Author |
Topic |
Oromis
Nový uživatel
Czech Republic
3 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 14:57:10
|
Ve svém životě mám sny a koníčky, které jsou cestou k těmto snům. Jsou to činnosti, které mě vnitřně naplňují a jejichž vykonávání mi přináši radost. Jenomže z mně neznámých důvodů jim nevěnuji tolik času, kolik bych mohl. Například přijdu ze školy a sednu před televizi, kde strávím několik hodin pasivním nicneděláním. Můžu u tv taky usnout a probudím se až večer. Můj den je u konce a já jsem ho promrhal, místo abych se věnoval něčemu co dává mému životu smysl. Zhrozím se a slíbím si, že další den budu lepší. Málokdy jsem. Lidé se takto samy připravují o to nejdůležitější ve svém životě. O své sny. Jsem rád, že jsem před pár dny, dík hladu po nějakém novém poznání, objevil tuhle stránku. Začal jsem číst rozsáhlé diskuze na různá témata a uvědomil si, že můžu přemýšlet o věcech, o kterých jsem nikdy nepřemýšlel a způsobem, který mě nikdy nenapadl. Líbí se mi, že se lidé nesnaží obhájit svůj názor ponižováním druhých, ale svými argumenty a že jsou schopni uvažovat o názoru někoho jiného. To není tak úplně běžné. Taky jsem poznal, že jsou tu lidé, kteří toho vědí o fungování mozku mnohem víc, než kdy budu vědět já a proto jsem se odvážil k napsání vlastního dotazu, které souvisí s prvním odstavcem.
Představte si, že každý z nás má ostrůvek, kde může vykonávat všechny ty činnosti, které ho doopravdy naplňují. My jsme ale na volném moři, obklopeni lehátky, přenosnými dvd, balíčky chipsů a různými druhy nápojů. Proč jsme tak slabý a oddáváme se těmto malicherným požitkům, namísto toho, abychom využili potenciálu v nás a doplavali k ostrovu?? A jak se naučit plavat? |
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 16:43:04
|
Přece právě škola ti ten sen zprostředkuje, ne? Myslíš si, že svým časem přestaneš mrhat v momentě, kdy budeš zapnutý na 100 procent 16 hodin denně?
Něco takového myslím nebylo běžného ani v minulosti. Lidé se na nějakou činnost specializovali a tím, že se nenechali rozptylovat technickými a jinými vymoženostmi, mohli se v nich zdokonalovat. Jenže něco podobného jako ty by si mohli říct v případě, kdy by trávili většinu svého volného času povídáním ve společnosti a socializováním, to přece musí být teprve ztráta času...
Myslím si, že by si měl člověk vážit toho, že se snaží věnovat (nebo věnuje) činnosti, která jej nějakým způsobem naplňuje. Ale v momentě, kdy kvůli ní mají přijít zkrátka věci jako zábava a tak, potom to za to nestojí, a člověk nakonci může přijít na to, že sice se zdokonalil a poznal spoustu věcí, ale moc si toho života vlastně neužil. |
|
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 17:42:52
|
Já bych se jenom v rychlosti zastal matičky filosofie. Aby výhledově nedošlo k omylu - to, co čteš zde na fóru není o filosofii - i když doména se jmenuje www.filosofie.cz Filosofie je normální vědní obor jako třeba nauka o motýlech nebo astronomie.
Takže zde na fóru najdeš takové "povídání o životě", nikoliv o vědě, které nezřídka provozují lidé, kteří právě naplnění vlastního života - a proto sem chodí - vidí v tom, že budou rozdávat svoje "moudro".
Pokud hledáš nějaký návod jak se "odnaučit lenosti" nebo "žít lepší život" tak v zásadě je vhodné vyhledat nějaký druh psychoterapie (nikoliv filosofie). A to poskytuje:
a) libovolná církev (vem v potaz i východní náboženství) - kde vždy najdeš podrobný návod k plnějšímu životu, musíš se jen rozhodnou, co ti nejvíce vyhovuje
b) a pokud se nechceš vázat na církev, jsou tu psychoteraputické nauky jako např. neurolingvistické programování, nebo různé populárně naučné návody k žití, které mají psychoterapeutický účinek. Teď z hlavy si vzpomenu třeba na Dale Carnegieho a jeho knížky.
Samotné vědění není psychoterapie. Pátrání po vědění může mít psychoterapeutické účinky, protože "zabiješ nudu". Ovšem jak píše neronis - na konci hledání není žádný zázračný svatý grál, nebo osvícení a proměna. Na konci jsou jenom znalosti a je otázka, jestli ti k něčemu budou. Znalosti filosofie v běžném životě asi těžko. |
|
|
Pepeeeee
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 19:36:56
|
µ???????, quote: Filosofie je normální vědní obor jako třeba nauka o motýlech nebo astronomie.
Jevíš a prezentuješ se tu jako člověk vzdělaný ve filozofii a pak vypustíš to světa takovouhle troufalost? V jakém smyslu by podle tebe měla být filozofie věda? |
|
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 22:01:50
|
Je symptomatické pro tohle fórum, že se zde filosofie považuje za jakési tajemně-vznešené plkání, k jehož zvládnutí se člověk nemusí normálně učit a dodržovat zásady vědecké práce.
Svůj troufalý názor, že filosofie je věda, sdílím s Akademií věd ČR, která řadí filosofii mezi humanitní a filologické vědy.
Vědeckým pracovištěm v rámci Akademie potom je Filosofický ústav Akademie věd České republiky, veřejná výzkumná instituce, neboli FLÚ.
Pokud si přesto myslíš, že se na Akademii věd pletou, můžes si provést malý důkaz: Zkus si pro sebe odpovědět, jestli je podle tebe matematika vědní obor? Pokud ano, proč by jím neměla být filosofie? |
|
|
Oromis
Nový uživatel
Czech Republic
3 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 22:47:04
|
Neronis:
Přece právě škola ti ten sen zprostředkuje, ne?
Omlouvám se. Napsal jsem to tak, že se to dalo vyložit i způsobem, ke kterému jsi došel ty. Já školu za ztrátu času nepovažuji. Šlo mi o volný čas, který následuje potom a příchod ze školy měl jen symbolizovat začátek tohoto volného času. Chápu, že škola pro mě bude v budoucnu při pachtění se za svým vysněným povoláním nezbytná.
Myslíš si, že svým časem přestaneš mrhat v momentě, kdy budeš zapnutý na 100 procent 16 hodin denně?
Ano to bych přestal :). Oněch 100 procent totiž vůbec nemusí bolet, když děláš něco, co ti opravdu přináší vnitřní požitek. Samozřejmě přeháním, protože od každé aktivity potřebuješ odpočinek. Ale znamenalo by to, že se převážně věnuješ opravdu tomu, čemu bys chtěl a nejsi limitován svou leností. To je podle mě důležité, protože potom máš ze všeho v životě větší radost.
Jenže něco podobného jako ty by si mohli říct v případě, kdy by trávili většinu svého volného času povídáním ve společnosti a socializováním, to přece musí být teprve ztráta času...
Vím, že tohle není nejdůležitější myšlenka tvého komentáře, ale stějně se k ní vyjádřím. Myslím že je to hodně subjektivní. Ale zatímco mnou zmíněné vysedávání u tv je pasivní a ty jen přijímáš určité informace, nějaké povídáni ve spol. je mnohem aktivnější činností, protože dochází k interakci dvou sociálních subjektů a jejich vzájemnému ovlivňování se. Informace tedy přijímáš, ale i vysíláš a tím sám vstupuješ do dané činnosti. Takže bych to jako takovou ztrátu času neviděl Kór když člověk je tvor společenský a člověkem může být jen v přítomnosti dalších lidí.
Myslím si, že by si měl člověk vážit toho, že se snaží věnovat (nebo věnuje) činnosti, která jej nějakým způsobem naplňuje. Ale v momentě, kdy kvůli ní mají přijít zkrátka věci jako zábava a tak, potom to za to nestojí
Já si právě myslím, že když se věnuješ činnostem, které pro tebe mají větší smysl, stanou se pro tebe největší zábavou. To není nic asketického . Příklad: Rád chodím do fitka. Je to jedna z těch věcí, které pro mě znamenají víc a kvůli kterým musím překonat lenost. Ale mám taky přátele, kteří mají stejný koníček a společné cvičení je tedy jakýmsi druhem společenske zábavy. Je to jen jeden z mnoha příkladů. Tyhle dvě věci prostě podle mě patří k sobě.
člověk nakonci může přijít na to, že sice se zdokonalil a poznal spoustu věcí, ale moc si toho života vlastně neužil.
Většinou je to naopak. Lidé se oddávají té zábavě, která je nic nestojí, ale která zároveň nedává jejich životu smysl. A nakonci si uvědomí, že svůj život promarnili. Ale mám pocit, že v tomhle jsi mi tak úplně neporozuměl. Když říkám, že chci dělat něco, co mě naplňuje, netoužím tím po poznání a zdokonalení, ale po tom, abych si užil každý okamžik života, protože jak jsem psal: Jsou to činnosti, které mě vnitřně naplňují a jejichž vykonávání mi přináši radost.
|
|
|
Oromis
Nový uživatel
Czech Republic
3 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 23:26:27
|
µ???????:
Takže zde na fóru najdeš takové "povídání o životě", nikoliv o vědě, které nezřídka provozují lidé, kteří právě naplnění vlastního života - a proto sem chodí - vidí v tom, že budou rozdávat svoje "moudro".
A já sí to 'moudro' vyslechnu a budu o něm přemýšlet. Proto tu jsem. Nemyslím to špatně. Jen chci říct, že je mi jedno jestli mi někdo pomůže svou zkušeností, nebo filosofickou větou. Ale chápu, že jsi mě chtěl upozornit, aby u mě nedošlo k zaměnění pojmů. Díky.
Hledám přesně to, co jsi napsal. A když se zmiňuješ o církvi...byl jsem vychován jako křesťan, ale poslední dobou mě zaujali některé myšlenky Buddhismu a hnutí New age a mám v sobě takovou směs. Myslím, že existuje jedna církev, která je společná všem národům a tou je srdce. Jenže málokdo ho poslouchá. Myslím, že v něm jsou všechny odpovědi, ale přesto někdy potřebuji pomoct. A proto se ptám tady, kde je plno mnohem zkušenějších lidí, kteří už mohli v životě prožít to, co já teď. Na Dale Carnegieho a jeho knížky se zítra zeptám pana Googla. Díky za tip.
|
|
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 23:45:37
|
Dvě poznámky:
a) Carnegie byl jenom typový příklad. Carnegie konkrétně píše o tom "jak mluvit s lidmi a dělat si přátele" a "jak se nebát". To asi není to, co konkrétně řešíš ty. To neurolingvistické programování asi bude zajímavější. Carnegie taky používá prvky neurolingvistického programování, jenže s tím začal ještě dřív než se to tak začalo jmenovat a psal výhradně pro sociofobiky.
b) mám dojem, že tvoje otázka zní "Nevíte, co by mě v životě bavilo?" |
Edited by - µ??????? on 26/10/2010 23:48:30 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 26/10/2010 : 23:48:10
|
Každý má v sobě nějaký motor (pravděpodobně), který mu při nějaké činnosti přináší prožitek. Já si třeba jsem vědom toho, že u mě něco podobného taky funguje, protože dost často jednám dost zbrkle a netrpělivě když mě něco napadne nebo třeba když dávám něco dohromady (respektive ne tohle, ale když to mám někomu sdělit). Důvod proč tomu tak je se mi pomalu daří identifikovat.
Ono je dost obtížné hodnotit sám sebe, možná to bude něco jakože člověk si svým působením na své okolí vytváří prostředí, na které má vliv, pod kterým má kontrolu. Protože když udělám něco nevhodného, připadá mi především, jakobych na ty lidi už nepůsobil tak jak bych sám chtěl. Z toho vyplývá nějaký komplex z chaotického prostředí, přičemž realizace člověka vždycky naplňuje jen v případě, kdy uspokojuje nějaký jeho komplex. Kdybych tohle měl třeba říct někomu nahlas, přišlo by mi to dost divné, ale anonymní psaný projev je už takový, že na lidi působí osobněji, tedy se vyžaduje i jeho osobnější přístup. Snažil jsem se to na tomhle fóru držet jinak, ale lidi jsou divní a pořád se to otáčí kolem vylývání svého srdce.
Takže jde o to abys našel z čeho máš komplex, potom najdeš i svou motivaci. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 08:42:58
|
Oromisi. Vítám tě mezi námi. Myslím, že tě rozumím a vím co hledáš. Jenže to co hledáš je mrška.Hledáš a pro damé hledání to nenajdeš.Nehledáš a díváš se kolem sebe více srdcem než očima a najednou zjistíš,že den má nějak málo hodin,že bys chtěl porozumět ještě tomuhle a jak je to vlastně s tamtím a že bys také měl někdy spát. Nehledej to. Máš li na to,přijde to samo,ale buď zvědavý. To je důležité. Právě a jen ta zvědavost tě k tomu co hledáš dovede.Bez ní můžeš jen kritizovat druhé. Skola tě řekne mnohá proto,ale jen skutečně dobrý kantor,či profesot tě přivede k tomu aby ses dokázal ptát proč.Nevím co studuješ.Kdybys studoval filosoifi a zeptal se příkladně "Jaké jsou dúsledky funkce pravd ve společnosti?" a skutečně byl na odpověďi zvědavý, Pak nevydržíš sedět u té televize a s tohoto témata se začnou odvíjet další a další.Každá odpověď tě ukáže řadu dalších otázek a tak čím víc poznáš, tím víc si uvědomuješ jak málo víš. Takže v tom co hledáš nenajdeš jistotu.Pokud to co najdeš bude pro lidi nějak nové,či zvláštní, budou s toho mít strach a nedokáží li popřít tvoje poznání, budou napadat tebe.Máš trošku smůlu,že žiješ v Česku,protože zde je velmi rozšířený syndrom malosti.Jakmile se zde někdo projeví něčím, co by jej mohlo nějak společensky povýšit,okamžitě se na něj vrhnou a snaží se jej srazit dolů. A tak štěstí v tom po čem roužíš nehledej.Kdybys žil třeba v USA a vytvořil cosi nového cenného, získáš podporu většiny. staneš se VIP,protože tvůj úspěch je i úspěchem Ameriky. U nás se pro lidi staneš nafoukancem, sebestředným blbcem a podobně,protože tvůj úspěch je považován za ponížení ostatních. To co hledáš je jako milování. Tak trochu ach a tak trochu fuj.Chytne li tě to do drápů, jsi šťastný a ztracený.Uniká tě to skutečně cenné,ale tobě je to jedno,protože pro tebe je důležité najít proto, na otázku proč. Najdeš li odpověď,jsi chvíli v sedmém nebi,ale pak uvidíš zástup dalších otázek a někdy tě budou odpovědi na ně cennější než standard vlastní rodiny, než tvoje zdraví a život. Chceš to ještě??? Ono je jedno jestli to chceš, nebo nechceš. Máš li na to tu patřičnou zvědavost, stejně se tomu neubráníš.Nemáš li na to, pak se nauč kritizovat ty, kteří na to mají a budeš si připadat chytřejší, než oni.Amerika schopné vyzdvihuje, Češi se je snaží zašlapat do země a jsou v tom skutečně dobří. I neschopný může být nahoře,když všechny schopné poníží.Česká národní vlastnost
Sláva |
Edited by - Miloslav Bažant on 27/10/2010 08:53:44 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 09:02:10
|
Jak se naučit disciplíně? Tak to nevím. Já jsem naprosto nedisciplinovaný tvor,pochybující o pravdách autorit. Já myslím,že ani ty nehledáš disciplínu,ale hledáš to co s tebe udělá myslícího člověka zaujatého pro věc.To sezení u televize není nedisciplinovanost,ale chybění toho,co by tě v daném oboru zaujalo-To se přikázat nedá,čili to není o disciplíně.Nauč se ptát proč a buď zvědavý.
Sláva |
|
|
Pepeeeee
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 12:44:44
|
µ???????, quote: Je symptomatické pro tohle fórum, že se zde filosofie považuje za jakési tajemně-vznešené plkání, k jehož zvládnutí se člověk nemusí normálně učit a dodržovat zásady vědecké práce.
Tento manýr sem dovlekl Miloslav, myslím, že téměř všichni ostatní vědí, že je nutné to studovat, ale už studují něco jiného, nebo na studium nemají čas. Je to tedy jejich koníček a tomu se věnují. I když jen pasivně. quote: Svůj troufalý názor, že filosofie je věda, sdílím s Akademií věd ČR, která řadí filosofii mezi humanitní a filologické vědy.
Neznám přesné pohnutky Akademie věd ČR, ale kam jinam by to měli zařadit? To, že filozofii zařadili mezi vědy, je spíš taková nouzovka, která se od pravdy neliší úplně, ale přesto filozofie není věda v pravém slova smyslu. quote: Zkus si pro sebe odpovědět, jestli je podle tebe matematika vědní obor? Pokud ano, proč by jím neměla být filosofie?
Matematika je empirická věda, filozofie ne. V matematice se často dostaneš k přesnému výsledku, ve filozofii nikdy. Matematiku si můžeš ,,vyzkoušet", ověřit, filozofii ne. A tak jako s matematikou je to s každou jinou vědou, filozofie se od nich liší už ve své podstatě. |
|
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 13:12:24
|
Pepeee, ty mě zkoušíš? Tak jestli tomu věříš, cos napsal a není to jenom provokace, zkus založit nové vlákno v sekci Fisolofie vědy, kam tohle patří - ať tady nerušíme Oromise.
V první řadě asi bude nutné ujasnit pojmy věda, matematika, empirie. Tím se hodně vysvětlí hned do začátku. |
|
|
Pepeeeee
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 15:34:02
|
µ???????, já tě nezkouším, ale ty si se mnou asi hraješ... Do sekce filozofie vědy toto téma určitě nepatří (tam patří např.: filozofie politiky, filozofie ekonomie...) Založím tedy nový topic zde, v sekci Libovolné téma |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 15:34:20
|
Je symptomatické pro tohle fórum, že se zde filosofie považuje za jakési tajemně-vznešené plkání, k jehož zvládnutí se člověk nemusí normálně učit a dodržovat zásady vědecké práce. Inu někdo se musí učit,někdo si to dokáže vyvodit a ten může dojít i k tomu,že se ten druhý učí nesmysly.Zásady vědecké práce začínají analýzou, vyvozením,pokusy a důkazy platnosti vyvozeného. Ve filosofii dochází k analýze,vyvození,ale nikoliv k důkazu. Proto filosofie není vědou.Jakmile vznikne u čehosi, co je obsahem filosofie možnost důkazu,přestává toto být filosofií a stává se vědou. I Geometrie byla součástí filosofie. Filosofii je tedy skutečně možné považovat za vznešené plkání a do filosofie přináleží mnoho směrů a úhlů pohledu včetně filologie,politologie, teologie a podobně.Filosofie je tedy o hledání logiky příčin a následků ze všech možných úhlů pohledu.Je li logika nalezena, člověk získává cestu k důkazu platnosti a tím tato část přestává být součástí filosofie a stává se součástí vědy. Pokud tedy někdo tvrdí,že jsem toto vnesl do tohoto fora,pak musím skromě přiznat,že to není nic nového,že toto je sám princip filosofie.To plkání zde probíhalo dávno před mým příchodem a každý se o tom může přesvědčit když zalistuje historií a bylo to plkání, které mělo jediný smysl a to ukázat kolik umí kdo cizích slov a jak se kdo umí komplikovaně vyjádřit k tomu čemu vůbec nerozumí a jak toto jeho vyjádření vůbec nic neobsahuje. Filosofie není věda,ale většina filosofie se vědou může stát,pokud jsou poznány konstanty řídící proces myšlení,protože s tohoto procesu celý obsah filosofie vychází.Takové poznání může filosofii omezit na nepodstatné maličkosti a s většiny filosofie udělat vědu pracující s pevnou logikou a schopností důkazů. Pak je konec s tím vznešeně vypadajícím plkáním a nastupuje věda. Pokud jsem do fora s něčím přišel, pak právě s tímto,ale faktem je, že jsem zde narazil na vznešeně plkající většinu, do toho plkání zamilovanou. Prohřešuji se tedy proti filosofii snahou udělat s ní vědu,ale neproviňuji se proti evoluci lidského poznání. POkud se proviňuji, pak se stejně provinil Archimedes, Pythágoras a jim podobní. Geometrie mohl být součástí filosofického plkání,dokud nebyla poznána pravidla.Pak již byla geometrie vědou.
Sláva |
|
|
Pepeeeee
Aktivní uživatel
Czech Republic
155 Posts |
Posted - 27/10/2010 : 16:16:30
|
Miloslave, moje reakce k tobě se týkala především této části: quote: Je symptomatické pro tohle fórum, že se zde filosofie považuje za jakési tajemně-vznešené plkání, k jehož zvládnutí se člověk nemusí normálně učit a dodržovat zásady vědecké práce.
protože kdyby každý začínal od začátku, nikam bychom se neposunuli, ale vycházíme-li z předešlých myslitelů (samozřejmě ne od ledajakých, ale jen od těch, kteří opravdu za něco stáli), pak se dá někam smysluplně posunout. Je to jako při skákání snožmo do nekonečných schodů. Kdyby každý začal od začátku, nedostaneš se skoro nikam, ale začneš-li od místa, kde někdo přestal, můžeš se dostat výš |
|
|
Topic |
|
|
|