www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 nekonečno a k najzakladnejsej otazke
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 17/12/2009 :  16:15:10  Show Profile  Reply with Quote
ahoj.pisem sem po prve a neviem ci vobec do spravneho okna, snad sa do toho dostanem. chcem sa spitat nejakeho trpezliveho dobrovolnika, ako si predstavuje čas, priestor,vesmir z hladiska dlzky, velkosti, pripadne povahy. dospel som k sebe logickemu nazoru ze cas a priestor su v podstate nekonecne,bez pociatku a konca, aj s možnym
zakrivenim,prekazkou, ci anomaliou. vesmir by som nazval ako nieco co vzniklo v priestore a case, napriklad velkym treskom a je v nekonecnom priestore ako rozpinajuca sa bublina, ktorych moze byt v priestore viac.velky tresk nevznikol nikde a nikdy, nie? niekde a niekedy, aspon sem dospela moja logika.raz mi vravel kamarat teolog, ze zakladna filozoficka otazka je nejak takto ¨preco je tu nieco?preco tu nieje nic¨je to nejak tak?a odpoveda sa na tu otazku nieco? dakujem kazdemu, kto si najde chvylku casu na akukolvek odpoved

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/12/2009 :  19:17:51  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Romiku.
Tohle téma již zde bylo tolikrát rozebíráno,že vše co bych napsal by bylo jen opakováním se.Takže si trošku zalistuj v historii fora a pokud zbyde nějaká nezodpovězená otázka, pak se ptej. Myslím, že tvoje otázky nebudou nevyslyšeny.

MB
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 17/12/2009 :  19:36:05  Show Profile  Reply with Quote
dik i za to. cekal sem nejake odporuceni. ale myslel sem ze ted by se nam podarilo nekde se posunout :) ale je to tema si myslim k rozvinuti. jen sem chtel, trochu vas spoznat.
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 17/12/2009 :  19:45:25  Show Profile  Reply with Quote
mel sem pak v planu navazat na moji teoriji dalsi evolucni skok, evoluce mozku, smerujici k zlatemu veku a dosahnutí poznáni, vylecení planety,atd
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 17/12/2009 :  20:20:43  Show Profile  Reply with Quote
Podle mě je čas pouze definice nějakého průběhu, čas jako veličina neexistuje, je uměle vytvořená. Žádné zakřivení nebo překážky či anomálie v čase neexistují.
Jo, vznik vesmíru může být otázkou velkého třesku nebo více větších třesků. Taky mohl předtím vypadat jinak, planety a hvězdy mohly být 10000000x větší, než na sebe "narazily". Tvorové na takové planetě mohli být ultravelcí, ultrapevní a ultrapomalí.

Je to jistě zajímavé, ale to proč to "něco" jak to známe, je v podobě, v jaké je, vlastně nikdo neví a myslím, že neexistuje ani příliš velký prostor na to o tom polemizovat, protože výsledek takové polemiky je buď takový nebo jiný, ale stejně v podstatě nic neřeší.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 18/12/2009 :  08:17:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
dik i za to. cekal sem nejake odporuceni. ale myslel sem ze ted by se nam podarilo nekde se posunout :) ale je to tema si myslim k rozvinuti. jen sem chtel, trochu vas spoznat.
Romíku.
Čekal li jsi, že tě s tímto odporučíme někam do háje,pak ses zmýlil. Každá zajímavá myšlenka se zde cení i když třeba můžeš sklidit i odpor. Ten odpor vede většinou k dokonalejšímu poznání a neslouží k tvému ponížení( někdy ano,ale lidé jsou různí)Pokud máš cosi, nějaký nápad který by mohl toto kamsi posunout, tak neváhej a neostýchej se a sem s ním.Všechny nás poznáš až časem ,ale ten kdo má stach kaká v síni.Zmlátit tě nemůžeme.

mel sem pak v planu navazat na moji teoriji dalsi evolucni skok, evoluce mozku, smerujici k zlatemu veku a dosahnutí poznáni, vylecení planety,atd.
Sice zatím nevím tak docela co tím myslíš, ale napiš to a budu to věděět.Co je ten zlatý věk? Čím je planeta nemocná a co chceš léšit a jak? Evoluce mozku? To vyžaduje sakra silné znalosti.
Tady je zvykem nemluvit o plánu, ale rovnou jej naplnit.
Jinak nejsem zastáncem teorie velkého třesku.Mám dojem, že na cosi takového nemáme my lidé dostatek informací a vyvozujeme s příliš krátkého časového úseku a to může vést k mnoha omylům.Nyní můžeme poznat rozpíání vesmíru a analogicky dojít k teorii velkého třesku a za milion let dojdou lidé k pozorování smršťování vesmíru a za další čas opět k rozpínání. Pokud toto nemůžeme poznat v dostatečném časovém úseku,pak jsou všechny závěry pouze hádáním logkým pouze k danému času.
Takže hovoř a neboj se.Zde censura není.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 18/12/2009 :  09:33:35  Show Profile  Reply with Quote
S tím třeskem je to fakt divné. Trochu jsem nad tím přemýšlel a nedochází mi proč se planety motají vlastně vždycky kolem nějaké hvězdy a proč je těch hvězd tolik. Za předpokladu, že jde o zdroj energie, tak mi galaxie nepřipadá jako tak náhodně strukturovaná forma, ale spíš zahrada. Bubububu. Možná, že je vidět jen tam, kde hvězda je, ale pokud by to bylo tak, že je vždycky hvězda středem nebo součástí planetární soustavy, nedává mi smysl jak je to možné.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 18/12/2009 :  11:47:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

S tím třeskem je to fakt divné. Trochu jsem nad tím přemýšlel a nedochází mi proč se planety motají vlastně vždycky kolem nějaké hvězdy a proč je těch hvězd tolik. Za předpokladu, že jde o zdroj energie, tak mi galaxie nepřipadá jako tak náhodně strukturovaná forma, ale spíš zahrada. Bubububu. Možná, že je vidět jen tam, kde hvězda je, ale pokud by to bylo tak, že je vždycky hvězda středem nebo součástí planetární soustavy, nedává mi smysl jak je to možné.

to je to, jak říkám -- wikipedia, wikipedia, wikipedia...

...je to v důsledku zákona zachování momentu hybnosti...
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 18/12/2009 :  11:49:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by romik2

chvilku vydrž...časem ti napíšu
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 18/12/2009 :  14:15:42  Show Profile  Reply with Quote
Rzwald
dik. pockam
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 18/12/2009 :  14:40:29  Show Profile  Reply with Quote
Rzwalde, na tuhle otázku asi wikipedia neodpovídá. V důsledku zachování hybnosti se hvězdy rovnoměrně neroztrousí tak, aby sloužily jako efektivní zdroj.

Já mám stejně i tak problémy šrotit kvanta informací, já si je nezapamatuji a než se doberu k jádru věci, většinou zapomenu co jsem si přečetl na začátku, takže jsem zase ztracený. To co hledám jsou principielní vysvětlení. Pro tebe to bude jednoduché, ale představ si to tak, že ve chvíli, kdy čteš tyto řádky, si já už nepamatuju co jsem napsal na začátku této zprávy.
Go to Top of Page

romik2
Uživatel

Slovakia
96 Posts

Posted - 18/12/2009 :  14:51:53  Show Profile  Reply with Quote
inak vsetkym doporucujem dokumentarny film hranice poznaní byva na spektrume. ak ma niekdo zaujem zistim ako sa knemu dostat. ide od mikrokozmu po makrokozmos a jasne vysvetluje to co veda poznala, nejake teorie, trochu umenia. doporucujem
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/12/2009 :  11:56:16  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Romíku.
Zahrada??? Napadá mne,ře víra a náboženství nejsou o bohu,ale o údivu. Tebe udivuje ten řád a protože si jej nedokážeš vysvětlit předpokládáš,že je dílem vyšší inteligence,jakousi jeho zahradou, které dal řád. Tak tohle je společným znakem všech věřících, nebo lidí k víře směřujících.Zmizí li ten údiv,pak zmizí i potřeba toho náhradního vysvětlení, čili boha.
Ukáži tě tedy jiné náhradní vysvětlení rovnocenné tomu božímu vlivu,ale stále v hladině pohádek a nikoliv vědy. Někdo mně určitě naznačí taktně, že jsem sklerotický dědek,protože to budu opakovat asi myslím po páté a zároveň tě ukáži to nekonečno a to dokonce ve dvou rozměrech. Neber to však jako fakt, protože tak to myšleno není. Dá se tomu uvěřit stejně jako v boha.Ukáži tě i boha,ale ber to s rezervou.Je to skutečně jen logická kontrukce a tak trošku žert.

.Začneme s velkým třeskem. Došlo k němu když si táta s mámou udělali chvilku radosti.Tehdy se spojily dva malé vesmíry a vznikl jeden, nový a protože měl v sobě aktivní program (gen)Začal na sebe připojovat další a další hvězdy i s jejich planetami (Atomy)A tak se tento vesmír rozrůstal a stále byl řízen tou genetickou aktivní informací a ta řídila řád celého vesmíru a vše díky tomu získávalo své přesné pozice.A tak dítě rostlo od embrya ař do fáze, kdy se narodilo dítě a to roslo, jedlo pilo, dýchalo a tak přijímalo ty atomy, které se připojovaly k tomu vesmíru.A ty se asi zeptáš, co to má společného s tím velkým třeskem, viď? Nojo, ale já nepopisuji to co se stalo v tomto rozměru,ale o rozměr výše, čili popisuji zrození našeho vesmíru. My s toho človíčka vidíme jen atomy a molekuly a na konc jedné jediné buňky jeho těla skoro nedohlédneme. Žijeme na elektronu obíhajícím kolem jádra atomu.
Je to náš bůh? Můžeme mu tak říkat. Miluje nás? Jako sama sebe protože sebe,ale vůbec nevnímá, že existujem, natož aby vnímal nějaké naše modlení.Chceš dúkaz takového tvrzení? Přenes si toho boha do sebe samého. Nyní jsi tím bohem ty a na tvojich planetách si lidé právě diskutují v nějakém foru o velkém třesku, bohu a nekonečnu. Víš o nich? Víš že existují? A naprosto stejné je to s ním.Vraťme se však k tomu kterým to začínalo a rozhhlédněme se jeho očima.Pod nohama uvidíme zem, kolem sebe další lidi přírodu, nad hlavou modré nebe mraky a slunce, v noci uvidíme hvězdy, čili vlastně uvidíme to samé jako když sledujeme nás svět.A tak můžeme postoupit zase o rozměr výše k makromakro kosmu ze kterého on vidí pouze jádra atomů jako své slunce a hvězdy a elektrony vidí jako planety.Když se on rozhlédne kolem sebe vidí pod nohama zem a. t. d. noci vidí nad hlavou hvědy a můžeme postoupit opět o rozměr výše.Dál můžeš postupovat sám a směrovkyy vedou do nekonečna. Ale my můžeme takto postupovat i opačným směrem, čili do nekonečna mikrokosmů. Takže zde máš další rozměr nekonečna směrem do makro a mikrokosmů V tom rozměru jsi gigantem i trpaslíkem současně.Pro svůj mikrokosmos jsi gigantem ze kterého vidí ti tvoji človíčkové pár atomů a dále nedohlédnou a pro makrokosmos jsi nevnímatelným piditrpaslíkem.Protože nekonečno nemá konec, není možné určit jakýsi střed ze kterého by bylo možno ostatní rozměry porovnávat a určit kdo je tím nejvyšším bohem. Proto tě mohu říci, ale potichu,že jsi to ty a z mého pohledu já.Ty v sobě máš nekonečno vesmírů i když o nich třeba vůbec nevíš.Já mám své nekonečno vesmírů ,ale ty mé vesmíry nemám s tebou společné.A přesto jak vidíš mohou spolu komunikovat.Se svým mikrokosmem ty šak komunikovat nemůžeš a nemůžeš určovat osudy těch svých lidišek a stanovit jim osudy,protože žiješ v jiném čase.Tvůj rok je dán obletem Země kolem slunce,ale v makrokosmu je tato doba bambilontinou secundy.Oproti životu lidí na tvých planetách jsi nesmrtelný a jejich život je vzhledem k tvému času několika vteřinami, ne li méně. Nyní si to srovnej v celém nekonečnu rozměrů a dojde ti, že jsem ukázal další rozměr nekonečna a to nekonečno v čase a současně nesmrtelnost boha, třeba tvojí vzhledem k tvému mikrokosmu. Jenže ty můžeš namítnout,že přece nejsi nesmrtelný a věčný,že jedenkrát zestárněš a natáhneš bačkory. A co bude po smrti s tím tvým nekonečnem mikrokosmů? Dojde k tomu,že slunce tvého mikrokosmu začnou ztrácet energii, protože nedojde k jejímu doplňování potravou a hlavně dýcháním. Tím se změní vzájemné vztahy atomů v molekulách a molekul v soustavách buněk a tyto se rozpadají v podstestavy a spojují v nové nyní již neživé soustavy. Jenže je třeba si uvědomit,že k tomu dochází u mozkových buněk zhruba po sedmi minutách. Jenže těch sedm minut je pro mirokosmos tisíci a tisíci lety. A to již jsme u posmrtného života. Já v něj sice nevěřím, ale pokud připustím nějakou možnost a uvážím třeba i tu nejmenší možnost reálnosti,apk mně je jasné, že přenos všech informací mozku není reálný směrem do makrokosmu, na to chybí energie a prostředky ka takovému přenosu. Bez těchto informací nemůže vzniknou já aby toto mohlo být bráno jako pokračování života. Směrem do vlastního mikrokosmu by to možné mohlo být, protože tam ty informace uložené jsou.Tím neříkám, že tomu tak je a vlastně to netvrdím o ničem v této pohádce, či sci fi.Ty by znamenalo že život by pokračoval v mezi těmi lidičkkami ve vlastním mikrokosmu a protože by tak čas běžel dle tamního rozměru, trval by vzhledem k našemu času zlomek vteřiny i kdyby se tam člověk dožil stovky.%Casová rezerva je zde tedy veliká a vlastně by ani nepoznal,že žije v jiném rozměru, snad by slyšel jak tamní vědci vytváří teorie o smršťování, či rozpínání vesmíru.Pak by zemřel,ale opět by zde bylo těch sedum minut a pokud budeš pokračovat dál do nekonečna mikrokosmů, poznáš že se do těch sedmi minut vejde celé nekonečno času a životů.
Prostě se modli k sobě samému a poznáváním zdokonaluj svůj mikrokosmos, protože tím vytváříš prostředí v jakém budeš žít další život, je li nějaký.Jsi li věřící a povyšuješ pravdu své víry nad ostatní,pak se toto stává běžnou normou na planetách tvého mikrokosmu a ty budeš žít ve světě rozděleném pravdami, kde se lidi navzájem rvou o vítězství své pravdy, navzájem si ubližují a spolu válčí. To je spravedlivý trest za povyšování pravdy. Jsi li čistý,čili přijímáš moudro všech pravd jako poznání, ztrácíš důvod ke sporům a budeš žít další život ve společnosti míru a vzájemné lásky.Jsi bůh a tak dle toho jednej.Starej se o svůj mikrokosmos a vývoj v tmto kosmu vyplývá s myšlení toho člověka o rozměr výše. K tomu se modlit je zbytečné,ale je dobré pomáhat mu zde na Zemi vytvořit podmínky do kterých se narodí po smrti.

Jen doufám, že jsi nic s tohoto nebral vážně a doufám, že i ostatní toto budou brát spíše jako pohádku, či sci fi, které neluví o pravdě, ale umožňuje pochopit nesdělitelné. Zároveň je to ukázka toho, jak vznikají nové víry a naprosto stejně vzniklo i křesťanství a všechny ostatní náboženství. Některé části tohoto jsou dokonce převzaté s Bible a jsou jedním z možných bariant otevření algoritmu podobenství starého zákona. Takže vše brát s ůsměvem a rezervou,ale využít to k vlastnímu přemýšlení a rozvoji fantazie na vyšší úroveň směrem k algoritmickému myšlení. Jako cesta k tomuto je to bez chyby.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 19/12/2009 :  15:43:33  Show Profile  Reply with Quote
Dalibore.
Mikro/makrokosmos??? Napadá mne jak něco takového už svou existencí dokáže být fascinující. Když je něco většího než něco jiného nebo něco nezávisle fungujícího, co je schopno to něco jiné chápat. Nebo naopak něco co není schopné chápat téměř nic, ale přesto vykazuje známky inteligence. Všechno dokáže být fascinující nebo roztomilé. To všechno může vyvolávat různé pocity a jde o princip, na jakém bylo náboženství vystavěno.

Říkej tomu pohádka, můžeš se tomu smát, zesměšňovat to, říct jak to funguje a přitom tvrdit, že je to nesmysl. Mě však nevymluvíš, že na tom něco bude.

Edited by - neronis on 19/12/2009 15:45:34
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/12/2009 :  08:38:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Skutečně zvláštní fenomen podmíněného reflexu. Jakmile je něco za hranou normálnosti, předpokládáš, že to vzešlo od Dalibora. Omyl. Tahle pohádka vzešla ode mne a je velmi stará. Kdysi jsme se bavili s mitrem v práci o náboženství, protože nebylo do šeho píchnout a on byl věřící a já jsem mu řekl, že těch nových náboženství vymyslím na objednávku dvanáct do tuctu. A tak zadal parametry jaké by to náboženství mělo mít, třeba výchovnou složku, nějakou rozumnou podobu boha aby třeba odpovídal definicím křesťanství a měl další a další požadavky,jako třeba aby vysvětlovalo nekonečno a bylo možno je pochopit. Dostal jsem na řešení týden, původně měsíc,ale zo jsem prohlásil za zbytečně dlouhou dobu již druhý den jsem to měl hotové. Byl vyvalený jako čertsvě vyoraná myš a za chvíli začal kombinovat a sošel k tomu, že ta jeho víra má chyby a paradoxy, které toto vysvětluje a od té doby je téměř ateista,pokud ovčem nepočítám to nové ode mne, kterému uvěřil.Lidi jsou schopni uvěřit všemu, když t má logiku, kterou dokáží pochopit i kdyby to byla sebevětší blbina, jako třeba nehmotný bůh. Nedávno jsem jej na vystoupení potkal.Od té doby uběhlo víc než dvacet let a on tomu věří víc než tehdy a vykládal mně co všechno s toho logicky vyplývá a byl úplně vedle s toho,že je vůbec možné během jednoho dne vytvořit to "nejlepší náboženství ze všech směřující do nitra člověka ." To jsou jeho slova a on se urazil, když jsem se tomu smál. Pro mne to byla jen logická skládačka, puzle. Pro něj to bylo vnuknutí a spojení s tím bohem makrokosmu, který si dělá pořádek ve vlastní mysli. A tak jsem dodnes pro něj prorokem a pokud se tomu směji, tvrdí, že nechápu k čemu jsem byl předurčen.Opět je z něj věřící a já jsem pro něj cosi jako Ježíš i když prý o tom nemám ani potuchy.Mimochodem tehdy dálkově studoval na VŠ a dnes má diplom. Dodnes jsem ho nepochopil, jak tomu mohl tak uvěřit "při svém vzdělání".

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 20/12/2009 :  10:35:57  Show Profile  Reply with Quote
Já si dělal jen legraci, protože jsi mi řekl Romíku. Máš pravdu, teoreticky se dá takové náboženství poskládat jako skládačka, přičemž to s dnešními zkušenostmi můžeš bezchybně logicky vychytat. Nicméně by mě v takovém případě zajímalo, co by měly zadané parametry udělat s osobností člověka. Jakým způsobem by se projevovali při aplikaci na celý kolektiv, jaké vlastnosti by byly vymazány a čím by byly nahrazeny.

U těch starých náboženství mají lidi smůlu v tom, že se tenkrát nevědělo téměř nic o vzájemných vazbách lidské psychiky, vlastně ani teď se pořádně neví. Což znamená, že kdokoliv se do takového experimentu pustí a začne se věnovat třeba jen studiu náboženství, je jasné, že se bude věnovat vyfabulovanému výtvoru nějakého blba, který stejně neměl ani ponětí o tom co dělá, a to je na každé podobné záležitosti nejsmutnější.

Edited by - neronis on 20/12/2009 10:37:28
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000