www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ?????? ?????????? ??????????
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 16/04/2011 :  23:47:04  Show Profile  Reply with Quote
Koukám, že to tady na fóru poslední dobou pěkně rozjíždíte

Tak já se přidám.. a ptám se
.. netušíte někdo, co básník myslel tímto:

http://www.youtube.com/watch?v=FcglyhUre4w

?
Zrcadlo, antické sochy, svícen, oheň na sněhu, letící kniha, křišťálový lustr v beztíži.. co to asi všechno znamená?

Máte někdo nějaké výklady?

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 17/04/2011 :  16:05:24  Show Profile  Reply with Quote
Tak na tenhle film se chystám podívat už asi 2 roky a furt jsem se k tomu nedostal
Zato jsem za tu dobu dvakrát viděl všech deset sérií seriálu Přátelé.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 18/04/2011 :  11:08:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neptej se, co tím chtěl básník říci,ale sleduj, jak to působí na tebe samého.Pak záleží na tom o čem běžně přemýšlíš,čili do čeho to logicky zapadne a ten výsledek ač bude u různých lidí různý, je smysl tvorby umění.Ty jsi zdá se dost mladý,ale za nás probíhaly výchovné koncerty a při jednom z nich herec komentoval Smetanovu Vltavu a to tím že ji popisoval od pramenů a srovnával bublání bystřiny s tony hrafy a podobně. Kdybych toho herce potkal dnes, asi bych ho vzal rozporkou do citlivého místa. On řekl jednu variantu toho, co chtěl básník, v tomto případě skladatel říci. Od té době v tom nic jiného neslyším.Je lépe nevědět,co chtěl básník říci, nechat umění na sebe působit a třeba dojít k čemusi cennému co tím chtěl básník říci,ačkoliv on sám to vůbec nevěděl.Pokud chce člověk perlit před společností,pak chce vědět jaké moudro tím chtěl básník sdělit,aby toto mohl citovat a vypadat před společností jako inteligent.

Sláva
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 18/04/2011 :  20:23:38  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Neptej se, co tím chtěl básník říci,ale sleduj, jak to působí na tebe samého.

Pak záleží na tom o čem běžně přemýšlíš,čili do čeho to logicky zapadne a ten výsledek ač bude u různých lidí různý, je smysl tvorby umění.

Měním tedy otázku: Jak to na vás působí??

Mílo, chceš tím tedy říci, že všechny prvky v tom videu jsou jenom náhodné a nemají žádný určitý řád? Že je to prostě jenom "umění"?

Jenom mimochodem - celý ten film je o komunikaci s mimozemšťany, takže mě zaujalo, že zrovna ty, Mílo, se vyhýbáš jakékoliv interpretaci...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/04/2011 :  09:09:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Měním tedy otázku: Jak to na vás působí??
Abych pravdu řekl působí to na mne nudně a únavně.To neznamená, že to takové je,ale pouze že to takto na mne působí.

Mílo, chceš tím tedy říci, že všechny prvky v tom videu jsou jenom náhodné a nemají žádný určitý řád? Že je to prostě jenom "umění"?

Mohu to přirovnat k mému posuzování tureckého textu.Vidím jej,ale o čem to je nevím.Turecký jazyk nemám zájem se učit.Ten tvůrce v tom nějaký řád buďto vidí, nebo a to je častější spoléhá na to,že v tom někteří lidé řád a souvislosti hledat budou.Já ten řád nemám zájem hledat,protože nevznikla moje zvědavost. Někdy stačí maličkost aby zvědavost vznikla,ale zde necítím vůbec nic.

Jenom mimochodem - celý ten film je o komunikaci s mimozemšťany, takže mě zaujalo, že zrovna ty, Mílo, se vyhýbáš jakékoliv interpretaci...

Kdyby o mimozemšťanech ten umělec alespoň málo věděl, věděl by, že s nimi mnohohem lépe může komunikovat prostou řečí a dokonce i česky.Jsou to totiž lidé,které bys od pozemšťanů většinou nerozeznal a ani bys nevěděl,že s nimi komunikuješ.Jako největší legrace tě může znít,že mimozemšťan může být docela klidně tvým pokrevním příbuzným, protože mnoho pozemšťanů migrovalo v historii prostřednictvím pekla na planety spojeného vesmíru a ti mohli být třeba sourozenci nějakého tvého prapředka.Navštíví li jejich potomek Zemi,pak je považován za mimozemšťana.A tak přistála na diskodromu v Pacifiku nová expedice a protože mají za úkol odvést život Země s algoritmu smrti, brzy se můžeš budeš li mít trochu štěstí s mimozemšťany setkat. Jediný problém je v tom,že o tom vůbec nemusíš vědět. Takže daný umělec měl nějakou vizi o mimozemšťanech a této vizi podřídil svou představu komunikace.A proč ne? Přivedl tím řadu lidí k přemýšlení a to není špatný výsledek.
Chceš li mimozemšťana poznat, mám pro tebe radu. Jsou zvyklí žít ve společnosti první věty,čili je pro ně normální využívat své schopnosti ve prospěch druhých. Prostě se chovají jako láskyplní andělé a jsou hrozně zranitelní v naší primitivní společnosti ve které je dominantní jednání dle věty druhé.Oni totiž nedokáží pochopit,jak je možno mezi myslícími lidmi jednat proti sobě samým.Tedy pochopit v logice ano,ale v životě je cosi takového pro ně nepřijatelné a hlavně hrozně hloupé. Kdybys jim ukázal ten film, mnohý z nich by tě klidně řekl, že jej to ničím nezaujalo a nevzbudilo jeho zvědavost.Oni totiž nemají zájem se nad někoho povyšovat a lhát předstírajíc svou moudrost a učenost.Létajícímu lustru by se zasmáli,protože oni mají téma gravitace dokonale zvládnuté a užívají gravitačního motoru k mezigalaktickým letům.Oni by byli schopni takto přenést katedrálu,či pyramidu na druhý konec světa. Kombineza mající na ramenou malé gravitační motory jim umožňuje levitaci a za pomoci tohoto, dokáží chodit po hladině (vyvážení síly gravitace s hmotností těla) a dokáží takto přeletět i oceán.Oni by ten lustr dokázali vzduchem přenést odtud do Ameriky.
Závěr? To ba čem stojí ten film, je tak primitivní představa, že mne to nemohlo zaujmout.Je to na úrovni představy že jsou mimozemšťané zelení mužíčci typu IT.

Sláva

Edited by - Miloslav Bažant on 19/04/2011 09:15:27
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 19/04/2011 :  14:52:07  Show Profile  Reply with Quote
Mílo, díky za vysvětlení! K tomu není co dodat..

No a co ostatní? Všichni se bojíte?? To jediný Míla není srab?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/04/2011 :  16:19:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Zde nejde o to, je li někdo srab a někdo ne. Spíše zde hraje roli fakt,že se zabývvám psaní sci fi a ti ostatní ne.Prostě nejsou na takový druh komunikace připravení.Já mohu vystupovat jako bych s mimozemšťany komunikoval zcela běžně,ale oni by museli začít od píky, vytvořit si nějakou podobu a vlastnosti těch mimozemšťanů a pak na tomto stavět.Navíc je zde možnost,že v tom kontaktu s mimozemšťany skutečně jsem. Tuto variantu můžeš zavrhovat,ale nikoliv vyloučit.Pokud bych v kontaktu byl, bylo by pro mne snadné vystupovat zde jako autor mnoha vědeckých objevů, mohl bych je prohlašovat za své,ale ve skutečnosti pouze interpretovat informace od nich.Aby tomu tak bylo, by nebyl třeba ani přímý kontakt s nimi,ale stačilo by spojení s jejich technikou, třeba centrálním počítačem. Ve skutečnosti mohu být občanem spojeného vesmíru,který má k informacím přístup. Můžeš ty možnosti stoprocentně vyloučit??? JUsem li připraven, mohu diskutovat na toto téma,ale co ti ostatní,kteří nemají ani potuchy jestli mimo Zemi nějaké civilizace skutečně jsou, či nejsou.Pyšnit se při komunikaci vznášejícím se lustrem aniž by byla pozemšťany zvládnutá problematika gravitace by bylo obelhávání mimozemšťanů. Pokud mají onio zvládnutou gravitaci a dokáží ji ovládat,pak je pro ně taková lež směšná- S tím ostatním je tomu podobně a tak vlastně nechápu o čem mluvit. Mohu říci pouze to, že se jedná o určitý směr umělecké tvorby ,který mne bohužel, nebo bohudík neoslovil.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 19/04/2011 :  19:33:20  Show Profile  Reply with Quote
No já doufám, že není v kontaktu s mimozemšťany nikdo, protože by to znamenalo, že jsme jako lidstvo už prohráli.
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 19/04/2011 :  19:36:45  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

... gravitačního motoru k mezigalaktickým letům.Oni by byli schopni takto přenést katedrálu,či pyramidu na druhý konec světa. Kombineza mající na ramenou malé gravitační motory...

.. a když sem tu předčasem psal, že tu jednou někdo vymyslí gravitační motor na filosofický pohon, tak jste se mi smáli.. No vidíte, a už je to tady. Ani to tak dlouho netrvalo..
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/04/2011 :  08:30:01  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
µ???????
Vymýšlet je možno to co doposud neexistovalo. To co dávno existuje je možno pouze objevovat. Filosofický pohon je nesmysl.Takže to čemu říkám gravitační motor je sama podstata celého vesmíru,čili základní veličina, kterou není možno vymyslet, ale pouze objevit a definovat. Vztah mezi Zemí a obíhajícím měsícem je garvitační motor.Díky oběhům měsíce má Země nejen žhavé jádro,ale hlavně výsledný stav gravitace drží Zemi na určité oběžné dráze kolem slunce a vztah měsíc- Země- Slunce - ostatní planety sluneční soustavy , je složený gravitační motor. Pokud znáš vzorec a máš informace které potřebuješ. můžeš vypočítat třeba i to k čemu dojde při zvýšení počtu oběhů měsíce ,jak se změní dráha Země kolem slunce, jak se zvýší sesmická a vulkanická činnost, jak se změní výslednice působení gravitace měsíce na gravitaci Země díky vesmírnému šrotu a je možno vypočítat třeba co by se stalo,kdyby měsíc získal svou družici o určité hmotě a určitém počtu oběhů. Znalost vzorce umožňuje vypočítat a sestrojit funkční model gravitačního motoru a počtem oběhů řídit energii jádra.Zvyšováním počtu oběhů roste energie jádra a ten model ztěžkne. Další zvyšování počtu oběhů vede ke změně hravitační polarity jádra a toto je následně od planety odpuzováno,protože má stejnou polaritu jako jádro planety. Dochází tědy k volnému pádu směrem vzhůru. Ten model je hermetický obal , uvnitř hluboké vakum ,jádro a prstenec simulující oběh měsíce dané soustavy. Pokud je počet oběhů řízen počítačem a je li použito více modelů (nejméně tři)u nichš je možno měnit náklon osy do určitých formací, je zde snadno řiditelný pohon kosmické lodi,která vlastně serfuje po gravitačních polích sluncí i planet.
Mohu si tímto s tebe dělat srandu,ale také se může jednat o naprosto seriozní informace od mimozemšťanů,kteří tento pohon užívají již velmi dlouhý čas k létání všeho druhu od přenášení těles třeba v bytě, až po mezigalaktické lety. Zkrátka mohu tě věšet bulíky na nos i vysvětlovat to co my pozemšťané ještě neznáme. Ty máš tři základní možnosti.
1,)Nepřemýšlet a vše bez důkazů popřít a zesměšnit.
2.)Moudře mlčet,protože pak nikdo nepozná ani to, že je tvá schopnost přemýšlet omezená.Prostě a krátce, člověk může být úplný blbec,ale když dokáže držet hubu, vypadá moudře.
3.) Začít se tím zabývat a přemýšlet o tom. Výsledek je pak rovný tvým schopnostem logicky a matematicky myslet.

Sláva
Go to Top of Page

Bolševik
Aktivní uživatel

140 Posts

Posted - 24/04/2011 :  00:10:57  Show Profile  Visit Bolševik's Homepage  Reply with Quote

> No a co ostatní? Všichni se bojíte?? To jediný Míla není srab?

No tomu se nedivte, Miloslav nasadil laťku hodně vysoko ...

Ale k tématu :

Nějak nevím, v čem je problém. Hned na začátku videa se dozvíme, že orbitální stanice bude manévrovat a na 30 sekund nastane beztížný stav - proto ta levitující kniha, svícen, lustr ... Ovšem jestli to má hlubší smysl, nevím.
Hlavní zápletka filmu spočívala z tom, že na planetě Solaris byl inteligentní oceán, který na základě myšlenek či vzpomínek členů posádky orbitální stanice oživil jejich mrtvé příbuzné, partnery, atd. Část členů posádky z toho zcvokla a vypadalo to tam jako na filosofickém fóru.

Zrcadlo možná symbolizovalo takovou reflexi myšlenek hlavního hrdiny filmu, Krise Kelvina, ze strany Solarisu a taktéž ty scény ze sněhem asi představují vzpomínky. Ovšem film jsem viděl někdy před 25 nebo 30 lety, takže si to už moc nepamatuji a nebudu se tedy pokoušet vykládat různé detaily. Docela rád bych se na to podíval znovu, i když v žádném případě nejsem nějaký fanda sci-fi filmů. Na ty hnusy o příšerách z vesmíru, které ukusují kosmonautům hlavy, se nedá dívat.

Podrobnosti o filmu a děj lze přečíst zde : http://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_%281972_film%29 Lze si tam také prohlédnout obraz Pietera Breugela, který je vidět v ukázce.

> Zato jsem za tu dobu dvakrát viděl všech deset sérií seriálu Přátelé.

A jak se Vám líbí Šeherezáda ?

Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 25/04/2011 :  23:18:56  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bolševik

Nějak nevím, v čem je problém.

Ale v ničem není problém, proč by měl být. Rozjíždí se tady hodně diskuze o mimozemšťanech tak proč si to nezpestřit..

.. jak vidíte, tak Míla nám svůj názor sdělil a nebojí se. Pokud vy žádný názor nemáte, tak to určitě nevidím jako problém.

K ukázce lze pokládat doplňující otázky, např.:

Je to kristologické?
Objevuje se v ukázce nihilát?
Jakou roli hraje v ukázce "zkušenost"?
atd.
atd.
atd.

.. Tarkovského filmy jsou filozoficky vděčné.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/05/2011 :  08:55:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Je to kristologické?
Objevuje se v ukázce nihilát?
Jakou roli hraje v ukázce "zkušenost"?
Kristologické je to nepřímo.Jinak řečeno.Bez víry postraádá kritologie význam.Pokud lidé nejsou schopni přijmout boha jako reálné bytí,čili nedokáží přijmout nadpřirozeno, je možno jim ukázat jinou formu nadpřirozena,která je logikou trošku přejatelnější ,což lidi přivede k uvažování o možnosti víry a od toho je blízko k přijetí víry a Krista. Takových filmů ukazující různé forma nadpřirozena je kvanta a možností je zde nekonečně mnohu. Je to vlastně jeden se spůsobů vymývání mozků. Zde bych nehledal nihilismus,ale spíše účelovost.Nihilistický pohled na moje slova je ten,že autor vlastně nesledoval žádný zámer ani si neuvědomoval,že je možno touto cestou ovlivnit lidské přemýšlení o možnosti napdřirozena, či jakéhosi matrixu a napsal to, protože měl nápad a dokázal jej rozvinout. No a já tento nihilistický názor beru jako pravděpodobnější.

Sláva
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 06/05/2011 :  15:16:04  Show Profile  Reply with Quote
úžasné

Té první "kristologické části" pochybuji že rozumí sám autor. Je to takový ten shluk vět, "jak je potřeba, aby bylo dobře a všichni věděli proč je potřeba a aby se i jim nakonec chtělo, kdyby si uvědomili, že to co je pro všechny ale taky pro sebe a teda když se jim nechce tak aby se chtělo a k tomu sme se postavili, my i voni, a zatim si teda stáli..."

No a k té nihilistické části by možná bylo vhodné zohlednit takový detail, že nihilát má do nihilismu daleko. Asi jako kremlologie má daleko do komunismu.

Co se týká nihilátu, spíše než heslo Nihilismus si zadej, Slávo, do wikipédie heslo Ex nihilo: http://en.wikipedia.org/wiki/Ex_nihilo

Nihilát potom doprovází "ústřední" scény tarkovského filmů, a to v různých podobách, např. tady a tady:

http://www.youtube.com/watch?v=RXYhLF2z_NM
http://www.youtube.com/watch?v=dNiVFCWMrqI

Edited by - µ??????? on 06/05/2011 15:27:29
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 06/05/2011 :  15:32:15  Show Profile  Reply with Quote
Jo, a ještě mě napadá, že nikdo neodpověděl na otázku Jakou roli hraje v ukázce "zkušenost"? Jsem zvědav, zda-li se toho někdo ujme
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/05/2011 :  08:38:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Snad jen s legrace.
Autor využívá zkušenosti, že když cosi hodně zamotá, vypadá to moudře a vzdělaně i tehdy, je li to úplná hovadina.Jakmile lidem zamotá trošku šišku, najdou si v tom to moudro sami i když tam není.Řekne li totéž jednoduše a přímočaře už na tom není nic zajímavého.

Sláva
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000