Author |
Topic |
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 24/12/2010 : 03:08:19
|
Asi se hodí jenom sem.... Omluvte chyby. Veselé Vánoce.
Neo-dynamický výlet pana Broučka, tentokráte do XXII. století
Šedé mraky nešlo rozeznat od zšeřelé oblohy, když nastalo ráno. V korunách stromů umístěných mezi paneláky počalo vyzpěvovat na stovky ztřeštěných ptáků. Pan Brouček se protáhl na stole, kde předtím usnul. Jeho prasečí očka se pomalu rozlepovala, a jak se tak protahoval, shodil půllitr s pivem. Ten se na zemi roztříštil. Brouček zapátral po původu hluku. ,,A jééje,“ mávnul rukou, když spatřil střepy. Postavil se na nohy a levou rukou zašmátral po vypínači. Pak došel ke knihovně, která patřila jeho zesnulé manželce, paní Broučkové. ,,Morces hadry, kde jsou ty noviny, když je člověk potřebuje?!,“ zvolal a zašklebil se na Fausta, který mu náhodou přišel pod ruku. Chvíli si jej zadumaně prohlížel a pak knihu obrovskou silou rozthnul v půli. ,,Jedna polovina na podlahu, druhá na toaletu! Tak tomuhle říkám ďábelská revue,“ laškovně se rozesmál a po několika minutách čirého opojení skončil ve své posteli.
Vzbudil se až večer. Sice už bylo po desáté, ale pan Brouček se cítil energicky, jak by se vzbudil ráno. Proto se rozhodl, že udělá něco zcela mimořádného; vybočujícího z všedního dne. Oblékl se, navoněl zašlou kolínskou, ústa propláchl alkoholem (paní sousedka Márinka to dělávala často, tvrdíc, že se tak léčí afty – a tak, co by, kdyby) a vydal se do večerky pro něco na zub. Na místě ale strnul. Nejenom, že se uvnitř obchodu nesvítilo. Měl dokonce pocit, jako by došel k nějakému jinému obchodu, který nikdy předtím neviděl. Tuto myšlenku ale zahnal. „No, no, snad ve 23:15 nezavíráme?“ dušoval se. Bohužel neměl koho kárat, neboť se v obchodě nesvítilo a nikdo tam nebyl. Postarší vietnamská obchodnice, přecházejíc jeho opilecké narážky na svou mladou vnučku mlčením, popř. pokřižováním, odešla už spát. Díval se do výlohy, kde se na něho výsměšně smály potraviny, jako by byly věděly, že si přišel pro ně. Už chtěl odejít a po cestě domů si pořádně zaklít, když vtom zahlédl ve výloze cosi třpytivého. Zajímalo ho, co to je, a tak se přiblížil ke sklu, aby tu věc dokázal pojmenovat. Vypadalo to jako stříbro, ale také to mohl být odraz zrcátka. Broučkův nos sjel po skle o píď níž. Náhle se objevila za sklem postava. Byla celá v černém a měla ženské rysy. Teď teprve pan Brouček poznal, že světlem za výlohou nebylo nic jiného než ostře svítící baterka. Následující události se odehrály během tří sekund: Postava za výlohou zmizela. Výloha se rozbila. Alarm se rozřičel. Pan Brouček mrknul. O tísícdvěstě sekund později pak přijeli policisté. Na místě našli jen rozbitou výlohu, plačící prodavačku a zhasnutou baterku.
,,Dobré ráno, pane Broučku,“ popřál zmatenému Broučkovi svěží hlas. „Doufám, že jsem vás příliš nevyděsila. To bychom nechtěli, že ne?“ Žena se usmála, až panu Broučkovi přejel mráz po zádech. Rád by věděl, co se s ním vlastně stalo. ,,Předpokládám, že teď přemýšlíte, co se s vámi děje.“ Ženin úsměv se rozšířil ještě víc a náš hrdina začal pocitoval bolest hlavy. ,,To nic, nebojte se. Nic vám neuděláme. Ale promiňte, ani jsem se nepředstavila. Moje jméno z vaší doby je Thuy. Byla jsem tou mladou slečnou ve vaší oblíbené večerce. Obyčejně si však říkám Fidorka.“ ,,Fidorka?,“ podivil se pan Brouček. ,,Ano, přesně tak. Zajímavé, že? Ale musím říct, že jsem si to vypůjčila od vás. Z kteréže doby vlastně jste? Víte, co je pod rok 2050, to už jde mimo náš zájem. Došli jsme k závěru, že je zbytečné učit se historii. Však si pomyslete – všechna ta zbytečná data, války, bitvy... Nechápeme, jak by to mohlo budoucnosti lidstva prospět.“ Pokývala hlavou. ,,Ale teď k věci. Určitě chcete vědět, proč jsem vás sem přivedla. Na to vám mohu odpovědět jedním slovem: Výzkum. Zatím ale plním jen vyšší rozkazy, takže bohužel nemám na výběr – nemůžu se rozhodnout, zda a kdy vás pustíme. To se všechno změní, až se budu moct účastnit našich setkání. Filosofických setkání,“ dodala, když postřehla nechápavost ve tváři svého posluchače. ,,Rozumím, musí to být šok pro vás, občany žijící v době neo-středověku. Ach ano, tehdy se mluvilo o tom, že tady máme demokracii. U nás každé malé dítě ví, že ,demokracie' jako taková na území České republiky nikdy neexistovala. Kolem roku 2021 se naše státní zřízení změnilo na parlamentní monarchii,“ rozmluvila se Fidorka. Pan Brouček se díval na průhlednou stěnu, a tak pokračovala. „Králem byl zvolen jistý velmi nadaný filosof, jehož jméno je Miloslav Bažant. Zanedlouho svým světonázorem a vírou dosáhl nevídané obliby u občanů, a tak jsme se brzy ocitli pod jeho absolutní nadvládou. Slyšíte dobře: Absolutní monarchie. Zemřel roku 2036; památný to den. Bohužel neměl to štěstí a nezemřel přirozenou smrtí, jak by jeho poměrům přináleželo. Ti lotři na něho spáchali atentát. Víte, od počátků jeho vlády se hromadila opozice, která jeho filosofie neuznávala – však víte, další velcí filosofové. Dnes je všechno o filosofii,“ povzdychla si. Pan Brouček se podrbal na hlavě. Tolik informací najednou a nic mu nedávalo smysl. ,,Hmm, pořád nechápu, proč tady jsem. A proč si říkáte Fidorka. Jste snad divná, ženská?“ Mladá žena se usmála. ,,A to mi říkali, že jste primitiv. Ale skutečně, je pravdou, že jméno Fidorka jsem si vybrala z určitého důvodu.“ Naklonila se k panu Broučkovi a zašeptala: ,,Když musíš, tak musíš! Znáte tu reklamu, že?“ Z bolesti hlavy se stala migréna. Fidorka zachytila jeho myšlenky: ,,My už se nemnožíme. Máme totiž na vědomí, že jsme již přemnoženi. Vybízíme proto spisovatele, aby psali o sebevraždách. Požehnáním by byla podobná vlna sebevražd jako v roce 1774, kdy vyšlo Goetheovo dílo Utrpení mladého Werthera. Jistě znáte Goetheho. Co se týče vašeho pobytu zde, pane Broučku. Jak jistě víte, vzdali jsme se mnohých fakt z histrorie. To ale neznamená, že jsme zanedbaní. Zajímáme se zejména o lidskou mysl a její proměny. Jak v různých situacích reaguje. Snažíme se odhalit tyto zákonitosti. Ostatně o cosi podobného se kdysi pokoušel i náš král, Miloslav Bažant,“ podotkla. ,,Asi si říkáte, co s vámi chceme podniknout, proč jsme si vybrali právě vás. Snadné. Vy jste ještě evoluční člověk, z doby, kde se lidé nenamáhali potlačovat svoje biologické potřeby. Už jsme sice ,ulovili' v minulosti hodně lidí, vzdělaných, bystrých a selským rozumem uvažujících. Jenomže ti všichni již dokázali potlačit své živočišné pudy na minimum. Sociální rovnost, potlačení násilí, víra. Tohle všechno naučilo lidi chovat se mírně, spořádaně a uvažovat logicky. Je tady ale něco, v čem potřebujeme mít naprosto jasno. Ráda bych s vámi klábosila i nadále, ale bohužel, čas našeho setkání se již chýlí ke konci. Zatímco jsme si tady spolu povídali, moji kolegové snímali reakce vašeho mozku a vypůjčili si dokonce část z vaší mysli pro další průzkumy. Nebojte se, včas vám ji vrátíme. Až ji budete doopravdy potřebovat.“ Záhadný úsměv. ,,Za tři sekundy nashledanou.“
Pan Brouček otevřel oči. Něco ho studilo na zádech, a tak se vrávoravě postavil, opíraje se o obchodní regál. Dalo mu práci, než si vzpomněl, kde je. V mysli měl nenadálou prázdnotu. ,,Promiňte, slečno,“ navázal kontakt s pohlednou dívkou. ,,Mohla byste mi říct, zda se odněkud neznáme? Velice se omlouvám, ale myslím, že jsem zabloudil.“ Dívka se zatvářila shovívavě, došla až k němu, postavila se vedle něj a pak zašeptala: ,,Ano i ne. Ale bydlíte v tom zeleném domě na náměstí, víte v kterém?“ Pan Brouček se na chvíli zadíval směrem, kterým ukazovala, a náhle si na cestu vzpomněl. ,,Ach ano, děkuji,“ řekl a měl se k odchodu. ,,Nic si u nás nekoupíte?“ Zeptala se dívka a na rtech jí hrál potměšilý úsměv. ,,Ale ne, nemám hlad, nashledanou,“ řekl, otočil se a zamířil do knihovny. Chtěl si přečíst Fausta. |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/12/2010 : 10:27:59
|
Já tě Axel také přeji šťastné a veseelé, hodně zdraví a štěstí. Na rozdíl od toho jmenovce filosofem nejsem a toho královského titulu bych dosáhnul nejspíše in memoriam.Napsáno je to dobře.Já bych však zvolil trošku jinou metodu. Neužil bych jména,ale typických vlastností daného člověka tak aby se v tom poznal.Pak by nemohl říci" Je to o mně,ale jsou mně připisovány vlastnosti a cíle,které nemám."
Sláva |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 24/12/2010 : 11:12:46
|
Je to pěkné, na mě jsou tam trochu zbytečně detailní přívlastky, které nemají žádnou funkci (jakože se navoněl zašlou kolínskou) a ten svět budoucnosti mi spíš připomíná svět minulosti, protože tehdy přece šlo o potlačování biologických potřeb. Kdyby to bylo takhle, zajímavý by byl popis skutečnosti kdy lidem schází některé části mozku nebo pohlavní hormony a tak dále. Jinak se mi zdá potlačování přirozených biologických vlastností značně neefektivní a podle mě má destruktivní vliv na schopnosti člověka jako nižší IQ atd. |
Edited by - neronis on 24/12/2010 11:15:51 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 25/12/2010 : 15:30:26
|
Mno. Někdy se chlap navoní zašlou kolínskou schválně aby odpuzoval i když mu nic nechybí. Někdy je pro chlapa těžší prohrát,než zvítězit.
Sláva |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 25/12/2010 : 15:36:40
|
Navonět se zašlou kolínskou aby pro něj bylo lehčí prohrát než zvítězit? To musí být nějaký kretén. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/12/2010 : 09:40:22
|
Neronisi. V tvém věku dozajista.V mém už je třeba přemýšlet trošku dopředu a sledovat signály.Byl jsem zvyklý vítězit a šlo to samo, spíše jsem nechával všemu volný průběh,protože jsem měl dost energie čelit následkům a průšvihům. A tak jsem si říkal "kdo chce kam, pomocme mu tam" a nějak to pak dopadne. Dnes se spíše ptám sám sebe,zda to přijetí není jednostranné a sobecké. Ono je hezké získat přízeň mladých děvčat a vlastně to přijde samo,ale co mohu nabídnout já? Je toho stále méně a já už se bojím následků a necítím dost síly jim čelit. Sobecky bych mohl přijímat a užívat si života,ale co pak? Takže pokud vnímám signál ke sblížení, raději začnu být nechápavý, nebudu chválit, nebudu vtipný.Prostě nebudu takový jaké mají děvčata rády i když se mně třeba i hodně líbí.Jako muzikant tomu musím čelit každou chvíli a musím být takový,jací se děvčatům líbí,ale k jejich signálům musím být hluchý,protože nějakého morouse by si na vystoupení nebraly. Je to stále balancování na ostří nože a člověk si mnohdy skutečně připadá jako kreten.Bylo by tak snadné na signály odpovědět,ale pak už si to jde vlastní cestou, člověk si myslí,že je vlastně ještě mladý a musí to zvládnout a pka přijde řada průšvihů, tam i onde se cosi provalí. Ne na to už sílu nemám a tak jsem raději ten kreten.Jedno si pamatuj.Kdyby tě děvče tvrdilo,že nikdy neudělá to co by ohrozilo tvou rodinu, nevěř tomu.Buďto se zamiluje a zařne o tebe bojovat, nebo se s ní rozejdeš a udělá to aby se pomstila.A pak je na tobě a tvých diplomatických schopnostech abys dal vše do pořádku a já se bojím, že na to ji nemám.
Sláva |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 27/12/2010 : 11:37:12
|
Takže ti to šlo samo a od jisté doby jsi začal myslet na nějaké následky typu jsem už moc starý nebo mohla by ohrozit rodinu a tak? Myslím si, že je to jen o tom uvědomit si jestli je známá, koho zná ona, jestli je možné aby se mohlo stát cokoliv, přičemž by ti lidé nijak neovlivnili tvůj stávající život a když už tak jak a jestli by to eventuelně stálo za to. Prostě nemyslet na následky, které reálně neexistují, protože jim nebudeš muset čelit.
Mě se třeba nikdy nestalo, že bych musel s nějakou holkou denně komunikovat, takže si ani nedokážu představit co vlastně řeší nebo když třeba mlčí tak proč vlastně. Důležitá byla vždycky jediná věc, aby se ten strávený čas dal nějak vyplnit, protože je z toho velmi snadno nudná záležitost a já potom melu páté přes deváté, protože mám hyperaktivní tendence. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/12/2010 : 15:09:53
|
Ono to vždy šlo skutečně samo.Prostě člověk dělal to,co k tomu vede a byl to spíše jen příjemně vzrušující druh sportu. Jenže pak došlo k nucené pauze díky infarktu a cukrovce. Ta pauza člověku dá nejistotu a strach,že může selhat,že již nemá dost energie na zvládání průšvihů,že o staré nestojí a ty mladé by správně neměly stát o něj. Jenže komunikuje dle zvyku a to stejně jako zamlada,když to k něčemu bylo a ejhle, ono to funguje stále a děvčata vysílají signály že nebudou klást překážky. Ty víš, že bys je dokázal oblbnout a získat,ale objeví se ta nejistota a ty začneš být nevnívavý k signálům. Ta nucená pauza je příčinou,protože tě připraví o sebevědomí a ty a ta začneš moralizovat a ten strach obalovat do ušlechtilých motivací.Prostě mlžíš. To není ani tak o stáří, či nemocí. Jinak se stále snažím analyzovat tu povídku o panu Broučkovi a nějak se mně to zatím nedaří.Kybych věděl,že Axel zná styl a slovník podobenství a pohádek,pak bych věděl,že králem není mocný anovník,ale člověk, který dává lidem cestu k životu po které oni jdou dobrovolně a z vlastní vůle.Pokud ten slovník nezná, může se jednat o signál, nebo karikaturu,čili zhmotnění mé touhy vládnout lidem. Jenže takovou touhu nemám, nikdy jsem neměl.Parlanetní monarchie je hodně daleko od mých myšlenek na lidskou společnost.Prostě je to pro mne stále zmatenější a zmatenější. Třeba můj mozek funguje na nikotin a ten již nedostal víc než měsíc.
Sláva |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 27/12/2010 : 15:56:34
|
Ono je teoreticky možné dělat cokoliv, když člověk tolik neřeší ony následky. Znám spoustu kluků, co se chovají jaksi svébytně nehledě na to co se děje. Myslím si, že to musí člověka skutečně bavit a nevnímat něco takového jako překážku, přes kterou se musí přenést. Právě jako sport nebo dobrodružství. To do jisté míry závisí na tom jak máš nastavené biologické vnímání, někdo si prostě více všímá tendencí okolí a někdo na ně prostě sere, dokud s nimi není v přímé konfrontaci.
S tím souvisí právě pocit, který ti to přinese. Pokud je pro tebe ono vítězství ze sbalení nějaké holky uspokojující víc než proces, který následuje, budeš velmi pravděpodobně promiskuitní, ale také to znamená, že můžeš mít nějaký problém s vlastní realizací. Střídání partnerek ti může vynahrazovat jiné neúspěchy.
Každé přirozené chování se dá definovat v podstatě jako úchylka, neexistuje nic co by bylo normální a vzrušující zároveň. Teda alespoň si to myslím. Já osobně jsem se vždycky viděl spíš v tom, že si partnerku transformuju tak aby sloužila mým potřebám. Tohle není většinou dost dobře možné a už vůbec ne, když se často střídají, protože bývají dost ovlivněné tím co prožily někde jinde. Přičemž mi dlouho trvalo než jsem na to vůbec přišel, na tyhle věci neexistuje žádný návod, protože takhle přemýšlet není morálně správné.
Podobně to je podle mě se situací pana Broučka. Není morálně správné přemýšlet o tom jak to asi vypadá nebo jak by to mohlo fungovat ala parlamentní monarchie. Přitom jde o jediný vymyšlený, efektivní a udržitelný systém. Pokud si tohle člověk nedokáže uvědomit, jak je možné, že tento systém odsoudí jako "špatný"? Pokud vycházíme z koncepcí, jež mají směřovat nějakým udržitelným směrem, je jistě patrné, že by velmi pravděpodobně došlo k zániku života na zemi a tak dále, nicméně pokud neexistuje žádná jiná reálná alternativna, jež by byla odlišná od té předchozí, není možné ji označit jako "špatnou" protože "dobrá" a přitom funkční neexistuje.
V tomhle jde podle mě o iluzi podobnou jako v partnerských vztazích. Skutečně neadekvátní pocit totiž má člověk jen v případě, kdy začne věřit v něco, co vlastně neexistuje a dost dobře nefunguje. Přičemž je tato koncepce neproduktivní, protože neumožňuje zamyslet se nad různými úpravami. I když je fakt, že pokud je s nějakým stavem člověk spokojený, nemá tendenci jej měnit. Tuto vlastnost máme celkem zakořeněnou a kvůli ní jsme byli tak dlouho někde v jeskyni a lovili mamuty. Nicméně si myslím, že jde jen o záležitost nějaké progresivní motivace. Jakože když lidi budou muset nad něčím přemýšlet aby si získali živobytí, vždycky se najde někdo kdo se bude v tomto směru ochoten vzdělávat. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/12/2010 : 10:21:15
|
Ono je teoreticky možné dělat cokoliv, když člověk tolik neřeší ony následky. Znám spoustu kluků, co se chovají jaksi svébytně nehledě na to co se děje. Myslím si, že to musí člověka skutečně bavit a nevnímat něco takového jako překážku, přes kterou se musí přenést. Právě jako sport nebo dobrodružství.
Člověk si musí uvědomovat své momentální schopnosti. Jsou li dostatečné ke zvládnutí následků, může si člověk ledacos dovolit.Uvědomuješ li si ,že již dostatečné nejsou a musel bys sáhnout do banky neregulerních ,nekošér schopností,abys s průšvihu nějak vyšel,pak je lépe nechat si choutky zajít i když jsou jedním se znaků mládí,které ti uniká mezi prsty. Promiskuitní být nemusíš i když třeba i střídáš milenky. Třeba jsi jen takový dobrák, že nedokážě říci ne abys neublížil. No a pak se pereš s následky. Ty si to vše dáváš do logiky s vlastními skušenostmi, vlastním stavem a to nejde.Každý jsme origiginál a každý jsme v určitém prostředí.Ty můžeš považovat za nádherné stát na jevišti a nechat se olíbávat děvčaty, ženskými, někdy i starými babami.Pro mne je to čímsi s čeho jde strach. Ty mně v takovém případě můžeš závidět a považovat mne za šťastlivce.Já tuším nový průšvih a tak jsem nechápavý. Jsi li po signálu nechápavý, jsi pro ženskou vůl a třeba tě začne pomlouvat,či zesměšňovat. To si jako muzikant nemůžeš dovolit a tak děláš,že je to milé a průšvih je na spadnutí.Ženská když si něco umane,pak za tím tvrdě jde i když je to třeba úplná pitomost.V tom ženské nikdy nepochopíš. Dvacetiletá se klidně a nelogicky zblázní do dědka a ona sama neví proč. To bys musel prožít abys pochopil o čem píši.Přijímat to a užívat si života je hezké, následky katastrofální.Odolávat je hodně těžké a chlap při tom vypadá jako debil protože odmítá to po čem řada dalších touží a po čem vlastně touží i on. Mnozí za takové zážitky platí nehorázné sumy a ty? Srovnáváš ten zisk příjemna s tím nepříjemnem, které následkem toho vznikne.
Sláva |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 28/12/2010 : 12:37:35
|
Tohle máme asi každý jinak. Když si ženská myslí, že je nějaký objekt touhy, za kterým se běhá, tak mě se většinou ani nepostaví. Hlavně když se kvůli tomu musím celý večer starat o její kvality. Bez alkoholu má člověk bohatší fantazii a dá se pod tím ledacos představit, možná u toho jen moc piješ a pak za tím hledáš blbosti. Jinak na pódiu jsem ještě nestál, možná u nějakého karaoke, které mi nešlo, tak těžko soudit jak se u toho cítíš když na tebe vysílají ženské pozitivní signály nějakým neurčitým způsobem. "Ukaž, že po mě toužíš, já to taky ukážu, tak to budeme na sebe ukazovat."
Možná je to tak, že v danou chvíli plníš především nějaké očekávání. Potom máš přehnanou tendenci reagovat na signály publika. Všimni si jak to řeší jiní muzikanti, ti na to většinou celkem kašlou a reagují jenom když musí. Z toho vyplývá, že je lepší se soustředit na výkon jako takový. I když na těch zábavách, to musí být práce k nezaplacení teda. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/12/2010 : 07:55:37
|
Neznalému to nevysvětlíš. Nepiji vůbec a to od svých 27let a problémy nemám.Budeš li se na lidi s jeviště mračit,pak dlouho na jevišti nebudeš. Budeš li odpovídat na úsměvy a reakcem eventuelně budeš vtipný, budeš hrát často, vyděláš peníze a užiješ si radosti,ale také třeba toho,že tě budou děvčata na jevišti olíbávat a dávat tě najevo svou přízeň. Tak si vyber? Na tom jevišti jsi proto, abys lidem vytvářel dobrou náladu a příjemné zážitky a to holt má své důsledky. Já ty signály nehledám, ale spíše vědomě přehlížím a někdy je to skutečně těžké.Když to však chybí, jsem naprosto vyřízený a pátrám po tom, kde jsem udělal nějakou chybu. Potlesk a projevy přízně jsou nepříjemný hluk vytvářející příjemné pocity. Chybí li,apk je zde únava, nesoustředění, pocit marnosti a vlastní neschopnosti. A pak se v tom všem vyznej.Je to, máš strach z následků ,chybí to a jsi mnohem nešťastnější. Prostě je to kolotoč a komu točení nedělá dobře,ať na něj neleze. A o tom mluvím. Byl jsem zvyklý na kolotoč a věděl jsem, že mám dost síly na následky. V tom kolotoči jsem stále,ale s následků mám strach,protože síy ubylo.
Sláva |
|
|
Topic |
|
|
|