www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Programová analýza procesu myšlení živých organism
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/12/2006 :  16:29:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.
Co mohu jiného, než souhlasit.Proto jsem zde.Kdyby tomu bylo jinak, napsal bych třeba vědecké pojenání, či něco podobného.Čili jak ty říkáš " mozek získává od smyslových orgánů pouze analogové informace." Myslíš že to skutečně sedí a nebude to svádět myšlenky jinam? Pokud ano, tak souhlasím a opravuji. Já jsem to slovo měl spojené s něčím jiným.(přístroje analogové a digitální a podobně)

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 11/12/2006 :  17:46:43  Show Profile  Reply with Quote
Opravdu bych se nerad rozepisoval o tom jak funguje lidský mozek , protože o tom opravdu moc nevím . Já jen napsal , že to co popisoval jako binár je ve skutečnosti analog a to v technice .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2006 :  11:11:02  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere zdravím.

Myslíš, že vůbec existuje slovo označující stav při kterém má jednička hodnotu proměnnou aby toto slovo bylo v tomto případě použitelné? Já začínám mít dojem, že asi není a poté nemá význam to použité měnit, když je hned zatím toto upřesněno. Název je napadnutelný, to ano,ale není tím důležitým obsah?

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/12/2006 :  11:24:23  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Slávku
Evidentně nechápeš co ti píšu. Ptáš se jaké jiné slovo než jednička s proměnnou hodnotou použít. Ale když řeknu, že se jedná o reálné číslo, tak ti to nestačí.

Když ti řeknu, že to čemu říkáš gravitační motor, je prostě gravitace, tak ti to také nestačí.

Jsi to přeci ty kdo používá již obsazené termíny v jiném než obvyklém významu. Pokud nebudeš mluvit stejným jazykem jako ostatní, tak s tebou těžko můžeme diskutovat. V tomto případě se přizbůsobit musíš ty.

Zamysli se prosím nad následující větou:
Jel jsem náklaďákem do přístavu a narazil jsem na minu.

A toto jsem tím myslel (představ si, že to neprozradím):
Jel jsem tramvají domů a potkal jsem mámu.

Myslíš, že bych měl změnit svou terminologii a přizpůsobit se ostatním, nebo by se oni měli více snažit pochopit co říkám.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2006 :  12:02:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Vyčítáš mně, že nepřijím tvou pomoc při opravě názvů. Jenže jak to mám přijmout? Ty jsi označil jedničku s hodnotou proměnnou jako reálné číslo. Tomu dokáži porozumět,ale použitelný název to není. Je zde i ta nula.čili název by měl hovořit o té nule i jedničce hodnoty proměnné.To že se jedná u jedničky o reálné čílo by mohlo být vysvětlivkou, ale ne názvem pro celek.

Pokud jsem vyslovil cosi o Gravitaci a vím, že jsem to neměl dělat. pak jsem mluvil o vzájemném působení gravitací a to již je cosi jiného než výsledek, čili gravitace. To slovo, které bych potřeboval by mělo tento fakt, že jde o vzájemné působení gravitací,což má za výsledek hodnotu novou obsahovat. Proto se mně zdál výhodný název Gravitační motor. Byl jsem upozorněn, že to slovo vhodné není a proto hledám slovo, nebo slovní spojení jiné.

Já vidím, že mně chceš pomoci a trošku tě zlobí, že nedokáži tvojí pomoc přijmout. Je možné že vhodná pojmenování existují a je je možné, že nikoliv.Já jsem neabsolvoval ani střední školu, natož universitu a tak mám k těm správným názvům trošku dál, než ty a přesto vidím , že je těžko hledáš i ty. Třeba bude nutné najít slovo nové a definovat je. Třeba Binanalog a vysvětlit, že jde o stav při němš je zde nula a jednička hodnoty proměnné, čili reálné číslo. Já nevím. Skutečně nevím.

Jel jsem náklaďákem do přístavu a narazil jsem na minu

Toto není jednoznačné. I auto může jet do přístavu i narazit na minu a stejně tak by to mohlo označovat rozpor,že na minu může narazit loď a nikoliv auto,že mina je ve vodě a auto na souši. Takže se vlastně jedná pouze o kostatování a stejně je tomu u druhé věty. Je možno potkat matku v tramvaji při cestě domů. Ať to beru z kterékoliv strany, nic mně to neříká v souvislostí s tím o čem zde hovoříme.

Nemám dojem, že bys měl měnit svou terminologii,ale může to být výhodné a o tom to je. Já se snažím svou terminologii změnit, protože tato není tou nevhodnější. Mám snad zahodit své poznání jen kvůli terminologii, nebo hledat pochopení u ostatních? Já myslím, že nejlepší byla spolupráce,čili pomoc s termilogií a snaha pochopit obsah. Nemohu ale přijmout to slovo nebo slovní spojení,které příkladně obsahuje popis jedné části a druhou zcela opomíjí.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/12/2006 :  12:18:16  Show Profile  Reply with Quote
1) reálné číslo zahrnuje i nulu. To o čem mluvíš je veličina, kterou lze vyjádřit reálným číslem

2) vzájemné působení gravitací je nesmysl. gravitace = vzájemné působení (přitažlivost) hmotných těles na dálku. Je jasné, že gravitace neoznačuje nějaký objekt na který lze ukázat. Gravitace je interakce.

3) asi to nechápeš, první větu jsem napsal. Ale myslel jsem tím to co jsem napsal ve druhé větě. Žádná druhá věta tedy není, je jen jedna věta. A já vážně nevím proč bych měl svojí matku potkávat jen ve vodě, a co myslíš tím autem a souší to už je mi opravdu záhadou. Já jen cestou domů potkal matku v tramvaji. Proč sem pleteš auto a souš to vážně nevím.

Už rozumíš co se ti snažím říct?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2006 :  16:01:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde promiň.

Pokud přidám jedno slovo,pak by to mohlo být použitelné." Smyslové orgány dodávají do mozku informace vyjádřitelné racionálním číslem" a nyní již by bylo možné podat vdalší výklad. Tohle by mohlo být přijatelné pro obě strany. Co ty na to?

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/12/2006 :  16:17:21  Show Profile  Reply with Quote
Omlouvám, že občas přeháním, ale myslím, že to svůj účel aspoň trochu splnilo.
Už asi chápeš, že když myslím tramvaj, ale říkám náklaďák, tak si asi s někým těžko popovídám. Je to podobné jako mluvit s někým, kdo mluví jinou řečí.

Tvá poslední formulace je OK. Tomu už se dá rozumnět, a tedy se o tom dá začít rozumně diskutovat. Jsem velmi velmi rád, žes to nakonec pochopil. Já bych sice zůstal u pojmu reálné číslo, protože je to obecnější, ale racionální je taky použitelné.

Teď k obsahu tvé teze: Chápu to, ale namítám, že jedno racionální číslo asi stačit nebude :o))
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/12/2006 :  16:34:22  Show Profile  Reply with Quote
Chci tím říci toto:
Jak jedním reálným číslem vyjádříš to že vidím duhu. Jedná se o smyslovou informaci, která podle mne není vyjádřitelná jedním číslem.

Ad reálná čísla: v jistém smyslu se s nimi lépe počítá, ale to my dělat nebudeme, nemusíme si však k tomu zbytečně zavírat cestu
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 12/12/2006 :  17:29:50  Show Profile  Reply with Quote
Tak za předpodkladu , který tady Miloslav několikrát řekl , bych to vyjádření duhy jedním číslem nezavrhoval . Třeba je to nějaký grafický 3D soubor v naší hlavě . Soubor není nic jiného něž číslo zapsané v počítači .
Ps. Mozek má , ale k počítač daleko takže to tak jistě nebude .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2006 :  18:02:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Vážení.

Děláte mně v hlavě pěkný guláš. Možná je to co chcete,možná je to tím, že jste vzděláním někde jinde,než já. Duha není 3D objekt a nejlépe to poznáte, když třeba pojedete autem a budete duhu sledovat.Ona se bude pohybovat, protože je pouze lom světla. Matematika není tím čím bych se zaobíral.Až na výjimky jsem jí nepotřeboval čtyřicet let a celkem mně nechyběla. Vyjádření duhy v číslech by mne ani ve snu nenapadlo.Tady se jedná o pojmenování stavu, při kterém má nula hodnotu proud neprchází a jednička hodnotu od 1, po sto procent,čili potence smyslového čidla. O slovní vyjádření takového stavu, o nic víc nejde. To je tak těžké pochopit? To co děláte vám může připadat vtipné ale ve výsledku mně to bere důvěru ve vás.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 12/12/2006 :  20:11:14  Show Profile  Reply with Quote
Každopádně člověk vidí 3d (tedy pokup vidí na obě oči ) , nad tím jestli je duha 2 nebo 3d jsem vůbec nepřemýšlel a ani asi nebudu , protože jsem hold člověk od přírody líný a tohle není něco co bych chtěl nějak zvlášť vědět .
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/12/2006 :  20:50:51  Show Profile  Reply with Quote
Nekomplikujme to prosím nějakým 2d a 3d. Mě šlo zejména o vyjádřitelnost smyslového vnímání číslem, pokud právě vnímám duhu. Nebo strom, nebo tvář, nebo cokoliv jiného.
V takovém případě je informace natolik bohatá, že ji není možné vyjádřit pouze jedním číslem. Pokud už bych chtěl vyjadřovat smyslové vnímání čísly, pak by to byl spíše něco jako proud, posloupnost, mnoha čísel zároveň.

Což by fyziologicky odpovídalo tomu, že od oka (či jiného smyslového orgánu) nevede do mozku jedno nervové vlákno, ale je jich mnoho. Každé z nich navíc může přenášet informaci, která je bohatší než jedno číslo. Nervové vlákno (opravte mne jestli se mýlím), je totiž něco jako kabel který obsahuje více spojů - propojení mezi neurony a smyslovými čidly, či mezi neurony a neurony.

Abych to shrnul. Slávkovu tezi:
Smyslové orgány dodávají do mozku informace vyjádřitelné (racionálním) číslem
považuji za dobrý začátek, ale je třeba ji rozvést.

Měla by znít spíše:
Smyslové orgány dodávají do mozku informace vyjádřitelné jako paralelní posloupnosti (reálných) čísel.

1) paralelní proto, že zároveň je přenášeno více jednotlivých informací vyjádřitelných jedním číslem
2) posloupnosti proto, že je nutné zohlednit časový průběj smyslového vnímání

Je takovéto vyjádření pro tebe pochopitelné Slávku? Je to to co jsi chtěl říci?
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 12/12/2006 :  21:03:10  Show Profile  Reply with Quote
to noemus :
Souhlasím s myšlenkou . Ale pokud bych znal strukturu toho čísla , tak můžu posloupnost čísel vyjádřit jedním . Tedy myslím to co by nakonec bylo uloženu v paměti .
př. :
řada :
1;2;3;4;
lze napsat jedním číslem 1234 pokud budu vědět , že všechna čísla jsou jednociferná .
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/12/2006 :  21:10:52  Show Profile  Reply with Quote
Ano můžeš, ale teorie by měla věci vysvětlovat a ne zamlžovat. Vždy je dobré se pokoušet o co nejjednodušší vyjádření.

To co říkáš nijak k samotnému vysvětlení nepřispívá, je to jen šifrování. Komplikuje to další postup, je to v dané souvislosti spíše překážka dalšímu poznání.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000