www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 civilizace a náboženství
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/07/2010 :  20:39:18  Show Profile  Reply with Quote
Oidipus byl Bůh který se zamiloval do své vlastní matky s kterou páchal
Krvesmilstvo. (Insest).
A zplodil s ní potomky.
A pak nemohl vidět tu zkázu co natropil tak se nechal oslepit.
Tudíž Sigmund.Freud. Ten to stav přirovnal k dětem v návaznosti na své rodiče
A to tak že dítě opačného pohlaví je vždy zamilováno do rodiče opačného pohlaví.
Tedy syn do matky a dcera do otce.
Tak silně že žárlí tak silně na každého a hlavně na své sourozence tak jako druhého
Rodiče že se u něj prohlubují až úzkostné poruchy.

No jo, taky bych se mohl někdy podívat co ona definice znamená. Myslím, že jde tedy spíš o můj "pracovní" název pro chování mezi dvěma partnery stylem muž - syn vs. žena - matka. Svým způsobem je toto přerozdělení rolí moderní a motivuje, respektive nutí může k tomu aby se nechovali dominantně, ale spíš "ohleduplně", respektive přecitlivěle.

Pokud je někdo sexuálně vázán na rodiče, musí jít už o úplného magora, to je jasný. To je pravděpodobně způsobeno nulovým odstupem rodiče od potomka, který nevytváří ani minimální bariéru mezi vlastní osobností a osobností dítěte.
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 10/07/2010 :  16:51:01  Show Profile  Reply with Quote
Neronis: předpokládám, že snad sám poznáš, kdy se jedná o náboženského fanatika a kdy ne. Uvědomuješ si tedy určité stupně víry, které se od sebe mohou zásadně lišit. To co jsi napsal o „mentální orientační schopnosti výhradně zaměřené do určitého spektra“, tak s tím se lze setkat jen u hluboce věřících, kteří ti budou argumentovat zkostnatělými církevními dogmaty (tohle tvrzení se zakládá pouze na mých osobních zkušenostech s nimi). Jakékoliv jiné informace a myšlenky ti budou ignorovat a troufám si říci, že během diskuzí se často stávají velmi agresivní.
Naopak ti s „nižší formou“ víry se prakticky liší od ateistů premisou, z které vychází-je zde něco nepoznatelné pouhou lidskou zkušeností (tato premisa je neměnná a ono nepoznatelné nazývají často rozdílně). To, aby z této premisy vycházeli během získávání informací, ale není žádnou podmínkou, jen si ji uvědomují. Často se zaměřují na široké spektrum myšlenkových pochodů, vědeckých teorií (zjm. biologickou a kulturní evoluci) a historických faktů, které jim nedovolí zůstat staticky na jednom místě. Tato „nižší forma“ víry, která je mimochodem silnou oporou během životních tragédií, či agnostický přístup tě může dostat dále, než zatvrzelý ateistický názor. S agnostickým přístupem, který logicky zabraňuje i fanatickému ateismu, jsi schopen jakéhosi „přemostění“ do historického myšlení tzn. dosáhnout jeho hlubšího pochopení, u ateistů si tím nejsem moc jistá (tohle je ale samozřejmě čistě můj subjektivní názor). Je zde ale ještě jedna věc. Máš pravdu v tom, že náboženské povědomí může zabírat místo něčemu novému a neopakovatelnému, jde ale o to, jak si slova „nové a neopakovatelné“ vyložíš. Přeci se nebudeš přít o tom, že věda je spojená i s katastrofickými scénáři a ve 20.století se začala rozvíjet neuvěřitelně rychle. Tohle se, vedle ateismu, v minulosti také nikdy nestalo. Otázkou je, co takové mílové skoky (př. v genetickém inženýrství) přinesou a zda je na to současný člověk vůbec rozumově připravený.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/07/2010 :  19:53:48  Show Profile  Reply with Quote
Tak pro normálního člověka, vysvětlovat si nevysvětlitelné čímkoliv, je opodstatněné. Tenhle pasivní přístup k věci je spíš jakýsi společenský kodex.
Pravděpodobně to myslíš tak, že pokud se už nějaký problém člověku naskytne, jeho soustředění se má o něco alespoň opřít. Přičemž není důležité, že je v běžném životě takovým způsobem víceméně neaktivní. To by bylo moc hezké, kdyby ono náboženství nabízelo něco užitečnějšího než jen jakousi nefunkční berličku, která člověka stejně nijak nepoučí, nikam jej neposune. Představuju si to totiž asi tak, že jakmile subjekt postihne životní tragédie, dostane se mu vysvětlení v tom smyslu, že je normální cítit se v takové chvíli jako kripl a je zapotřebí ponořit se do smyčky zoufalství s tím, že pokud subjekt vynaloží dostatečné úsilí v tom smyslu aby se přesvědčil o tom, že nemá vlastní vůli a někdo na něj dohlíží, spadne mu z beder veškerá námaha a vše se nakonec podaří ještě lépe než by si původně přál.

Pokud se stále stimuluje nějaká silná tendence něco podobného zachovat, měla by zároveň fungovat nějaká snaha ať se to onomu 21. století alespoň snaží přiblížit, protože už dávno to není jenom o tlupě nějakých židů, kteří nemají kde bydlet.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 10/07/2010 :  21:49:59  Show Profile  Reply with Quote
Kay.
Ne nemyslím si že mi něco vyvracíš.
To jsem neřekl nebo jsem to jen asi
Tak napsal.
Já jsem asi četl v nějaké knize že Oidipus
Byl Bohem Řeckého Panteoenu a však musím se
Přiznat že to co jsi četla o Oidipovi jsem nečetl
Zase já a ani jsem o tom neslyšel.
Tak jsem moc rád když si o tom mohu psát
Protože si tak rozšiřuji obzor svého vnímání.
Já vím taky jaký byl Sigmund.Freud.
A však jsem si ho taky nějak nezamiloval.
Toho koho jsem si zamiloval byl především Carl.Gustav.Jung.
Ten to člověk byl Freudovím žákem a však i on se s ním
Po letech pohádal pro jeho názory a teorie.
Tak že nakonec odešel.
Jung. Mě zcela ovlivnil svým nazíráním a nezaujatostí
Svého posuzování.
A taky byl zakladatelem Analitické psycholigie která
Byla největším jeho úspěchem.
Milan.Miló.

Edited by - Milan.Miló on 10/07/2010 23:40:14
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 10/07/2010 :  23:08:47  Show Profile  Reply with Quote
Milane, toho Oidipa najdeš zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l_Oidipus (jestli se ten link špatně načte, tak běž na wikipedia.cz a zadej do vyhledavače král Oidipus). Je tam popsaná celá ta tragedie a právě ta byla pro Freuda zdrojem inspirace pro ten jeho oidipův komplex. Vážně si to najdi, je to vzrušující drama . Ohledně toho Junga moc nevím … každopádně, děkuji za konverzaci, jsi skutečně velmi milý člověk. Od zítřka už zase budu mít málo času, nebudu na internetu každý den, ale kdyby něco, tak zanech zprávu.
K.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 10/07/2010 :  23:26:26  Show Profile  Reply with Quote

Kay.
Jojojo moc děkuji.
Rád se nato podívám a pak písnu.
Milan.Miló.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 10/07/2010 :  23:54:53  Show Profile  Reply with Quote
Varování: Následující část článku vyzrazuje zápletku nebo rozuzlení díla.
Věštba králi Láiovi určí, že ho usmrtí jeho vlastní syn a ožení se s jeho manželkou, svou matkou. Proto, když se mu syn narodí, přikáže, aby mu probodli nohy a pohodili ho v lese na hoře Kithariónu. Ale otrok, který má tento čin provést, k němu nenajde sílu a odnese dítě pastýři korintského krále. Král Polybos nemá vlastní děti, a tak přijme dítě za své. Dá mu jméno Oidipús (doslova opuchlá noha) a vychovává ho, aniž by mu cokoliv o jeho původu řekl. Oidipus se však jednoho dne něco o svém původu dozví a rozhodne se jít do delfské věštírny, aby zjistil pravdu o svých rodičích. Dozví se, co je mu věštěno a aby se věštbě vyhnul, opustí své domnělé rodiče a vydá se do Théb. Cestou při potyčce nešťastnou náhodou zabije svého otce Laia, aniž by samozřejmě věděl, že je to jeho otec. Poté se mu podaří nedaleko Théb rozluštit záhadu Sfingy a osvobodí tak město od této nestvůry, která je sužovala. Jako odměnu za tento čin dostane královský trůn a ruku nedávno ovdovělé královny Iokasty - své matky; Oidipus však neví, že je to jeho pravá matka. Po několika letech postihne Théby obrovský mor. Oidipus zjistí, že mor bude trvat, dokud bude žít vrah krále Laia, proto začne po vrahovi pátrat. Věštec Teiresiás mu naznačí pravdu, ale Oidipus jej v hádce vyhostí z paláce. Myslí si, že všechno přichystal jeho švagr Kreón, protože se chce zmocnit trůnu, proto se pohádá i s Kreónem. Po dalším pátrání zjišťuje, že vrahem je zřejmě on sám. Když vyslýchá muže, který viděl Laiovu vraždu, přijde do paláce pastýř. Ten přináší zprávu o Polybově smrti a možnosti nástupu Oidipa na trůn. Oidipus mu však vysvětlí, že má kvůli dávné věštbě z návratu strach. Pastevec mu proto prozradí tajemství jeho původu - řekne mu, že ho jako zraněné, k smrti odsouzené dítě dostal od Laiova otroka a dal k vychování králi Polybovi. Tak se Oidipus dozvídá celou pravdu o věštbě a o tom, že se už naplnila. Jeho matka a manželka Iokasté se ve svém pokoji oběsí a Oidipus se oslepí, aby neviděl následky své kletby. Oidipus se usmíří s Kreónem a za nějaký čas odejde z Théb.
-----------------------------------------------
Kay.
Tak jsem se na to vzerubně podíval.
A mohu říci že tam je mnoho prvků společných
S tvým výkladem a mým.
A však mi asi nejspíše připadá že ten tvůj
Má mnohem reálnější a smysluplnější kodex.
O věštírně v Thébách jsem taky četl a tak vím
Že se nacházela právě v Řecku nepletuli se.
Byla to největší věštírna kde se tenkrát provozoval
Tak zvaný spánek Asklipiciánů.
V novodobých dějinách hlubinné psychologie též
Mesmerem pojmenovaný na Mesmerismus.
Neboli dnešní Hypnóza.
Až si přečtu i ony pod texty tak zase rád písnu.
Kay – Milan.Miló.

Edited by - Milan.Miló on 10/07/2010 23:55:13
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 10/07/2010 :  23:56:25  Show Profile  Reply with Quote
@ neronis

.. sis asi nepřečetl pořádně tu poslední větu od kay:

quote:
Originally posted by kayMáš pravdu v tom, že náboženské povědomí může zabírat místo něčemu novému a neopakovatelnému, jde ale o to, jak si slova „nové a neopakovatelné“ vyložíš. Přeci se nebudeš přít o tom, že věda je spojená i s katastrofickými scénáři a ve 20.století se začala rozvíjet neuvěřitelně rychle. Tohle se, vedle ateismu, v minulosti také nikdy nestalo. Otázkou je, co takové mílové skoky (př. v genetickém inženýrství) přinesou a zda je na to současný člověk vůbec rozumově připravený.

K tomu jenom zbývá dodat, že "mezera" mezi vědou a náboženstvím se postupně zvětšuje už 300 let. A nůžky se rozevírají stále rychleji.

Takže ano, máš pravdu, náboženství je "pozadu", ovšem tvoje interpretace je - slušně řečeno - nekonstruktivní. Je přinejmenším záhodno odlišovat otázky víry od kněžských orálních případů atd.

Abych to zkrátil. Náboženství je "převlečená" filosofie. A mezera mezi náboženstvím-filosofií a reálně žitým životem, se nemůže rozšiřovat donekonečna.

Takže jestli je něco jisté, tak že tenhle rozpor se tím či oním způsobem + dříve či později srovná. Pak dojde k "přiblížení víry k 21. století", jak ty říkáš.

A tady je aktuální práce pro filozofy. Je totiž otevřená otázka, jak moc by tohle "narovnání vztahů" mělo a bude "bolet". Jakási snaha tohle řešit na akademické úrovni tady existuje, dokonce (zázračně) i v ČR.

Edited by - µ??????? on 11/07/2010 00:22:51
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  01:01:24  Show Profile  Reply with Quote
Kay.
Abych objasnil Mesmerismus.
Mesmer vycházel s toho že každý člověk a vše živé
Ve světě je živočišného původu.
Tudíž nabyt jak mínusovými tak kladnými prvky.
A jsou-li u lidí v převaze mínusové části tak na základě
Toho jsi lidi už svým počínáním na vysokofekvenčím
Vlnovém vyzařování s archetypu mimo své tělo
Vše odpuzuje a váže na sebe jen lidi se stejně nabytým
Mínusovým kmitočtem.
Na rozdíl od toho kladně nabytý člověk s těmi to
Částmi si opět na sebe vše váže s kladnými póly myšlení
U lidí opět na sebe váže a mínusově nabyté lidi odpuzuje
A zároveň v nich vyvolává napětí o mnohem vyšších
Frekvencí které takového člověka dráždí a nevědomě
Popuzují až do takové míry že tak to nabytý člověk
V sobě uvolňuje potlačenou agresi.
To je třeba důkaz lidí kteří už psychicky nezvládají
Své impulsy a jako eliminátor mnohdy jedinné
Vysvobození s toho to zoufalství volí východisko
A to je mnohdy sebevražda.
Či uvědomělé nebo nevědomé odstranění příčiny
Jejich problému a to samotné odstranění (vraždy)
Třeba člověka který tak je zdrojem jejich úzkostí.
Nemusím chodit daleko.
Takovým člověkem byl na příklad ježíš Kristus, nebo Buddha
Kterými se mi zdá v 84.letech byl podán otrávený pokrm,
Tak třeba jako John Lenon ze skupiny Beatles (Brouci)byl zastřelen prý udajným psychopatem
Nebo nejčerstvější událost co se stala dnes na Slovensku kdy byl
Zastřelen poslanec a za Maďarskou stranu na kterého již jednou byl zpáchán
Atentát.
Tak to odstraněná příčina pomůže ve společnosti odbourat stále sílící
Napětí.
A eliminovat to vše.
Proto každý by měl být ohledůplný klidem a to tak aby svými názory
A jednáním neubližoval a nevyvolával tak zbytečně statické napětí.
Které se odráží v okolí.
Proto by každý jsi měl uvědomovat že to co prožívá on sám nemusí prožívat
Další část populace.
Milan.Miló.

Edited by - Milan.Miló on 11/07/2010 01:51:57
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/07/2010 :  01:34:45  Show Profile  Reply with Quote
@ Milan.Miló

"Jede menschliche Individualität ist eine in der Erscheinung wurzelnde Idee, und aus einigen leuchtet diese so strahlend hervor, daß sie die Form des Individuums nur angenommen zu haben scheint, um in ihr sich selbst zu offenbaren."

W. von Humboldt

Edited by - µ??????? on 11/07/2010 01:38:59
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  01:46:39  Show Profile  Reply with Quote
µ???????
Bohužel nemohu odpovědět
Protože jak by pravil čech o španělích handlivě
A s trochou nadsázky a ironie.
Tak jako španěl o češích.
Toto je pro mě španělaká vesnice.
Já bohužel anglicky neumím a neumím
Ani jiný cizí jazyk.
To je to co jde mimo mě.
Jazyky mě nikdy netáhly a ze samotoné
Ruštiny kterou jsem se ve školách učil
Jsem měl neblahé výsledky.
Tak že jsem si zapamotoval jen kak ti bjazavút
Ma zavut Milan.
Musiš mi to prosím přeložit abych tedy věděl o co jde.
Předem moc děkuji.
Milan.Miló.

PS.: Mohl bych jsi to najít ve vyhládávači na seznamu
Ve slovníku a dělat tak ze sebe chytráka.
Ale bohužel o to mi nejde.
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/07/2010 :  02:06:40  Show Profile  Reply with Quote
Já jsem tím chtěl říct, že to jde podat:

1) stručněji
2) bez kmitočtů, frekvencí a eliminátorů
3) že je to už dávno vymyšleno (několikrát)
4) že z toho, jak jsi to podal, kouká metafyzika

To jsou 4 body, ve kterých se dostáváme "do křížku". Jinak s tebou souhlasím.

"Každá lidská individualita je idea vsazená do zjevu a z některých vyzařuje tato idea tak jasně, že se zdá, jako by přijala formu individua jen proto, aby se v ní sama zjevila."

http://books.google.cz/books?id=YcFAAAAAcAAJ&pg=PT371&lpg=PT371

Edited by - µ??????? on 11/07/2010 02:08:44
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  02:13:37  Show Profile  Reply with Quote

µ???????
Já vím že musím být stručný
To jsi úplně uvědomuji
Proto své přízpěvky píši tak
Aby byli co nejkratší a možná co
Nejstručnější.
Protože jsi uvědomuji dopad
Svých výroků a kolikrát
Mě stoho přepadají úzkosti a deprese
Protože i já mám strach.
To mnohdy takový že napíši jen to
Nejdůležitější a pak jse tu třeba půl roku.
Neukáži a léčím svou psychiku.
Milan.Miló.

Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 11/07/2010 :  02:17:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Milan.Miló
Protože jsi uvědomuji dopad
Svých výroků

Jaký je ten dopad?

quote:
Originally posted by Milan.Miló
Protože i já mám strach.

V kontextu toho, co tady píšeš - z čeho strach?

Edited by - µ??????? on 11/07/2010 02:17:58
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 11/07/2010 :  02:21:09  Show Profile  Reply with Quote
µ???????
Že k tomu to serveru
Má přístup kdokoli a že svět není tak velký.
Abych se v něm ztratil.
Milan.Miló.

Edited by - Milan.Miló on 11/07/2010 02:39:43
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000