www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Zmysel života.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 07/08/2010 :  18:53:38  Show Profile  Reply with Quote
No nevím jestli bych chtěl žít ve světě, kde by mi každý na potkání říkal co nemá rád nebo kdyby nikdo neuměl za nikoho rozhodovat.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 07/08/2010 :  19:12:36  Show Profile  Reply with Quote
Ale ty to vyloženě nechceš pochopit.

Řekne ti to přeci, když to budeš chtít slyšet. Bude za tebe rozhodovat, když to budeš chtít...
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 07/08/2010 :  19:39:05  Show Profile  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=sNGgU5XQB3M
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/08/2010 :  10:28:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
To ano, ale nevím tím, co chtějí nebo nechtějí, abych jim činil nebo nečinil. Na co mi, proboha, bude znalost toho, co já si přeji, aby mi druhý činil nebo nečinil, vzhledem k mému činu vůči němu? K ničemu. Lépe řečeno, bude mi jen k nesprávnému neodpovídajícímu a neetickému jednání.

(Sakra.To je ale příspěvků.)
Okrefe.
Já krčit rameny museti býti a vůbec nic nechápala.
Všichni si cosi přejem aby bylo činěno nám.Třeba já bych si právě přál,aby mně někdo pdrbal mezi lopatkami.Všichni společně si přejem ab v náš neprospěch ostatní nezneužívali svých schopností a přejeme si, aby ostatní využívali svých schopností v náš prospěch. To je společné, na to se ptát nemusím a vím to.Na tom klidně můžeš postavit i chrám. Pokud se ptám na to co si přeje někdo druhý,pak již tím říkám,že chci směrovaně využít svých schopností v jeho prospěch.Čili se toto týká určité konkrétní věci.Problém je však v tom, že málokdo vlastně ví co si skutečně přeje a navíc si může přát to, co není v tvých schopnostech splnit.Nemusím se ptát Naviho,co si přeje,protože to vím. Chce se zbavit svých bolestí a tak pátrám ve svých schopnostech,zda mám nějakou pro tento účel vhodnou abych ji využil v jeho prospěch.Zjistím li, že takovou schopnost nemám,apk nemohu vzhledem k jeho příní nic udělat, maximálně mu dodávat naději.Kdybych se ho ptal co si přeje, zaručeně by neřekl že si přeje naději. Když ji ale získá, bude toto pro něj cenným ziskem. Takže ono není vůbec důležité ptát se co si ten druhý přeje,ale spíše je důležité přemýšlet o tom, zda je výhodnější a správnější ve prospěch toho druhého využít své schopnosti,nebo je výhodnější svých schopnostíí využít ve prospěch svého já a své uznané pravdy na jeho úkor. To ostatní s toho tak nějak vyplývá.Etické je to co lidi spojuje a neetické co lidi rozděluje, vytváří mezi nimi spor, odpor a vzájemný boj.Druhá věta vede k neetickému jednání a první věta k etickému.Přesto je jednání dle věty druhé tím nejobvyklejším a i lidé jednající dle věty druhé takové jednání za etické považují.Lidi v tom mají tak trochu pořádný bordel.Vše vyplývá s toho po čem touží všichni. Všichni touží po tom, aby ostatní využívali své schopnosti v jejich prospěch.Rozdíl je jen v cestách k naplnění tohoto přání. Někdo se cíle snaží dosáhnout tím, že svých schopností využije ve prospěch svého já a jiný zas poznal, že je výhodnější své schopnosti využívat ve prospěch ostatních protože tím vytvoří jejich lásku a ta je povede k tomu, že budou využívat svých schopností v jeho prospěch.
Tak sakra na co se chceš ptát? Vždyť je vše docela jasné, jen si to uvědomit. Já se druhých ptám pouze na konkrétní přání, pokud mám v úmyslu toto konkrétní přání tomu danému splnit,čili chci využít svých schopností v jeho prospěch. Jinak nemá význam se ptát.Zeptáš li se křesťana zneužívajícího schopnosti ve prospěch svého já a uznané pravdy,čili jednajícího ve tvůj neprospěch co si přeje,pak tě odpoví, že si přeje,abys uznal jeho uznanou pravdu.Jenže ty díky jeho činu trpíš a vznikla v tobě nenávist a touha zneužít schopností v jeho neprospěch, třeba mu dát pěstí do nosu. Proč se ale potom ptát, co si vlastně přeje?? To nemá logiku. Ty si snad přeješ mu za to zlo druhé věty dát příjeemno věty první a považuješ to za etické? Takže jej můžeš pohladit po tváři a sklonit se před jeho pravdou.Pro něj však budeš osobou podřízenou, zbabělcem,který mu podlehl a kterého musí udržovat v podřízeném stavu zneuživáním svých schopností. Co je tom sakra etického?

MB
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 08/08/2010 :  14:23:37  Show Profile  Reply with Quote
Já myslím, žes to pořád nepochopil. Ale není už v mých silách to vysvětlovat dál.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/08/2010 :  14:58:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Okrefe.
Tady je otázkou kdo je tím, kdo to nepochopil. Pokud to vezmu z jednoho pohledu, pak tě chápu bezezbytku a s tohoto pohledu jsou tvá slova správná.Tam mne nemusíš o ničem přesvědčovat. Jenže já se dokáži dívat i dalším pohledem a ten ty zřejmě nejsi schopný,či nechceš pochopit. A tak mám někdy dojem, že tato schopnost dívat se na tutéž věc více pohledy není běžná ani obvyklá.Takže se nejspíše od ostatních v tomto trošku liším. Možná je to dáno tím,že jsem si tuto schopnost pěstoval, když jsem otevřel tajemství podobenství stromu znaků, možná to bylo ve mně už někdy předtím.Ke zkoumání světa kolem je to výhodné, pro běžný život již možná méně. Zde ve foru, které je filosofické by toto mělo být na správném místě a ve správný čas,protože zde jde o poznávání světa kolem a ne o propagaci,či obhajování nějakého názoru.
Myslím, že nedělám chybu.Problém je,že toto směřuje ke konkrétním lidem v konkrétním prostředí posuzováno s prostředí k tomuto nepřátelského.Tato okolnost vede k posuzování jednostrannému, dalo by se říci stranickému a to je od moudrosti vzdálené.

MB
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000