www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 civilizace a náboženství
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 11/07/2010 :  09:02:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Axel, mně z tvého příspěvku není jasné, o jakém „návratu k motlitbám" mluvíš. Ke komu by podle tebe měly směřovat ony motlitby (k Bohu/bohům/…)? Můžeš napsat konkrétněji, s jakými myšlenkami Bruntona souhlasíš (já jsem od něj nic nečetla)?
Jinak na egyptské náboženství mám trochu jiný názor. Jednak mám pocit, že Amon Rea byl považován za stvořitele (celého Egypta/světa) až v době Nové říše, před tím existovalo xxx mýtů o stvoření, prakticky každé náboženské středisko Egypta mělo svůj mýtus a bohové stvořitelé se od sebe lišili. Ačkoliv se stále vedou spory o tom, jak přesně byl chápán faraon, nejrozšířenější verzí je, že faraon byl prostředníkem mezi lidmi a bohy. Byla mu přisuzována božská a lidská podstata (je ale možné, že v některých knihách je označován za boha, zcela určitě ne za Boha). Je ovšem důležité, o jakém časovém úseku vlastně mluvíš. Ono „vyhoupnutí z mysli“: o čakrách sice vůbec nic nevím, ale mám pocit, že některé prvky egyptské kultury vychází z šamanských tradic. Šamani se ale dostávali do hlubokého transu („astrální cestování“) až po užití drog a léčili vesměs psychosomatické obtíže (tímto ovšem nepopírám znalosti Egypťanů v lékařství, ale oním „klíčem k vyléčení“ byla podle mého názoru znalost léčivých bylin a anatomie). Taktéž si myslím, že vztah egyptských králů k lidu byl založen spíše na otročině, než nějaké úctě.
Souhlasila bych ale s tvrzením, že současná společnost prochází jakousi degenerací duchovních hodnot a zcela jistě nám schází „umělci pera“.

kay ahoj.
Až se sem dostaneš, snad si tu mou odpověď přečteš.
Návrat k náboženství - tím jsem myslela, že je dnes hodně lidí ateistů, v nic nevěří, a tím si možná - můj dojem - spíš škodí, než aby jim to bylo k užitku. Ale je to jenom dojem. Já třeba taky nějak nepreferuju žádnou víru, nicméně mám za to, že je víra víceméně neškodná (pokud se jedná ovšem o víru třeba v to Světlo) a naopak může chránit lidi před nebezpečími moderní civilizace (nemoci fyzické, psychické).
Paul Brunton - věří v cosi jako Světovou Mysl, vychází tedy z toho, že v každém z nás je část Světové Mysli a ať chceme nebo ne, všechno je ovlivňováno vším...Jako taková věčná souvislost našeho života a života milionů lidí.
On se ve svých dílech, jak jsem tak zatím pochopila, zabývá islámským náboženstvím, tj. mluví právě o těch čakrách, které jsem tady zmiňovala, hlubokých stupních meditace; o člověku jako o bytosti, která ve skutečnosti (v běžném životě) ovládá jenom část svých mozkových kapacit....Jeho poznatky - např. jsem četla (a byl k tomu přiložený důkaz), že žena v hypnóze (a KAŽDÝ člověk, jen o tom neví), byla schopná přečíst slova z knihy, přestože měla oči zalepené a zavázané látkou....Prostě dovedla přečíst řádky přes ten šátek a opsala to na papír vedle...a dokonce provedla některé jednoduché výpočty (součty čísel pod sebou). Pochopitelně je na každém člověku, jestli tomu bude věřit. No ale proč ne? Tohle mi přišlo zajímavé. Jasně--to úplně nesouvisí s tím, na co jsi se ptala.
Jeho náboženské myšlenky jsou v mnoha dílech - např. Osvícená mysl, božská mysl. Ale musím říct, že to mě moc nebaví - resp. jeho myšlenku pochopíš už po 1/4 té knížky.
Navíc nevím, co si mám myslet o té jeho víře. Ale každopádně jsem schopná věřit tomu, že je možno naší myslí dělat mnoho věcí, o kterých nemáme ani tušení. Napsala jsem ti to asi proto, že jsem o tom četla teprve nedávno a docela mě to zaujalo. Konkrétně v jeho díle Tajnosti Egyptské.

K tomu ostatnímu v první části, co píšeš o egyptologii: Je možné, že máš pravdu. Nejsem egyptoložka.:-) Ale myslím, že faraon byl chápán lidem jako bůh. (neuvědomila jsem si, že je rozdíl ve velikosti písmene pro poly- a monoteismus). Samozřejmě i to co píšeš ty může být pravdivé.
Co se týče těch čaker a meditace - podle určitých zdrojů(nechtěj po mne, které, byly to video-dokumenty), již Egypťané o sedmi čakrách věděli a dokonce, přestože bylo vše v souvislosti ještě s božstvem, bylo v jenom chrámu vystaveno 7 síní vedle sebe...Nechci tady spekulovat, ale sedmička byla důležitá jak kvůli tomu,že mělo být 7 fází, kterými si projdou (během životů), tak i jedn. oblasti čaker, které jsou v této ,,části" aktivní. Ale kdybych se mýlila, oprav mě. Říkám, že toho vím zatím o Egyptě dost málo.. Sice se o to teď povrchově zajímám, ale je možné, že některé informace vstřebám špatně. Potom bych byla za opravu vděčná.
Egypťané a lékařství- to je kapitola sama pro sebe. Doufám, že jsem nikde nepsala, že mohou meditací vyléčit každou nemoc. Tak to myšleno nebylo. A skutečně měli obdivuhodné metody...Některé z metod se ukázaly účinnými dodnes a je to podloženo mnoha vědeckými výzkumy.

Jedna věc, se kterou nesouhlasím, je vztah otroků k těm výše postaveným. Já si skutečně myslím, že svého faraona a různé léčitele (např. Imhotepa) uctívali s respektem a rádi. Navíc vzhledem k tomu, že se našly zhojené ošetřené lidské kostry otroků (např. zlomeniny, anebo stopy po operacích mozku), tak jsem i já nabyla dojmu, že jim bylo placeno a tedy by to již nebyli otroci, ale najmutí řemeslníci. Jinak by asi dost těžko operovali a ošetřovali úrazy a evidentně i nemoci otroků.
Čímž nepopírám, že nějací otroci kdy existovali - to nepopírá nikdo. Nicméně otázkou je, jestli se o ně takto hezky starali ,,zadarmo".
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/07/2010 :  09:25:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel.

A jak se pozná dle kostry, že se jednalo o otroka?Mohlo se jednat třeba o svobodného člověka. Egypťani byli většinou svobodní a otroky byli třeba židé,či příslušníci podmaněných národů. Trepanace byly prováděny mnohem dříve, než v Egyptě a dokonce se našly doklady o očních operacích.My vlastně o historii máme velmi málo informací a ty které máme jsou mnohdy kombinacemi a konstrukcemi dnešních lidí.Napojujeme li na ně,pak se můžeme od skutečnosti až neskutečně vzdalovat a danou dobu a kulturu si idealizovat.Kdyby šlo vrátit v čase a prožila bys v té civilizaci jeden jediný den, ta idea by se rozplynula.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 11/07/2010 :  09:46:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Proto každý by měl být ohledůplný klidem a to tak aby svými názory
A jednáním neubližoval a nevyvolával tak zbytečně statické napětí.
Které se odráží v okolí.
Proto by každý jsi měl uvědomovat že to co prožívá on sám nemusí prožívat
Další část populace.

Milane.
Pročetla jsem si diskuzi a mimojiné mě zaujalo tohle tvoje tvrzení. Můžeš to nějak rozvést, jak by se přesně měl tedy člověk chovat?! (podle tebe, samozřejmě)
Nevím, co bych si měla pod tím napětím představit. Nebo lépe - asi vím, ale nevím, jak to napětí nevyvolávat. Mám pocit, že to nejsem já, kdo ho vyvolává (alespoň ne často), ale tuším, že se mýlím. Protože reaguji spíše jako agresor. A kdoví, jestli (existuje-li nějaké napětí), ho také neudržuji a neživím.
Takže otázka zní: Pokud už to napětí existuje, jak ho úspěšně ,,vyhubit"? Jak mu předejít? A co si vlastně pod tímto napětím představuješ?
Přestože neznám odpovědi na tvé otázky, mě určité napětí (a budiž jedno, proč existuje) pronásleduje snad odjakživa, co si pamatuju. Stačí, když řeknu, že cítím, že má povětšinou ničivé účinky.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  09:46:55  Show Profile  Reply with Quote
Axel.
Kay. Mohu zcela podpořit myšlenky Axel.
Ta v tom důsledku třeba že Hypnóza tedy
Člověk tak zvaný Hypnoterapeut než naváže tak zvaný
Raport s dotyčnou hypnotizovanou osobou prochází
Různými stavy přeměny mysli až dojde v tak zvaný trans
Přeměnu mysli kdy jenom Hypnoterapeut naváže onen
Raport teď už s médijem.
Při tom to stavu člověk tedy poslouchá jenom hypnoterapuetovi
Poveli nikoho jiného.
Musím ovšem podotknout že na rozdíl od sugesce kterou je ovlivnitelný
Každý člověk při hypnóze toto není pravda tam se uvádí jen 80%.procentní
Úspěšnost.
Hypnózou se léčí různé závážné i méně závažné nemoci nebo jen neduhy a návyky.
A to třeba od úskostně obsedantních poruch, po noční pomočování, a žánaviky nebo zlozviky
Jako je kouření.
Abych dal zdroje Tak Kniha Dr.Profesor.Dumont Úplný systém psychických nauk.Nebo třeba kniha Znovuzrození Thorwald.Dethelsfen.
Aby podotkl Susufova největší a nejdokonalejší stavba a to pyramida byla stavěna
Placenými dělníky kteří za to opravdu dostali zaplaceno.
Jen tam bylo minimálně otroků a to těch kteří se jen dostaly do nemylosti klatby Farónova.
A to třeba když se provinily proti vládci Egypta.
A i o ty bylo zacházeno zpřemírou na tu dobu dobře.
Jen s tím rozdílem že dělaly nejhorší práce a to ty nejhrubší a to že byly poddanými placeným
Dělníkům právě v kamenolemech při dobývání kamene na stavbu pyramidy.
A to o těch čakrách sedmička tak jako 13.hraje velikou úlohu ve spojitosti jak
S mystickými věci tak i světskými.
Doporučuji knihu s názvem Kundalini a čakry Prktická kniha Cesta uvolnění
Životní energie. Genevieve.Lewis.Paulson.
Toto byla první kniha podle které jsem začal Meditovat před 15.-16.Roky.
A která odstartovala mou duchovní pouť různými meditacemi.
Je tam popisováno jen sedm základních čaker ale když se člověk zahledí na obrázek
Knihy tak jich tam uvidí veskutečnosti osm.Na onom muž.A ona dívka na ní je znázorněna právě
Uvolněná Hadí síla Kundalini.
Milan.Miló.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 11/07/2010 :  09:53:02  Show Profile  Reply with Quote
MB, pozná se to tak, že ti dělníci (nebo otroci), měli byli všichni pohřbeni (skromě) blízko pyramid a všichni měli značné deformace páteře. Právě na nich se zjistily zásahy do kostí. Museli pohybovat velmi těžkými kameny a proto jejich těla byla zmožená a vyčerpaná. Samozřejmě kosti tento nápor nemohly vydržet věčně. Jde o to dávat si dohromady souvislosti. Jistěže není pochyb o tom, že se léčila i vyšší společnost, jako knězi a faraoni. Ale jak moc je pravděpodobné, že ti by byli pohřbeni ,,jen tak" u pyramid a měli všichni stopy po silné deformaci kostí? (navíc páteře)? Ti neměli jak si ty kosti takto poničit.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  09:55:02  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave.
Když se stavěly první pyramidy
Tak v té době žádné jiné kultury neexistovali
Byla jen jedna vyspělá velká civilizace
S které se následně v údobí štěpení
V dynastickém Egyptě vytvářeli různé národy.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  10:12:00  Show Profile  Reply with Quote
Axel.
Takže otázka zní: Pokud už to napětí existuje, jak ho úspěšně ,,vyhubit"? Jak mu předejít? A co si vlastně pod tímto napětím představuješ?
---------------------------------------------------------------------------
Abych tedy poodhalil trochu psychiku použiji přirovnání vlnění mozku.
Každý člověk má čtyři základní fáze první Beta fáze pracuje při bdělosti 16.Hod.denně samozřejmě jen v tom případě jest-li jdeme taky spát.
Další fází je alfa fáze tedy popisovno jako lehký stav spánku.
Tohoto stavu docilujeme právě při meditaci nebo různých dechových cvičení.
Další fáze vlnění mozku jsem bohužel už zapoměl.
A ta 4.Fáze se nazývá Rem fází tedy stav mysli kdy je navozen hluboký spánek jehož stádium se projevuje rychlím pohybem výček jako by člověk pozoroval film v kině to se zdají sny které odbourávájí v těle nahromaděné stresy a uvolňují napětí.
Nebýt této fáze stavu tak by jsme jako lidi nemohli ani fungovat protože bychom zemřeli všichni na přetížení stresů a napětí.
Právě ono napětí v Mozku odstraňuješ onou Meditací či dechovými cvičeními.
Které elimunují napětí.
Kollikrát když je člověk rozčílen tak na jednou zjistí že se mu zvedl tlak a v důsledku
Krevního zvýšení krevního objehu se mu zrychlí i dýchání.
Že kolikrát za tají dech a stačí se postupně několikrát za sebou z hluboka nadechnout
A prvotní šok a stres náhle pomine.
Milan.Miló.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 11/07/2010 :  10:14:29  Show Profile  Reply with Quote
Milane, přesně tak jak říkáš -jen tu autosugesci jsem tam nezačlenila, ale teď si uvědomuji, že Paul Brunton o tomtéž mluvil také. Zde pomocí autosugesce je možné aby člověk přestal dýchat a vykazovat známky života na dobu, kterou si sám určí. Nebudu sem teď plést jména, koneckonců název knihy jsem již uvedla, ale je pravda, že moc autosugesce je značná. Člověk v běžném životě si může vsugerovat třeba to, v kolik hodin se ráno probudí (nevím, jak vám, ale mě se to nevědomky stalo několikrát, i když jsem se nesnažila), taktéž je možné si navodit optimistickou či naopak pesimistickou náladu a vlastně si vybíráme celý svůj život a pohled na svět. Takto prostřednictvím své mysli ovládáme takřka cokoliv, co se kolem nás, ale hlavně v nás děje. Taktéž se chystám na čtení o kundalini atd, jak jsi napsal, i když teď budu mít asi jiný zdroj, než zrovna uvádíš. Ale k němu se možná ještě dostanu.
Kouzlo autosugesce (a nejenom sugesce) je zkrátka nevyčerpatelné. Mě se to líbí, protože má-li člověk dostatečnou víru v nějaký svůj sen (a nenechá-li se vyplašit či zastrašit), povede se mu úplně všechno v započaté cestě.

Jinak ještě k tématu: Já jsem samu sebe vždy považovala i prezentovalo jako ateistu. A přesto: Teď jsem četla právě u Bruntona, že Ten, kdo se prohlašuje za ateistu, vlastně přeneseně říká, že není schopný otevřít se dalšímu poznání...Alternativním metodám... (snažila jsem se najít v knize přesnou definici, ale je to hodně tlustá knížka, tak to nechám takhle). S tím souhlasím. Myslím, že jistý druh víry (i když si nejspíš nikdy nepřipustím svátost jakéhokoliv křesťany vyobrazené postavičky - a to platí i pro další náboženství) nemůže člověku v žádném případě uškodit.
Je ovšem pravdou, že ať už jsem četla jakékoliv dílo, kde se hovořilo o Bohu, nikdy to do mě nějak nepřešlo.... Ale zdá se mi, že dnešní moderní ateismus je jenom rouškou dogmatiků.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 11/07/2010 :  10:24:32  Show Profile  Reply with Quote
Ještě k tomu co tady říkal µ??????? (čili Pokání) (ano, google pracuje)

Myslím, že je velký rozdíl mezi tím někomu vnucovat svoje názory a mezi uvolněnou diskuzí. Člověk si může sám vybrat, jestli si z toho odnese i to, co je mezi řádky, anebo ne. Jinak jsem ale nepostřehla nějakou známku fanatismu, či NEdiskuze, tak jako tomu bylo u m.s. či Dalibora. To přece nemůžeš srovnávat. Osobně i kdybych už měla začít v cosi věřit, vím, že bych k tomuto dospěla sama a těžko bych se dala ovlivnit nějakým fanatikem nebo člověkem věřícím. To už na mě v minulosti zkoušeli jehovisti a podobné a ač proti nim nic nemám, nikdy se jim mě ovlivnit nepodařilo.
Prostě se ráda dozvím nové znalosti a to i z oblasti náboženství, které se nevyhnutelně pojí s historií. Občas možná najdu něco, čemu si můžu v duchu věřit, i když to je třeba nesmysl, ale když to splní svůj účel, tak na tom nezáleží.
Ještě mimo jiné souhlasím s tím, co tady psala kay o agnostismu. :-)

Edited by - axel01 on 11/07/2010 10:26:58
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  10:41:14  Show Profile  Reply with Quote
Axel.
S tou sugescí je to tak.
A to s toho důvodu.
Že když se narodíme rodíme se tak zvaně
1.Vědomím tedy podvědomím.
Tato mysl je kontinuální tedy plynulá
Nikde nezačínající a nikde nekončící.
Do této mysli se zapisují všechny naše data a informace.
A má velký vliv na naše tělesné pochody v tom smyslu
Že řídí třeba právě všechny orgány vytváří červené krvinky
Které když se třeba škrábneme vytváří strupy ovlivňuje naše nálady
A další jiné pochody.
A však kolem 5.roku života dítěte se vlivem dogmat a okolí především
V soužití v rodině utváří povahové rysy člověka které jsou právě charakteristické
Pro další jeho život a nazírání na něj.
Tato mysl se jmenuje Racionální mysl.
Logická mysl.
A je to stav příznačný pro 2.vědomí.
Tak tedy první.1.mysl se nazývá iracionálno tedy podvědomá mysl.
A ta 2.mysl.se nazývá racionální mysl která zase má za následek vzniku
Logiky a reálného usuzování.
Ateisti a Nihilisti jsou též v něco věřící.
Takovým největším Nihilistou v dějinách Byl Friedrich.Nietshe.
Který byl tak zklamán právě církevními dogmaty a doktrínami
Že zatrpkl a i přesto že byl hluboce věřícím tak se z něj stal právě největší
Kritik. Církve.
Takže když umřel na jeho hrob se říká napsali název Nietsche zemřel Bůh se navrátil.
Jeho nejznámější výrok s pojednání s knihy Antikrist byla věta ‚‘‘Když by byl Bůh
Tak by měl mít tolik odvahy a slušnosti aby chodil mezi námi‘‘.
To je důkaz hloubky jeho vlastní víry v Boha.
Zdroje Tak pravil Tak pravil Zarathrusta, Antikrist, a třeba ještě Soumrak Model.

Edited by - Milan.Miló on 11/07/2010 11:02:29
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  10:46:49  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Milan.Miló

Axel.
S tou sugescí je to tak.
A to s toho důvodu.
Že když se narodíme rodíme se tak zvaně
1.Vědomím tedy podvědomím.
Tato mysl je kontinuální tedy plynulá
Nikde nezačínající a nikde nekončící.
Do této mysli se zapisují všechny naše data a informace.
A má velký vliv na naše tělesné pochody v tom smyslu
Že řídí třeba právě všechny orgány vytváří červené krvinky
Které když se třeba škrábneme vytváří strupy ovlivňuje naše nálady
A další jiné pochody.
A však kolem 5.roku života dítěte se vlivem dogmat a okolí především
V soužití v rodině utváří povahové rysy člověka které jsou právě charakteristické
Pro další jeho život a nazírání na něj.
Tato mysl se jmenuje Racionální mysl.
Logická mysl.
A je to stav příznačný pro 2.vědomí.
Tak tedy první.1.mysl se nazývá iracionálno tedy podvědomá mysl.
A ta 2.mysl.se nazývá racionální mysl která zase má za následek vzniku
Logiky a reálného usuzování.
Ateisti a Nihilisti jsou též v něco věřící.
Takovým největším Nihilistou v dějinách Byl Friedrich.Nietsche.
Který byl tak zklamán právě církevními dogmaty a doktrínami
Že zatrpkl a i přesto že byl hluboce věřícím tak se z něj stal právě největší
Kritik. Církve.
Takže když umřel na jeho hrob se říká napsali název Nietshe zemřel Bůh se navrátil.
Jeho nejznámější výrok s pojednání s knihy Antikrist byla věta ‚‘‘Když by byl Bůh
Tak by měl mít tolik odvahy aby chodil mezi námi‘‘.
To je důkaz hloubky jeho vlastní víry v Boha.
Zdroje Tak pravil Tak pravil Zarathrusta, Antikrist, a třeba ještě Soumrak Model.

Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  11:34:37  Show Profile  Reply with Quote

Musím se na chvilku vzdálit
Abych dokázal vysadit.
Milan.Miló.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 12/07/2010 :  02:38:42  Show Profile  Reply with Quote
To podle mě zrovna moc nedokazuje, že by věřil v Boha. Spíš ho hodně zpochybnil.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/07/2010 :  06:52:05  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel.
Souhlas.Minimálně zpochybnil boží moudrost.Já to vidím podobně. Bůh je to co tvrdí věřící a věřící jej definují svou vlastní nedokonalostí. Bůh je všemocný.čili zneužívající všech schopností ve prospěch svého já.Bůh je plný lásky. To odporuje té moci.Ten kdo je plný lásky, využívá svých schopností ve prospěch těch které miluje. A tak bych mohl pokračovat dála dál.Prostě a krátce věřící definují boha s pohledu vlastní nedokonalosti a činní z něj nedokonalou bytost, navíc jsou zde definice, které z něj vytváří nereálnou bytost v samé podstatě.Nitsche poukázal právě na tu boží nedokonalost,kterou stvořili sami věřící. Je li bůh a je jiný než jej definují věřící,pak to znamená, že jej sami věřící vůbec neznají a klaní se vlastní nedokonalosti.Neznají li boha ti kteří v jeho existenci věří, není zde nic čeho by se mohl člověk zachytit a jediný rozumný závěr je, že bůh není. Než nedokonalý bůh,pak raději být bez boha. Mnohý člověk je dokonalejší, než bůh tak, jak je věřícími definován.Kdyby skutečně existoval,pak by musel potrestat věřící za to, že z něj udělali tak nedokonalou bytost a vlastně tak trošku debila odporujícího sobě samému.

MB
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 12/07/2010 :  23:05:18  Show Profile  Reply with Quote
Milane, Nietzsche nebyl hluboce věřící, je ale pravda, že jeho postoj k božskému by neměl být chápán jako prostý ateismus. Že to byl skutečně kritik platonisticko-křesťanské metafyziky a křesťanské morálky je jasné (ten Antikrist je prakticky kritika paulínské kristologie a monoteismu, na Ježíše měl ale pozitivní názor). Nietzsche byl na druhou stranu zcela jistě fascinován řeckým polyteismem, ale s metafyzikou bych to moc nespojovala (k Platonovi a jeho nejvyšší ideji Dobra měl značnou averzi). Řecký kult byl pro něj formou zbožštění všeho co má v lidském světě moc, dobrého i zlého. Bohové přicházeli za člověkem ze světa, zjevovali se mu v činech, věcech, lidských podobách a proto zde vztah mezi bohy a lidmi nemohl být spojován s odvrácením od záležitostí světa. Nihilismus (v Nietzschově smyslu) u Řeků nebyl možný, protože zde chyběl jeho základní předpoklad – tíhnutí k absolutnu a ke spáse. Vztah k božskému nenutil člověka opustit sféru smyslové skutečnosti, jak je tomu u víry, ale nutil ho k důstojnému chování (úcta k bohům). Víru si pojil až s křesťanstvím jako naději na zmrtvýchvstání a život věčný. Řekové se neztotožňovali s představou překonání smrti ani necítili potřebu spásy. Chápali smrt jako neodmyslitelnou část života. Život a světlo pro ně existovalo pouze ve světě, smrtí se duše dostávaly do říše Hádes - oblast stínů, odkázaná na vzpomínky pozůstalých. Po zapomenutí se duše rozplynuly do podsvětní nicoty… svou nesmrtelnost si mohl vytvořit pouze svým osudem, či dílem…tady máš ukázku z jeho „Radostné vědy“ o řeckém polyteismu: „jeden bůh nebyl popřením jiného boha ani rouháním proti němu! Tady si člověk poprvé dopřál individuálnost, tady poprvé ctil práva individuí. Vynalézání bohů, heroů a nadlidí všeho druhu, jakož i pololidí nebo podlidí, trpaslíků, víl, kentaurů, satyrů, démonů a ďáblů bylo nedocenitelnou přípravou k ospravedlňování egoismu a suverenity jednotlivce: svobodu, kterou člověk dopřával jednomu bohu vůči ostatním, poskytl nakonec sám sobě vůči zákonům, mravům a sousedům“ … http://www.gutenberg.cz/Search.aspx?pattern=Radostn%C3%A1+v%C4%9Bda&field=title ).
Udělal jsi chybu (myslím), ale z toho vůbec nezoufej, ona Nietzschova filosofie není nic snadného. Já neznám nikoho, kdo by s jeho filosofií neměl problémy. Ona se dá často číst úplně jinak (proto pak taky byla zneužitá), hlavně je nutné ji číst v kontextu jeho doby. Ono to 19.stol.bylo vcelku divoké: revoluce, Darwin, prakticky s každou generací vznikalo nové intelektuální hnutí a odvrácení od křesťanství probíhalo po celé Evropě.

Ahoj Axel, o podobné teorii jako je ta „Světová Mysl“ jsem už četla, ale nikdy ne v souvislosti s hypnózou a čakrami. Je fakt, že o tomto absolutně nic nevím, snad jen že to mají být nějaké body v těle . Už jsem si ale často říkala, že zkusím nějaké meditace, občas zcela zbytečně rozhodím svůj „vnitřní klid“ . Jinak, já nejsem odborník na Egypt a myslím, že ty máš teď ty informace v živé paměti (já jsem to četla už skutečně hodně dávno), takže si spíše nechám poradit já. Ale vidím, že Milan o tom Egyptě ví hodně. Každopádně jsi mě donutila otevřít opět jednu knihu o Egyptě, koukla jsem jen na pár kapitol: sedmička tam byla několikrát zmíněná, ale význam jsem nenašla – takže bych to nechala na těch 7 fázích/čakrách . Ohledně toho otroctví: v mé knížce byly popsány jen ty vesnice řemeslníků, kteří pracovali na pyramidách, ale moc informací ohledně těch vztahů tam nevyčtu. Vzpomněla jsem si ale na Durkheima, který popisuje tradiční víru jako pocity úcty a bázně k něčemu posvátnému (já si teda už jeho přesnou definici nepamatuji), ale takhle bych byla ochotná ten vztah chudého k faraonovi chápat…ale faraon byl přece jen absolutistický panovník a ten vztah k chudým myslím nebyl tak jednoznačný, na druhé straně nemuselo jít nutně o tyranii. Určitě těm řemeslníkům (a jejich rodinám) poskytli ubytování a jídlo, ale mám pocit, že se jich nikdo neptal, zda chtějí jít stavět pyramidu, prostě je odvedli (podle jednoho pořadu na BBC).
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000