které jsou relevantní pro danou situaci.
Ale nevím, o čem vlastně mluvíš, když říkáš "tlak protipólů". Myslíš tím, že nedokáže vybrat jeden na úkor druhého? Nebo jak?
(Příklad: Fotbalový rozhodčí může mít pochopení pro hráče, který simuluje faul.(Možná by na jeho místě udělal totéž. Obvzláště je-li to jedna z mála zoufalých možností týmu jak vyhrát.) To mu nicméně nebrání přidělit mu trestnou kartu - např. proto, že má pochopení pro spravedlivou hru.
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 04/02/2012 :  12:56:57  Show Profile  Reply with Quote
neronis: ale to je ta řečko-křesťanská tradice, tj. jedno - dejme tomu naší a americký kultury - chápání dobra a zla z mnoha.. kdo nemá brejle našeho sociokulturního vnímání týhle dichotomie, ten se může dívat na stejnej film, ale vidět to tak, že vyhrál ten špatnej, a dobro (třeba jako ztělesněná vůle k moci.. když už tu máme tolik toho Nietzscheho) bylo poražený ve jménu demokracie.. je to prakticky domestikace transu, pokud jsi o tom někdy slyšel.. snad je to srozumitelný :)

okref: otevřenej člověk dnešní doby snadno uvázne v paradoxu volby, tj. paralyzuje ho fakt otevřenosti příliš mnoha variantám (viz tvůj příklad s rozhodčím - pokud by měl stejný pochopení pro soucit s danym hráčem i pro pravidla).. to, co popisuješ ty jako sběr relevantním informací, bych nazval spíš kritickym myšlenim..
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 04/02/2012 :  17:17:55  Show Profile  Reply with Quote
elx, když mu ten rozhodčí vysvětlí pravidla a dá červenou kartu se slovy "příště to zkus jinak", ze svého paradoxu se dostal a nemusí z něj být blbec, ne?

Jenže k tomu se nejdříve potřebuje vcítit do situace hráče a jsme u těch náboženských sraček. Přitom si stačí uvědomit, že může vykonávat práci rozhodčího jen díky tomu, že tam někdo hraje...

Tyhle tradice jsou moc hezké a ta dichotomie transu musí být skvělá věc, když chce být člověk úplný kretén. Já jsem měl to štěstí, že si pamatuju spoustu věcí z komunistické výchovy od učitelek, učitelů a tak. Kromě těch vedlejších věcí a zvláštních pohnutek to bylo obvykle jinak dost poučné
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 04/02/2012 :  22:42:00  Show Profile  Reply with Quote
neronis: kdyby to bylo jen o vysvětlení pravidel, nemá dilema, paradox zaniká (resp. ani nevzniká).. převeď si to na krajnější situaci - třeba u vojáka.. má zastřelit dezertéry s tim, že jde o pravidla války, nebo je má nechat bejt na základě soucitu?

"Tyhle tradice jsou moc hezké a ta dichotomie transu musí být skvělá věc, když chce být člověk úplný kretén." - zaprvý si spojil dvě věci - dichotomii, tj. dvoudílnost, a domestikaci transu, která znamená, že každá rasa, kultura, národ, prostě určitý společenství si vymezuje hranice toho, který chování považuje za šílenství, který za zlý a podobně.. nechápu tvůj výkřik do tmy o kreténech a komunistech..
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 05/02/2012 :  12:43:19  Show Profile  Reply with Quote
elx, takový dezertér se může hodit, když je konec války nebo co když je někdo z rodiny nebo tak? Těžko říct jak se kdo rozhodne. Jestli jde voják jen za příkazy, na vojně se to myslím musí a člověk nemá volnou ruku v ničem ani v tom jak si má složit ručník.

Nemyslím si, že má každá rasa, kultura nebo národ vymezené zvláštní hranice toho co je extrémní chování, ono se to poslední dobou dost slívá a všichni jsme tak nějak stejní. Mě ale některé věci nevyhovují i když jsem se s nimi musel naučit žít, to je celkem normální. Už jsem zjistil, že člověk by neměl dělat problémy, nevybočovat z řady když chce vydělat peníze, nechovat se jako prase, když chce mít kamarády a uklízet po sobě když chce mít ženu. Potom ji naslouchat jak by chtěla plánovat domácnost a další důležité věci jako kam postavit skříň. Mě tohle vždycky děsně zajímalo a jsem moc rád, že mám to štěstí být v takové společnosti.
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 05/02/2012 :  14:16:09  Show Profile  Reply with Quote
neronis: jsi na frontě a jeden člověk ti chce dezertovat - nechceš bejt vrahem, ale může (nemusí) ti narušit morálku oddílu.. neni čas ho nikam schovávat a čekat na konec války.. to, že se na vojně "musí" je kapku alibismus.. vždycky máš na výběr nekonat (né vždycky je to pro tebe výhodnější možnost)

nemyslíš si to, ale argumentuješ tim, že se zase vracíš k našemu paradigmatu.. jinak se chováš k lidem jako korejec, jinak jako muslim, křesťan, tibeťan, američan, afričan.. plus různý kombinace vlivem globalizace, což ale nemění nic na původní (předglobalizační) odlišnosti..

Ten zbytek - to myslíš jako fakt nebo jako projev zatrpklosti? Můžeš mít kámoše i jako prase (když si vybereš kámoše prasata); nemusíš po sobě uklízet, když si najdeš podobně laděnou holku, nemusíš se řídit ani přesně jejíma příkazama, můžeš si prostě dupnout; a prachy se daj vydělat i jinak než jako zaměstnanec.. mě to spíš zní jako výmluva na jakejsi druh fatalismu aka "prostě tě to semele".. ale co mě je do toho..
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 05/02/2012 :  16:23:00  Show Profile  Reply with Quote
elx, mě přijdou ti lidé z různých koutů země v podstatě stejní a liší se jenom nějakou dominantní náladou. Jakože korejec má radši když je někde začleněný a afričan zase když mu z něčeho něco kápne aniž by se nadřel.
Jinak pokud jde o nějakou civilizovanost, neviděl jsem v tom nikde žádný rozdíl. Všude se čeká na metro se stejným unuděným výrazem. Ale nebyl jsem dál než v evropě, tak těžko říct.

Tak nějak se to vždycky semele, že. Já si nedokážu představit, že bych vedl nějaký komplikovaný a aktivní život, když mám třeba nějaké zvláštní nutkání někomu odpovědět a nepřejde dokud se tak nestane. Nepřipadá mi, že bych byl svým pánem a něco skutečně chtěl. Takové jsou zkrátka emoce a je asi důležité se je nejdříve naučit kočírovat a starat se hlavně o peníze a vlastní pohodlí. Nevím jak to dělají jiní lidé, ti ale taky nemagoří s nějakou filosofií, že

Na vojně se musí, jinak bych byl jako voják sám dezertér a skončil bych špatně. Měl bych cítit zadostiučinění, že jsem někomu pomohl? Ono se to z teplíčka hezky hodnotí, ale fakt je, že tam žrali zmrzlou polívku a všichni byli podělaní strachy. Teda podle toho co mi říkal můj děda. Nebylo to jako ve filmech.
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 05/02/2012 :  19:49:50  Show Profile  Reply with Quote
neronis: ty hodnotíš základní emoce, ty jsou všude stejný - o tom žádná.. mluvili jsme ale o vnímání dobra a zla, a to už všude stejný neni..

většina lidí chce jen přežít, pokud možno s co nejmenší námahou.. na tom neni nic udivujícího, jen mi přijde trochu málo "prostě si to tady odbejt"..

"Nebylo to jako ve filmech." - kdyby filmy přesně odrážely skutečnost, moc diváků by asi neměly..
a vůbec k tý válce - neřikám, že bys měl někomu pomáhat, jen že máš na výběr.. to, že si pravděpodobně vybereš pro tebe to míň problémový, to ti lze asi těžko zazlívat.. osobně bych taky neměl potřebu starat se o cizího vojáka na úkor svýho života..
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 06/02/2012 :  21:18:57  Show Profile  Reply with Quote
Myslím, že všechno nebezpečné je zlé všude a dobré zase když někdo někomu pomáhá, to je taky všude. Akorát se to nabaluje na jiné symboly, zvyky a tak. Přijde mi divné to hodnotit nějak do hloubky. Je to jako hledat rozdíl mezi sladkokyselým a polosladkým vínem.

Pěkná nuda. No on ten enthusiasmus je zvláštní věc když na to přijde a třeba takové pohrdání potom z něho pramení, že. Jenže svět není černobílý, ani není v odstínech šedi a ani není jenom barevný. Může být určitě zajímavé se soustředit na jednu věc a té se věnovat, jenže když je to to samé pořád dokolečka, může se stát, že člověk přestane vnímat některé nové signály. Jako starý dědek, co už si hraje jenom na písečku a prdí do plínek.

Jo, ještěže už války nejsou. Ono je určitě zajímavé poslouchat moudra o tom kdo koho sejmul, zradil nebo kdy se zasekla kulovnice. Pak se člověk ocitne v situaci, kdy je hrdý na to co dělá a najednou stojí třeba u zdi před popravou a míří na něj bývalí kamarádi. Jaké z toho plyne ponaučení? Někdy je naše role také zdrojem určité důvěry a sebevědomí toho co děláme. Ta role může být jakkoli dobrá, přínosná nebo přímo vznešená, ale pravda může být taky taková, že bývá leckdy pohodlnější ji tak vidět než aby si přiznal, že to co dělá, dělá nakonec jen pro někoho jiného.
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 08/02/2012 :  21:00:42  Show Profile  Reply with Quote
"Myslím, že všechno nebezpečné je zlé všude a dobré zase když někdo někomu pomáhá, to je taky všude." - bez nebezpečí bys neměl komu pomáhat.. zaniklo by dobrý a zlý.. tudíž je zlý důležitý, proto i k něčemu dobrý.. jinak třeba v severský mytologii máš Valhallu, do který se údajně měli dostat jen ty nejlepší válečníci, což je dost jasnej pohled na to, co tahle kultura považovala za dobrý (dobrej boj, kterej tě v bezpečí nebo pod ochranou někoho, kdo ti pomáhá, snadno mine)..

"Jenže svět není černobílý, ani není v odstínech šedi a ani není jenom barevný." - v tom případě je ta metafora barviček trošku k ničemu, ne? svět je prostě rozmanitej.. je jasný, že ti atrofuje mozek, stejně jako nohy když je nepoužíváš - bod pro to, nějakou tu námahu vynaložit; už proto, aby ten život byl zajímavější..

role.. už proto, že je to role (hraješ nabídnutou roli) je jasný, že to děláš pro někoho jinýho.. otázkou je, jestli to tobě něco dává (dojmy, zkušenosti)..
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 23/02/2012 :  13:14:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elx
otevřenej člověk dnešní doby snadno uvázne v paradoxu volby, tj. paralyzuje ho fakt otevřenosti příliš mnoha variantám (viz tvůj příklad s rozhodčím - pokud by měl stejný pochopení pro soucit s danym hráčem i pro pravidla).. to, co popisuješ ty jako sběr relevantním informací, bych nazval spíš kritickym myšlenim..

Chápu, co od začátku říkáš. Ale nechápu, proč pořád pochopení vyhrocuješ do vymezení jako přehnané otevřenosti. Pochopení není v rozporu s jednáním. Naopak. Pochopení jednání umožňuje; a to jednání správné.
Příkladnou situaci s rozhodčím jsem uvedl, abych ukázal, že i člověk s pochopením může jednat a neuvázne v jakési nekonečné otevřenosti. Pochopení normálně umožňuje udělat z přijatých informací závěr. Pochopení není žádný neukončený informační kanál. Nenutí člověka vejrat s otevřenou papulou.
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 24/02/2012 :  11:52:35  Show Profile  Reply with Quote
okref: někde jsem četl příhodnou hlášku: "buďme otevření, ale né tak aby nám vypadl mozek z hlavy", což stručně vyjadřuje mojí myšlenku.. už uplně nevim, jak jsme k tomu došli, je to celkem starej topic..

"Pochopení jednání umožňuje; a to jednání správné." - no právě - umožňuje.. ale umožňuje jednat i špatně.. ať už v prostym smyslu negace logičnosti reakce, tak v morálnim smyslu (ale ten je hodně relativní, nevim, jestli ho sem tahat)..
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 30/03/2012 :  21:14:06  Show Profile  Reply with Quote
asi to bude hloupá otázka, ale čím se vyznačuje pohrdání? je to nějak vidět? je to určitý postoj? nebo jak zjistím, že něčím pohrdám? mám dojem, že jsem v tomto smyslu (nějaké činnosti) asi nikým nikdy nepohrdala, ale přesto si myslím, že jsem spoustu lidí "někam odsunula" nebo je odsoudila jinak. znamená to totéž co pohrdání?

Edited by - axel01 on 30/03/2012 21:14:33
Go to Top of Page

Gullsy
Aktivní uživatel

Czech Republic
226 Posts

Posted - 31/03/2012 :  00:08:46  Show Profile  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=7X9LXetp7hc&feature=related
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 01/04/2012 :  23:39:08  Show Profile  Reply with Quote
axel: pohrdání je základní emoce (tzn. měla by se vyskytovat u všech lidí bez kulturních a jinejch rozdílů).. je to něco jako reflex, podobně jako smutek, má to svůj fyziologickej projev (nadzvednutí a našpulení rtů, zamračení, lehký roztažení nosních dírek..), ty mluvíš spíš o čemsi rozumovym, míň instinktivnim..
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000