Author |
Topic |
|
qedisk
Uživatel
68 Posts |
Posted - 09/01/2010 : 00:53:58
|
Zdravím všetkých prítomných. Po dlhšej odmlke sa vraciam s novou témou, a tou je Angelológia dejín, kniha napísaná bývalým slovenským kybernetikom RNDr. Emilom Pálešom, CSc.
Ústrednou myšlienkou angelológie, aspoň v rozmeroch, v ktorých som ju pochopil ja, je ukázať, že v dejinách existujú synchronicity a periodicity. Synchronicita je, že sa jeden jav v tom istom čase objavuje na viacerých miestach Zeme, ktoré nie sú v kontakte. Periodicita je, že určitý jav sa v dejinách opakuje v pravidelných časových intervaloch. Príkladom takýchto javov môže byť: rozvoj lekárstva, básnictva, filozofie, vznik vojen. Týmto však hlavná myšlienka angelológie nekončí. Pokračuje tým, že rytmus, v akom sa jednotlivé javy stiedajú, zodpovedá babylonskému kalendáru striedania bohov. Čiže babylóňania urobili úspešnú predikciu hlavných dejinných rysov. Tí samí babylóňania tvrdili, že bohovia sú skutoční, z čoho Páleš (a ak nie Páleš, tak určite ja) odvádzame, že bohovia existujú. Domnievam sa, že toto je podľa occamovej britvy prvé a najjednoduchšie vysvetlenie, ktoré by mohlo byť nahradené snáď len v prípade, že by sa našiel iný dostatočný faktor vysvetľujúci uvedené historické javy.
Kniha spôsobila kontroverziu aj v takých spolkoch, akým je SISYFOS. Dlhá argumentácia p. Páleša proti odporcom angelológie je v písomnej forme zaznamenaná na jeho stránkach. Jedná sa väčšinou o mailovú komunikáciu. Ak máte záujem, skúste si prečítať už existujúce polemiky dr. Páleša s odporcami jeho diela tu, sekcia Polemiky.
Ak by ste mali záujem, môžte si pozrieť aj jeho stránku http://sophia.sk/, na ktorej sa venuje aj iným témam z duchovného pohľadu.
Dôvodom napísania tohto príspevku je aj to, že si chcem sám vyhraniť názor na angelológiu a získať istotu v argumentácii, či už za alebo proti. |
|
romik2
Uživatel
Slovakia
96 Posts |
Posted - 09/01/2010 : 21:31:55
|
zdravim qedisk, takze ty si s toho odvadzas, ze bohovia existuju?aky su to bohovia? co su to zac? ako si ich predstavujes? |
|
|
romik2
Uživatel
Slovakia
96 Posts |
Posted - 09/01/2010 : 22:01:38
|
cital si nieco od stanislava grofa? ak ano, aky mas na to nazor. hm? |
|
|
qedisk
Uživatel
68 Posts |
Posted - 11/01/2010 : 18:52:53
|
quote: Originally posted by romik2 takze ty si s toho odvadzas, ze bohovia existuju?
Neodvadzam si to ja, to sa odvadza samo.
quote: Originally posted by romik2 ako si ich predstavujes? aky su to bohovia? co su to zac?
Presnejsie predstavy mozes najist v Angelologii dejin. Nam neostava hodnotit ich inak nez podla vonkajsich vplyvov - v tomto pripade na dejiny, pripadne na inspirovane osobnosti, ktore o nich referovali (ze za im zjavili).
quote: Originally posted by romik2 cital si nieco od stanislava grofa? ak ano, aky mas na to nazor. hm?
Necital. Vypada to na nejaku formu new age - som right? |
Edited by - qedisk on 11/01/2010 19:06:55 |
|
|
romik2
Uživatel
Slovakia
96 Posts |
Posted - 15/01/2010 : 04:58:36
|
qedisk
si right tak ci tak :) neviem ci je to new age, asi i jo. zda se mi ze by se ti to libilo, ze to je v niecom podobne o com pises, ale mozno nie. paci sa mi ako pises a rad by som este s tebou o niecom podebatil, ale nejak mam malo casu a malo pristupu k netu, stahujem sa a tak. tak zatial :) pis dalej* |
|
|
|
Topic |
|
|
|