Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/02/2010 : 13:27:54
|
Neronisi.
To je v naprostém pořádku. Pokud třídím slova a upřesňuji si jejich význam ,pak to dělám proto, abych vždy věděl oč jde ,čili aby bylo mé myšlení rychlejší a přesnější. Nemá li kdosi jiný takovou potřebu,pak to dělat nemusí.Pokud někdo takovou potřebu má,pak mu ukazuji k tomu cestu.Čili mu ukazuji jaké následky v myšlení má užívání zmatečních slov obsahujícím a v myšlení aktivujícím protichůdné informace a ukazuji cestu k tomu jak tyto od sebe oddělit.Má li potřebu rychleji a efektivněji myslet,protože chce k nějakému stavu poznání dojít,pak mu toto může posloužit k dosažení cíle.Pokud někdo tuto potřebu nemá,pak není proč se tímto zabývat.Tvůj pohled na význam slova moc znám a vlastně jej v běžném životě a v kontaktu s lidmi ve svém okolí běžně užívám,čili vyjadřuji se stejně jako ty. Vzhledem k poznávání světa kolem však považuji za výhodnější a k pochopení nutný ten stav oddělení a jednoznačných významů slov. Jedná se vlastně o dva způsoby myšlení navzájem oddělené a užívané tam, kde je to vhodné.Asi bych těžko obstál,kdybych líčil v běžném životě nějakému poslanci,že nastoupil k znužívání sschopností ve prospěch svého já a svých uznaných pravd,čili že dle běžné mluvy nastoupil k moci.Kdybych tak činil, neměl bych možnost toto vysvětlit tak aby to uznal za správné a vytupoval bych jako pošetilec a více méně cvok. Zde na půdě filosofie toto však se mohu pokusit toto vysvětlit a o to se zde snažím a snažím se vysvětlit k jakému výsledku tohoto dojde. Když někdo nemá zájem o výsledek, nemůže mít zájem ani o cestu k němu. To dá rrozum a je to věcí každého zvlášt.Ne každý dokáže přijmout ten výsledek a užívat jej pouze na správném místě a ve správný čas a tak je pro někoho výhodnější, tuto cestu a tento cíl nepřijmout.Proto nikoho nesoudím.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 24/02/2010 : 17:18:28
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Zatím nebudu reagovat,ale poznal jsem, že je třeba otázku doplnit. Otázka tedy zní co je smysl a co je cena života. Jak vidím, toto se hodně mezi sebou plete. AXel, jsi dle mého názoru hodně blízko odpovědi,ale máš v tom také tu odpověď na cenu života,což je otázka jiná. Skus se zeptat."Proč vznikl na Zemi život?" To je dle mého názoru otázka směřuící k poznání skutečného smyslu života.
MB
proč vznikl na zemi život? myslím, že díky náhodě. stejně jako díky náhodě vzniknul, řekla bych, že může dík náhodě i zaniknout. pokud pletu dohromady smysl i cenu života...pak nevím, jak to rozlišit..
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 24/02/2010 : 17:20:05
|
Andy, Výborně.
Na planetě vznikly podmínky pro vznik života a díky tomu život vznikl, protože nemohl nevzniknout. Spojí li se spermie v vajíčkem, vzniká nový život protože nemůže nevzniknout. Jsou pro to dány podmínky. Ptáme li se na smysl života, měli bychom vycházet právě s toho, že vznikl a je proto, že jsou k tomu dány podmínky a zaniká, zaniknou li pro život podmínky.To platí pro planetu i posledního tvora. Nic jiného zde není.Ptáme li se na jakýsi vyšší smysl života,pak již hledáme to co najít chceme a najdeme to i když to není.Kdyby se se Zemí setkal velký ateroid a došlo ke zničení podmínek pro život, mohli bychom se ptát jaký je smysl toho asteroidu a zničení života. Prostě vznikly podmínky pro setkání se Zemí a jiný smysl v tom prostě není. Žiji proto,že jsem byl počat, že jsem se narodil a že přetrvávají podmínky pro existenci mého života.Punktum. Ostatní je o ceně života.
MB
připadá mi, že znáš skupinový smysl života. co je podle tebe smyslem života pro všechny? podle mě přežít.
co je smyslem života pro tebe, MB? |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/02/2010 : 17:49:04
|
Axel.
Trošku upřesním.Dle mého názoru postačuje slovo žít. Přežít nelze. Každý život končí smrtí a tu přežít nelze i když se mně to třikrát povedlo a třikrát jsem přežil svou smrt. To však nebyla skutečná smrt, ale pouze krátkodobé chybění vnějších projevů života, srdeční a dechové,dle kerých lékaři vyvodili že jsem po smrti.Čili se jednalo o omyl lékařů.Narodil jsem se doposud nenatáhl bačkory a proto žiji. Vše ostatní je ceně života a tato cena života může směřovat k mému já, nebo ostatním živým tvorům.Mám schopnost rozmnožovací a tuto využiji ve prospěch úpříjemna, které při této činnosti vzniká důsledek je ve vzniku života potomků a v tom je cena mého života pro ně.Nežiji proto abych rozmnožoval své geny a není v tom smysl mého života ani života kohokoliv živého.Pro mne má život cenu pokud je reálná cesta od stavu nepříjemna, bolesti, ke stavu příjemna. Pokud by tato cesta chyběla, život by pro mne ztratil cenu. S pohledu ostatních má můj život cenu v tom,co jim dokáži předat ze svých schopností a co je pro ně kladné a cenné pro jejich život. Je důležité od sebe oddělit významy výrazů smysl života a cena,či přesněji hodnota života. Pokud se však jedná o přístup věřícího,pak je zde stvořitel a ten kdo posuzuje. Vzhledem k tomuto je možno vyvozovat jakýsi předem a jím daný smysl života. Potom je smysl života vzhledem k němu (bohu) stejný jako smysl každé cihly, či zrnku písku ve stavbě domu. Bez této veličiny tento předem daný smysl prostě neexistuje.Proto věřící správně říkají,že bez boha by život člověka ztratil smysl.Je li však existence boha onmylem, pak je omylem i ten vyvozený smysl života.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 25/02/2010 : 18:01:37
|
MB, mě se po tobě stýskalo !!!! |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 26/02/2010 : 07:23:16
|
Axel. Co naděláš. Je to láska.
MB |
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 03/03/2010 : 14:54:32
|
quote: Tyto prvoci neuvažovali nad tím proč vznikli, neměli na to nástroj a pouze žili.
Myslím si, že v dnešní době žije většina lidí své životy právě tímto způsobem. Pohybuji se mezi nimi a vidím, že žijí v úplně jiném světě než já. To co se děje kolem nich jim připadá normální. Hrají podle pravidel, nad kterými neuvažují. Čas od času se v jejich myslích zjeví OTÁZKA, ale oni jsou příliš slabí, příliš plaší a příliš zaneprázdnění na to, aby ji udrželi, aby se nad ní zamysleli a aby jí povolili stát se součástí jejich života. Možná tuší, že by jim to vůbec nepomohlo. "a Bůh je slepý řidič sedící u volantu" (J. Nohavica: Mikimauz)
K původnímu tématu, otázky kladu velmi rád: Moje otázka bude rozvinutím otázky Miloslava Bažanta (zdravím po delší době)
Jaký je základní smysl života? -> Proč si myslíme, že by měl mít život smysl? To nám někdo slíbil? -> Obecněji, proč si myslíme, že existuje důvod k čemukoli, po čem bychom potenciálně mohli toužit? Jaký je důvod k dobru? Jaký je důvod ke zlu? K lásce? K nenávisti? A jaký je důvod k důvodnosti?, tedy proč se něco neděje "jen tak"? -> Vše, o čem člověk může hovořit, musí existovat. Ať už je to věc, myšlenka, pocit ... už jen tím, že něco pojmenujeme, tomu dáváme jistou existenci. Víme však, proč vznikla existence? Případně proč tu byla věčně? A co je to věčnost? Může věčnost existovat? Může neexistovat? Proč se ptát, když bychom se ani neshodli na tom, co je to existence? Neřešitelné otázky nalevo i napravo. Logické spory taktéž, už jen při kladení otázek. Mimochodem, proč si myslíme, že zmíněná logika je správný postup našeho myšlení ve smyslu řešení filozofických otázek?
Kdysi jsem se na tomto fóru účastnil diskuze o nekonečnu a někdo tam napsal, že nekonečno je ve své podstatě omezením lidské mysli. A na omezení lidské mysli narážejí v podstatě všechny zásadní filozofické otázky. Jsme pírko vznášející se ve větru ve filmu Forrest Gump. Onen vítr nevidíme, neslyšíme, nevnímáme.
Mám vás všechny rád
Jo a na závěr, kdyby toho náhodou bylo málo: Pokud všechny problémy jednou vyřešíme, co budeme dělat pak? |
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 03/03/2010 : 15:06:05
|
quote: Andy, Výborně.
Na planetě vznikly podmínky pro vznik života a díky tomu život vznikl, protože nemohl nevzniknout. Spojí li se spermie v vajíčkem, vzniká nový život protože nemůže nevzniknout. Jsou pro to dány podmínky. Ptáme li se na smysl života, měli bychom vycházet právě s toho, že vznikl a je proto, že jsou k tomu dány podmínky a zaniká, zaniknou li pro život podmínky.To platí pro planetu i posledního tvora. Nic jiného zde není.Ptáme li se na jakýsi vyšší smysl života,pak již hledáme to co najít chceme a najdeme to i když to není.Kdyby se se Zemí setkal velký ateroid a došlo ke zničení podmínek pro život, mohli bychom se ptát jaký je smysl toho asteroidu a zničení života. Prostě vznikly podmínky pro setkání se Zemí a jiný smysl v tom prostě není. Žiji proto,že jsem byl počat, že jsem se narodil a že přetrvávají podmínky pro existenci mého života.Punktum. Ostatní je o ceně života.
MB
A tohle ti stačí? Jsi vůbec filosofem?
Tak dobrá. Proč tedy vznikly ty podmínky? A to co je zapříčinilo, proč vzniklo? A tak dále, pojďme řetězcem přičin a následků do minulosti, stále dál a dál. Nechybí tam něco? Nějaký konec nebo nekonečno třeba Jeden příklad: Dítě běželo, zakoplo o kámen a upadlo. Někdo se ptá, proč upadlo? MB: Zakoplo o kámen, nic víc není. jrf: Ale je. Proč se rozběhlo? Proč tam byl ten kámen? Kdo přivedl dítě na svět? Kdo přivedl svět na svět. ... OTÁZKA se skrývá v každém našem nádechu. |
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 03/03/2010 : 15:30:57
|
Ještě jedna otázka mě napadla, předtím než odejdu mezi stádo ovcí věnovat se své ovčí činnosti.
Dokážete si někdo byť jen představit stav, do kterého by jste se (nebo lidstvo) teoreticky mohli dopracovat, který by vás plně uspokojil a znamenal by definitivní řešení? Myslím si, že lidstvo může dokázat vše, co si dovede představit. Ale nic víc ... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/03/2010 : 08:31:56
|
A tohle ti stačí? Jsi vůbec filosofem?
Jrf.
Nikdy jsem netvrdil, že jsem filosofem,ale x krát že jím nejsem. Filosof musí vytvořit komplikovanou odpověď i na zcela jednoduché otázky.Já hledám jednoduché odpovědi na nejsložitější otázky. Ono je vlastně vše celkem jednoduché ve své podstatě,ale člověk má nějakou podivnou touhu, či nutkání vše zamotat a skomplikovat a až pak mu to připadá dost vznešené.Když pak ukáži to jednoduché, zdá se jim to primitivní.Jenže ono to tak jednoduché skutečně je.Kdyby na třech planetách s deseti byly podmínky pro vznk života, pak na těch třech prostě vznikne a není to ničí záměr.Je to důsledek souhrnu příčin a následků. Vyber si tedy sám. Jednoduché, ale skutečné, nebo složité, vyumělkované a lživé. Co s toho je skutečná filosofie? Neptám se co je efektnější a krásnější a neptám co člověka v očích druhých více povyšuje.Ptám se co s toho vede k pochopení světa kolem.
MB |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/03/2010 : 08:49:48
|
Jeden příklad: Dítě běželo, zakoplo o kámen a upadlo. Někdo se ptá, proč upadlo? MB: Zakoplo o kámen, nic víc není. jrf: Ale je. Proč se rozběhlo? Proč tam byl ten kámen? Kdo přivedl dítě na svět? Kdo přivedl svět na svět. ... OTÁZKA se skrývá v každém našem nádechu. Mno, já bych řekl, že MB by se spíše ptal dalo li se tomu zabránit,či nemůže li to mít kladný výsledek (příště si dá pozor) Na to proč tam byl káme bych se tedy skutečně neptal, pokud by to nebylo na místě, kde ten kámen nemá být.Ventokcem algoritmus vzniku kamene je celkem známý a třeba od chvíle kdy se oddělil od skály.Proč se dítě rozběhlo by se ptal opět tehdy, když by to nebylo normálním stavem.Příkladně proč se dítě rozběhlo, když ještě neumí chodit? A pak bych studovat vše co se toho týká a došel k závěru,že se dítě příliš naklonilo kupředu, přeneslo těžiště a to je přřivedlo k běhu. Proč je dítě? Protože si rodiče udělali pěknou chvilku a bylo počato, prošlo stádiem prenatálním, narodilo se a žije. Stav zcela normální a já bych se ptal pouze tehdy,když by se stav nějak odchyloval od normálu , čili proč dítě žije, když Herodes všechny vyvraždil? Kdydy nebylo této výjimky, dítě by nemohlo zakopnout a upadnout. Patlat se s něčím, co je zcela normální a běžné ,čili lehko pochopitelné je ztráta času i energie.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 04/03/2010 : 10:27:18
|
Jeden příklad: Dítě běželo, zakoplo o kámen a upadlo. ... Proč se rozběhlo? ... Příkladně proč se dítě rozběhlo, když ještě neumí chodit? A pak bych studovat vše co se toho týká a došel k závěru,že se dítě příliš naklonilo kupředu, přeneslo těžiště a to je přřivedlo k běhu.
Myslím, že je pointa v individuálním zaměření každého jednotlivce. To co se může zdát tobě jednoduché je pro někoho jiného složité a naopak, a tak by přirozeně na podobnou otázku každý odpověděl způsobem, kterému nejlépe rozumí.
Tzn. že z hlediska nějakých vztahů by jsis mohl třeba ty promítat v hlavě sled časově oddělených událostí jak kámen padá ze skály a působením různých vlivů (déšt; zemětřesení; někdo kámen přivez, někdo jej tam hodil,..) se dostává na místo, kde si hraje dítě a zrovna zavrávoralo ve směru, ve kterém je kámen, tak se rozeběhlo...
Někdo jiný by nad tím přemýšlel úplně jiným způsobem, bylo by pro něj jednodušší zamyslet se nad tím jak se otec zachoval nezodpovědně a nechal dítě hrát si, kde je spousta nebezpečných předmětů a žádný vztah o tom, že by tato situace vznikla nějak jinak, by si nedokázal představit.
No a někdo by se třeba snažil zeptat jestli za tím kamenem dítě nevidělo něco co chtělo mít. Třeba nějakou květinu, hračku nebo ježka. A zase by bylo tím posledním nějaká starost o to jak se tam kámen dostal, jak mohlo zavrávorat nebo proč je to dítě bez dozoru nebo nepoučené.
Co se snažím říct je fakt, že položit si otázku může být to nejjednodušší co lze udělat. Jednoduchou záměnou slov nebo významů se můžeme zeptat na cokoliv, aniž bychom o tom měli nejmenší potuchy, jenže pokud se nad něčím takovým chceme zamyslet, můžeme dojít k různým názorům jen z toho důvodu, že je pro různé druhy lidí pochopitelnější se bavit různým způsobem a to ostatní pro ně nemá příliš velký význam. Což podle mě není špatně. To je podle mě něco co si vytváříme celý život a je jistým způsobem neměnné. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/03/2010 : 12:20:33
|
Neronisi. Souhlas. Každý si vybírá cestu, která je pro něj schůdná a to vzhledem k jeho schopnostem, vědomostem a kombinačním schopnostem logiky. Díky tomu zvniká řada odpovědí na stejnou otázku. Některé jsou dokonalejší, některé primitivnější. A nyní to důležité. Komunikací dochází k porovnávání výsledků i cest k výsledku a výběru toho nejpravděpodobnějšího výslůedku. Neříkám pravdivého, ale nejpravděpodobnějšího. Proto je komunikace tak důležitá.Můžeme s výsledek druhého nesouhlasit a povyšovat ten svůj,ale měli bychom o názorech druhého přemýšlet,čili projít tu cestu k výsledku.Proto je dobré ptát se spíše na cestu, než na výsledek. Pokud tuto cestu nepoznáme,pak můžeme i dobrý výsledek považovat za chybný a naopak.Proto jsem se ptal Dalibora,jak došel k závěru,že mají srážky mikročástic vliv na lidské a společnenské jednání. Pokud tuto cestu nepoznám, mohu to považovat za nesmysl,ale kdyby ji sdělil a popsal,třeba bych došel ke stejnému výsledku, kdo ví? To vše je o komunikaci ,která je v lidské společnosti tak nesmírně důležitá i když si to lidé často neuvědomují. Forma komunikace by však neměla být jednosměrná.Čili záleží na formě komunikace.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/03/2010 : 15:26:19
|
No jo, ale to je v podstatě po čtvrté dokolečka pořád to samé. Možná není problém s komunikací, ale s nedostatkem témat. Pokud jde o mě, tak si většinou řeknu, že jde o něco co mě nezajímá.. tedy toho co mě zajímá je asi opravdu málo. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/03/2010 : 16:08:27
|
Neronisi.
Ono to nejspíše bude únavou. Pokud v něčem vidíš jakýsi smysl,pak tu únavu přezíráš.Pokud v tom smysl nevidíš, pak máš dojem, že je ta únava jaksi zbytečná. U mne je tomu trošku jinak,ale není to jakýsi klad.Já prostě musím tu svou palici něčím zaměstnat a tak čekám na každý podnět k přemýšlení i když to třeba k ničemu nebude.Třeba STR pro mne byla vynikajícím podnětem i když ji nikdy k ničemu nebudu potřebovat Pak jsem spokojený.Prostě můj mozek potřebujě nějakou zátěž aby se nevytáčel do obrátek a tak vítám každou možnost,každou otázku a čím složitější je nalezení odpovědi, tím lépe..Zajímavé je, že mne myšlení vůbec neunavuje, ale chybění podnětů k přemýšlení vyvolává pocit únavy a prázdnoty. Já snad i tu muziku dělám proto, abych hlavu zaměstnal.Skládat mozaiku logiky je to co mne zajímá, ty odpovědi na otázky již téměř ne.Mne nezajímá jak velké je nekonečno,ale to přemýšlení o něm.Doufám, že mně rozumíš i když je to dost podivné, řekl bych.Prostě jsem si rozšířil operační paměť a nyní musím tu kapacitu nějak naplňovat ať chci, nebo nechci. Když se zde rozhostilo ticho, vyhledal jsem IQ testy mensy a pustil se do nich.O členství v Mense nestojím,čili cíl mne nezajímá,ale těmi testy zaměstnám mozek a ten si spokojeně vrní. Takže bohužel, toto je moje skutečná motivace a toto je i příčina mých dlouhých příspěvků.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|