www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 nekonečno a k najzakladnejsej otazke
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/12/2009 :  14:00:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

S tou zahradou jsem skutečně odpovídal Romíkovi. Ale to nic, vždyť o nic nejde.
.....................
Nicméně by mě v takovém případě zajímalo, co by měly zadané parametry udělat s osobností člověka. Jakým způsobem by se projevovali při aplikaci na celý kolektiv, jaké vlastnosti by byly vymazány a čím by byly nahrazeny.
......................
Nerad o tom mluvím abych pravdu řekl,protože tím vlastně obhajuji a propaguji tu novou skontruovanou pravdu víry a to v žádném případě nechci a vlastně sám nejsem věřícím této pravdy.Ale je to skutečně zajímavé, protože pokud by někdo uvěřil,pak jej to skutečně zcela změní.Skus se zamyslet nad tímto. Uvěřil jsi,že se po smrti narodíš ve svém vlastním mikrokosmu a prožiješ tam další život,ro který si po celý svůj předešlý vytvářel podmínky svým poznáním a cestou k moudrosti. To by byla ta největší spravedlnost jaká vůbec může existovat. Povyšuješ nějakou pravdu nad ostatní a zneužíváš svých schopností ve prospěch této pravdy což vede k utrpení ostatních lidí, rozdělení společnosti, sporům zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy těch ostatních věřících jiných pravd. Jaké máš myšlení,takový je tvůj mikrokosmos ve kterém se narodíš po smrti, takové tam platí normy a ty se narodíš do pravdami rozdělené společnosti a pokud jsou tvoje znalosti na úrovni středověku, je taková úroveň na tvých planetách a tak se narodíš do středověké společnosti rozdělené pravdami a třeba tvůj život skončí na hranici inkvizice, či budeš zabit v nějakými křižáky. Tomu říkám spravedlnost a nic si zde nevymodlíš ani odpuštění těchto hříchů nevyprosíš i kdyby ses celý život modlil a prosil boha o ráj. Tohle jsi si sám vytvořil.A naní si představ člověka, který hledal poznání ve všech pravdách rovnocenně, žádnou nad ostatní nepovyšuval a žádnou pravdu neponižoval. Na planetách jeho mikrokosmu je věčný mír protože totéž je tam běžnou normou a třeba tam stojí i en dům květ kde se pravdy mění na poznání. Tam je to správné království nebeské kde si lidé navzájem darují své schopnosti a jeden druhému vytváří cestu k vzájemné lásce.Tam lidé nemají potřebu zneužívat svých schopností ve prospěch svého já aby cosi získali a nemají potřebu zneužívat ve prospěch nějakých povýšených uznaných pravd. Tohle si také nemáš na kom vymodlit, protože pro tento kosmos jsi bohem ty a co si vytvoříš, to také máš. Jenže je zde ten člověk o rozměr výše a ten se vyvíjí od dítěte a jeho normy jsou normami v našem světě. Pokud on najde cestu k čistotě, objeví se tato myšlenka zde u nás,protože jsme součástí jeho myšlení, jeho fantazie. A tak ta myšlenka zde u nás vznikne a on si buduje ten svůj ráj lásky a vzájemné pomoci do kterého se narodí po své smrti a opět je zde ta nejvyšší spravedlnost kterou si nemůže vymodlit, ale může si jí sám vytvořit.

Dost! Tohle je příliš sugestivní a řada lidí by to mohla přijmout jako nejvyšší pravdu. Pokud by to přijali sami pro sebe a svůj mikrokosmos, bylo by to dobré pro ně i společnost,ale pokud by to povýšili nad ostatní pravdy a chtěli čistoty tohoto človíčka v makrokosmu dosáhnout násilím a zneužitím schopností, byla by to cesta k zničení všeho života na planetě,protože ostatní pravdy by se tomuto velmi silně bránily a cítily to jako vrcholné ohrožení.
Skus si to vyvodit sám a poznáš jak by bylo toto účinné.Je to nebezpečné a hodně nebezpečné ve světě rozděleném pravdami. Je to cesta středu a jsi li ve středu kruhu a ostatní po jeho obvodu, pak tě všichni vidí na straně protilehlé, čili jako nepřítele a opakuji že všichni, nejen náboženské pravdy. A tak při psaní stále přemýšlím, zda bych to neměl smazat. Tomuhle by mohlo podlehnou mnoho lidí a to co by následovalo by nikdo nedokázal uřídit.Až si to promyslíš, poznáš, že ani zdaleka nepřeháním.Lidé uvěří mnohem nelogičtějším nesmyslům a jdou zabíjet jinověrce.Tohle je navíc celkem logické a je zde ukázka té nejvyšší spravedlnosti. Uvěří li někdo, začne mít strach s toho jakou společnost si na svých planetách vybudoval a začne to měnit a nikdo to nemůže ovlivnit.
A tak ze hry na logiku stane skutečné náboženství se vším všudy.Člověk by si neměl s něčím takovým vůbec zahrávat, není li lhostejný k tomu, co může následovat.A víš co je nejhorší? Přečti si Bibli a najdeš tam slova o tom, jak přijde on ukáže na boha a vy ho uvidíte. Všechno odpovídá podobenstvím o posledním soudu i když vnější podoba může být dost překvapivá a jiná, než by věřící očekávali.Jsi li tím druhým sluhou, který přijímá hřivnu jako poznání a to u všech hospodářů, napojíš na jejich život, jako by oni vstali s hrobu.Jejich hřivna se začne rozmnožovat a růst a v tom je tajemství jejich vskříšení.
Zkrátka mluvit o čemsi takovém je totální průser.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 20/12/2009 :  15:05:24  Show Profile  Reply with Quote
Slávo, vytvořením nějaké skutečnosti "takhle to vzniklo, takhle se věci mají" ještě neaplikuješ dostatečné množství nástrojů aby byla nějaká transformace osobnosti vůbec možná, proto ani ony existující systémy ve mě nebudí žádný respekt. V minulosti to tak být mohlo, ale tím, že se začaly šířit informace alternativnějšími cestami, než jen knihami a lidskou fantazií, tomu odzvonilo.

Edited by - neronis on 20/12/2009 15:07:13
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/12/2009 :  16:30:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

OK. U tebe to chápu a u mnohých dalších. Jenže lidé nejsou je takoví a dokáží uvěřit v dnešní době i tě starověkým které tu logiku vůbec nemají dokonalou. Víra není o vědění, ale o údivu. Náboženství nepotřebuje důkazy,ale víru. A lidé jsou schopni uvěřit čemukoliv.Ne všichni, ale je jich hodně a toto dokonce odpovídá i materialistickému názoru a v ničem ho to nepopírá.Pro materialisty je těžké ba nemožné pžijmout nehmotného všemocného boha, ale tohle ano. Materialista nepřijme jako reálný posmrtný život, ale tohle jej nepopírá a lidé chtějí věřit, že po smrti cosi následuje, protože je to zbavuje strachu ze smrti a to i materialisti.Pokud by vědci dokázali porovnat náš s vesmír s mikrokosmem, čili poznat atomy prvků vv slunčních soustavách, pak by to byli schopni ido jisté míry dokázat, nebo popřít. Výsledek neznám protože to nedokáži, ale nedokáží to ani současní vědci. Tohle nejde popřít ani vědou. V tom je ta síly a v tom je také to nebezpečí. Můžeš tomu neuvěřit, ale to ja asi tak všechno.Kdosi to zde může najít a začít s tím pracovat a stavět nový Vatikán protože může poznat šanci této pravdy se rozšířit.Nejraději bych to odmazal.Vyslovené slovo však ani tankem zpět do huby nevrátíš.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 20/12/2009 :  17:36:49  Show Profile  Reply with Quote
Ono to tak dobře fungovalo, protože byly splněny autosugestivní podmínky. Všechno bylo více obestřeno tajemstvím, protože neexistoval způsob jak to změnit. Zatímco dnes když je něco obestřeno tajemstvím, jde pouze o to správnou informaci vyhledat nebo si ji vyvodit. Pokud to není možné, člověk se už nemůže vymlouvat na nějaké spirituální éterické příčiny, ale musí si zkrátka připusit, že je dement a pokud ho to zajímá, začne studovat.
Ten rozdíl je zásadní. Lidé, kteří potřebují utéct od reality tady budou vždycky. Pokud nebudou na ničem závislí, můžou se věnovat své fantazii a představovat si, že na ně někdo kouká a rozumí jim.
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 21/12/2009 :  00:02:10  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave dekuji :)
myslim ze dobre chapu co mi chces rici. taky uz sem premyslel nad podobnymi teoriemi a fantaziroval sem nad ruznyma alternativama,vesmirama. mam rad pohadky, fantasi a ruzne utopie. zazil sem i hodne pokusu mne nekam zasadit, do nejake víri, ale marne. jednoho casu sem dokonce sam dost povisoval svoji pravdu a par lidi se sveho okoly sem hodne presvecil. nastesti sem se probudil vcas a nenapachal sem snad moc zla. dost sme se pokoril a radsi lidem moc nemutim hlavu svojimi teorijami. a ked vzdy dam jasne najavo ze de o fantaziu, nebo teoriu. nejsem verici, i kdys verim mnoha duchovnim ako napriklad muj nejoblibenejsi Eduard Tomaš, ktereho beru ako odbornika na chapanie principu nabozenstev a i zivota. kdys mluvy o bohu, tak to beru jako neco cim vyjadruje urcity vrchol poznani, nebo necoho, ale urcite ne nejakeho moudreho dedecka ktery brnka na struny osudu.priznam se ze se nekdy jakoby modlim, akoby pokorujem pred laskou a stastim ze mozem zazivat take neskutocne krasne okamziky i bolesti v zivote. poplacem si neprosim o nejake dary a verim ze mi to pomaha, byt lepsi, mat pocit urciteho sebe odpustenia a uprimnosti k sebe. bol som velky hlupak a ublizoval som, klamal som, povisoval som sa, mal som o sebe vysoku mienku a nadradoval som sa. nastastie som v zivote stretol ludi, ktory mi dokazaly prehovorit cez moju pichu do ¨srdca¨ a dokazal som sa zlepsit a pochopit viacej pohladov a stale pocuvat aj takych ktorych by som pred tym nikdy nepocuval a teraz videl i ine hodnoty, som citlivejsi a stastnejsi. nepovazujem sa za nejak mudreho a dobreho, ale snazim sa byt lepsi, neublizovat a byt uprimnejsi. myslim si ze clovek moze dosiahnut to co nazivam ja neveriaci ako ¨osvícení¨ ze je to ta moje teorie evoluce mozku, kterou dosahly uz lidi, (aspon castecnou) ako Jezis, Budha, Eduard Tomas a jeho manzelka, ruzni vedci, myslitele ako Leonardo da Vinci, Einstein a fakt ruzni jini vacsinou castocnou evoluci mozku, kde mozok fizicky neni vacsi, nebo jiny, ale jeho vyuzivani je v nekterich castich ohodne lepsi, nebo odlisny. jak je vedecky znamo vyuziva sa jenom nejake procento mozku a ta moje teorie se opira o dohad, ze mozek muze akoby preskocit s mysleni, jak ho zname, do akoby dalsiho rozvojoveho stupna, akoby softveroveho upgratu, vylepsenia a dokaze vyuzivat až plne vyuzitie celeho mozku, lepsie pracovanie s pametou, rozsireneho vnimania a extremne rychlej prace s nim. ze by v okamzik vedel rozpoznat vceci podstatne a nepodstatne a sposobom nezaujatym dospiet k neomilnosti a pochopeniu principov vsetkych moznych rozmerou, ktore si uvedomuje a uvedomi si i to co nemoze trebars zatial pochopit, ci si vyriesit a necha to otvorene. nezaujaty, bez píchy a predsudkou, ego sa akoby rozpusti a nejake sebectvo, ci nejake materialne sebaukajanie je nemozne skrz to ze plne chape co je podstatne, co ma zmysel a ide jasnou cestou k naplnaniu toho, co uzna za spravne. podla patrania po osvieteni, sa dohadujem ze je to cesta toho, akoby ¨zlateho veku¨ cize k harmonii cloveka s prirodou s vesmirom. ze ked nastane ten spravny cas, impuls, tak by sa tento evolucny skok mohol zacat celkom logicky sirit ako revolucia a ako zdravy virus by sa rozsiril do vatsiny ludskej populacie, ktora by bola schopna vhodnymi podnetmy uz vyvojovo dospelimy jedincami, s nemoznostou zneuzitia. ten kto by nebol schopny evolucneho skoku, by bolo dane, (timito nepovisujucim sa krasnym ludom) tolko lasky a porozumenia, ze by boly ich zivoty i tak hodnotne, ako by sa vatsine nqam ani nesnivalo. i keby som ostal ja sam neschopny dosiahnut tohoto osvietenia, verim tomu, ze by swom bol najstastnejsi clovek akeho poznam. nemohol by som sa pred takymi ludmi povisovat a ani citit zahanbeny, boly by ako andele, čisty. a To co sem rikal o vyleceni, kdys sem ti prvne odepsal, myslel sem akoby prirody, lidskych chorob, aspon nekterych, hlavne psichyckych, ako i fanatizmu, i kdys to muze vypadat ze ted ja sem fanatik :) alenejsem, i kdys i nad tim se vzdy zamyslim. fakt to beru a taky kazdy kto by to cetl to zopakuji. pravdepodobnost ze by sem se trefil pravosti tehle teorie, utopie je asi 0,000neco malo percenta. ak mas cas na to mi neco napsat(i nekdo jiny kdys si to precetl), potesim se, i kritice, protoze verim ze mozna delam spatne, kdys se zaobiram takovym fantazirovanim a ze je to slepa cesta.ale asi ne, kdyby to nemelo zadnej jinej vyznam, aspon mne to bavy, ne? tu pohadku co si se ptal Miloslave, je mi znama nazvem, mozna nekdy v detsvi sem to videl, nevim, ale skusim to nekde najit a rad napisu co v tom vydim a rad si pak prectu co napises. s tim tvym zrakem, doufam ze se to spravi. preju krasne svatky vsem. slnko v dusi* :)
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 21/12/2009 :  00:04:45  Show Profile  Reply with Quote
MB
na zacatku sem se te chtel zeptat na víru, ci si verici, alebo jaky nazor na to mas a predbehnul si mne :) tak zatim*
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 21/12/2009 :  10:10:17  Show Profile  Reply with Quote
Romíku, nechci ti do toho mluvit, ale jediný výsledek takového "osvícení" bude, že se z tebe stane neškodný buzík.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/12/2009 :  13:25:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Romíku.
Mluvíš o cestě k evoluci svého mozku, jako o snae tohoto stavu dosáhnout a hledáš k tomu cesty. To je dobrá cesta, ale špatný cíl.Snad tě pomůže to pochopit podobenství a vlastně příběh ze života, který se mně skutečně stal.Když jsem se učil malovat,pomáhal mně profesor s akdemie i když soukromně a spíše jen jako přítel. Jednou se mne zeptal čeho bych chtěl malováním dosáhnout,zda bych se chtěl stát slavným malířem.Dodal, že schopnosti a talent bych na to měl. Já byl tehdy mladý a nechal jsem se nachytat. A tak jsem řekl, že mám li na to, tak proč ne, nejsem proti. On mně odpověděl,že to toto je dobrá a motivující cesta,ale naprosto špatný cíl. Pokud svou cestu tomuto cíli podřídím, může ze mne být slavný malíř a třeba i bohatý,ale ne skutečný,ale jen napodobenina malíře.Chci li být skutečným malířem,pak na tento cíl musím zapomenout a toužit jen po tom vlastním malování, hledat celý život typické znaky všeho, třeba určitých stromů, toho jak vzduch mění barvy v závislosti na vzdálenosti u portrétů typické znaky danného objektu a typické znaky toho, jak se projevují v té tváři, nebo celém těle různé nálady a snažit se to poznané přenést do obrazu, či kresby. Hledat třeba i jiné spůsoby vyjádření a jediným cílem by mělo být to vyjádření aa prostě to malování. Budu li myslet pouze na toto,pak se ze mne může stát skutečný malíř a třeba i té slávy dosáhnout.Malíř který pozná příjemno slávy a bohatství začne toužit pocítit to znovu a znovu a maluje to a tak aby tohoto cíle dosáhnul a najednou zjistí,že vlastně neví co malovat, neví jak malovat obrazy ztratí duši a podřídí se současné módě. To je konec skutečného malíře.
Co tím chci říci? Nemysli na evoluci svého mozku, nesnaž se dosáhnout algoritmického myšlení což je evolučně další stupeň vývoje,ale dívej se kolem sebe, hledej otázky a hledej na ně odpovědi. Buď zvědavý a nikdy si neříkej, že na to či ono jsi malý a že na to nemáš. Pokud začneš být takto permanentně zvědavý a budeš si klást laŤku výše než si myslíč že sahají tvé schopnosti,pak se tím rozšíří tvoje operační paměť a třeba dojdeš až k tomu evolučnímu přechodu do dalšího vývojového stupně. Stane li to však cílem, pak tvoje cesta změní směr a ty třeba budeš v zájmu o rozšíření operační paměti zanedbáva spánek, co k rozšíření operační paměti vede,ale je to nekontrolovatelné a stává li se tak často, pak si tím mozek zničíš.
Jka píšeš, jsou využívána jen celkem malá procenta kapacity mozku.Je to tak ale správně a má to tak být. Část kapacity mozku zabírá operační paměť část hluboká paměť a zbytek jsou rezervy ze kterých se může stát součást operační paměti, nebo úložiště informací, čili hluboká paměť.Ta clekoá kapacita je dána genetikou a má omezenou kapacitu.Pokud vyčerpáš rezervy, moek ztratí schopnost pracovat a prostě zemřeš i kdyby tělo bylo zdravé a mladé. Pokud bys chtěl dosáhnout té evoluce, podřídíš tomu svou cestu a můžeš k takovému stavu lehko dojít. Neptej se, zda můžeš dojít k genialitě Einsteina, či Leonarda da Vinchi, ale ptej se proč je voda mokrá, proč je obloha modrá, proč proč a proč . Snaž se dojít co nejvíc do hloubky problému abys pochopil podstatu. To je ta správná cesta a správný cíl. Tato cesta může vést třeba i k tomu, že dojde k evoluci tvého myšlení,ale toto nesmí být nikdy cílem, ale pouze důsledkem a není to vždy jen pozitivní důledek.Dosáhneš li algoritmického myšlení na určité úrovni, může to vést k tomu, že začneš chápat souvislosti světa kolem sebe velmi intezivné, nacházet řešení odpovědí na své otázky,protože začneš mít schopnost vnitřní projekce. Začneš rozumět pohádkám a podobenstvím, protože ty jsou většinou dílem algoritmicky myslících lidí a jejich spůsobem komunikace, ale ztratíš schopnost to co jsi nalezl lidem sdělit normální řečí. Budeš se snažit ty algoritmy vnitřní projekce přenášet jejich popisem do mysli lidí, kteří tou evolucí neprošli, pracují s menší kapacitou operační paměti a ty rozsáhlé algoritmy se do jejich paměti prostě nevejdou. Atak dojdeš k tomu, k čemu došla řada algoritmiků v historii, čili budeš se vyjadřovat podobenstvími, pohádkami, které však dokáže otevřít opět jen algoritmik a může k tomu dojít třeba za tisíce let a že to někdo dokázal přijmout se tedy sám nikdy nedozvíš.Jako cíl to není k ničemu a je to cesta do osamění mezi zástupy. Algoritmici se setkávají mimo čas a pouze svým duchem tělem nikdy,protože při setkání dvou algoritmiků se snaží jeden druhému ty svoje algoritmici předat a jeden druhého téměř nevnímá.Každý z nich je plný toho co chce předat a tak většinou chybí ten, kdo chce přijímat.Algoritmik komunikuje vždy s budoucností a minulostí,ale se současnosí jen zcela vyjímečně. Takže pokud toužíš po tom, abys byl jako algoritmik lidmi uznán a hodnocen, pak zapomeň na tento život.Možná za tisíc, či více let se nějaký algoritmik s tvým podobenstvím, či pohádkou setká a najde v něm poklad a v duchu si řekne. Ten byl dobrej a předběhl svou dobu a třeba to dokáže lidem říci a třeba to změní svět k lepšímu, ale ty se to nikdy nedozvíš.Býl Leonardem je dobré, když maluješ třeba Monu Lisu a snažíš se do obrazu vložit svůj nápad, čili uložit do obrazu všechny typické znaky poznaných nálad,ale jen v základní podobě žádná nálada nesmí být dokončená.Je krásné být Leonardem,když se potom před hotový obraz postavíš a vidíš jak reaguje na tvoje nálady, jako by byl živý, čímž poznáš, že ten nápad byl správný a funguje.Být Leonardem je nepříjemné, když lidi přistupují k tvému obrazu a vymýšlejí si hlouposti jako třeba že Gioconda byl vlastně chlap a on byl přihřátý a podobné nesmysly,čili že to co jsi do obrazu vložil nejsou lidé schopni přijmout a poznat.Pokud hledáš odpovědi na své otázky, je dobré dojít v evoluci o stupínek výš, ale jinak je to trest, který tě od ostatních lidí oddělí a jsi sám.Myšlenka že je takový člověk algoritmik nějak výše svým myšlením než ostatní, že je jakýmsi andělem, či nadčlověkem je naprostá pitomost.Pro běžný život je mnohem lepší to obyčejné myšlení permanentní slovní.

MB
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 21/12/2009 :  21:53:14  Show Profile  Reply with Quote
neurosisi
sem rad ze do toho mluvis :) taky mne neco podobnyho napadlo, ale ja neviem, mozno nie. co rikas na Miloslava? uzasny prehlad, pochopenie, pristup. fakt mu to myslí neuveritelne.
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 21/12/2009 :  22:54:53  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave opet dik.
zamyslel sem se nad tim a vidim ze vys o cem mluvis. mas pravdu, pokousim se o tu ¨evoluci¨ na sobe a casto i uplne hloupe. delal sem a jeste delavam experimenty na akoby snahu rozsireni vedomy, umelo si navozujem zmeny vedomy a slepo ocekavam nejaku jiskru. sem nezodpovedny šašek a jen hledam neco ceho se zachytim. s tvych textu je videt ze rozumis tomu co co pises a ze si nasel spusob, ako videt spravny obraz i v krivem zrcadle. to jak mi radis, aby sem byl zvedavy, tak to ja sem, jak mali dite. rikam si casto ze na to nemam a mam strach ze neco skazim. hledam koreny snazim se to resit, najit spusob ako to pochopit a zmenit. dnes sem si sehnal bydleni rakousku a budu se sobe vic venovat. myslim ze se sklidnim a vsechno se vyresi. dekuji za tvoje prispevky a klobouk dolu
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 21/12/2009 :  23:21:52  Show Profile  Reply with Quote
Romiku, Sláva má o postupu přehled a neustále si své poznatky doplňuje a jejich vysvětlení rozšiřuje. Umí svou introspekci pojmenovat a vysvětlit, což je určitě přínosné a v jeho logice nenacházím vážnější chybu (i když ten princip vlastně neznám) snad kromě té, že nemusí vždy docházet ke zvyšování operační paměti.
Jestli chceš experimentovat, tak jen do toho, i když já osobně ti třeba nedoporučím jak, protože to nevím. Já mám "vyhráno" jen dvěma prostými fakty - velmi latentní pamětí a celoživotní snahou umět napsat i to co se normálně napsat nedá. Jinak já osobně jsem byl sám ze sebe spíš překvapený, ale už jsem si zvyknul.

Edited by - neronis on 21/12/2009 23:23:38
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 22/12/2009 :  00:46:49  Show Profile  Reply with Quote
musel som si to precitat viac krat, ale aj tak nechapem co tim chtel basnik rict. co znamena latentni pamet. jak se to projevuje? co si zac?
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/12/2009 :  08:59:17  Show Profile  Reply with Quote
Jeden z těch "algoritmiků". Nás je tady pohromadě magorů víc.
Fórum nečteš, tím to bude. Kašli na to, není to důležité.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/12/2009 :  10:08:48  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Romíku.
Je mnoho cest k rozšíření operační paměti a následnému rozšíření vědomí,ale vše je na jednom principu.Soustředěním se plnit operační paměť až do fáze, kdy se naplní její kapacita a dojde k jejímu rozšíření na úkor rezerv.Vznikne li velká kapacita operační paměti, lapidárně řečeno se do této paměti vejdou rozsáhlejší logické mosty a výsledek toho je rozšířené vědomí. Jenže to je cíl bez obsahu, nebo s náhradním obsahem, třeba vírou. A tak si třeba buddhističtí mniši jogou a meditami rozšiřují oprační paměť a dojdou třeba až do algoritmického myšlení,ale o čem potom přemýšlí je to podstatné. Přemýšlí opět o víře a všem co k ní patří.Opěr jsou vázáni svou uznanou pravdou a v její prospěch to rozšířené vědomí užívají. Čili výsledek této cesty slouží opět jen pouze víře. Užiješ li této cesty bez víry,pak je výsledkem prázdno a to rozšířené vědomí nemá čeho se zachytit a tak jsou výsledkem většinou nesmysly. Jsi li obyčejně zvědavý a hledáš odpovědi na otázky příčin a následků, protože chceš znát odpovědi a vyznat se trochu víc ve světě kolem,pak díky tomu můžeš dojít k tomu rozšířenému vědomí a díky jemu budeš schopný pronikat hlouběji a blíže k podstatě a to je ta plnost, která má význam a cenu. To rozšíření vědom nemá být cílem,protože bez obsahu nemá význam,ale hledáš li odpovědi na otázky, může být toho důsledkem a potom má nejvyšší význam.
Když jsme byli dětmi ta zvědavost nás vedla a v té době se naše operační paměť rozšiřovala nejvíce.Pak nastoupila škola a další a další a najednou si člověk myslí, že již zná vše co pro život potřebuje a tratí tu zvědavost. A to je konec růstu kapacity operační aměti a pak si toto někdo uvědomí a začne k tomu hledat cesty jako ty.Někdo projde bolestí, či nějakým utrpením a díky tomu se jeho operační paměť rozšíří a pak ta bolest odejde a člověk najeednou zjistí,že má daleko rozšířenější myšlení a dokáže nalézat snáze odpovědi na své otázky a pak se říká, že co tě nezabije, to tě posílí.Proč ale vyhledávat tu bolest a utrpení jako cestu k rozšířenému myšlení, když pak to myšlení nemá obsah? Vrať se k té dětské zvědavosti, otázek je kolem nekonečně mnoho a odpovědí nedostatek.Na rozšířené vědomí vůbec nemysli, zapomeň na ně,ale může se stát, že na té cestě dojdeš do stádia, kdy se tvoje myšlení utrhne s řetězu a náhle začneš chápat mnohé, co bylo nepochopitelné a bude toho najednou strašně moc. Bude toho tolik, že budeš mít problémy s usínáním a mnohdy začneš produkovat nesmysly, kterým budeš věřit. Tehdy je čas si vzpomenout na to rozšířeené myšlení, neboť právě došlo k jeho probuzení a nechceš li si mozek zničit,pak je na čase toto zastavit. či přibrzdit.To znamená najít si náhradní téma k přemýšlení, které není tak intenzivní, třeba nějaký umělecký obor a jakmile pocítíš sebemenší únavu, jít spát. Prostě zavést režim častého spánku, při kterém budeš operační paměť vyprazdňovat. Ono to rozšiřování operační paměti je spojeno s vyplavováním látek, které usnaďnují to rozšiřování, oslabují bariery, jinak řečeno pomáhají otevřít neuronová propojeení k neuronům rezerv, které se pak připojují k operační paměti.Právě ty vyplavované látky je třeba tím častým spánkem omezit.Po určité době se myšlení sklidní a můžeš se vrátit, k tomu hledání odpovědí na otázky s tím, že si vytvoříš režim pravidelného spánku a budeš jej dodržovat. Postupně začneš vnímat ty chyby a omyly, které jsi pokládal za různá vnuknutí a podobně a budeš se za ně stydět. Vše se časem vyčistí a ta rozšířená kapacita operační paměti tě zůstane a třeba i s tím rozšířeným vědomím. Tím vším jsem prošel,ale měl jsem štěstí, že jsem se zabýval proesem myšlení a tento princip jsem včas poznal, poznal jsem k čemu u mne došlo a našel cestu k tomu jak to napravit.To mne zachránilo. Kdyby ne, pak by zde byli Daliborové dva.

MB
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 24/12/2009 :  13:45:05  Show Profile  Reply with Quote
Miloslav
Myslim ze mas pravdu, ze to myslis dobre a budem sa snazit podla toho zariadit amysliet na to. hlavne ten spanok, robim to uplne zle. mal som tazsie obdobie rozchodu s priatelkou a chystam sa zmenit prostredie a vyliecit sa. vcera som debatil s kamaratom, nevidely sme sa 7rokou a stal sa skalopevnym veriacim hare krisna. bolo to strasne zaujmave, myslel som na to co vravis ty ohladne tohoto a co vravy on. prajem stastne a vesele vianoce. r2
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000