www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Vysvětlení, proč toto fórum není o filozofii..
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/08/2010 :  15:17:12  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Okrefe.
Význam výrazu věda znám.Ten mně nemusíš vysvětlovat. Slovo věda je od slova vědět.Nikoliv tedy věřit,či předpokládat,ale vědět. Cesta k vědění je tomuto cíli podřízena,čili vyžaduje pozorování, ověřování a důkazy,které dosvědčují, že nejde o pouhou víru,či předpoklad,ale že jde o vědění.
Otázkou je,proč jsi o vědě mluvil v kontextu s filosofií.Filosofie není věda. Alespoň prozatím filosofie vědou není. Na některé filosofické otázky je možno díky vědě najít odpovídající odpovědi a tato část filosofie se může časem od filosofie oddělit a stát součástí vědy.To je však moje myšlenka s kterou jsem do filosofického fora přišel a kterou jsem nabídl k folosofickcé diskusi.Pouze Sokrates tuto diskusi přijal.I matematika byla kdysi součástí filosofie,ale poté se oddělila a stala se samostatnou vědou.
Přede mnou stojí podivná otázka,kterou jsi vyvolat tím, že zde ve filosofickém foru mají probíhat vědecké diskuse a kdosi tomu brání tím, že se do toho vměšuje. Tomu nerozumím a připadá mně to nesmyslné a zmatené. Samozřejmě se mohu mýlit,nebo nerozumět významu toho, co tím myslíš.Chceš zde věst filosofické, nebo vědecké diskuse?
Pokud považuješ filosofické diskuse za vědecké,pak jde o tvojí komunikační chybu.
Výsledky vědy mohou být výchozími body, čili premisami pro filosofické diskuse a pokud člověk vychází s vědeckých poznatků ve filsofické diskusi,pak je to v naprostém pořádku,ale opačně je to ryzí nesmysl.
Vycházíš li s vědeckého poznání procesu myšlení, můžeš dojít k poznání odpovědi na filosofickou otázku co je lidská duše.Opačně to možné není i když nalezená odpověď na filosofickou otázku,čili poznání úlohy pravd v algoritmu života, tě může přivést logicky k podstatě,ze které to vše vyplývá a to je proces myšlení.Poté musí následovat vědecký přístup,čili sledování, pokusy a ověřování a pak ten výsledek může změnit určitou část filosofie ve vědu.
Takže skus upřesnit kam a k čemu vlastně směřuješ. I když to píšeš hezky, ze tvých slov bohužel jasně nevyplývá a spíše v tom cítím snahu prosadit vlastní zájmy o vytvoření systému, který by vyhovolat tobě včetně volby diskutujících.Toto ze tvých slov vyčnívá nejzřetelněji.


Sláva
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 19/08/2010 :  23:57:58  Show Profile  Reply with Quote
Zajímavé vysvětlení. Jak vidno, ozvali se všichni jmenovaní. Já bych to zkrátila na to, že někteří lidé prostě nejsou schopni vést klasický dialog. Tzn. pokládat otázky, vyhodnocovat odpovědi a odpovídat na otázky (to je někdy pořádný oříšek).
Na druhou stranu nemyslím, že se za každou cenu musí řešit to, co zrovna ,,frčí". Když má někdo potřebu řešit něco, co je ,,už někde dávno vyřešeno" (podle mě je ujeté pokládat problém za vyřešený), je to jeho věc a může to řešit (a může probíhat na to téma diskuze..). Nevidím důvod, proč by prvňák měl počítat rovnice o dvou neznámých, když ještě třeba ani neví, co je to rovnice.
Že tady probíhá pseudo-filosofická diskuze, o tom bych raději nepolemizovala. Proč? Protože k selskému smýšlení není potřeba škol. Zrovna tak by se dalo diskutovat o tom, jestli na katedrách Filosofie probíhá o něco filosofičtější debata, než tady. No; pokud má být Filosofie Rozum, tak rozhodně ano.
Takže....Má být filosofie rozum?!
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/08/2010 :  08:11:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel01
Má být filosofie rozum? Co je to za otázku? Asi mně to dneska nemyslí.Kam tím vlastně směřuješ a co tím chceš vyjádřit?
Pokusím se to nějak logicky spojit,ale za výsledek neručím.
Filosofie je láska k moudrosti. Tato láska vede člověka k poznávání světa kolem a hledání souvislostí mezi příčinami a jejich následky.Nalzení odpovědí na tyto otázky vede k pochopení světa kolem,čili k moudrosti. Tato výsledná moudrost však může mít různou hodnotu,čili je veličinou proměnnou.
Rozum je taktéž veličinou proměnnou,čili je různý u různých jedinců. Rozum je předpokladem filosofie ale úroveň rozumových schopností nemusí v některých případech snižovat hodnotu výsledku ve filosofii,pouze může a často se tak děje.
Takže filosofie má dle mého názoru cosi společného s rozumem,ale není to jedno a totéž.Filosofie není rozum.Rozum je jen s jedním s předpokladů stejně jako třeba zvědavost, zvídavost a podobně.Stále je třeba si uvědomovat, že rozum je hodnota proměnná a že jsou jedinci s vyší i nižší úrovní rozumových schopností,ale o rozum se jedná u všech.

Sláva
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 20/08/2010 :  14:47:19  Show Profile  Reply with Quote
M. Bažant

.. kdybys byl opravdu tak moudrý, jak se tady o tom sáhodlouze rozepisuješ, tak by tě nikdy ani nenapadlo svojí moudrost vychvalovat. Viz citát, co tu poslal Sokrates.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 20/08/2010 :  16:04:31  Show Profile  Reply with Quote
"µ???????"

Řekl bych, že tohle téma není o nic méně zbytečné, než jakékoliv jiné tady. Akorát nám tady nenápadně podsouváš, co si ty představuješ pod pojmem filosofie..nebo od tvého vysvětlení slibuješ?

*co si od tvého...

Edited by - rajis on 20/08/2010 16:30:23
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 20/08/2010 :  16:17:46  Show Profile  Reply with Quote
No neřekl bych, že tady dosazuji nějakou vlastní autorskou verzi filozofie

Feedback není nikdy naškodu a zmíněná trojice ho potřebuje jako prase drbání.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/08/2010 :  07:54:03  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
µ???????
Já jsem někdy řekl, že jsem moudrý? To snad ne? A kde? Kdybych byl skutečně moudrý,pak bych tvé výpady ignoroval jako slaboduché.Já si však nemoudře myslím,že je možné dovést tě k tomu abys tu slaboduchost sám poznal a tak tě stále cosi vysvětluji i když vím, že ta vysvětlení nechceš přijmout.Je to ode mne moudré? Zajisté není. Moudrý by si řekl.Nuž je mladý, snad s toho vyroste a nechal by tě být. Tak by asi jednal moudrý. Já se naopak bavím s každým i když někdy vím, že je to zbytečné a nemoudré.Mládí už je takové, bojovné a snažící se aby se svět točil dle něj.Časem každý pozná jak marná je to snaha a že tím vyvoá pouze konflikty.

Sláva
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/08/2010 :  08:16:08  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
No neřekl bych, že tady dosazuji nějakou vlastní autorskou verzi filozofie

To skutečně ne.Snažíš se tady dosadit to,co sám vlastně vůbec nezvládáš a co zde dávno je.Ono by to zde i fungovalo,kdyby to lidé jako ty a tobě podobní neničili.Někdo zde vznese nějakou myšlenku, nějaký názor a nikdo nikomu nebrání,aby o tomto přemýšlel a pak dodal argumenty pro, či proti.Čili průběhu té klasické filosofické debaty by nic nebránilo,kdyby ji přijali všichni.Já přijdu s tvrzením a ty a tobě podobní je označí za chybné aniž by řekli v čem je chybné,aniž by dodali jediný argument. A tak se to vše zvrátí právě v to co se tě zde nelíbí.Pak je s toho kecárna plná vzájemného napadání a vinu nesu samozřejmě já. Nejspíš proto, že jsem si dovolil cosi třeba nového tvrdit.To co vyčítáš druhým vychází i od tebe.Diskutuj na úrovni,čili směrem k tvrzení,přemýšlej o tvrzení, hledej argumenty pro i proti.To je potom o té filosofické diskusi,ale to jsem od tebe zatím neviděl.Od druhých to však žádáš.Čili žádáš to, čeho sám schopný nejsi, což neustále dokazuješ. Vinu pak házíš na druhé.
Já toto od nikoho nevyžaduji i když bych si to přál a měl bych s takové diskuse radost. Vím však,že k tomu musí dojít každý sám a měkdo k tomu prostě dojít ani nedokáže. Vynucovat si cosi, čeho ten druhý není schopen je nesmysl. To bys také mohl vyžadovat abych létal bez křídel a vyžadoval bys to i když bys to sám nedokázal.
Takže tato moje slova ber jako feedback.
Sláva

Edited by - Miloslav Bažant on 21/08/2010 08:19:01
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 22/08/2010 :  01:43:21  Show Profile  Reply with Quote
Sláva píše:

... já jsem plně pochopil ... až když jsem došel k tomu složitějšímu, ... Mně je úplně jedno, jestli je to o filosofii,ale až do toho plně pronikneš,poznáš přesné odpovědi .. Jinak na to jdeš správnou i když jinou cestou .. Nejlépe by možná bylo .. už jsi došel k tomu .. pokud ano a máš s tím problémy, stačí napsat a já dnes již vím..

Slávo, to přeci nemyslíš vážně. Tolik samochvály, za to by tě pokárali už na ZŠ. Taky nepředpokládám, že s tím přestaneš. Jenom říkám nahlas, že jsi samochvalný žabák, který tohle fórum zasednul a sedí na něm. Takže sem teď už nikdo normální nepřijde. To je vše.

Edited by - µ??????? on 22/08/2010 01:44:12
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/08/2010 :  10:07:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
µ???????

Ty v tom vidíš samochválu? Čili tu odlišnost považuješ za kladnou a máš dojem,že člověka nějak povyšuje? Já si to na rozdíl od tebe nemyslím. Čím víc nad tím uvažuji, tím víc to považuji za nějaký defekt.Tomu ale asi těžko porozumíš,protože tě chybí vnitřní klid.Necháváš se příliš mnoho ovlivnit emocemi a pak vidíš ve slovech druhého, kterého zrovna nemusíš, cosi jiného, než v nich je.
Takže k tomu stylu myšlení v algoritmech.
Jedinou skutečnou výhodou takového myšlení je fakt,že je možno v mysli pracovat s větším množstvím dat,čili to umožňuje snáze nacházet řešení určitých situací,či snazší pochopení různých zákonitostí.Čili pro někoho, kdo má k tomu ještě vzdělání by to byl dar,který by jej předurčoval pro vědecké výzkumy a podobně. Čili tato stránka věci se dá za kladnou označit.Pro člověka bez vzdělání je však tento styl myšlení spíše zátěží a jak se mně to jeví,čímsi pro běžný život méně vhodným.Člověk myslící v úrovni prvního algoritmického kroku si vyvodí výsledek tohoto kroku, třeba hmotný zisk pro sebe,čili si vytvoří cíl a pak jedná tak aby cíle dosáhnul. Poté k záporným důsledkům buďto dojde, nebo nedojde, to záleží na dalších okolnostech.Já si vyvodím ten cíl prvního algoritmického kroku stejně jako on a toho cíle bych také rád dosáhnul, jenže pokračuji v myšlení a beru toto jako stav,který vyvolává určité důsledky a ty jsou třeba negativní (druhá věta).Výsledkem je to,že to co je nutné k dosažení požadovaného cíle prvního algoritmického kroku vůbec neudělám a třeba hledám jiné cesty k dosažení takového cíle, které buďto najdu, nebo a to častěji nenajdu. Ukazuje se mně tedy,že to myšlení v úrovni prvního algoritmického kroku, je pro běžný život více méně vhodnější.
Čili takovým spůsobem o tom přemýšlím a nemyslím vůbec na to, jestli mne to nějak povyšuje, nebo ponižuje. Obě varianty jsou možné,ale pro mne nezajímavé.V mém věku již nejsem kohoutem bojujícím o místo na vrcholu hnojiště a ani mne takové místo neláká, což ovšem mladý kohout může těžko pochopit.Kdybych dokázal myslet v rovině prvního algoritmického kroku,byl bych v běžném životě budďto úspěšnější a šťastnější, nebo bych měl smůlu a doplácel bych na negativní důsledky takového jednání.Jenže já toho prostě nejsem schopen.Nedokáži se zastavit na této úrovni.Tím se od mnoha lidí liším a co je odlišné, je lidmi považováno za nebezpečné a proto protivné. No a máš zde další zápor ,čili negativní důsledek takového myšlení.
Já bych se v tom rád více vyznal a pochopil,zda je víc kladů, či záporů a jakou hodnotu mají ty klady i zápory,protože to nevím,či jen tuším. A tak o tom mluvím zde a očekávám,že mně někdo s tím pomůže. Pokud to považuješ za klad,pak to můžeš brát jako samochválu, pokud to považuješ za zápor,pak totéž můžeš považovat za samohanu a pokud o tom přemýšlíš a promýšlíš klady i zápory,pak to není o mně,ale o tomto stylu myšlení.A právě o tom to z mé strany je.
Pokud však vstoupím do tvé mysli a představím si důsledek těchto slov vzhledem ke tvému stylu myšlení(pocit zlosti a ponížení), očekávám od tebe spíše další napadání,protože tě moje slova v tobě samém ponižují.S tím nic nenadělám, jedině bych úmyslně psal tak,abych se ocitl pod tvojí úrovní a ty ses díky tomu cítil větší.Pak bys mne rád opravoval a byl bych tě tak nějak milejší.

Sláva

Edited by - Miloslav Bažant on 22/08/2010 10:17:09
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 22/08/2010 :  11:56:29  Show Profile  Reply with Quote
µ???????

Plně s tebou souhlasím, na celém foru nenajdeš jediný topic, kde by nereagoval M. Bažant, většinu témat tak nakonec utopí a nikdo už nereaguje (nejspíš ze zmaru nebo z nedostatku sil/trpělivosti bavit se stále o jednom COSI, co nikam nevede)...
Asi 50% příspěvků na foru nese jeho jméno.

Někdy je umění mlčet i když na to máš nějaký názor. Vesměs každý člověk má nároz na vše, ale necítí potřebu své myšlenky ventilovat, zato Miloslav nás tady zahrnuje teoriemi o čemkoli. Chápu to, chce se podělit o své zkušenosti a myšlenkové pochody, ale po určitém čase se to stane otravným a vyčerpavajícím. Kdyby se alespon jeho myšlení někam vyvíjelo, ale ono stále stagnuje... (Pravda, občas se naučí nějaké cizí a krásné slovo jako ,,algoritmus,, a hned celý jeho článek dostane vědečtější podobu)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/08/2010 :  12:14:41  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pepee.
Je li v rybníku čáp, žáby se bojí kuňkat o nesmyslech a nadávají na čápa.Proč to nědělá Sokrates? Protože je také čáp.Létání čápa žáby těžko mohou chápat a tak soudí a za správné považují kuňkání,plavání a skákání.Co s tím má ten čáp dělat? Má uznat to žabí za správné a zahanbeně kuňkajíc odskákat?Má snad udělat ze žab čápy? Taková snaha je marná a tak uprostřed rybníka vyhlíží čápy,což se žabám vůbec nelíbí,ale jemu to může být šuma fuk.Jemu je milejší jeden čáp,než zástupy kuňkajících žab.
Ps. Koledoval sis o to a tak jsi to dostal i s růžovou stužkou.Ukaž něčím, že jsi čáp a budeš pro mne zajímavým.

Sláva

Edited by - Miloslav Bažant on 22/08/2010 12:18:05
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 22/08/2010 :  14:28:07  Show Profile  Reply with Quote
Pak někomu vysvětluj, že se nechválíš... Sama sebe si pasoval na čápa (společně se Sokratem, aby si nebyl tak osamocený), ale nejsi nic jinýho než malinká, ale zato hrozivě ukecaná žába, která je na ostatních závislá. Kdyby v rybníce nebylo jiných žab, neměl by si co dělat a s kym komunikovat, takže ty sem potřebuješ dostat co nejvíc žab, jakýchkoli. Žádný čáp tady není, nejsi to ani ty, ani Sokrates, jsou tu jen samé ropuchy, lišící se pouze velikostí, a ty si jedna z nejmenších.

Zkrátka existuje tu jeden rybník, kde žijí pouze žáby, navzájem se všichni neznají, až na jedinou vyjímku. Všichni znají tu malou ukecanou ropuchu Miloslava. Jak je ukecaný, tak je průhledný. Proto nemá nikoho čím překvapit a ostatní žáby (až na vyjímky (Sokrates)) ho začnou postupně ignorovat a nevyhledávat jeho společnost. Co se však nestane. Sám Miloslav si nedokáže uvědomit sama sebe a své činy a nacpe se do všech konverzací. Je ho plný rybník a proto není kam uniknout. Ostatní žáby už ani nekuňkají, protože vědí, že by ihned přiskákal, rozhodoval, chválil se a utopil celé kuňkání. Miloslav je dokonce tak domýšlivý, že si myslí, že rybník prosperuje především díky němu, ale všeho moc škodí. To je příběh jednoho malého hrdopýška s ,,jeho,, rybníkem.

Ps. Jsi-li podle sebe čápem ty, necítím žádnou potřebu, být jím taky.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/08/2010 :  14:48:30  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote


Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/08/2010 :  17:51:10  Show Profile  Reply with Quote
Nemyslím si, že by se mělo vyhodnocovat kdo kdy jak a proč se vyjadřuje. Podle mě je každý názor svým způsobem důležitý a pokud právě tento efekt někomu brání v participaci, je to jistě škoda, ale filosofie je podle mě specifický obor v tom smyslu, že by měla vytvářet podmínky pro jakoukoli formu konfrontace. Což v podstatě znamená, že bychom si neměli vybírat s kým komunikujeme na základě svého vkusu, ale spíš podle obsahu co zrovna řeší.

Pokud bych si měl vybírat s kým budu komunikovat na základě svého vkusu já, nekomunikoval bych vůbec.
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000