www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Metafyzika, ontologie, epistemologie
 Vejce nebo slepice
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 02/04/2010 :  19:41:33  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pan.chytry

Abyste tomu porozuměli, tak zodpovídání této otázky je asi jako kdybychom byli v bílé místnosti bez oken s rozsvíceným světlem.

Zeptal bych se Vás jaká je zeď před vámi a vy byste odpověděli - bílá.

Pak bych zhasl a zeptal se znovu. Někteří by řekli bílá, někteří by mlčeli a někteří by řekli černá. Ti, kteří řekli bílá bych poprosil aby chvíli mlčeli a stejně tak ty, kteří již mlčeli.

Pak bych rozsvědcel a zhasínal a ti, kteří řekli, že černá by vždy při změně osvětlení říkali barvu.

Pak bychom dostali hlad a šli se najíst.



Pane Chytrý,
nacházíš se právě v pozici, která hájí nevyhnutelnost nesmyslných debat o dané problematice. Což je stanovisko populární a nejrozšířenější a stojí na stejných základech jako lidová pořekadla.

Zřejmě ti unikla moje odpověď na otázku, neboť já netvrdím černá ani bílá. Pro mě je neoddělitelné semeno od organismu, v který se rozvine. Tím pádem odpovídám: "Ani jedno nebylo před druhým. Jedno je pouhou podobou druhého." Je třeba používat celiství název pro to, co myslím. Slepico-vejce asi není nejlepší, protože se tím podbízí opětovné rozpůlení...
Go to Top of Page

pan.chytry
Nový uživatel

42 Posts

Posted - 02/04/2010 :  20:16:01  Show Profile  Reply with Quote
Okrefe

naopak, snažím se tu ukázat právě nesmyslnost cyklických filosofických debat, které nikam nevedou a akorát se ti zatočí hlava, pokud nejsi derviš.

Otázka to není filosofická, ale biologická. Do filosofie ji zanesl nejspíš nějaký zlovolný biolog, který se chtěl filosofům pomstít, tak jim zacyklil hlavy.



Go to Top of Page

pan.chytry
Nový uživatel

42 Posts

Posted - 06/04/2010 :  06:29:08  Show Profile  Reply with Quote
Ale přeci jen, abych to rozsek.

Porozumění otázce a nalezení odpovědi je věcí definice.

Definujeme-li slepici jako tvora rodícího se z vejce a snášejícího vejce, ze kterých se rodí další slepice a tak dál, potom..

byla-li by odpověď slepice, tj. že před ní nebylo vejce, znamenalo by to, že tento tvor, kterého jsme nazvali slepicí, nevznikl nenarodil se z vejce. V ten okamžik však tento tvor přestává splňovat podmínky proto, být dle definice nazýván slepicí, ale je tvorem jiným, zcela odlišným. Proto jediná správná odpověď je vejce.

Spor by mohl pokračovat jedině tak, že bychom se dostali k prvokům a chtěli je stále nazývat slepicemi... jak je ctěná libost. :)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/04/2010 :  07:48:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
pan. chytrý.

1.)Slepice = živočišný druh, kur hrabavý rozmnožující se vejci.
Vejce = produkt kura hrabavého,čili slepice sloužící k rozmnožování.

2.)Slepice = živý tvor
vejce produkt živého tvora sloužící k rozmnožování.

To jsou dvě varianty otázky odpodověďi jsou vzájemně různé.Zadání za prvé je přesnou specifikací objektu s přesným označením hranic. Toto již je slepice a to co předcházelo ještě slepicí nebylo, ale vyprodukovalo vejce ze kterého se vylíhla slepice.Čili první bylo vejce.

Pokud otázka odpovídá zadání dle Za druhé,pak je možno pokračovat až k živému organismu, který vyprodukoval první vejce,čili dle tohoto širokého zadání byla první slepice.

Co s toho vyplývá?
Každá otázka by měla mít určené své hranice aby bylo možno na ni odpovědět a mohou to být hranice za prvé, nebo za druhé,dle toho kam chceme otázkou dojít.
Myslím, že právě toto je smyslem otázky zda bylo dříve vejce, nebo slepice. Jiný smysl v tom nedokáži vidět.

MB
Go to Top of Page

pan.chytry
Nový uživatel

42 Posts

Posted - 06/04/2010 :  13:34:16  Show Profile  Reply with Quote
Dostal jsem chuť na míchaný vajíčka... nebo spíš vejce ve skle! JO!
Go to Top of Page

spawn866
Nový uživatel

Czech Republic
15 Posts

Posted - 07/11/2011 :  11:10:53  Show Profile  Reply with Quote
Nevím proč se pořád hádáte,handrkujete se o pravdě,co vás vlastně zajímá?Chcete se navzájem kritizovat nebo si pomáhat?Je to chytře položená otázka,co bylo dříve vejce nebo slepice,slepice nebo vejce,tj jedno!

Tak např. já upřednostňuju zákony kvantové mechaniky i když jim nerozumím,ale to asi nikdo jinak bychom se takto nebavili,že?Podle mě bychom museli vzít slepici,zjistit přesně jak funguje její DNA,porovnat s vejcem nebo naopak,důležité je porovnat DNA a jít zpět v historii(předem říkám pro člověka je pouze jedna historie,pro planetu možná ne,ale budeme předpokládat že ano- nejsme kvantový bohové,NE!)takže porovnáte DNA,půjdete po cestě vývoje zpět časem a dojdete do určitého bodu kde zjistíte že se daný živočich bude dělit na více druhů,co uděláte?!Nejspíš bychom měli zkontrolovat všechny druhy a jít opět zpět v minulosti,měli bychom se zaměřit na dobu kdy se z jednoduchých primitivním jednobuněčných organismů vyvinul život dál,nebo jít ještě dále, až po vznik úplně prvního života na planetě ZEMI(vývoj života na naší planetě trval více než 4,5 miliardy let,započítávám i vliv vývoje planety!tento vývoj vejce mohl trvat miliardu let,takže ta otázka není vůbec důležitá!!!!),JENŽE toto je právě ten mylník!!! Pokud chcete zjistit PRAVOU PRAVDU o původu vejce+slepice,museli byste jít ještě dál,museli byste sledovat naší PANSPERMII(život cestující vesmírem ve formě micro-organismu (např. kometa narazí do planety plné života odražené kusy hornin plné mikroorganismů+např. DNA z cizí planety) PANSPERMIE cestuje na kusu horniny např. ta hornina se může rozpůlit,rozčtvrtit,tj jedno narazí do jiné planety,tam se vyvine,opět do té druhé planety narazí nějaká přírodní sonda a ta opět už po2. vzniklý život odrazí opět někam do prostoru kde PANSPERMIE cestuje...Náš tzv. Jedinečný život není vůbec jedinečný,vemte si kolik máte ve vesmiru galaxii(100-vky miliard?!) a v každé jsou stovky miliard hvězd :))))...náše DNA a vše co je na této planetě může pocházet bůh ví odkud ... Věříte v BOHA?


Edited by - spawn866 on 07/11/2011 11:13:23
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000