Author |
Topic  |
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 09:59:41
|
Pravý zmysel života je len jeden. ABY BOLI VšETCIA šťASTNý. K tomuto sa dá dospieť len poznaním toho, ako to funguje, aby sa také niečo stalo. Toto poznanie musia nadobudnúť všetky bytosti, aby sa také niečo mohlo stať. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 10:03:15
|
Navi. Myslím,že se v tom rozkladu jména mýlíš. Ve staroslovanštině slovo milo znamená lásku,čili Miloslav je ten kdo lásku slaví.Já jsem si to jméno ale nedal. Já jsem tehdy jen řval a kadil do plen,takže na něm nemám žádnou zásluhu.Možná že jsem se poznáním dvou vět k tomu jménu trošku přispůsobil,ale nebyl to můj cíl.Myslím,že pro můj život mělo větší význam to příjmení.Musel jsem totiž žít tak,abych se vyhnul srovnávání svých vlastností s vlastnostmi toho věčně vyplašeného ptáka.Jméno může nasměrovat tvůj život.Vzpomeň si na písničku "Chlap Zuzanka".Čím blbější jméno, tím to může mít větší kladný vliv vzhledem k tvému životu,ale nesmíš nad jménem plakat,ale dokázat se mu postavit.Pak se lidé tvému jménu nebudou posmívat,ale budou je třeba i slavit.Jméno může slabého posílit i ještě více oslabit,když se mu nepostaví. Je to zvláštní, že jsi s tímto dost zajímavým tématem přišel právě nyní,když jsem o tom mluvil s vnukem,kterému se jméno Bažant nelíbilo a říkal, že se mu soatatní posmívají.Nyní již je nasměrován a to jméno považuje za klad. A sakra. Toto téma je o smyslu života a toto je mimo téma,ale počkat?! Pokud se syn naučí s tím příjmením žít ,pak moje existence a moje slova pro něj měla smysl.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 02/08/2010 10:07:35 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 12:52:04
|
Myslím,že se v tom rozkladu jména mýlíš. Ve staroslovanštině slovo milo znamená lásku,čili Miloslav je ten kdo lásku slaví.Já jsem si to jméno ale nedal. Ty vole Miloslav( prepáč to priateľské oslovenie)a ty vidíš nejaký rozdiel medzi prirodzenou milotou a prirodzenou láskou? Lebo ja nie. Milota je produktom lásky, ktorú má človek v sebe, takže rozdiel je akurát v tom že milota je produktom lásky. Je pravda, že produktom lásky môže byť aj prísnosť, ktorá sa už ako milota neprejavuje, takže neviem či máš pravdu v tom, čo si napísal!!! Ale to je jedno. Podstatu sme vystihli, a to je podstatné. |
Edited by - navi on 02/08/2010 13:03:02 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 13:41:25
|
Navi- Ivane. Co to pleteš? Milota je důsledkem staré Milotové a pošťáka, protože její manžel Milota byl impotent a paroháč.Milost je totéž jako láska. Kdosi je mně milý, mám k němu milost,čili milý vztah.Staročesky bys řekl" Milost mne k tobě váže." Ono se to jinak píše ale takto to zní. A nyní s toho udělám bordel já. Miloslav je obdoba anglického jiména Miles (Mails),ae co znamená miles to nevím, protože neumím anglicky.Možná že to vztah k míli, čili jednotce délky. Potom by se to jméno mohlo vztahovat k výšce člověka,čili vysoký člověk,ale to skutečně nevím.Co takhle jméno Ivan? Z čeho toto jméno asi vzešlo? Jméno Vznik jména Navi je jasný, došlo k němu obrácením slova Ivan. Z ruštiny to jméno asi pocházet nebude, spíše s angličtiny a mělo by být obdobou slova Evans a čili ten první (van- jedna-první)Jenže slovo Evans zřejmě pochází z hebrejštiny,takže konce se nedohledáš.
Mno. Rozdíl mezi přirozenou milostí a přirozenou láskou nevidím, protože je to totéž jen jiným slovem.A co je nepřirozená milost, či láska? O tom jsi nenapsal ani slovo.Rád se nechám poučit. To že může mít přirozenou milost k pánskému přirození, to bych chápal. Jaká nepřizozená milost by k témuž mohla být, to prostě nevím. Ale je fakt, že jsi mne tím pobavil a to má svou cenu,čili tvé jednání a tím i tvé bytí má pro mne kladný smysl.Rád se chechtám.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 15:33:16
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Navi- Ivane. Co to pleteš? Milota je důsledkem staré Milotové a pošťáka, protože její manžel Milota byl impotent a paroháč.Milost je totéž jako láska. Kdosi je mně milý, mám k němu milost,čili milý vztah.Staročesky bys řekl" Milost mne k tobě váže." Ono se to jinak píše ale takto to zní. A nyní s toho udělám bordel já. Miloslav je obdoba anglického jiména Miles (Mails),ae co znamená miles to nevím, protože neumím anglicky.Možná že to vztah k míli, čili jednotce délky. Potom by se to jméno mohlo vztahovat k výšce člověka,čili vysoký člověk,ale to skutečně nevím.Co takhle jméno Ivan? Z čeho toto jméno asi vzešlo? Jméno Vznik jména Navi je jasný, došlo k němu obrácením slova Ivan. Z ruštiny to jméno asi pocházet nebude, spíše s angličtiny a mělo by být obdobou slova Evans a čili ten první (van- jedna-první)Jenže slovo Evans zřejmě pochází z hebrejštiny,takže konce se nedohledáš.
Mno. Rozdíl mezi přirozenou milostí a přirozenou láskou nevidím, protože je to totéž jen jiným slovem.A co je nepřirozená milost, či láska? O tom jsi nenapsal ani slovo.Rád se nechám poučit. To že může mít přirozenou milost k pánskému přirození, to bych chápal. Jaká nepřizozená milost by k témuž mohla být, to prostě nevím. Ale je fakt, že jsi mne tím pobavil a to má svou cenu,čili tvé jednání a tím i tvé bytí má pro mne kladný smysl.Rád se chechtám.
MB
Vieš čo má pre mňa cenu? Zdravie. Tá moja choroba ma kurevsky ničí, aj keď sa od nej maximálne odosobním. Ďaľšie odosobnenie by už znamenalo bezvedomie.
A co je nepřirozená milost, či láska? O tom jsi nenapsal ani slovo.Rád se nechám poučit. Prirodzená milosť je taká, keď nie je hraná. Ale aj tu existujú 2 druhy. Existuje tzv. narcistická prirodzená milosť, kedy je človek prirodzene milý, pokiaľ je uspokojený jeho narcizmus. Ale taká ozaj pravá prirodzená milosť je tá, keď z človeka vychádza prirodzená milosť aj v prípade, keď už narcista chrlí hromy, blesky. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 16:56:04
|
Navi.
Tohle je sakra dobré.Chval mne a budu tě milovat, odporuj a budu chrlit hromy a blesky, či odejdu a bouchnu za sebou dveřmi.Tak tě nevím,jestli jsem takový, nebo makový.Mně když někdo odporuje chytře a přivede mne k poznání mého omylu, mám jej raději, než toho kdo mně pochlebuje a chválí. Nejspíše nemám rád lidi jako takové,ale miluji jejich rozum a moudrost.Když ta chybí, nic mne k nim neváže. Co je toto, je toto narcismus, či co? Mám dojem, že to nezapadá ani do jedné s těch dvou variant,které jsi vyjmenoval.Asi to bude další možnost. Každá milost je něčím podmíněná,žádná není shůry dána.
MB |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 02/08/2010 : 17:53:53
|
navi, tys to celé převrátil !
ty příklady - tak je jasné, že pokud věta zní Nečiň ostatním to, co nechceš, aby činili tobě - tak to znamená VŠECHNO .
tzn. manželka je tě nevěrná -> jasně, logicky vyplývá, že bys ji měl být věrný i tak. No jo, ale manželka to pojala jinak - i když znala přísloví nečinit, ... atd., tak činila. tzn. asi chtěla, aby někdo činil tak, jako činí ona. (logicky, pokud by toto heslo mělo být platné pro všechny bez výjimky) takže byla nevěrná a zjevně jí vůbec nevadilo, že ji ten druhý bude též nevěrný...!!! takže z toho vyplývá, že ta věta takkhle čiště logicky hezky zní, ale v praxi je naprosto neproveditelná. jelikož pokud by jí to opravdu nevadilo (nevěra), tak potom už schází předmět toho manželství..!! a vůbec už to oplatť stejnou mincí - dejme tomu, že by to tomu manželovi nevadilo, činil by jako ona a ani jednomu by to nevadilo, takže by mohli žít šťastně, podle sebe, spolu, ale s tolerovanou nevěrou. pokud to jednomu z nich vadí, je věc samozřejmě jiná. ale tohle nebylo o tom, jestli to někomu z nich vadí - na to jsme se neptali. situace byla taková že čiń ostatním to, co chceš, aby činili tobě + nečin to, co nechceš, aby bylo činěno tobě...!! Takže ona chtěla, aby ji byl nevěrný, ale on jí třeba nebude z toho důvodu, že má jiný pohled na tu nevěru, než ona!! (pro kterou třeba nevěra nehraje v manželství vůbec žádnou roli)
Další příklad. učitel-žák. No navi, dík, učitelství mi min. 6 let nehrozí (naneštěstí). Nicméně rozhodně bych nedala žákovi dobrou známku, když o látce nic neví a něco mi papouškuje. jasně, možná dvojku, v horším případě trojku, když si budu stát na svým. To, že učím dobře už předpokládám samozřejmě předem. Pokud by nebyl jediný, tak je asi něco špatně s výukou. Pokud ale je jenom jeden, co nedává v hodině pozor, anebo ho to prostě nezajímá anebo se chová jak automat, no tak asi to nebude mým učením. Proč hned zpytovat sebe?! záleží vždy přece na okolnostech. A nepochybuju o tom, že když to pochopí 9 z deseti, že ten jeden asi bude mít odlišné chápání.
Ad. kamarád s autem. Je to stejné, jako u toho prvního příkladu, který jsem už teď tady rozebrala. Takže když někomu půjčím auto a on mě ho nabourá, půjdu mu především domluvit a když ani to nepomůže, poučím se pro příště. Jak se k tomu vztahuje heslo? On naboural moje auto, ale zcela samozřejmě to neudělal naschál. Pointa spočívá v tom že on mi to auto nabourat NECHTĚL (nechtěl činit to, co nechceš, aby bylo činěno tobě), ale NABOURAL. prostě se to stalo a přestože on by nechtěl, aby se to stalo, stalo se. Čili on za to svým způsobem nebyl odpovědný. Ale už i to je důkazem toho, že ne vždycky to jde dělat podle té úžasné věty...
viz . ta manželka. To vůůbec jsem nemluvila o tom, že za to nebyla třeba odpovědná (mluvila jsem o odlišných preferencích, které ovšem hrají svou roli i v případě toho auta). Takže opravdu věta "Nečiň druhým to, co nechceš, aby bylo činěno tobě" je prostě a jednoduše ...nedotažená. |
Edited by - axel01 on 02/08/2010 17:57:25 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 00:23:45
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Navi.
Tohle je sakra dobré.Chval mne a budu tě milovat, odporuj a budu chrlit hromy a blesky, či odejdu a bouchnu za sebou dveřmi.Tak tě nevím,jestli jsem takový, nebo makový.Mně když někdo odporuje chytře a přivede mne k poznání mého omylu, mám jej raději, než toho kdo mně pochlebuje a chválí. Nejspíše nemám rád lidi jako takové,ale miluji jejich rozum a moudrost.Když ta chybí, nic mne k nim neváže. Co je toto, je toto narcismus, či co? Mám dojem, že to nezapadá ani do jedné s těch dvou variant,které jsi vyjmenoval.Asi to bude další možnost. Každá milost je něčím podmíněná,žádná není shůry dána.
MB
Vidíš Miloslav, zasa sa nezhodneme, pretože ja si myslím, že pravá láska je z najvnútornejšieho vnútra človeka, okresaného od všetkých nabalených vrstiev. Ten tvoj model je medzi prvým a druhým, ale skutočne pravý je len ten prvý. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 00:34:45
|
Axel, ty si neuveriteľne namyslená, bezcitná, egoistická a arogantná baba k najcitlivejšej zložke človeka. Bude to asi preto, že ju zatiaľ nemáš vo svojom vedomí funkčnú. Inak by si k nej takto nepristupovala. Ostávaš len na povrchu vecí, či udalostí a preto ti uniká podstata.
Akonáhle si od niekoho požičiavaš auto, preberáš v tom momente zodpovednosť za jeho majetok. Ak nabúraš vlastnou vinou, aj keď nechcene, bolo to z nedostatku tvojej pozornosti. Ak niekto nabúra do teba, zasa si za škodu voči majiteľovi požičaného auta zodpovedná ty, pretože si si auto požičala aj s rizikom tejto možnosti. To isté platí aj v prípade, že by si havarovala z dôvodu zdravotnej indispozície. Ak by som nabúral požičané auto, cítim povinnosť dať to majetkovo do poriadku, nech sa stane havária z akéhokoľvek dôvodu.
Asi ti nedošlo, že k tomu, aby sme boli dobrí žiaci, nemáme všetcia rovnakú štartovaciu čiaru. Niekto sa učí ľahko, bez väčšieho úsilia. Niekto ťažko, aj s veľkým vypätím síl. Kto z nich je lepší?
Takže opravdu věta "Nečiň druhým to, co nechceš, aby bylo činěno tobě" je prostě a jednoduše ...nedotažená.
Vo vete nie je problém. Problém je v tvojej schopnosti ju pochopiť. |
Edited by - navi on 03/08/2010 00:59:38 |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 04:00:49
|
díky navi, jen aby to nebylo tak "Ten kdo první křičí, vod toho to fičí."
jinak s tebou nehodlám dále diskutovat. je to zcela pod mou úroveň. nashle. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 09:47:36
|
Navi.
Je vidět, že jsi plně pochopil a máš vžité to přísloví.Nečiň druhému co nechceš aby druhý činil tobě. Je vidět že dle toho i jednáš.Ty přece chceš aby tě ostatní napadali a proto napadáš druhé v tomto případě Axel. Jenže Axel má v mnohém pravdu a kdybys přemýšlel sám bys k tomu došel.To přísloví je vlastně jen idea a nikoliv jakási zákonitost. Pokud Axel říká,že je to přísloví nedotažené,pak říká právě to, že to není zákonitost. Nechceš aby někdo napadal tvou víru v boha, nenepadej jeho ateistický názor.Nechceš aby někdo napadal tvůj ateistický názor, nenapadej jeho víru v boha. Ok? Nojo,ale ty budeš takto jednat a nebudeš napadat názor věřícího,ale on klidně napadne tvůj ateistický názor,protože ten svůj názor věřícího považuje za správný a ten ateistický za chybný. A kde je nyní to přísloví? Kdyby to byla zákonitost,pak by musel být výsledek vždy stejný a odpovídat přísloví. To je ta nedotaženost.Axel tě nenapadala,ale přemýšlela o tom co jsi napsal a řekla svůj názor.Kdyby to přísloví platilo, měl bys ty přemýšlet o jejích slovech jako ona přemýšlela o tvých,čili to co chceš aby druzí činili tobě, čiň ostatním. Jenže tys odpověděl opakem,čili napadáním.Tím jsi vlastně dokázal, že ona měla pravdu v tom co tvrdila a tys jí neměl. Právě to co jsi udělal ukazuje v čem je to přísloví nedotažené.Tam kde lidi rozdělují k sobě protikladné pravdy,tam dochází k rozdělení, sporu a zneužití schopností ve prospěch svého já a uznané pravdy.Pak nečiníš druhým co nechceš aby činili oni tobě,ale je vede jejich uznaná pravda k tomu aby činili tobě, to oč nestojíš. To nedotažení o kterém psala je právě v tom, že přísloví nepočítá s rozdělující úlohou uznaných pravd a mocí lidskou,čili zneužíváním schopností ve prospěch svého já a uznané pravdy. Myslím, že by bylo na místě se nad tím zamyslet a poté se omluvit.Chceš být mezi slušnými lidmi,jednej jako slušný člověk.Oni totiž také chtějí být mezi slušnými lidmi.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 09:57:02
|
quote: Originally posted by axel01
díky navi, jen aby to nebylo tak "Ten kdo první křičí, vod toho to fičí."
jinak s tebou nehodlám dále diskutovat. je to zcela pod mou úroveň. nashle.
Axel, ak niekto nedokáže pochopiť jednoduchú vetu "nerob druhým to, čo nechceš aby robili tebe", tak akú má potom úroveň? Veľmi slabú. A pritom je to také jednoduché: Nebudem manželovi neverná preto, lebo mne by sa nepáčilo, keby mi bol on neverný. Ak by som mu urobila to, čo sa nepáči mne, aby mi urobil, bola by som pokrytecká a nespravodlivá voči nemu, lebo by som od druhých požadovala to, čo od seba nepožadujem.
jinak s tebou nehodlám dále diskutovat. je to zcela pod mou úroveň. nashle.
Ja by som nepovedal, že to je pod tvoju úroveň, ale nad tvoju úroveň, ale to ty samozrejme nie si ochotná vidieť. A vieš prečo? Si veľmi egoistická, a nemáš potrebu to zmeniť. Egoizmus ti vyhovuje. Robí ti život z tvojej pozície jednoduchším. A vieš prečo vnímaš že je komunikácia so mnou pod tvoju úroveň? Pretože tvojou úrovňou je egoizmus,ktorý nehodláš opustiť. Ja som urobil len jednu vec. Nastavil som zrkadlo tvojej duši, tak ako ju vnímam. Ty si ten pohľad nezniesla. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 10:09:05
|
Je vidět, že jsi plně pochopil a máš vžité to přísloví.Nečiň druhému co nechceš aby druhý činil tobě. Je vidět že dle toho i jednáš.Ty přece chceš aby tě ostatní napadali a proto napadáš druhé v tomto případě Axel.
Ja chcem,aby mi axel napísala to čo som napísal ja jej. T,j. úprimný pohľad na vec. Takže som jej neurobil niečo, čo nechcem aby urobila ona mne. |
Edited by - navi on 03/08/2010 10:11:36 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 10:15:04
|
Navi.
Zamysli se ještě jednou.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/08/2010 : 10:17:05
|
To přísloví je vlastně jen idea a nikoliv jakási zákonitost. Pokud Axel říká,že je to přísloví nedotažené,pak říká právě to, že to není zákonitost.
Jedná sa o realizovateľnú ideu, ktorú pokiaľ ľudi nebudú realizovať, nemôžu si povedať, že sú dosť dobrí. |
 |
|
Topic  |
|
|
|